حجتالاسلام والمسلمین محمد تویسرکانی، مسئول نمایندگی ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین در گفتوگو با ایکنا؛ به سابقه مسجد در نگاه اسلامی اشاره و عنوان کرد: مسجد در نگرش اسلامی مرکز انقلاب است، اگر بخواهیم احکام نورانی اسلام را در جامعه پیاده و مردم را دعوت به توحید و یکتاپرستی در جهان کنیم، نیازمند مرکزی فعال هستیم که در اندیشه اسلام از این مرکز جنبش اسلامی انقلابی با عنوان مسجد نام میبرند.
وی با بیان اینکه در نگاه پیامبر(ص) مسجد صرفا محل پرستش ظاهری نبوده است بلکه تمام معارف و احکام اسلامی، تعلیمات علمی و دینی و حتی امور مربوط به خواندن و نوشتن در مسجد انجام میشد، گفت: بسیاری از سخنوران، شعرا و ادبا سرودههای خود را با روشهای تربیتی اسلام وفق میدادند و در مسجد قرائت میکردند. حتی در صدر اسلام امور قضایی، اجرای حدود، مقابله با اهل منکر در مسجد انجام میگرفت و رسول اکرم(ص) خطبههای ماندگار خود را در جهت مبارزه با شرک و کفر در مسجد ایراد میکردند.
وی مسجد را مرکزی جامع در صدر اسلام معرفی کرد که تمام طراحی و برنامهریزی امور دینی در جوامع بشری در آنجا انجام میشده است و گفت: وقتی پیامبر اکرم(ص) از مکه هجرت کردند، پیش از رسیدن به مدینه به کمک حضرت علی(ع) مسجد قبا را با دستان مبارک خود بنا نهادند و پس از آن مسجد النبی(ص) را ایجاد کردند و این نشان از اهمیت مسجد در نگاه اسلامی دارد.
نیمی از مساجد تعطیل و یا نیمه تعطیل هستند
حجتالاسلام والمسلمین تویسرکانی در بخش دیگری از سخنان خود به کارکردهای مسجد در دنیای امروز اشاره و عنوان کرد: مسجد در جهان امروز نیز باید مرکزی برای پیاده سازی تمام احکام اسلام باشد، این در حالی است که امروزه 70 هزار مسجد در کشور وجود دارد که نیمی از آنها تعطیل و یا نیمه تعطیل هستند و به جایگاه اصلی خود نرسیدهاند.
مسئول نمایندگی ولی فقیه در سازمان بسیج مستضعفین جمعیت 50 درصدی مساجد فعال در کشور را نیز در حد و اندازه مسجد تراز اسلامی ندانست و عنوان کرد: در این بین مساجدی که بر اساس مطالبات اولیای خدا فعالیت کنند بسیار محدود هستند و بیش از 20 درصد نخواهند بود.
حجتالاسلام تویسرکانی شاخصه مسجد فعال را داشتن مرکز بسیج، امام جماعت پویا، رسیدگی به امور نیازمندان، رفع محرومیتها، حل مشکلات و اختلافها، روشنگری و بصیرت افزایی برشمرد و تصریح کرد: کارکردهای مسجد در جامعه امروز باید همراه با ایجاد بصیرت سیاسی و اجتماعی و تعمیق اعتقادات دینی باشد تا باورهای دینی راسخ شود.
وی مسجد در جامعه امروز را محلی برای گره گشایی از مشکلات اهالی محل دانست و بیان کرد: ساماندهی نیروهای انقلابی که بر علیه مفاسد مبارزه کنند نیز باید در مسجد صورت گیرد. اگر هر مسجدی در منطقه به مرکز مبارزه با فساد در تمام ابعاد تبدیل شود، میتوان شاهد کاهش چشمگیر آسیبهای اجتماعی در کشور بود اما لازمه این امر فعالیت یک امام جماعت پویا، فرهیخته، آگاه به مسائل روز، با نشاط، هیئت امنای فعال و وجود وحدت بین متدینین منطقه است تا با محوریت امام جماعت بتوانند مسجد را در تراز انقلاب اسلامی شکل دهند.
