به گزارش خبرنگار
ایکنا؛ نشست خبری سی و هفتمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر با حضور ابراهیم داروغهزاده، دبیر جشنواره و مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی جشنواره، امروز، ۸ بهمنماه، در پردیس سینمایی ملت برگزار شد. در ابتدای این نشست پس از تلاوت آیات قرآن کریم و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران از پوستر سی و هفتمین جشن سینمای ایران رونمایی بهعمل آمد.
ابراهیم داروغهزاده، در ابتدای سخنان خود ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه فجر اظهار کرد: امسال ۲۲ فیلم در بخش سودای سیمرغ جشنواره حضور خواهند داشت البته تعداد آثار مسلماً بیش از این رقم بوده، ولی هیئت انتخاب با توجه به قوانین و شرایط این ۲۲ فیلم را حائز شرایط لازم دانستند البته مدیران جشنواره برای اینکه به اکران فیلمهای که در جشنواره پذیرفته نشدهاند آسیبی وارد نشود نام آنها را اعلام نمیکند، اما تهیهکنندگان مختارند اسامی فیلمهایشان را رسانهای کنند.
وی افزود: سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر یک حامی ویژه و اصلی دارد. شرکت همراه اول در این دوره اسپانسر جشنواره فیلم فجر است این همکاری جدا از همکاریهای دو طرفه مشکل اینترنت که سال گذشته باعث گلایه عدهای از خبرنگاران شده برطرف خواهد کرد.
وی فرا رسیدن چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب را تبریک گفت و تأکید کرد: سینما نیز همچون دیگر نهادها چهل سالگی انقلاب را جشن خواهد گرفت در همین راستا روز ۱۳ بهمنماه یک مراسم میهمانی برگزار خواهد شد که در آن تمام سینماگرانی که در سی و شش دوره گذشته سیمرغ دریافت کردهاند در آن حضور خواهند داشت.
وی ادامه داد: سینمای ایران یکی از مهمترین دستاوردهای نظام اسلامی در چهل سال گذشته است گفتهای که نمیتوان آن را تکذیب کرد، چون هیچ بخش یا سازمانی را سراغ نداریم که به اندازه سینما نام انقلاب اسلامی را در دنیا مطرح کرده باشد. البته این افتخار آفرینی در گام اول مدیون نگاه بزرگ و سنجیده حضرت امام (ره) است که در بدو ورود خود به میهن اسلامی به نقش و جایگاه سینما اشاره کردند، امام راحل فرمودند با سینما مخالف نیستیم بلکه با فحشا مخالفیم همین جمله باعث شد فحشا از هنر این سرزمین دور شود و در عوض اخلاقیات انسانی جایگزین آن شد.
داروغه زاده با تأکید بر اینکه پایبندی به انقلاب باید در عمل باشد اظهار کرد: اینکه مدعی باشیم وامدار انقلابیم یک کلام است، اما باید در عمل نیز آن را نشان دهیم جشنواره فجر سعی کرده این اقدام را در عمل نیز انجام دهد.
دبیر جشنواره با بیان اینکه در همه استانها نمایش فیلم خواهند داشت گفت: با تمهیداتی که اندیشیده شده همه استانها پذیرای آثار جشنواره خواهند بود البته نحوه انتخاب سینماها در شهرهای دیگر نیز شرایط خاص خود را دارد منظور اینکه سالنهای نوساز و سینماهایی که بازسازی شدهاند در اولویت قرار دارند.
دبیر جشنواره درباره فیلم «آشغالهای دوست داشتنی» تصریح کرد: در دوره ۱۸ ماهی که از مدیریت من در اداره نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی میگذرد برخی از فیلمهای که مشکل داشتند رفع اشکال شده و پروانه نمایش دریافت کردند آشغالهای دوست داشتنی از جمله این فیلمهاست که پروانه نمایش آن صادر شده است، اما طبق قواعد جشنواره امکان حضور آن در این فستیوال سینمایی ممکن نبود.
