کد خبر: 3687091
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۴
مرتضی طاهری بیان کرد:

چرایی بداخلاقی‌ در برخی مداحان سرشناس

گروه جامعه: مرتضی طاهری با بیان اینکه یک مداح اگر می‎خواهد اثرگذار باشد باید به چیزهایی که می‌خواند اعتقاد داشته باشد و خودش عمل کننده آنها باشد، گفت: مهمترین دلیل بد‌اخلاقی‌های رخ داده در برخی مداحان سرشناس استاد نداشتن و یا استاد بد داشتن است.

http://iqna.ir/files/fa/news/1396/8/10/684548_601.jpg

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، هر ساله با ورود به ماه محرم، صفر و امروز در آغاز ایام فاطمیه فعالیت یکی از اثرگذارترین جامعه تشیع یعنی مداحان اهل بیت(ع)، شور و حرارت بسیاری پیدا می‎کند و همه کسانی که به هر شکل در حوزه، دین، فرهنگ و مسائل اجتماعی و سیاسی فعالیت می‌کنند به این نقش مهم تاکید ویژه دارند. نقش ذاکرین اهل بیت(ع)، در جذب مخاطب بسیار مهم و حساس است که اگر به درستی و با اصول اخلاقی و اسلامی همراه نباشد اثر سو و مخرب خواهد شد؛ لذا باید به درستی و با نگاه مسئولانه این نقش ویژه را دنبال کرد.

مداحی در کشور پدیده‌ بسیار مهمی است که شبیه آن را در هیچ جای دیگری نمی‌بینیم و بر همین اساس است که رهبر معظم انقلاب در بیاناتشان در جمع مداحان اهل بیت(ع) با اشاره به فرصت بسیار بزرگی که در اختیار مداحان وجود دارد می‌فرمایند: «امروز جامعه‌ مدّاح کشور، فرصت بسیار بزرگی را در اختیار دارد؛ شما مجالسی تشکیل می‌دهید؛ جمعیت‌های بزرگ، گاهی جمعیت‌های هزاران نفری و غالبا هم جوان جمع می‌شوند پای منبر شما و پای خواندن شما و مدیحه‌سرایی و مرثیه‌خوانی شما؛ از این فرصت بهتر؟ این‌ همه مخاطب، این‌همه دل آماده‌ شنیدن و نیوشیدن، این همه نفوس آماده‌ تربیت شدن در اختیار شما هستند؛ این فرصت است. این فرصت را مغتنم بشمرید؛ از این فرصت بهترین استفاده را بکنید.»

توجه رهبر معظم انقلاب به قشر مداحان و ستایشگران اهل بیت(ع)، نشان از اهمیت و فرصت بزرگ این جامعه اثرگذار دارد که به جرائت می‌توان گفت در کنار علما، آنها به عنوان رسانه بی‌بدیل شیعه شناخته می‌شوند؛ لذا ضرورت‌هایی با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب وجود دارد که این جامعه باید به آنها عمل کرده تا از مسیر صحیح و درست ستایشگری و مداحی اهل بیت(ع)، خارج نشوند.

با توجه به کلام نافذی که مداحان از آن برخوردارند و تأثیرگذاری زیادی که در جامعه دارند‌ ضرورت دارد آنها در زمانه فعلی برخلاف گذشته با شناخت‌ و آگاهی بیشتر به ارائه مطالب خود بپردازند، ضمن اینکه این افراد روز به روز از نظر علمی و اخلاقی باید خود را ارتقا دهند تا براساس نیاز جامعه و در مسیر درست قدم بردارند؛ بر همین اساس و با توجه به شناخت دقیق این نقش و وظیفه اصلی مداحان به سراغ حاج مرتضی طاهری، از پیرغلامان و ستایشگران با سابقه این عرصه رفتیم تا گفت‌وگویی را پیرامون این جامعه مهم و اثرگذار داشته باشیم.

مرتضی طاهری با بیان اینکه مداحی یک فعالت هنری و معنوی است، بر لزوم توجه و یادگیری روش و منش ستایش اهل بیت(ع) و دوری از بداخلاقی و غرور در جامعه مداحان تاکید کرد و به ایکنا گفت: آنچه که مطالبه رهبر معظم انقلاب از مجموعه‌های مردمی از جمله ما هیئتی‌ها، مداحان، میانداران، منبری‌ها و شاعران آئینی به عنوان صاحبان تریبون و محلی که صدایشان به مردم می‌رسد، این است که با سخن، منش و رفتار خود موجب جذب جوانان به هیئت و مبانی اهل بیت(ع) شویم نه اینکه رفتاری داشته باشیم که دلزدگی و یاس را در آنها ایجاد کند.

وی در پاسخ به این سوال که یک مداح چگونه می‎تواند اثرگذار باشد، افزود: فعالیت مداحى كار بزرگ و مهمى است، زیرا مقام معظم رهبری فرمودند:«مداحی می‌تواند مصداق درشت و برجسته‌اى از مجاهدت فى‌سبیل‌اللَّه باشد»؛ در كار ما مداحان، در میدان بودن و مجاهدت كردن، یعنى ارائه‌ سخن اثرگذار و بیان هدایتگر براى دل‌ها داشتن، البته با شیوه‌هاى هنرمندانه؛ یک مداح اگر می‎خواهد اثرگذار باشد باید به چیزهایی که می‌خواند اعتقاد داشته باشد و خودش عمل کننده آنها باشد؛ پس باید به این مسئله توجه داشته باشیم تا بتوانیم ابتدا خودمان را تکان داده و بعد مردم را تکان دهیم.

