کد خبر: 3675577
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۲
بودجه 97 زیر ذره‌بین/ نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس:

توجیه دولت برای تخصیص اعتبارات قرآنی به نهادهای تحت حاکمیت خود پذیرفتنی نیست

گروه اقتصاد: موسوی لارگانی در مورد دیدگاه دولت مبنی بر پرداخت بودجه به نهادهای پاسخگو اظهار کرد: قطعا این نحوه بودجه‌ریزی، چندان نمی‌تواند جوابگو و تأثیرگذار باشد؛ چراکه وقتی بودجه‌ها را در اختیار یک نهاد به عنوان متولی اصلی قرار دهیم، آن نهاد برای پرداخت بودجه بهانه‌های زیادی خواهد آورد چون این روزها به هر سازمانی برای کاری یا کسب بودجه‌ای مراجعه کنیم، پای دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور را به میان می‌کشند که آنها یقه ما را می‌گیرند و دیگر مانند گذشته به مؤسسات فرهنگی و قرآنی، کمکی صورت نخواهد گرفت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، یکی از انتقادات همیشگی فعالان جامعه قرآنی کشور در مورد وضعیت بودجه‌های این بخش و نحوه تخصیص و توزیع آن است. امسال نیز سرجمع بودجه فعالیت‌های دینی و قرآنی در لایحه بودجه، مورد رضایت فعالان دینی و قرآنی کشور نیست؛ هرچند که پس از ارائه لایحه بودجه به مجلس توسط رئیس جمهور، موضوعی با عنوان بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد پررنگ‌تر از گذشته مطرح شده و مخصوصا مسئولان دولتی معتقدند که بودجه دولتی به نهادهایی اختصاص پیدا خواهد کرد که بتوان آنها را مورد نظارت و ارزیابی قرار داد.
برای بررسی بیشتر این موضوع با حجت‌الاسلام والمسلمین سیدناصر موسوی‌لارگانی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به گفت‌وگو نشستیم که وی در ابتدا به ایکنا گفت: اگر دولت اعلام کند از سال‌های آینده، بودجه را بر اساس عملکرد تخصیص خواهیم داد، سخنی منطقی است اما بنده بعید می‌دانم آنچه الان نوشته شده، بودجه‌ریزی براساس عملکرد باشد؛ چراکه برخی از وزارتخانه‌ها همانند وزارت آموزش و پرورش، شاید عملکرد عمرانی آن چندان زیاد نباشد و دلیلش هم این است که بیش از 90 درصد بودجه‌ای که به آموزش و پرورش داده می‌شود خرج حقوق و مزایای کارکنان این وزارتخانه می‌شود بنابراین قرار است عملکرد چه چیزی را محاسبه کنند.
وی ادامه داد: باید پارامتری را در نظر بگیرند که به چنین چیزی برسند و مثلا اگر عملکرد عمرانی را در نظر بگیریم، بسیاری از وزارتخانه‌ها چنین عملکردی را اساسا ندارند و اگر هزینه‌ها را در نظر بگیرند، سال‌های قبل هم همینطور بوده و براساس هزینه‌ای که وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها داشته‌اند، بودجه را به آنها اختصاص می‌دادند.
نماینده فلاورجان در خانه ملت یادآور شد: قبلا چنین بحثی وجود داشت که قرار است در بودجه‌ریزی تغییراتی ایجاد شود که این بودجه‌ریزی عملیاتی باشد یعنی بودجه‌ای که مصوب می‌شود، بودجه عملیاتی باشد؛ چراکه در سال‌های گذشته بودجه‌‎هایی که تصویب می‌شد مثلا 10 درصد این بودجه را برای فعالیت‌های عمرانی اختصاص می‌دادیم و در آخر کار متوجه می‌شدیم که حتی 20 درصد از این 10 درصدی که برای فعالیت‌های عمرانی در نظر گرفته شده بود تخصیص پیدا نکرده است. الان ممکن است سخن دولتی‎ها این باشد که می‌خواهند بودجه را به گونه‌ای بنویسند که عملیاتی و اجرایی باشد.