کد خبر: 3639488
تاریخ انتشار : ۱۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۲:۲۶
رئیس مدرسه عالی اجتهاد:

نماز جماعت عید غدیر خم در 60 نقطه کشور برپا می‌شود/ بیان کیفیت و جنبه فقهی نماز

گروه حوزه‌های علمیه: رئیس مدرسه عالی اجتهاد ضمن تبیین عظمت روز عید سعید غدیر گفت: یکی از سنت‌های زیبای این روز برپایی نماز عید به جماعت است که براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته این نماز در 60 نقطه کشور برپا خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت الله محمدحسین فقیه‌یزدی، امروز 15 شهریور ماه در نشستی خبری به مناسبت غدیر به تبریک میلاد با سعادت امام هادی(ع) پرداخت و گفت: در دوره این امام معارف و مکتب و فرهنگ اهل‌بیت(ع) با خصوصیاتی که در خطبه ایشان و در زیاراتی که تعلیم فرمودند و همه از جامعیت کامل برخوردار است به صورت بی نظیر بیان شده است.
وی افزود: بیان آن حضرت طوری در مجموعه حرکات اجتماعی طرفداران اهل‌بیت(ع) جای خود را باز کرده است که تا امروز آثار آن را می بینیم و هر جایی مکان زیارتی و امامزادگانی وجود دارند بیانات امام هادی(ع) درخشنده است.
فقیه یزدی با بیان اینکه همه اولیاء روز ولایت و غدیر را بزرگ می‌شمردند تصریح کرد: در شناخت حقایق و عظمت ولایت هم در قرآن عظیم و هم در روایات خاصه که از پیامبر(ص) بیان شده است مطالب زیادی بیان شده است و امروز هم مورد توجه خاص جوامع بزرگ علمی و جوامع سیاسی و اجتماعی است زیرا اثرات خاصی در پرتو تکریم و تعظیم این روز وجود دارد.
استاد حوزه علمیه با تاکید مجدد بر اهمیت این روز بزرگ عنوان کرد: روزه در این روز و اطعام و افطاری دادن و تکریم آن و اعمال عبادی بیان شده، تصدق و صدقه دادن در این روز از جمله مواردی است که بسیار بر آن تاکید شده است و از جمله بستن عقد اخوت و برادری در این روز بسیار با اهمیت برشمرده شده است تا خواهران و برادران در این روز به این مسئله اهمیت زیادی بدهند، زیرا نتیجه این عقد اخوت آن است که همه در عبادات و نماز شب‌ها و ... به یکدیگر دعا و در گرفتاری ها نیز به هم رسیدگی کنند.
رئیس مدرسه عالی اجتهاد ارتباط قلبی طرفداران ولایت بر میثاق با امام علی(ع) را از مهمترین مسایل در این ایام برشمرد و با بیان اینکه این جهت در تمام دوران انبیاء و پیامبر مورد تاکید و اهمیت بوده است اظهار کرد: دید و بازدید و عید را بزرگ شمردن و نماز عید را به جماعت خواندن از قدیم و دوره ائمه(ع) این مسئله جزء سنت های رایج بوده است و امروز هم ما باید این سنت را احیاء کنیم؛ ما باید در ایام غدیریه و روز عید سعید غدیر با اظهار عمومی مردم مانند راهپیمایی‌های عظیم و باشکوه و شاد توجه داشته باشیم و همان طور که عاشورا و اربعین را گرامی می داریم این روز را هم گرامی بداریم.
وی تاکید کرد:  به تعبیر یکی از بزرگان اگر از اول غدیر را به این عظمت و بزرگی اظهار کرده بودیم و جلوه گاه در میان مردم و مسلمین داشت مراحل دیگری در تاریخ رخ نمی داد؛ به هر حال، این روز، روز بسیار با عظمت و روز تولی و تبری است.
رئیس مدرسه اجتهاد با اشاره به کیفیت نمازهای مختلف از جمله عید قربان و فطر و ... گفت: نماز عید غدیر را دستور داده‌اند در میادین داخل شهر و در جایی که تظاهر دارد خوانده شود لذا شیخ مفید با جمعیتی میلیونی این نماز را در میادین بغداد اقامه می کردند و بعد از نماز نیز راهپیمایی برگزار می کردند و در تاریخ ذکر شده است که طبل  شادی هم نواختند.
فقیه یزدی با بیان اینکه امروز هم وقت آن است که این جنبه جلوه کند و بیش از پیش مورد توجه و اهتمام در میان تشیع قرار گیرد عنوان کرد: نظرات اخوی بنده، آیت الله محمدحسن احمدی فقیه یزدی در رساله عملیه ایشان و در کتاب مخصوص نماز جماعت غدیرشان منعکس شده و ایشان خودش فرمود که من عمر دوباره از خدا گرفتم تا این نماز را احیاء کنم و الحمدلله این مسئله در حال رواج است.
احمدی فقیه یزدی با بیان اینکه این کتاب باید به زبان های دیگری نیز ترجمه شود تاکید کرد: هرقدر جلوه شادمانی و عید بودن این روز بیشتر شود مورد توجه خاص ملائکه و اهل آسمان خواهد بود به همین دلیل از آن به عیدالله اکبر تعبیر شده است.
این استاد حوزه با بیان اینکه صله رحم خوب است در تمامی ایام شادی و غم صورت بگیرد گفت: در روز عید غدیر که عیدالله اکبر است صله رحم با شادمانی صورت می گیرد و رسیدگی به فقرا در این روز بسیار مهم تر از ایام دیگر است.
