به گزارش ایکنا؛ حجتالاسلام والمسلمین مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز 13 دی ماه در همایش تقنین در کشور که با هدف بررسی نقش مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی در مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام در دانشگاه مفید قم برپا شده است، گفت: در منظومه فکری امام و نگاه ایشان به رسالت و مسئولیت دین در جامعه به خصوص بعد از استقرار نظام اسلامی، ایشان این دغدغه را داشتند که مبادا دین در نگاههای محدود و قالبهای پیشین و سطوح غیر کارآمد اسلام متوقف شود.
وی با بیان اینکه امام راحل با بحث عنصر زمان و مکان راه را برای پیشرفت کشور باز کردند افزود: یکی از اقدامات و تاسیسات امام خمینی(ره) این بود که آرام آرام اصرار بر احکام اولیه آن هم از زاویه تنگ فقه اصطلاحی حوزه که کمتر در میدان عمل به آزمون رسیده و بارور شده بود با بحث مصلحت همراه کردند.
انصاری با بیان اینکه امام به شدت به نظرات کارشناسی احترام میگذاشتند و در فتاوا به آن استناد میکردند، اظهار کرد: ایشان معتقد بود که فقها باید به نظرات کارشناسان در تعیین مصادیق اعتماد کنند و این بحث در ایجاد مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز دیده میشود.
وی با بیان اینکه نوعاً مصوبات مجلس و دولتها به علت چهارساله بودن این دو نهاد نوعی بی ثباتی در قوانین ایجاد کرده بود افزود: بحث تعیین سیاستهای کلی نظام به دلیل این مسئله مورد توجه قرار گرفت و برای اولین بار این سیاستهای کلی با عنوان سیاستهای بازسازی کشور مطرح شد که امروز هم این سیاستها باید بازخوانی به کار گرفته شود.
انصاری تصریح کرد: برای مجمع تشخیص سه کارکرد در نظر گرفته شد؛ کارکرد اول و اصلی این بود که مجمع در موارد اختلاف میان شورای نگهبان و مجلس، بنبستشکنی کند و اختلاف شورای نگهبان و مجلس را حل کند؛ کارکرد دوم این بود که در تعیین سیاستهای کلی به رهبری مشورت بدهد و کارکرد سوم مجمع نیز حل معضلات نظام بود که از طریق عادی قابل حل نیست.
وی افزود: مرحوم آیت الله رفسنجانی را باید به نوعی موسس مجمع تشخیص مصلحت نظام بدانیم زیرا پیگیریهای اصلی توسط ایشان انجام شد و اولین رئیس مجمع، بود؛ بنده 17 سال است که در مجمع هستم و 15 سال در دوره آیت الله هاشمی رفسنجانی عضو مجمع بودم؛ ایشان با همه ظرفیت و توانایی توانست مجمع را در جایگاه شایسته خود استقرار و تثبیت کرد.
وی ادامه داد: 37 عنوان سیاست کلی در طول دوره مدیریت ایشان تصویب شد که سند چشمانداز، سیاستهای اصل 44، سیاستهای اقتصاد مقاومتی، محیط زیست و جمعیت و ... از جمله مهمترین این سیاستها است. نزدیک 200 مورد مسائل حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان بر عهده مجمع بوده که 40 مورد مجمع، نظر شورای نگهبان را تایید و مابقی نظر مجلس مورد تایید قرار گرفته است. طبق قانون اساسی، اساسنامه مجمع توسط خود مجمع تصویب میشود و در موارد اختلاف، مجمع می تواند، بنا بر مصلحت، اصلاح در قانون ایجاد کند.
وی افزود: در سال 84 مقام معظم رهبری، نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی را به خود مجمع واگذار کردند که در دوره جدید چون فرایند نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی طولانی میشد این وظیفه به هیئت منتخب مجمع واگذار شده است که به هیچ وجه همعرض شورای نگهبان نیست.
انصاری تصریح کرد: آیتالله رفسنجانی براساس شاخصهای بالای مدیریتی مانند مشورت، مطالعه بسیار زیاد، احترام و اعتماد به نظرات کارشناسی، صبر و حوصله بسیار زیاد و فضای آزاد و حریتاندیشی، میانهروی و اعتدال و حسن تدبیر به خوبی کارهای مجمع را پیش بردند و جز در یک مورد، همه 200 موارد حل اختلاف شورا و مجلس به آرامی و خوبی جلو رفت.
انصاری اظهار کرد: حلم و حوصله مرحوم آیت الله رفسنجانی به گونهای بود که در مباحث و مناظرات انتخابات ریاست جمهوری، اجازه نداد مجمع وارد حاشیه و اصطکاکهای سیاسی شود و تحمل وی گاهی خارج از تحمل اعضا بود ولی با صبوری مجمع را اداره کردند و مصالح مردم بر هر چیزی در دید ایشان اولویت داشت.
وی افزود: آنچه امروز مجلس از محاسن خود دارد از تاسیسات عملی و اقدامات خوب ایشان بود و مجمع هم امروز اگر در موضع متین و جایگاه شایسته است ناشی از این مدیریت و تاسیسات موثر آن مرحوم است که نقش بزرگی را در تکمیل حلقه مفقوده داشتند.
وی افزود: مجمع تشخیص به عنوان یک حلقه مکمل در نظام تقنینی کشور از یکسو و سیاستگذاری نظام از سوی دیگر نهاد مهمی است، گرچه فکر میشود که اگر نظام قانونگذاری را بخواهیم آسیبشناسی کنیم چه بسا نیازمند مجلس دومی باشیم که از ادغام واحدهای قانونگذاری مثل شورای عالی فضای مجازی، شورای نگهبان، امنیت ملی و ... شکل بگیرد زیرا این نهادها، قانونگذاری هم میکنند با اینکه ارتباطی هم با هم ندارند.
انصاری با بیان اینکه مجلس، مرجع قانونگذاری است و باید در رأس امور باشد و نباید این جایگاه تقلیل یابد با اشاره به هجمه شدید به اصل انقلاب و امام از سوی رسانههای مختلف تصریح کرد: در این راستا چهرههای مورد اعتماد انقلاب مانند مرحوم رفسنجانی نیز تخریب میشوند و حتی در حوزه نیز بعضا این موارد دیده میشود با اینکه ساحت مقدس حوزه و مراجع از این مسئله مبراست.
وی در پایان تاکید کرد: زندگی، افکار و شیوههای مدیریتی افرادی مانند ایشان در مدارس و حوزههای علمیه تدریس شود و حوزه باید مطهریها و بهشتیها و بالاتر مانند امام را تحویل جامعه بدهد و باید این افراد را معرفی و نه اینکه تخریب کنیم و با نفرت و کینه با این افراد برخورد کنیم.
انتهای پیام