کد خبر: 3639696
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۸

استناد به 200 آیه در «واقعه قرآنی غدیر»

گروه ادب: کتاب «واقعه قرآنی غدیر» نوشته محمدباقر انصاری این واقعه مهم را با استناد به آیات قرآن مورد توجه قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، پیشنهاد مطالعه پایان هفته که با عید غدیر خم نیز مصادف است، به کتابی درباره این مناسبت اختصاص یافته است، عنوان کتاب «واقعه قرآنی غدیر» است که می‌توان آن را گزارش سفر یک ماهه پیامبر اکرم(ص) برای اعلان ولایت است. محمدباقر انصاری، نویسنده این اثر تلاش کرده قرآنی بودن این واقعه را نشان دهد و اثبات کند که غدیر خم یک ماجرای آمیخته با قرآن است.
این کتاب شامل دوازده بخش است که برخی از عناوین آن شامل قرآن و غدیر از مدینه تا مکه، قرآن و غدیر در مراسم حج، قرآن و غدیر پس از مراسم حج، قرآن و غدیر از مکه تا غدیر خم، قرآن و غدیر در خطابه بلند غدیر، قرآن و غدیر پس از خطابه غدیر، قرآن و غدیر در مراسم سه روزه غدیر، قرآن و غدیر در ساعات پایانی غدیر، قرآن و غدیر از غدیر خم تا مدینه، قرآن و غدیر در بازگشت از غدیر خم و قرآن و غدیر در مدینه است.
با مطالعه این کتاب، مخاطب درمی‌یابد که غدیر و قرآن با هم و در کنار همدیگر بیان شده‌اند و باید هر یک را مفسر و پشتیبان دیگری بدانیم. نویسنده در مقدمه این کتاب اذعان می‌کند که طی سال‌های متمادی متوجه ارتباط قرآن با غدیر بوده اما از عمق آن غافل بوده است و در این اثر به این عمق دست یافته است. وی در بخشی از این مقدمه می‌نویسد: وقتی به داستان اعتراض حارث فهری در متن واقعه غدیر برخورد کردم، متوجه شدم دو آیه «وَ إِذْ قالُوا اللَّهُمَّ إِنْ كانَ هذا هُوَ الْحَقَّ مِنْ عِنْدِكَ فَأَمْطِرْ عَلَيْنا حِجارَةً مِنَ السَّماءِ أَوِ ائْتِنا بِعَذابٍ أَلِيمٍ» و «سَأَلَ سائِلٌ بِعَذاب واقِع» به طور مستقیم درباره غدیر نازل شده است. آنگاه که تحقیق متن خطبه و مقابله آن با نسخ متعدد را آغاز کردم و سپس به ترجمه آن پرداختم، مراجعه به قرآن در موارد بسیاری از خطبه، مرا متوجه حضور کلام الله در متن غدیر کرد؛ چه آنکه 65 آیه در خطابه پیامبر(ص) در غدیر مورد استناد قرار گرفته و 35 آیه در متن سخنرانی تفسیر شده است. این همه برای متن تازه‌هایی بود که مرا شگفت زده کرد و باورهای تازه‌ای را پیش رویم قرار داد. 
نویسنده براساس تألیفات و مطالعاتی که در گذشته داشته است، عنوان می‌کند که در اغلب کتاب‌ها دو آیه معروف «يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ» و «اَلْیوْمَ أکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَأتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَرَضیتُ لَکُمُ الإِسْلامَ دیناً» به عنوان دو آیه مربوط به غدیر مطرح شده است، در حالی که با غور در این مبحث به آیات بیشتری رسیده است و می‌توان گفت؛ بیش از دویست آیه قرآن در فراز و نشیب این واقعه نازل شده یا مورد استناد قرار گرفته و بیش از صد آیه قرآن در آن شاهد آورده شده است.
نویسنده در این کتاب از منابع متعددی بهره گرفته که «عوالم العلوم»، «اسرار آل محمد(ص)»، «الغدیر»، «فرائد السمطین»، «الاقبال»، «فقه القرآن»(راوندی)، «مستدرک الوسائل»، «بحارالانوار»، «تفسیر قمی»، «احتجاج»، «شرح الاخبار»، «مناقب ابن شهر آشوب»، «شواهد التنزیل»، «تفسیر نورالثقلین»، «تفسیر فرات»، «تاریخ دمشق»، «شرح نهج‌البلاغه ابن ابی الحدید» و «ارشادالقلوب» برخی از این عناوین هستند.
یادآور می‌شود، کتاب «واقعه قرآنی غدیر» نوشته محمدباقر انصاری از سوی انتشارات دلیل ما روانه بازار نشر شده و به چاپ‌های متعددی رسیده است.
captcha