وی درباره حضور برخی سازمانها به عنوان سرمایهگذار فیلم چنین توضیح داد: حضور برخی سازمانهای دولتی به عنوان سرمایه گذار ممکن است موجب برخی اعتراضات از سوی عدهای شود، اما نظر من این است که هر بخش و سازمانی که میخواهد در سینما سرمایه گذاری کند اقدامی پسندیده انجام داده است و باید از آن قدردانی به عمل آورد، اما این مسئله به معنای تبعیض قائل شدن برای این دست تولیدات نیست.
داروغه زاده درباره نقدی که ابوالحسن داوودی درباره هیئت داوران در گفتوگو با خبرگزاری ایکنا مطرح کرده بود چنین جواب داد: درست است من از داوودی برای حضور هیئت داوران دعوت بهعمل آوردم وی نظراتی پیرامون گروه داوری داشت، اما پیشنهاد او در شرایطی بود که ما گروه خود را انتخاب کرده بودیم و این انتخاب کاملاً کارشناسی بود و ما تصمیمی در تغییر آن نداشتیم. در ضمن یک جشنواره تصمیمات خود را پیرامون داوری آثار بنا به نظر یک فرد تغییر نمیدهد. هر چند که جایگاه آن شخص در سینما بلند و رفیع باشد.
داروغه زاده با بیان اینکه در هیئت داوران فردی به عنوان رئیس حضور نخواهد داشت گفت: ترکیب داوری به نوعی بوده که همه ابعاد سینما مد نظر قرار گیرد. درباره هیئت انتخاب هم باید بگویم ما از محدود فستیوالهای در جهان هستیم که نام هیئت انتخاب خود را معرفی میکنیم در صورتی که بسیاری از جشنوارههای خارجی چنین بخشی را ندارند و به نوعی حق خود میدانند که آثار مد نظر خود را در جشنواره حاضر کنند.
وی درباره ورود پولهای مشکوک در سینما تأکید کرد: قوه قضائیه و دادگستری اگر سرمایه گذار هر فیلمی را تأیید نکنند، آن اثر را در جشنواره نمیپذیریم، اما اگر موضوعی از دیدگاه این دو بخش با مشکل مواجه نبود نمیتوانیم بر مبنای حرف و حدیث آنها را از حضور در جشنواره محروم کنیم.
وی درباره کیفیت آثار هم اظهار کرد: برخی مواقع اظهارنظرهای غیرمنصفانهای درباره کیفیت آثار میشنویم به نظر من اینگونه قضاوتهای شخصی به هیچ وجه درست نیست و به جرأت میگویم امسال یکی از دورههای موفق و با کیفیت را در سینما شاهد خواهیم بود. در ضمن در فستیوال فجر تلاش کردیم زمینه حضور فیلمسازان مستقل را به شکل مناسبتری نسبت به دورههای گذشته فراهم کنیم این موضوع در بخش نگاه نو به خوبی استنباط است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود درباره چرایی برگزاری فاخر جشنواره فیلم فجر چنین توضیح داد: جشن سینمای ایران با جشن انقلاب همزمان شده است برای همین لازم است برای نمایش شکوه انقلاب ایران از هیچ گونه تلاشی دریغ نکنیم البته این گفته به معنای ولخرجی نیست، اما مطمئنم به لحاظ کیفی سی و هفتمین دوره جشنواره سینمای ایران یکی از بهترینها آن خواهد بود.
دبیر جشنواره فجر ادامه داد: انیمیشن یکی از حوزههای است که این روزها مخاطب خوبی در سینما پیدا کرده است سازمان سینمایی به عنوان متولی هنر هفتم این نکته را به خوبی دریافته و تلاش میکند حمایتهای ویژهای از سینمای انیمیشن داشته باشد برهمین اساس بهعنوان دبیر جشنواره از اختیاراتم استفاده کردم و زمینه حضور سه فیلم انیمیشن را در جشنواره فراهم آوردم. این سه فیلم در جشنواره به نمایش درخواهند آمد و داوری نیز خواهند شد.
