کد خبر: 3691695
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۴:۱۴

تشریح کارکرد مرکز «دیده‌بان اجتماعی» استان مرکزی

گروه اجتماعی- معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی با اشاره به راه‌اندازی مرکز «دیده‌بان اجتماعی»، کارکرد و فرآیند اجرایی این مرکز را تشریح کرد.

مهدی مباركی، معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی، در گفت‌وگو با ایکنا از استان مرکزی، با اشاره به فعالیت‌های گروه توسعه اجتماعی جهاد دانشگاهی گفت: این گروه پیشنهادی به حوزه معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری و دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مبنی بر راه اندازی مرکز «دیده‌بان اجتماعی» ارائه داد و مهمترین دلیل این پیشنهاد نیز تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در راستای کاهش آسیب‌های اجتماعی بود.
عضو هیات اندیشه ورز استان بیان کرد: تقویت اثرگذاری جهاد دانشگاهی در فرآیند توسعه استان یکی از اهداف گروه توسعه اجتماعی است که این اهداف را در قالب پژوهش و ارائه پروتکل‌ به سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان و مجریان دنبال می‌کند.
وی گفت: برنامه ریزی اولیه برای تأسیس، سیاست‌ها و اهداف مرکز دیده بانی در گروه پژوهشی توسعه اجتماعی صورت گرفته، البته این گروه صرفاً به آسیب‌ها نمی‌پردازد بلکه روند ایجاد پروتکل‌های راهبردی برای سیاست گذاران را نیز دنبال می‌کند.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی ادامه داد: باید توجه داشت مباحث توسعه اجتماعی فقط آسیب اجتماعی نیست قاعدتاً بخشی از آن می‌تواند توسعه اجتماعی در مسائل شهری، عدالت اجتماعی، سرمایه اجتماعی و عوامل‌ متغیری که در کنار یکدیگر جمع و توسعه اجتماعی را می‌سازند، باشد.
مبارکی گفت: گروه پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی اولین گروه در کشور است که به این موضوعات می‌پردازد این گروه شاخص‌های اجتماعی را احصا و بومی می کند، گروه توسعه اجتماعی دارای 4 عضو هیات علمی و در زیر مجموعه آن بیشتر فضای سیاست‌گذاری حاکم است.

مرکز دیده بان اجتماعی شبکه‌ای علمی و پژوهش محور است

معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی با اشاره به اینکه مرکز دیده بان یک شبکه علمی و پژوهش محور است، گفت: این مرکز با هدف پایش و رصد نظام‌مند و مستمر مسائل، آسیب‌ها و عواملی که می‌توانند روند پیشرفت و توسعه را با مخاطره مواجه کنند، شروع به کار می‌کند چشم اندازی نهایی این مرکز کمک به ارتقای وضعیت توسعه اجتماعی و فرهنگی استان است.
وی گفت: داده‌های پژوهشی ما به شدت پراکنده است و البته این وضعیت یک آسیب جدی تلقی می‌شود یکی از اهدافی که در این مرکز و البته در محدوده جغرافیای استان دنبال می‌کنیم یکپارچه سازی یافته‌های پژوهشی، تحقیقاتی و تحلیلی است در همین راستا بانک اطلاعاتی جامعی جمع آوری و بر اساس آن، داده‌ها مشخص خواهند شد. وقتی داده‌ها مشخص شد می‌توان اطلس جامع تهیه کرد و کاملاً به روز آن را در اختیار مدیران و مسئولین مرتبط قرار داد.
مبارکی ادامه داد: در خروجی این کار می‌توان گزارشی جامع و تحلیلی به دست آورد و با توجه به تغییرات حوزه اجتماعی و فرهنگی پیشنهادات کاملاً راهبردی ارائه داد. همچنین مرکز دیده بانی می‌تواند کارکردهایی چون افکار سنجی، تحلیل موضوعات و مسائل روز جامعه و البته فضای مجازی داشته باشد مثلاً اعتراضات و مسائل کارگری، اغتشاشات و ..که می‌توان از طریق این مرکز نظرات و بازخوردهای فضای مجازی را تحلیل و آن را در اختیار مسئولان و سیاست‌گذاران قرار داد.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی با بیان اینکه تحلیل مناسبت اجتماعی در فضای مجازی یکی از کارکردهای مهم مرکز دیده‌بانی است، گفت: تهیه گزارش، توزیع، طبقه بندی اطلاعات اجتماعی و فرهنگی یکی دیگر از خروجی‌های این مرکز خواهد بود و تفاوت گزارشات و اطلاعات این مرکز با سایر گزارشات، مکانی سازی آن بوسیله نرم افزار GIS است.