این ستایشگر اهل بیت(ع) با تاکید بر ضروت کسب سواد مداحی و ستایشگری اهل بیت(ع)، گفت: مداحی یک کار معنوی و هنری اثر گذار است که در خدمت معنویت و دین قرار دارد و ملزوماتی در آن باید رعایت شود که از جمله آن اخلاق مداحی، اصول و آموختن نحوه خواندن و شناخت دستگاه‌هایی است که انسان باید در این هنر از آنها استفاده کند، است. لذا باید این مسائل جدا از فراگیری علمی، از راه معاشرت، ممارست، شاگردی کردن و در محضر استاد بودن کسب ‌شود و البته نیازی نیست که انسان حتما در قالب یک چارچوب کلاسیک بخواهد دستگاه‌های موسیقی را یاد بگیرد.

طاهری تصریح کرد: متاسفانه گاهی می‌شنویم که بعضی‌ها در برخورد با مردم، مستمع، دیگران و حتی در برخورد با اساتید متکبرانه و حتی در مواردی پرخاشگرانه برخورد می‌کنند و این برای یک ستایشگر اهل بیت(ع)، بسیار زشت و و برای این جامعه خطرناک است؛ چراکه ما منادی و مبلغ مکتبی هستیم که اصول اولیه این مکتب اخلاق است. پیغمبر اکرم(ص) می‌فرماید: من مبعوث شدم برای اینکه کرامت‎های اخلاقی را تمام کنم و به آن اتمام ببخشم؛ لذا ما که پیرو این مکتب بزرگ والا هستیم نباید بی‎اخلاقی و بد رفتاری کنیم.

وی با هشدار به مداحانی که غرور به سراغ آنها آمده گفت: اخلاق شرط اول هرچیزی است و اگر مداح آن را رعایت نکند نه تنها به خود بلکه آسیبش می‌تواند بر جامعه باشد. بارها مواردی را دیده‌ایم که مداحی صدای بسیار خوبی داشته و خوب هم می‌خواند؛ اما در اثر یک بیماری و سرماخوردگی دیگر نتوانستند بخوانند و یا اینکه بر اثر بیماری برای همیشه خواندن را فراموش کردند و دیگر نامی از آنها برده نمی‎شود و یا با نام نیک خوانده نمی‎شوند و لذا مداحان باید این موارد را مد نظر قرار دهند.

این ستایشگر اهل بیت ادامه داد: مداح باید بداند که این جایگاه و مکتب جای برخورد کردن و رفتار ناشایست و اینگونه روش و منش داشتن نیست؛ می‌گویند درخت هرچه بار می‌دهد افتاده‌تر می‌شود و درختی که بار ندارد خشک و بی ثمر است و با یک باد ساده سر و صدا زیادی ایجاد می‌کند؛ متاسفانه بعضی‌ها شاید باری ندارند که اینگونه متکبرانه برخورد می‌کنند و آسیب می‌رسانند.

طاهری در پاسخ به نقص‌ها و انتقادات ایجاد شده نسبت به برخی از مداحان گفت: مهمترین دلیل این نقص‎ها و اتفاقات استاد نداشتن و یا استاد بد داشتن است؛ استاد خوب داشتن و یا یک مرشد صاحب نفس، کارکرده و راه رفته‌ای که آنها را متوجه به مسائل لازم کند، در این مسیر بسیار ضروری است. به همین خاطر است که می‎بینیم بعضی مداحان شناخته شده و بزرگ بداخلاقی‌ها و رفتار نادرست را انجام می‌دهند که شایسته این جامعه و مداحی نیست.

وی با تاکید بر اینکه مداح باید از سیاسی‎کاری و سیاست‎زدگی دور باشد، ادامه داد: وظیفه مداح اطاعت و ترویج مطیع بودن از ولایت و تبلیغ تشیع است؛ یعنی ولایی بودن و سینه‎زدن پای پرچم ولایت و این وظیفه ما است. وظیفه دینی، اعتقادی و حرفه‌ای ما چیزی است که باید به آن عمل کنیم. اگر بخواهیم حرفی بزنیم و یا رفتار بی‌سندی داشته باشیم که جامعه‌ را به هم بریزد و مردم را نسبت به این جایگاه بی‎اعتقاد کند یک ظلم بزرگ در این عرصه کرده‎ایم.

وی با تاکید بر اینکه مداح باید با قرآن آشنا باشد تا بتواند ضمن بیان برخی مبانی و مفاهیم آن دعا را به راحتی بخواند و در مواردی قرآن را قرائت کند، افزود: قرآن و فراگیری آن در شخصیت خود افراد اثرگذار است و جدا از این مسئله می‎تواند ستایشگری و مداحی را اثرگذارتر کند. البته هیچوقت یک مداح نباید جای اهل منبر را بگیرد، شاید بتواند قاری باشد اما منبری صرف خیر؛ البته عکس این موضوع هم صدق می‌کند و لذا این دو نباد در کار هم بیش از اندازه ورود کنند.

ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۶/۱۱/۱۲ - ۲۲:۴۷
0
0
سلام این عکسی گذاشتی چهره خوش اخلاق است
captcha