کد خبر: 3751786
تاریخ انتشار : ۰۹ مهر ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۶
بیات‌نژاد عنوان کرد:

30 درصد جمعیت کشور در مسیر سالمندی/ جایگاه مراقبت‌های رفاهی و اجتماعی

گروه جامعه ــ مدیرکل بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه حدود 15 تا 25 درصد افراد بالای 65 سال معمولاً با اختلال‌های حرکتی ـ ذهنی دچار می‌شوند، گفت: سالمندان علاوه بر خدمات درمانی نیازمند مراقبت‌های رفاهی و اجتماعی نیز هستند.

داریوش بیات‌نژاد، مدیرکل بهزیستی استان تهران، به مناسبت روز سالمند در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ در پاسخ به این سؤال که چرا سالمندان کشور برخلاف سالمندان سایر کشورها به حدی درگیر مسائل مالی می‌شوند که تجارب خود را نمی‌توانند در اختیار نسل بعد قرار دهند؟ گفت: متأسفانه یکی از دلایلی که سالمندان ایران در مقایسه با سالمندان کشورهایی که مسیر توسعه یافتگی را زودتر و بهتر طی کرده‌اند، بیشتر دچار مشکلاتی مانند بیماری، افسردگی، مشکلات روانی، انزوا طلبی و بیماری‌های جسمی می‌شوند این است که در کنار مراقبت‌ها و نگاه‌های درمانی باید به مراقبت‌های رفاهی و اجتماعی آن‌ها هم توجه شود.

وی اعلام کرد: با توجه به تشکیل دبیرخانه شورای سالمندان که همه دستگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای مرتبط عضو آن هستند و با توجه به اینکه ظرف سال‌‌های آینده جمعیت کثیر سالمند را خواهیم داشت، نیاز است ابعاد مختلف نیازهای این گروه سنی مورد توجه قرار گرفته و در این بخش سیاست‌گذاری و سرمایه‌گذاری شود.  

مدیرکل بهزیستی استان تهران از فعالیت 70 مرکز پذیرش و ارائه خدمات به سالمندان در استان تهران خبر داد و گفت: این مراکز صرفاً برای مراقبت و نگه‌داری نیست بلکه توانمندسازی و ارتقای شرایط روحی و اجتماعی و رفاهی نیز مورد توجه است.

30 درصد جمعیت کشور در مسیر سالمندی

وی افزود: بسیاری از سالمندان به دلیل اینکه مصرف کننده هستند نه مولد، دچار چالش‌های روحی، مسائل رفاهی و معیشتی هستند بر همین اساس در این مسیر همه ساختار حاکمیت و فعالان این بخش در حال حرکت هستند. باید واقعیت‌ها را بپذیریم که چون در دهه 60 به صورت انفجاری رشد جمعیت داشته‌ایم، تا دو دهه دیگر 30 درصد جمعیت کشور مسیر سالمندی را طی خواهند کرد و نیاز به خدمات ویژه دارند. البته افزایش تعداد سالمندان به معنای افزایش سطح رفاه و مراقبت‌های بهداشتی است که موجب بالا رفتن متوسط عمر و امید به زندگی مردم شده و این مسئله‌ای مثبت است. 

سالمندی گروهی که تک‌تک اعضای جامعه در آن قرار ‌خواهند گرفت پس ترحم ممنوع

بیات‌نژاد تصریح کرد: واقعیتی که باید بپذیریم این است که باید بیشتر به حوزه سالمندی توجه کنیم و سالمندی هم خاص یک بخش از جامعه نیست که نگاه ترحم‌آمیزی به این قشر داشته باشیم، بلکه تک‌تک اعضای جامعه جزو این گروه قرار خواهند گرفت. بنابراین نگاه ویژه به حوزه سالمندی که گنجینه‌‌ای از علم و تجربه هستند ضروری است.

وی با اشاره به اینکه احساس تنهایی و انزوا طلبی سالمندان را در معرض خطر بیماری‌های مزمن قرار می‌دهد که عوارض آن‌ها می‌تواند اختلال حرکتی، زوال فکر، افسردگی و بیماری‌هایی مثل بیماری‌های قلبی و ریوی باشد، گفت: افسردگی، احساس تنهایی، انزوای اجتماعی و تغییر الگوی خواب حدود 15 تا 25 درصد افراد بالای 65 سال را معمولاً درگیر می‌کند.

مدیرکل بهزیستی استان تهران ادامه داد: توصیه سازمان ملل برای نگهداری سالمندان این است که در کنار مراقبت‌های درمانی حتماً به مراقبت‌های روانی و اجتماعی توجه شود. در کشور ما هم به این امر مهم توجه شده و بر همین اساس در تهران بیش از 70 مرکز شبانه‌روزی، هفت مرکز ارائه خدمات در منزل و سه مرکز ارائه خدمات روزانه دایر است.

حمایت از بخش خصوصی برای ایجاد مراکز خدماتی و نگهداری سالمندان

بیات‌نژاد به برون‌سپاری خدمات بهزیستی به بخش خصوصی هم اشاره و اعلام کرد: در حال حاضر هیچ محدودیتی برای گسترش ارائه خدمات سالمندی نداریم و هر فرد حقیقی و حقوقی که علاقه‌مند باشد در استان تهران در حوزه سالمندی خدماتی ارائه کند، با صدور مجوز و مشوق‌هایی که به لحاظ قانونی در اختیار داریم به خصوص در مناطق کم‌برخوردار از وی حمایت می‌کنیم.

مدیرکل سازمان بهزیستی استان تهران از حضور هفت میلیون و 450 هزار جمعیت سالمند در کشور و بیش از یک میلیون و 380 هزار سالمند خبر داد و گفت: اکثریت سالمندان تهرانی در خانه خود زندگی می‌کنند و یا در کنار فرزندانشان هستند. در تهران به لحاظ فرهنگ، احساسات و عواطفی که در نهاد خانواده ایرانی وجود دارد اولویت با حضور سالمندان در خانه است و اگر خدمات خاصی لازم است سیاست و اولویت بهزیستی ارائه این خدمات در خانه است.

وی افزود: البته واقعیتی هم وجود دارد که در برخی از خانواده‌ها فرد مؤثر و کارآمدی که بتواند در خانه از سالمند نگهداری کند حضور ندارد و همین مسئله نیاز به وجود مراکز شبانه‌روزی را توجیه می‌کند.

بیات‌نژاد عنوان کرد: برخی از سالمندان در کنار سالمندی مشکلاتی از قبیل بیماری‌های ذهنی‌ــ‌حرکتی، آلزایمر، معلولیت، اعتیاد و یا ترکیبی از این مشکلات را دارند که برای این گروه‌ها باید مراکزی برای ارائه خدمات ویژه وجود داشته باشد که جای آن خالی است. بر همین اساس به دنبال ایجاد مراکزی هستیم که خاص ارائه خدمات به این گروه‌ها باشد و از افرادی هم که خواهان تأسیس چنین مراکزی باشند حمایت می‌کنیم.

وی در پایان گفت: اگر مراکز نگهداری از سالمندان از پذیرش و نگهداری آنان با توجه به دستورالعمل‌های قانونی موجود سر باز زنند پرونده بررسی و در صورت نیاز برخورد قانونی می‌شود.

انتهای پیام

captcha