به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در شصتونهمین نشست شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی در دانشگاهها که اواخر دیماه با حضور اعضای این شورا برگزار شد، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه در دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به دو درس اجباری دقت نمیشود؛ یکی درس وصایای حضرت امام(ره) است که مدرسان آشنایی درستی با امام ندارند و دیگری درس آشنایی با قرآن است که به اعتقاد من در سطح دانشگاهی نیست و باید سطح آن بالا بیاید، البته حداقل این است که نیاز به بررسی دارد.
درس وصایای امام(ره) یکی از دو درس اجباری معارف در دانشگاه آزاد اسلامی در مقطع کارشناسی است که توسط مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی این دانشگاه به دانشجویان دانشگاه آزاد ارائه میشود، به همین بهانه و برای آشنایی با فرایند ارائه درس وصایای حضرت امام(ره) با اکبر اشرفی، رئیس این مرکز گفتوگو کردیم که مشروح آن در ادامه از نظر میگذرد؛
رئیس مرکز فرهنگی و دانشگاهی امام خمینی(ره) در گفتوگو با ایکنا، پیرامون بحثهای مطرح شده از سوی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در جلسه مذکور و با اشاره به عدم صلاحیت برخی مدرسان این درس و تایید بخشی از سخنان رئیس نهاد، عنوان کرد: سخنان رئیس محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها درباره برخی مدرسان و نه همه مدرسان این درس صحت دارد. برای حل این مشکل، مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی شروع به برگزاری مصاحبه و ارزیابی تمام مدرسان درس وصایای حضرت امام(ره) کرده است و تا کنون ۲ دوره ارزیابی اساتید این درس در تهران انجام شده است.
اشرفی با اشاره به اینکه مدرسان درس وصایای حضرت امام(ره) باید در این ارزیابی شرکت کرده و مجوز لازم برای تدریس را دریافت نمایند، درباره شرایط دریافت این مجوز تصریح کرد: برای اعطای مجوز تدریس به این اساتید، مدرسان میبایست آثار حضرت امام(ره)، زندگینامه، مبارزات و اندیشههای ایشان را مطالعه کنند و در مصاحبه شفاهی نمره قبولی کسب نمایند. افرادی که در این مصاحبه پذیرفته نشوند اجازه تدریس نخواهند داشت.
منع از اساتیدی که مجوز تدریس درس وصایای امام را ندارند
وی با بیان اینکه این نقد که مدرسان این درس آشنایی لازم با اندیشههای امام(ره) را ندارند، در رابطه با برخی مدرسان درست است، افزود: هفته گذشته جلسه مصاحبهای با برخی مدرسان برگزار و مشخص شد سطح آشنایی برخی از مدرسان با اندیشههای امام(ره) مطلوب نیست و خاطرم است از یک مدرس پرسیده شد: «کتاب ولایت فقیه امام(ره) را خواندهای، گفت نه!». بعضا اینگونه افراد در میان مدرسان هستند که به محض شناسایی تا زمان دریافت مجوز، اجازه تدریس نخواهند داشت.
رئیس مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی(ره)، با تشریح فرایند ارزیابی مدرسان درس وصایای حضرت امام(ره) و با بیان اینکه تکمیل این فرایند در دانشگاههای آزاد سراسر کشور به تازگی شروع شده و زمانبر است، اظهار کرد: مدرسان درس وصایای حضرت امام(ره) دو طیف هستند؛ طیفی از مدرسان، از اعضای هیات علمی دانشگاه هستند و از صلاحیت لازم برخوردارند و صلاحیت تدریس این افراد در رشته خودشان احراز شده و تنها بایستی توانمندی لازم برای تدریس در حوزه اندیشهها و وصایای حضرت امام(ره) را دارا باشند و طیف دوم کسانی هستند که مدرس مدعو محسوب می شوند و عضو هیات علمی نیستند.
وی افزود: تاکید گروه ارزیاب و مصاحبهگر این است که افرادی این درس را تدریس نمایند که تخصص آنها در حوزه علوم انسانی باشد. برای ذکر نمونه اگر فردی در رشته شیمی متخصص و استاد باشد، اساسا نباید در این حوزه وارد شود، مگر آنکه در این حیطه پژوهشهایی انجام داده باشند و نشان دهند که توانایی لازم را دارند و بتوانند در مصاحبه نیز پذیرفته شوند.