فقیه یزدی اظهار کرد: در این روز خوب است خطبه غدیر در جمع اقوام و در مجامع عمومی خوانده و نماز جماعت نیز به صورت جمعی برگزار شود و خوب است که بخشی از خطبه غدیر همراه با ترجمه خوانده و برای مردم تبیین شود.
این استاد حوزه عنوان کرد: امسال نهمین سالی است که در میدان امیرچخماق یزد و با اهتمام آیت الله فقیه یزدی اقامه نماز می شود و این مسئله ثبت رسمی هم شده است و جهات فقهی این نماز و ابعاد دیگر نیز ملاحظه شده است.
فقیه یزدی با اشاره به جنبه فقهی نماز غدیر تصریح کرد: این نماز از دوره امام علی(ع) رایج بوده و ادامه داشته است اما از آن جایی که در دوره های بعد خلفای نامشروع حاکم شدند این سنت افول کرد و مشکلاتی در مسیر اجرای آن پیش آوردند اما در دوره شیخ مفید این سنت مجددا احیاء شده است.
این استاد حوزه اظهار کرد: نماز عید غدیر یک سنت روشنی در تاریخ بوده است اگر چه در مقطعی جلوه خاص خود را نداشته است و اکنون وقت آن است که دو مرتبه آن را احیاء و عظمتش را اظهار و بروز بدهیم.
این استاد حوزه با اشاره به نحوه اقامه نماز جماعت عید غدیر ادامه داد: در مورد غدیر 5 نوع نماز ذکر شده است و هر کسی هرقدر که فرصت دارد می تواند آن را قرائت کند؛ اقل این است که دو رکعت نماز به جماعت خوانده شود و اگر بخواهند نمازی مانند صبح برای شهیدی هم خوانده شود امکانپذیر است.
فقیه یزدی بیان کرد: خطبه های نماز مربوط به نماز عید است و هم می توان آن را قبل و یا بعد از نماز و یا یک خطبه قبل و یک خطبه دیگر را بعد از نماز بخوانند و اینکه نماز تک خطبه ای هم خوانده شود باز هم این توسعه ممکن است زیرا دستور خاص در نماز جماعت غدیر نیامده است.
این استاد حوزه علمیه تصریح کرد: نماز غدیر جزء نمازهای مستحبی است که می توان به جماعت خواند؛ و مقدس اردبیلی نیز بر آن تاکید کرده است و این شبهه ای که گاهی مطرح است جایگاهی ندارد و اشکال فقهی بر آن مترتب نیست.
فقیه یزدی ادامه داد: ادله مشروعیت نماز غدیر به جماعت متکی بر تحقیقات دقیق زیادی است؛ برخی آن را مستحب و برخی رجاء به ثواب و برخی نیز شبهه وجوب به جماعت را قائل هستند که در دوره معاصر نیز کسانی قائل به این مسئله هستند.
فقیه یزدی اظهار کرد: بسیاری از سنت ها برای ما وجود دارد که از جهت شرعی وظیفه ما روشن است ولی نسبت به آن سستی داریم، مثلا 5 وقت نماز خواندن جزء سنت ها بوده است و اگر برخی می پرسند که چطور شده الان به نماز غدیر می پردازیم می توان همین جواب را داد که این مسئله جزء سنن بوده ولی مدتی تعطیل شده است لذا باید راهپیمایی و نماز عید و شادمانی در این روز احیاء شود.
 رئیس مدرسه اجتهاد ادامه داد: در این چند روز که خدمت مراجع رسیدیم همه بر لزوم راهپیمایی تاکید کردند و برخی نیز قرار است در مراسم شرکت کنند و از این مسئله حمایت فرمودند لذا طلاب و علما و مردم مومن و متقی برای اظهار و عظمت این روز باید در مراسم شرکت کنند.
آیت‌الله فقیه یزدی عنوان کرد: از نظر ثواب برخی ذکر کرده اند که قرائت این نماز در نزدیک ظهر ثواب بیشتری دارد چون امام در همان لحظات به امامت منصوب شده اند ولی بنابر اقتضاء موقعیت، صبح هم می توانیم آن را بخوانیم.
 وی ادامه داد: در سال جاری بیش از 60 نقطه در سراسر کشور برای برپایی نماز اعلام آمادگی کرده اند و بسیاری درخواست کتاب برای تبیین بیشتر بعد فقهی آن داشته اند.
فقیه یزدی تصریح کرد: زعمای بلاد و رهبری و مراجع تقلید همه با اصل قضیه موافق هستند ولی باید این مسئله به صورت خودجوش در میان مردم مطرح شود که شواهدی هم بیانگر رواج این مسئله به صورت تدریجی است از این رو بزرگان خواهان مردمی شدن و فراگیری تدریجی آن هستند.
این استاد حوزه عنوان کرد:  مراجع معظمی مانند آیات وحید، نوری همدانی و مکارم و آقایان دیگر بر این مسئله تاکید فرموده‌اند؛ از جمله آیت الله العظمی نوری همدانی فرمودند که باید این مسئله جدیتر پیگیری شود تا مراجع هم حمایت فراگیر داشته باشند.
فقیه یزدی بیان کرد: مسایل اجتماعی و بزرگ و با عظمت باید به تدریج با انتخاب خود مردم رواج یابد.
یادآور می شود همچنین در روز عید سعید غدیر خم در قم و برخی شهرهای کشور راهپیمایی های با شکوه برگزار خواهد شد و در قم نیز آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی به جمع راهپیمایان خواهند پیوست. 
captcha