به گزارش
ایکنا، در حاشیه سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، نشست خبری فیلم سینمایی «دیدن این فیلم جرم است» با حضور رضا زهتابچیان، کارگردان، محمدرضا شفا، تهیهکننده، حسین پاکدل، لیندا کیانی، حمیدرضا پگاه، محمود پاکنیت، مهدی زمینپرداز، بازیگران، حبیب خزائیفر، آهنگساز و سیاوش کردجان، تدوینگر امروز 16 بهمنماه در پردیس سینمایی ملت برگزار شد. در ابتدای این جلسه، کارگردان این فیلم اظهار کرد: از همه افرادی که در تولید این فیلم حضور داشتند کمال تشکر را دارم. اما درباره فیلم باید بگویم که به هیچ وجه در پی دادن شعار سیاسی نبودم، بلکه میخواستم تنها قصهای را بیان کنم.
وی افزود: نام این فیلم برگرفته از دیالوگی در فیلم است. درباره فیلمنامه باید بگویم، سناریو به تمام نهادیهایی که ادعای حمایت از کارهای ارزشی را دارند، ارجاع شد، اما هیچیک از آنها حاضر به همکاری با فیلم نشد. در این میان تنها حوزه هنری بود که یکتنه پای فیلم ایستاد. درباره پایانبندی فیلم نیز هدفم تأمین رضایت مخاطب است، به همین دلیل این شکل پایان را بهترین فرم برای این اثر میدانم.
این کارگردان ادامه داد: در میان آدمها و شخصیتها، از هر قشر و تیپی ما دو دسته را میبینیم. یعنی اگر در بخشی سپاهی است، دو شکل از آن را شاهدیم. درباره نهادهای دولتی و امنیتی هم چنین موضوعی را لحاظ کردهایم، چون میخواستم بگویم در هر موقعیت و شغلی، دو نوع آدم میتواند وجود داشته باشد.
کارگردان فیلم تصریح کرد: در این فیلم به هیچ وجه بحث کاپیتولاسیون مد نظر نبوده است، بلکه تنها میخواستم به خطاهای سیستمی اشاره کنم. البته من اهدافم را در میزانسنهای فیلم لحاظ کردهام و تنها کافیست با دقت بیشتری به آن توجه کنید.
زهتابچیان تاکید کرد: فیلم سفارشی اثری نیست که من آن را ساختم. اگر کار من سفارشی بود، برای تکتک سکانسها رنج نمیکشیدم. چگونه به این فیلم سفارشی میگویند؟! آیا فیلمنامه کار سفارشی رد میشود؟ لطفا منصافانه پیرامون این فیلم قضاوت کنید. درباره این فیلم باید اضافه کنم که در زمان ساخت، هر هیچ فرد یا گروهی حامی آن نشد، اما بعد از تولید مدعی بسیار پیدا کرد. این اتفاق برایم بسیار عجیب است.
وی درباره بازیگران فیلم نیز گفت: از تمام بازیگران این فیلم تشکر میکنم، چون به دوستان بسیاری برای بازی در فیلم پیشنهاد دادیم، اما آنها به دلیل حساسیت موضوع، از حضور در فیلم پرهیز داشتند. پس جا دارد از همراهی بازیگران فیلم تشکر کنم. نکته دیگر اینکه فیلم مرا با «آژانس شیشهای» مقایسه کردهاند، درصورتی که با تمام احترامی که برای حاتمیکیا به عنوان الگوی کاری و شخصی قائل هستم، این اثر به هیچ وجه شبیه آژانس نیست.
زهتابچیان اعلام کرد: در فیلم خود اسلحه را مقدم به قلم نمیدانم، اما از همه کسانی که این نقد را به من دارند، میپرسم، اگر جای امیر (شخصیت اصلی فیلم) بودند، چه کاری انجام میدادند؟ متأسفانه ما همیشه از دید شخصی به موضوعات مختلف نگاه میکنیم و به همین دلیل، هیچگاه نمیتوانیم حق را به غیر خود بدهیم.
محمدرضا شفا، تهیهکننده نیز درباره ساخت این فیلم گفت: داستان اولیه این اثر دو سال پیش نوشته شده بود، اما در مرحله گرفتن مجوز متوقف شد. در ادامه، امسال به صورت جدی تصمیم به ساخت این کار گرفتیم. مجوز ساخت این کار را به نام حوزه هنری صادر کردند، چراکه میخواستند حساسیتهای پیرامون آن کمتر شود.
وی اضافه کرد: عموی شخصیت اصلی قصه، سردار سپاه است، اما هیچگاه از عموی خود برای منافع شخصی استفاده نمیکرد. درباره شباهت فیلم با آژانس شیشهای که از کارگردان سؤال شد، باید بگویم در زمان آژانس شیشهای این فیلم را با «بعد از ظهر سگی» مقایسه میکردند. همیشه ممکن است چنین شباهتهایی وجود داشته باشد، اما این به معانی کپیبرداری از فیلم دیگر نیست.
در ادامه این مراسم، کارگردان در پاسخ به شخصیتپردازیهای حاکم بر این فیلم گفت: این نکته را قبول ندارم که شخصیتهای فیلم برگرفته از آدمهای سیاسی زمان حال است. این افراد ساخته ذهن من هستند که با درام آن را در آمیختهام. این فیلم سینمایی جزء آثاری است که باز هم باید تولید شود، چون شرایط فعلی سینما نیازمند آثاری است که تنوع ژانر در آن لحاظ شود.
وی تأکید کرد: به هیچ وجه ادعای ساخت اثری بیایراد را ندارم، اما با توجه به امکاناتی که برای فیلم موجود بود، بهترین نتیجه حاصل شد. در این میان، یک نکته بیش از هر چیز برایم اهمیت دارد و آن نظر مردم است. چون وقتی آنها از فیلمی خوششان بیاید، فیلم توانسته موفق باشد. من این اتفاق را به خوبی در زمان نمایش شاهد بودم.
این کارگردان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا دشواریهای موجود، وی را از ساخت تولیدات مشابه مأیوس نخواهد کرد؟ گفت: هدفم از فیلمسازی این است که در کنار تولید یک اثر سرگرمکننده، فیلم من مفهومی نیز داشته باشد، چون باور دارم معنا و جذابیت جزء الزامات است و به هیچ وجه فیلمی عاری از این دو ویژگی، تولید نخواهم کرد.