حجتالاسلام تویسرکانی جهانی شدن مسجد تراز اسلامی را در گرو الگوسازی دانست و گفت: از همین تعداد محدود مساجد فعال در کشورمان نیز باید الگوسازی صورت گیرد و بین آنها پیوند ایجاد شود؛ این شبکه و تشکل باید پیامدهای فعالیتهای چنین مساجدی را تبیین و سایرین را نیز نسبت به برپایی مسجدی در تراز اسلام راغب کند.
وی با اشاره یه اینکه هر مسجدی که پبامبر(ص) بنا میکردند دربردارنده تمامی ساز و کارهای مورد نیاز آن بود، اظهار کرد: گاهی ما مسجد میسازیم ولی به الباقی مسائل آن همچون انتخاب امام جماعت لایق، بر طرف کردن مسائل مادی، نگهداری از مسجد و ... توجهی نداریم در صورتی که با شبکه سازی باید مساجد را به یکدیگر مرتبط کرد تا از تجربیات یکدیگر استفاده کنند و نقاط قوت را تکرار و نقاط ضعف را برطرف کنند.
تعدد در مدیریت مساجد
این کارشناس دینی حرکتهای صورت گرفته طی 40 سال گذشته در نظام جمهوری اسلامی ایران را خوب ارزیابی و عنوان کرد: اگر چه فعالیتهای خوبی صورت گرفته است اما در شأن نظام اسلامی نیست و نیاز به تقویت در ابعاد گستردهتر دارد. در شهرستانها مساجد متولی مشخص ندارند و این یک ضعف محسوب میشود. چندگانگی و تعدد در مدیریت مساجد و متولیان آنها موجب میشود شبکه مورد نظر شکل نگیرد.
وی چند دستگی در مدیریت مساجد را سبب شکل گیری روشهای تربیتی متفاوت نیز دانست و اظهار کرد: در حال حاضر در برخی مساجد اجازه فعالیت به بسیج داده نمیشود و در برخی دیگر اجازه شکل گیری کانونهای فرهنگی هنری نیست، درواقع میتوان گفت همه چیز حول محور سلیقه گرایی میچرخد.
حجتالاسلام تویسرکانی شکل گیری شبکهای از مساجد تراز اسلامی را در ابعاد تبیینی و پیاده سازی حائز اهمیت خواند و گفت: در چنین شرایطی مساجد میتوانند اسلام ناب را به جهانیان معرفی و با بدعتها و خرافات مبارزه کنند و فکر صحیح اسلامی را معرفی و مرکزی برای مبارزه با افکار غیر صحیح باشند که در قالب عرفانهای کاذب نیز نمود پیدا میکند.
وی دومین کارکرد شبکه سازی برای مساجد تراز اسلامی در سطح جهان را پیاده سازی احکام نورانی اسلام در جهان خواند که منجر به تحقق عدالت شود و گفت: برای دست یابی به عدالت به عنوان گمشده امروز بشر، نیاز به بهرهمندی از مسجد به عنوان مرکز حق و عدل داریم.
مسجد چگونه به تحقق وحدت اسلامی کمک میکند
حجتالاسلام تویسرکانی اشاعه حق و عدل را زمینه سازی برای شکل گیری وحدت برشمرد و بیان کرد: وحدت با شعار به ثمر نمینشیند. وقتی افراد منحرف وارد بازار اندیشه جوامع بشری شوند، ایجاد تفرقه میکنند و مسلمانان را به شعب مختلف فرا میخوانند، اما مساجد میتوانند با بیان اسلام حقیقی در سطح جهانی مسلمانان را بر یک مدار واحد بر حول محور حق قرار دهند و زمینه را برای وحدت اسلامی به وجود آورند.
وی اجرای عدالت را نیز گامی برای ایجاد وحدت بین مردم خواند و بیان کرد: فساد باعث اختلاف و تفرقه است، وقتی عدالت حکم فرما باشد مردم نیز وحدت بیشتری با یکدیگر دارند. ایجاد عدل و بیان حق میتواند توسط مساجد صورت گیرد.
انتهای پیام