به گزارش خبرنگار ایکنا؛ همایون امیرزاده، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس کارگروه کاغذ این وزارتخانه ظهر امروز در نشست خبری با اشاره به آرایش جدید دولت درباره تأمین، تولید و توزیع کاغذ گفت: یکی از مولفههای این مسئله، حضور پررنگتر، فعالتر و جدیتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه بود. در کشور کاغذ یک موضوع وارداتمحور است و اینکه این موضوع بد یا خوب است، باید در فضای دیگر جستجو شود، اما واقعیت این است که نیاز سالانه کشور به کاغذ که در حدود 400 هزار تن است، کاغذ تولید داخل امروز به پایینترین میزان خود رسیده است و نزدیک به 2800 تن تولید چهارماهه نخست امسال بوده است که حدود نیم درصد از نیاز کشور را تأمین میکند.
وی افزود: ما همچنان به واردات کاغذ نیاز داریم و باید برنامهریزیهایی را برای تأمین کاغذ داشته باشیم. براساس مصوباتی که طی دو سه هفته گذشته صورت گرفت؛ در چند مورد شاهد برنامهریزیهایی بودیم که در صورت عملی شدن، فضای فعلی در کاغذ به نفع مطبوعات و نشر رقم خواهد خورد.
امیرزاده ادامه داد: اصرار جدی وزارت ارشاد بر نظام قیمتگذاری در یک فرآیندی که از دل کارگره کاغذ ایجاد شد، مجموعه واردکنندگان، مصرفکنندگان و ذینفعان با تولیت و نظارت سازمان حمایت از مصرفکنندگان این بحث مشخص شد و یک مرجع رسمی باید این قیمتگذاری را اعمال میکرد تا اینکه هفته گذشته ستاد تنظیم بازار به عنوان عالیترین مرجع رصد بازار کاغذ و برخورد با گرانفروشان و محتکران تعیین شد.
وی در ادامه بیان کرد: نرخ تعیین شده کاغذ تا اطلاع ثانوی است و علت هم این است که تکانههای ارزی و هزینه حمل و نقل ممکن است افزایش یابد، اما کاغذ موجود در بازار براساس قیمتهای جهانی یا ارزهایی که در سال گذشته اختصاص یافته بود در اختیار است؛ از این رو نرخ ۱۲۵ هزار تومانی برای هر بند کاغذ تعیین شده است و در ستاد مقرر شد تا اطلاع ثانوی باشد و لازم الاجرا است و سامانههای انبارهای کشور نیز متعهد شدهاند تا هفته آینده موجودی کاغذ را به کارگروه کاغذ کشور اعلام کنند.
امیرزاده تصریح کرد: بر اساس تصمیم کارگروه کاغذ کشور، همه محمولههای کاغذ که در گمرکات متوقف شده است، حتی با وجود داشتن بدهی، طی 10 روز آینده ترخیص خواهند شد تا مشکل کمبود کاغذ در کشور نداشته باشیم.
وی در ادامه به تعیین افراد، گروهها و موسسات صلاحیتدار برای واردات کاغذ روزنامه و چاپ و تحریر از سوی وزارت ارشاد اشاره کرد و گفت: بر این اساس همه واردکنندگان کاغذ مطبوعات و چاپ و نشر با اخذ تأییدیه از وزارت ارشاد، به وزارت صنعت، معدن و تجارت معرفی میشوند تا با معرفی به بانک مرکزی، ارز لازم برای واردات کاغذ را دریافت کنند، که در این راستا سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نامهای فوری به وزیر صنعت، معدن و تجارت در تاریخ 14 مردادماه نوشت و با استناد به بند ۵ مصوبات کارگروه کاغذ در تاریخ دوم مرداد و اختصاص مبلغ ۲۶۵ میلیون دلار به متقاضیان واردات کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه، فهرست موسسات و افراد مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای دریافت ارز مورد نیاز بر اساس تعرفه کالاهای اساسی ارائه کرده است و در این زمینه از میزان اعتبار تخصیص یافته، حدود ۴۹ میلیون دلار برای واردات کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه جذب شده است و در اختیار واردکنندگان قرار گرفته است.
