نقی سلیمانی، نویسنده منتخب دومین جایزه کتاب سال عاشورا در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ویژگیهای کتاب «پیامبر و فرزندانش» گفت: این اثر یک داستان پنج جلدی برای کودکان است که به زندگی عادی پیامبر و ائمه معصوم(ع) پرداخته و نکات جذابی را از زندگی روزمره آنها به مخاطبان کودک و نوجوان ارائه میکند، به طوری که این نکات جذاب برای آنها کاملاً ملموس است و میتواند پاسخگوی بسیاری از سوالات آنها باشد.
وی افزود: بر این اساس قصههایی از ائمه اطهار(ع) انتخاب شده که مخاطبان میتوانند از آنها الگوگیری کرده و همانگونه رفتار کنند؛ چرا که همواره این نیاز از سوی مخاطبان احساس میشود که درباره بخش قابل درک زندگی ائمه(ع) سخن گفته شود، هر چند این کتاب برای بزرگسالان نیز قابل استفاده است.
سلیمانی با اشاره به زبان داستان گفت: در ادبیات داستانی، هر چه زبان سادهتر، رسا و جذاب باشد و یک جمله از هفت کلمه تجاوز نکند، برای گروه سنی کودک و نوجوان مناسبتر است و این مؤلفهها در کتاب «پیامبر و فرزندانش» نیز مورد توجه بود. از اینرو سادهنویسی هنری برای این گروه، یک اصل است، به همین دلیل نباید از جملات و عبارات ثقیل استفاده کرد.
این نویسنده در ادامه نو بودن قصههای این اثر را از ویژگیهای دیگر آن عنوان کرد و ادامه داد: قصهای با عنوان «خواب یک آهو» در این کتاب آمده که پیش از این در هیچ کتابی ندیدهام و آن را از یکی از تفاسیر قرآن استخراج کردهام. همچنین تنوع در قصهها نیز مورد توجه بوده و متن آنها نزدیک به متن اصلی است و از اینرو سعی کردهام در عین مستند بودن، تخیل در فضاسازیها و پیرامونی شخصیتها را دخیل کنم که در این راستا باید توجه داشت که این تخیل در رابطه با شخصیتهای ائمه معصوم(ع) به کار نرفته است تا از مسیر اصلی خود خارج نشود.
وی با انتقاد از نحوه شخصیتپردازی پیشوایان دینی در آثار داستانی گفت: این بزرگان برای ما مقدس هستند، اما متأسفانه برخی نویسندگان در پرداختن به شخصیت آنها در قصهها دچار خطا شدهاند، به این معنی که در داستانها، الگوسازی به صورتی بوده که به سمت قدیسپردازی رفته و یا اسطورهسازی شده است، که هر دو روش خطا است و ما باید از شیوه قرآن در این راستا بهره ببریم و تابع محکمات باشیم و سعی کنیم در این زمینه با تعادل برخورد کنیم و زندگی آنها را طوری نشان ندهیم که قابل لمس و قابل دسترسی نباشد؛ چراکه اغلب این شخصیتپردازیها با هدف معرفی الگو برای جامعه انجام میشود که در این صورت به هدف خود دست نمییابیم.
وی با اشاره به منابع مورد استفاده در این کتاب بیان کرد: با توجه به اینکه این قصه درباره پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع) است؛ از اینرو از کتابهای قرآنی بهویژه تفاسیر استفاده کردهام، حتی از قرآن نیز بهره بردهام و اشاراتی که در آیات قرآن وجود دارد، سبب شده که واقعه مورد نظر را در روایات و تاریخ دنبال کنیم. اساتیدی مانند شهید مطهری، علامه طباطبایی(ره) نیز در آثار خود راهنمایان خوبی برای نویسندگان هستند.
سلیمانی با اشاره به سختیهای نگارش کتاب با موضوعات دینی گفت: کسی که به کارش علاقهمند باشد، سختیهای کار برایش آسان میشود، اما ما در کشورمان با مشکل یافتن منابع مواجه هستیم که سختی کار محسوب نمیشود، بلکه اذیت و آزاد سیستم فرهنگی کشور است و یا مدیریت فرهنگی به جای اینکه راه را برای نویسندگان و هنرمندان فراهم کنند، مانعتراشی میکنند.
یادآور میشود، تاکنون آثار متعددی از نقی سلیمانی منتشر شده که از جمله آنها میتوان به «قصههایی که پیامبر گفت»، «گلدانِ پشت پنجره»، «افسانه نو»، «برادر»(داستانهایی از زندگی محمد(ص) و علی(ع)، «دیوانهوار»، «همسفران باد»، «گذرنامه روح من» و «خوابگردی با یازده گرگ» (قصه حضرت یوسف به روایت قرآن) اشاره کرد.