حامد زمانی خواننده انقلابی کشورمان، کاری با نام «عمار داره این خاک» دارد. این سرود که در قالب یک موزیک ویدیو در سال 1394 به بازار عرضه شده با استفاده از نمادهای عاشورایی توانسته جذابیتهای بصری را هم با پیام کار در هم آمیخته و محصول قابل تاملی به بازار ارائه کند، البته حامد زمانی خواننده جوان کشورمان در چند سال اخیر سعی کرده کارهایش را با یک موزیک ویدیو در معرض دید علاقمندان قرار دهد. این امر نکتهای است که سبب شده، کارهایش بیشتر با استقبال مواجه شود.
در همین راستا، موزیک ویدیویی که میخواهد به موضوعی انقلابی یا دینی بپردازد باید بالاترین کیفیت را به لحاظ فنی داشته باشد، چون تنظیم و شعر تنها نیمی از راه است، اما نیمی دیگر به تصویری بر میگردد که شعر و آهنگ در آن قرار گرفته و بیننده از آن لذت میبرد. این اتفاق را به خوبی در بسیاری از موزیک ویدیوهایی مطرح جهان نیز میتوان مشاهده کرد، به ویژه کارهایی که در آن سیاستهای مذهبی یا سیاسی مد نظر قرار گرفته است.
حال با ذکر مقدمه فوق میخواهیم ارزیابی اجمالی از این نماهنگ داشته باشم. در این کار تصویر قالب در کل مجموعه بیابان است، حال چرا چنین رویکردی لحاظ شده دلیلش این است که کارگردان در «عمار داره این خاک» میخواسته فضاسازی نزدیک به کربلا داشته باشد. این اتفاق تنها به صحنهسازی خلاصه نشده، بلکه شخصیتهایی که در این کار حضور دارند به نوعی یادآور عاشورا هستند، چون یک تن، لباس رزم یاران ابا عبدالله(ع) را به تن دارد و دشمن نیز لباس سربازان کوفیان را پوشیده است.
ریتم آغازین این نماهنگ با تلفیقی از موسیقی پاپ و آوای محلی جنوب کشور آغاز میشود، همین تلفیق باعث شده کار شکلی حماسی به خود بگیرد، به ویژه استفاده مناسب از سنج جنوبی و طبل به این خواسته کمک فراوانی کرده است. در گام بعدی شاهدیم وقتی قهرمان مثبت و منفی تصویر میشود این امر در دو زمان رخ میدهد. چون ما هم ظهر عاشورا را شاهدیم هم اینکه نبرد امروز مدافعان حرم را، که با سر بند لبیک یا خامنهای به ایثار و جهاد برخواستهاند.
همسویی مدافعان حرم با یاران ابا عبدالله جدا از تلفیق تصویری به صورت کلامی نیز رخ میدهد. برای مثال آنجایی که حامد زمانی فریاد میزند «عمار داره این خاک» یا «مختار داره این خاک» دقیقاً به همین موضوع اشاره میشود. در کنار این اشاره لطیف ما کنایهای را هم به فتنهگران داخلی شاهدیم. این اتفاق هم به شکل مستقیم رخ نداده، بلکه کارگردان با استفاده از کلماتی چون «کیف انگلیسی» میخواهد به همین نکته اشاره داشته باشد.
مطلب دیگری که درباره این نماهنگ به ذهن میرسد به رویکرد جمهوری اسلامی نسبت به دیگران مربوط میشود. در شعر این نماهنگ آمده که ایران اسلامی با دشمنانش بسیار محکم و با دوستانش با مهر و عطوفت برخورد میکند. این توصیفی زیبا از سیاست ایران اسلامی است که باعث شده بسیاری از مردمان مظلوم جهان به آن چشم امید داشته باشند.
در نماهنگ «عمار داره این خاک» قهرمان پرچم یاابوالفضل(ع) را در دست دارد. این پرچم افراشته است و به سرزمینی خاص خلاصه نشده و هر جا که مسلمانی فریاد یاری سر دهد آن پرچم سایهاش را برای وی به همراه خواهد داشت. اتفاقی که امروز در عراق و سوریه رخ داده و ما شاهد حمایت ایران از مردم مظلوم آن کشورها هستیم. مطلب دیگری که در همان بیت ابتدایی این نماهنگ به آن تاکید میشود این مطلب است که نبرد بین جبهه حق و باطل تنها به عاشورا خلاصه نمیشود و این پیکار همیشه ادامه داشته و هم اکنون نیز شاهد رخ داده آن هستیم. تنها کافی است که عینکی از بصیرت را به چشم زد تا حقیقت را به خوبی دید.
درباره گویش دوگانه این موزیک ویدیو نیز میتوان حرف زد، چون بخش انتهایی سرود با زبان عربی خوانده میشود. این روش هم بر زیبایی نماهنگ افزوده، هم دایره مخاطبان آن را افزایش داده است، چون میتوان با پخش آن در کشورهای عربی تا حدی فریاد حق خواهی ایران اسلامی را به گوش جهانیان رساند. بخش دیگری که از نقاط قوت و جذابیت کار است، استفاده کارگردان از حرکات آهسته «اسلوموشن» است، چون در کارهایی که به نوعی نبرد تن به تن نشان داده میشود، استفاده از این تکنیک، کار را پر ابهتتر میکند. همچنین استفاده خوب کارگردان از جلوههای ویژه در «عمار داره این خاک» امتیاز دیگری است که در کار از آن بهره برده شده و باید در بسیار از کارهای مشابه نیز مد نظر قرار گیرد.
در پایان این مطلب باید این نماهنگ را نیز به صورت اجمالی معرفی کنیم. حامد زمانی خواننده انقلابی کشورمان جدا از خوانندگی در این کلیپ، آهنگسازی را نیز بر عهده دارد. تنظیم این موزیک ویدیو نیز بر عهده امیر جمال فرد است و پیمان طالبی اشعار این کار را سروده است. کارگردان این نماهنگ را هم حسین و محمد بوشهری به صورت مشترک بر عهده دارند. در نهایت این کار توسط شبکه اینترنتی نصر تهیه شد و در ساخت آن، گروه فرهنگی هنری دلصدا همکاری دارند.