تشریح کارکرد مرکز «دیده‌بان اجتماعی» استان مرکزی

تحلیل داده‌های اجتماعی بر اساس مطالعات میان رشته‌ای

مبارکی بیان کرد: ارتباطاتی که بین گروه‌های پژوهشی معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی استان وجود دارد این قابلیت را به ما داده که داده‌های اجتماعی را با روش‌های جدید یا روش‌های بین رشته‌ای تحلیل کنیم یعنی داده اجتماعی و فرهنگی در پهنای جغرافیایی استان وارد و به شکل مکانی نشان داده شود که می‌تواند قابلیت‌های خوبی برای مسئولان استان ایجاد کند. در همین راستا فعالیت‌های مشترک و جدیدی با همکاری شورای شهر و شهرداری اراک با محوریت توزیع عادلانه امکانات و خدمات اجتماعی و فرهنگی در پهنه جغرافیایی شهر انجام دادیم.
وی ادامه داد: ایده مکانی سازی داده‌ها زمانی به ذهن ما خطور کرد که رهبر معظم انقلاب تاکید کردند که فرهنگ باید عملیاتی و بر اساس نقشه راه ترسیم شود و ما نیز مشخصاً مکانی سازی وضعیت شاخص‌های توسعه اجتماعی در فضای GIS را دنبال کردیم.
معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی استان مرکزی مطرح کرد: سلسله نشست‌های تخصصی با عنوان «گفتار ما» یکی دیگر از خروجی‌ها و کارکرد مرکز دیده بانی اجتماعی خواهد بود ماهیانه حداقل یک نشست تخصصی با حضور افراد صاحب نظر با توجه به موضوعات روز جامعه برگزار خواهد شد در این نشست خروجی داده‌ها در قالب راهکار اجرایی دنبال می‌شود تاکید ما در این نشست‌ها بر آسیب‌های پنجگانه اجتماعی کشور است.
مبارکی گفت: خروجی این نشست‌ها تولید علم است و در کنار آن باید گزارشات سالیانه به تفکیک و موردی تحلیلی درباره وضعیت اجتماعی و فرهنگی ارائه شود این مرکز دارای شورای سیاست‌گذاری است که دفتر امور اجتماعی استانداری مرکزی و معاونت پژوهش جهاد دانشگاهی استان مرکزی با گروه توسعه اجتماعی، شورای سیاست‌گذاری مرکز را تشکیل می‌دهند ذیل این شورا نیز شورای علمی و تخصصی تشکیل شده که گروه توسعه پژوهشی و اجتماعی به همراه دو نفر از متخصصین به فراخور موضوع در شورا حضور خواهند داشت.
وی افزود: تصویب موضوعات و محورهای اصلی گزارش‌های سالانه، تصویب شاخص‌ها و برنامه تولید اطلاعات، تصویب و تامین منابع مالی، شناسایی و تجمیع منابع مرتبط با دیده‌بانی اجتماعی و فرهنگی، نظارت عالی بر عملکرد شورای علمی و تخصصی، از وظایف شورای سیاست‌گذاری و همچنین تجمیع تولید و تحلیل اطلاعات، مطالعات پژوهشی و تشکیل بانک اطلاعاتی، تدوین و تایید نهایی گزارش‌ها و محصولات و... از وظایف شورای علمی و تخصصی است.
مبارکی ادامه داد: ارائه موضوع اصلی گزارش از طرف شورای سیاست‌گذاری یا علمی و تخصصی، تصویب و تامین مالی توسط شورای سیاست‌گذاری، ابلاغ به شورای علمی و تخصصی، تشکیل گروه و ارائه گزارش‌های پیشرفت کار، بررسی و تصویب گزارش در شورای علمی و تخصصی، انتشار گزارش در چهارچوب‌های سطح بندی شده ویژه سیاست‌گذاران، مردم و رسانه‌ها و... از فرآیندهای اجرایی این مرکز است. دبیرخانه این مرکز در جهاد دانشگاهی استان مرکزی مستقر خواهد شد و به زودی با حضور مسئولین راه‌اندازی می‌شود./انتهای پیام

captcha