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره انتقادات جامعه قرآنی از وضعیت بودجه‎های این بخش یادآور شد: بعضی از هزینه‌هایی که ما می‌کنیم شاید در یکسال و دو سال و حتی 10 سال هم قابل ارزیابی نباشد و مثلا همین بودجه‌های فرهنگی و قرآنی کشور دارای چنین وضعیتی است؛ چراکه برخی کارهای فرهنگی در کشور انجام می‌شود که هزینه‌بر هم هست و ممکن است 10 سال دیگر نتیجه بدهد.
موسوی لارگانی درباره اهمیت توجه دولت به بخش فرهنگی نیز عنوان کرد: شاید سال اولی که این بحث مطرح بود که آمریکا بودجه کلانی را در رابطه با مبارزه با انقلاب ایران در کنگره تصویب کرد در آن زمان وضعیت فرهنگی جامعه ما به گونه‌ای بود که آنها نمی‌توانستند چندان بر روی حوزه فرهنگ ما تأثیر بگذارند اما الان مشاهده می‌کنیم که تداوم تصویب این بودجه‌ها در کنگره آمریکا باعث شده که الان برخی ارزش‌های خود را تقریبا رها کرده‌ایم.
وی تأکید کرد: اکنون برخی ارزش‌ها در کشور ما در حال تبدیل شدن به ضدارزش است و این امر ناشی از تلاش‌های دشمنان در این راستا بوده است. بنابراین اگر بخواهیم کار فرهنگی انجام دهیم و فعالیت‌های قرآنی را گسترش دهیم شاید همانند کارهای عمرانی قابل اندازه‌گیری نباشد و مثلا 20 میلیارد بودجه برای یک پروژه سد سازی یا تأسیس خط مترو اختصاص می‎دهند و بعد از یکسال اعلام می‎کنند که چند متر تونل حفر کرده‌اید یا این سدی که در دست احداث داشته‌اید، چند درصد پیشرفت داشته است بنابراین چنین مواردی را می‌توان اندازه‌گیری کرد اما در برخی موارد همانند همین کارهای فرهنگی چندان قابل اندازه‌گیری نیست.
نماینده فلاورجان در خانه مجلس ادامه داد: متأسفانه چندین سال است که شاهد کاهش بودجه‎های فرهنگی به جای افزایش آن هستیم و مشکلات و ضرباتی که بعضا نظام ما خورده، به همین کوتاهی کردن در مسائل فرهنگی و قرآنی است، به این دلیل که بودجه‌های فرهنگی ما پائین است و توانی برای فعالیت در این زمینه وجود ندارد بنابراین باید بیشتر در این زمینه سرمایه‌گذاری کنیم.
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد دیدگاه دولت مبنی بر پرداخت بودجه به نهادهای پاسخگو اظهار کرد: قطعا این نحوه بودجه‌ریزی، چندان نمی‌تواند جوابگو و تأثیرگذار باشد؛ چراکه وقتی بودجه‌ها را در اختیار یک نهاد به عنوان متولی اصلی قرار دهیم، آن نهاد برای پرداخت بودجه بهانه‌های زیادی خواهد آورد چون این روزها به هر سازمانی برای کاری یا کسب بودجه‌ای مراجعه کنیم، پای دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور را به میان می‌کشند که آنها یقه ما را می‌گیرند و دیگر مانند گذشته به مؤسسات فرهنگی و قرآنی، کمکی صورت نخواهد گرفت.
موسوی لارگانی در پایان تأکید کرد: باید به این نکته توجه کرد که گاهی اوقات از دروازه رد نمی‌شویم اما گاهی از سوراخ سوزن هم رد می‌شویم بنابراین گاهی در پرداخت بودجه‌ها هم این وضعیت را به وجود می‌آوردند بنابراین بنده معتقدم باید به نهادها و مؤسساتی که کار فرهنگی و قرآنی انجام می‌دهند توجه بیشتری صورت گیرد تا بخش زیادی از مشکلاتی که در جامعه ما وجود دارد، خود به خود برطرف شود.

captcha