رئیس کارگروه کاغذ وزارت ارشاد ادامه داد: تاکنون فهرستی از افراد، موسسات و شرکتهای مورد تایید وزارت ارشاد برای تامین ۲۱ هزار تن کاغذ اعلام شده است. امروز هم طی نامهای به اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران اعلام شد که تشکلها و افراد و گروههای دارای صلاحیت برای واردات تا سقف 15 هزار تن کاغذ را معرفی کنند.
امیرزاده گفت: یکی از مباحث مهم در این زمینه ورود کمیسیون فرهنگی مجلس به موضوع کاغذ بود که دو جلسه آن برگزار شده و به اتفاق دو وزیر صنعت و معدن و تجارت به عنوان متولی اصلی این حوزه و وزیر ارشاد به عنوان نماینده مصرف کنندگان این حوزه برگزار شد و ماحصل آن این شد که طی دو هفته آینده با محوریت وزارت ارشاد جلساتی برگزار کنیم و گزارش دقیق و روشنی از وضعیت کاغذ و اقدامات انجام شده و تدابیر لازم برای این مسئله ارائه شود.
وی افزود: قانون مشخصی در رابطه با گرانفروشی و احتکار وجود دارد؛ از این رو قانونگذار با این تخلفات برخورد جدی خواهد داشت و ستاد تنظیم بازار زمانی ورود میکند که مکانیسم و شرایط سختتر میشود که در این راستا تاکنون بیش از ۴ هزار مورد تخلف به ارزش حدود ۱۴ میلیارد تومان شناسایی و در مراجع مربوط نیز پروندههایی تشکیل شده است.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره چگونگی تشخیص صلاحیت واردکنندگان بیان کرد: وزارت ارشاد در گذشته دور حدود قبل از سال 1385، حواله کاغذ صادر میکرد و نسبت به تمام واردکنندگان کاغذ شناخت کافی را دارد و سابقه و فعالیت آنها نیز مشخص است. افرادی که اکنون معرفی شده، با نظرخواهی از کارگروه کاغذ به این فهرست رسیدهایم و در این فهرست افرادی که یکشبه بیایند و یکشبه هم بروند، حضور ندارند و از افراد و واردکنندگان ریشهدار و باسابقه هستند.
امیرزاده تصریح کرد: اگر این کار انجام نمیشد، شاهد صفهای طولانی مقابل وزارت ارشاد برای اخذ تأییدیه جهت واردات کاغذ میشدیم و در این مدت نیز درخواستهای مکرری از بخشهای مختلف مبنی بر تأیید آنها داشتیم؛ اما ما به عنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هرگز این کار را نکردیم و نخواهیم کرد.
وی بار دیگر یادآور شد: عالیترین مرجع قیمتگذاری کاغذ، ستاد تنظیم بازار است و بر اساس یکی از مصوبات این کارگروه، صادرات هرنوع کاغذ چاپ و تحریر و روزنامه به خارج ممنوع شد؛ چرا که کاغذ داخل به کشورهای همسایه مانند عراق صادر میشد.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران در میان این فهرست نیست، پاسخ داد: مجموعه تشکلهای صنفی، بنگاههای مطبوعاتی و افراد مورد تایید این تشکلها که توان مالی لازم برای گشایش اعتبار و صلاحیت واردات شامل کارت بازرگانی و سابقه وارداتی کاغذ را دارا باشند، میتوانند اقدام کرده و مورد حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار گیرند. ما نمیتوانیم به یک شرکت خاص تکلیف کنیم که کاغذ وارد کند، در مورد شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران هم همینطور بوده است و آنها درخواستی برای اخذ تأییدیه برای واردات کاغذ ارائه نکردهاند.
وی در ادامه بیان کرد: دومین فهرست موسسات و شرکتهای مورد تایید وزارت ارشاد برای واردات کاغذ طی ۲۰ روز آینده به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه و معرفی میشود.
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارشاد با اشاره به نیاز سالانه کشور گفت: نیاز سالانه کشور در حوزه کاغذ روزنامه ۷۰ هزار تن و در حوزه کاغذ چاپ و تحریر ۳۲۰ هزار تن است و در چهار ماه اول امسال واردات کاغذ روزنامه تنها ۱۵ هزار تن و واردات کاغذ چاپ و تحریر هم فقط ۸۳ هزار تن بوده است که هر دوی این ارقام نسبت به سال ۹۶ رشد منفی داشتهاند.
انتهای پیام