اشرفی خاطرنشان کرد: یک بخشنامه سراسری به تمامی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی ارسال شده مبنی بر آنکه تمام اساتیدی که مجوز تدریس این درس را ندارند، از ترم جدید اجازه تدریس به آنها داده نشود. تمام افرادی که میخواهند تدریس داشته باشند، باید از این مرکز مجوز بگیرند، در این فرایند بسیاری از مشکلاتی که در سابق وجود داشت، مرتفع خواهد شد.
وی در ادامه افزود: یک متن مشترک نیز در قالب کتاب با عنوان «رهیافت تحلیلی بر وصایای حضرت امام(ره)» برای این درس طراحی، چاپ و در اختیار همه مدرسان قرار داده شده و این کتاب مشکل منبع قابل اعتماد را حل کرده و منبع خوبی برای تدریس درس وصایای حضرت امام(ره) است.
تغییر عنوان درس و تاثیر آن در معدل دانشجو؛ طبق بخشنامه معاون آموزشی
رئیس مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی گفت: اخیرا بخشنامهای از سوی معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی به تمام واحد های دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شده مبنی بر آنکه عنوان درس وصایای حضرت امام(ره) به «اندیشهها و وصایای حضرت امام(ره)» تغییر پیدا کرده و نمره این درس در معدل دانشجو موثر خواهد بود و این تغییر خوبی است چرا که پیش از این، نمره این درس در معدل دانشجو تاثیری نداشت و این مسئله موجب شده بود نوعی بیتفاوتی و بیعلاقگی به مطالعه این درس در دانشجو به وجود بیاید.
اشرفی با بیان اینکه امیدواریم مجموع این تغییرها منجر به افزایش کیفیت تدریس و خروجی کلاسهای درس وصایای حضرت امام(ره) شود، ادامه داد: فرایند ارزیابی مدرسان و اعطای مجوز آغاز شده و تنها در دو ماه گذشته 2 دوره ارزیابی اساتید درس وصایای حضرت امام(ره) انجام شده و در مجموع حدود ۴۰ نفر در این ارزیابیها شرکت کردند. درخواست مجوز توسط مدرسان به صورت روزانه ادامه دارد و اگر تعداد درخواستها به بیش از 15 نفر برسد، جلسه شورا تشکیل میشود و ارزیابی و مصاحبهها انجام میشود و در نهایت مجوزی در قالب یک گواهی به مدرسان برای تدریس داده میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که اعتبار این مجوزها تا چه زمانی خواهد بود، گفت: این مجوزها با توجه به نمره افراد در مصاحبهها اعتبار متفاوتی دارد و اعتبارها یک تا دو ساله است.
رئیس مرکز فرهنگی دانشگاهی امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی همچنین درباره این مسئله که اگر عدم صلاحیت استادی محرز شود، چه برخوردی با آن فرد خواهید داشت، اظهار کرد: بنده این مسئله که برخی مدرسان درس وصایای امام(ره) صلاحیت لازم را ندارند، نقض نمیکنم، چرا که بعضی افراد از طرقهای غیرعلمی به بدنه دانشگاه وارد شدهاند و اینها در فرایند ارزیابیها شناسایی میشوند و اگر عدم صلاحیت آنها تایید شود، از تدریس آنها ممانعت به عمل میآید.
برگزاری دورههای ضمن خدمت ویژه مدرسان درس وصایای حضرت امام(ره)
وی افزود: دورههایی نیز برای آموزش ضمن خدمت مدرسان درس وصایا و اندیشههای حضرت امام(ره) در نظر گرفته شده که این دورهها بهزودی شروع میشود و در طول این دورهها افرادی که این درس را تدریس میکنند میتوانند با اندیشههای حضرت امام(ره) بیشتر آشنا شوند و در تدریس موفقتر عمل کنند.
اشرفی خاطرنشان کرد: این دورهها به گونهای طراحی شده است که موضوعات آن متناسب با نقاط ضعف اساتیدی است که طی فرایند ارزیابی مشخص شده در آن مباحث مشکل دارند، به طور مثال بحثهای ولایت فقیه، ولایت مطلقه فقیه، اختیارات ولایت فقیه، نسبت ولایت فقیه و دموکراسی و مردمسالاری، از جمله مباحثی است که در ارزیابی اساتید استخراج شدهاند و دورههای ضمن خدمت بر مبنای این عناوین طراحی شده است.