وی درباره جایگاه فیلمهای کمدی و رونق آن در سینمای فعلی کشور چنین توضیح داد: فکر میکنم نسبت به برخی گونههای سینمای نگاه صحیحی وجود ندارد برای مثال فیلمهای کمدی در همه دنیا جز آثار پر تماشاگر هستند و کاملاً طبیعی است که از این فیلمها استقبال بیشتری صورت گیرد. بگذارید مثالی بزنم اخیراً صدا و سیما آماری ارائه کرده که بر طبق آن استند آپ کمدی «خنداونه» پر بینندهترین برنامههای تلویزیون است این گفته نشان از علاقه و نیاز مردم دارد پس نباید یک فیلم را ملاک نظر قرار دهیم و یک ژانر را نقد کنیم. در هر ژانری فیلم خوب و بد وجود دارد همانگونه که در سینمای اجتماعی چنین امری صادق است.
در بخش دیگری از این نشست داروغه زاده تأکید کرد: متأسفانه ظرفیت سینماهای موجود کشور به گونهای نیست که همه معلولان بتوانند آثار خود را به شکل مطلوبی در سینما ببینند، اما امسال ما برای شروع سعی کردیم تا حد توانمان به این خواسته جامع عمل بپوشانیم برای همین سینمای بهمن در یک سانس به صورت رایگان فیلم جهان پهلوان تختی را برای نابینایان و خانوادههایشان به نمایش در خواهند آورد همچنین پردیس سینمایی کوروش نیز در چند سانس چنین کاری را انجام خواهد داد.
وی درباره برخی شبهات پیرامون حضور علیرضا رضا داد در سیاستگذاریهای سینمایی و جشنواره فیلم فجر چنین اظهار نظر کرد: سینما متعلق به همه سینماگران است و همه میتوانند در آن سهیم باشند در همین راستا علیرضا رضا داد بهعنوان مدیری باسابقه و خوشنام و همچنین مشاور رئیس سازمان سینمای مطمئناً نظرات بسیار خوبی در حوزه سینما و جشنواره دارد که از ما از آنها بهره میبریم.
وی درباره چرایی انتخاب پردیس سینمای ملت اینگونه توضیح داد: سینماهایی بودند که پیشنهادهای مادی خوبی برای میزبانی جشنواره فجر داشتند، اما ما برای اینکه فیلمهای مورد نظر به شکل مطلوبی برای اهالی رسانه به نمایش درآید سعی کردیم بهترین انتخاب را داشته باشیم البته سال بعد اگر موقعیت سینمای دیگر شرایط بهتری داشته باشد ما الزامی برای برگزاری پردیس ملت را نداریم.
وی درباره پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چگونه فیلمی که کامل نشده از سوی هیئت انتخاب برای حضور در جشنواره برگزیده میشوند؟ اینگونه جواب داد: وقتی میگویند فیلمی هنوز آماده نشده منظور نسخهای است که تصحیح رنگ و یا دیگر بخشهای فنی را کامل نکرده باشد والا همه آثار به صورت کلی آماده بودند و تنها نیاز به تکمیل جزئیات داشتند.
وی در بخش انتهای این گزارش مبنی بر اینکه جشنواره از هیچ سازمان و نهادی برای انتخاب برگزیدگان حرف و توصیه قبول نمیکند اعلام کرد: هر سازمان و نهادی که بانی کاری در جشنواره باشند همانند دیگر آثار به کارهایشان توجه خواهد شد و هیچ گونه اعمال نظری پیرامون داوری صورت نمیگیرد البته هیئت داوران جشنواره به اندازهای بزرگ هستند که به صورت شخصی نظرشان بنا به ملاحظاتی خاص متمایل نخواهند کرد.
در خاتمه این مراسم که با استقبال گستردهای اهالی مطبوعات روبرو شد از پوسترهای بخشهای جنبی و ... رونمایی به عمل آمد.
یادآور میشود، جشنواره امسال دو روز زودتر برگزار خواهد شد، زیرا به دلیل همزمانی این رویداد با ایام شهادت بانوی دو عالم فاطمه زهرا(س) دو روز جشنواره تعطیل خواهد شد. اما اختتامیه همانند دیگر دورهها شب سالروز پیروزی انقلاب اسلامی برگزار خواهد شد.