کد خبر: 3797189
تاریخ انتشار : ۲۰ اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۹
سیدحمیدرضا طیبی:

مشکلات ظرف 10 سال حل می‌شود اگر بزرگان وفاق ملی ایجاد کنند

گروه جامعه ــ رئیس جهاددانشگاهی در برنامه رادیکال 3 یکی از مشکلات کشور را عدم برنامه‌ریزی درازمدت عنوان کرد و گفت: اگر بزرگان ما وفاق ملی را ایجاد کنند، ظرف 10 سال می‌توانیم مشکلات را حل کنیم.

به گزارش ایکنا؛ برنامه‌ رادیکال 3 شبکه سوم سیما امشب 20 اسفندماه برای دومین شب، میزبان سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی با موضوع «جایگاه علم و دانش در بیانیه گام دوم انقلاب» بود.

در ابتدای این گفت‌گو، طیبی در پاسخ به این سؤال که در بیانیه گام دوم انقلاب از کار جهادی سخن گفته شده‌است؛ جهاد در حوزه علم به چه معنایی است؟ گفت: تلاش، علم‌باوری، خسته نشدن از خوردن به درهای بسته و ناملایمت‌هایی که در راه رسیدن به موفقیت با آن مواجه می‌شویم و اتکا به خداوند؛ یعنی تمام برنامه‌ریزی‌ها را انجام دهیم و به خدا توکل کنیم.

وی در پاسخ به درخواست مجری برنامه مبنی بر اینکه مثالی از برنامه‌ریزی و سپس توکل در کارها را بیان کنید، گفت: وزارت نیرو در سال 78 از ما خواست تکنولوژی انتقال برق vc با استفاده از جدیدترین سوییچی که در دنیا وجود دارد را طراحی کنیم. تکنولوژی در انحصار یکی از شرکت‌های اروپایی بود. وقتی چند نفر از کارشناسان ما برای دیدن این تکنولوژی به اروپا رفتند، از فاصله 50 متری دستگاه‌ها را به آنها نشان دادند. یعنی ما حتی نمونه آن را هم ندیده بودیم.

طیبی ادامه داد: ما تکنولوژی را به دست آوردیم و وقتی به توان تولید هفت کیلوولت رسیدیم، پنجره جدیدی از رسیدن به فناوری‌های نو در مقابل ما باز شد. سال 80 پروژه را تحویل دادیم و متوجه شدیم وزارت نفت می‌خواهد توربین‌های قدیمی انتقال نفت خود را با موتور‌های «دور متغیر» جایگزین کند، این تکنولوژی که به دست آورده بودیم، پایه همان تکنولوژی بود که برای انتقال نفت لازم داشتیم. وقتی به سازمان مربوطه مراجعه و اعلام کردیم حاضر هستیم این پروژه را انجام دهیم، به ما گفته شد تنها در صورتی که با آن دو شرکت معتبر اروپایی مشارکت کنید، کار را به شما واگذار می‌کنیم. وقتی کارشناسان آن دو شرکت آمدند و دیدند تکنولوژی را ما داریم، حاضر نشدند با ما همکاری کنند، چون می‌گفتند شما دانش را دارید و می‌خواهید از ما رفرنس را بگیرد. ما تا سال 92 صبر کردیم و مدام اعلام می‌کردیم که می‌توانیم این کار را انجام دهیم تا اینکه در آن سال موفق به گرفتن کار و انجام آن شدیم.

رئیس جهاد دانشگاهی با اشاره به مشکلاتی که تحریم در این خصوص ایجاد کرد، گفت: برخی از تجهیزاتی را که خریداری کرده بودیم، در خارج از کشور توقیف و مانع وارد شدن آن شدند تااینکه در سال 96 کار به صورت کامل تحویل داده شد.

3 تا 10 سال طول می‌کشد اثبات کنیم که می‌توانیم

وی با تأکید بر اینکه دلیلی ندارد وقتی به در بسته خوردیم و یا زمان طولانی شد، کار را رها کنیم، گفت: نبود مدیریت برای راهبری تکنولوژی موجب شده سه تا 10 سال طول بکشد تا ما اثبات کنیم توان انجام کار را داریم. این مشکل بزرگی است که باید فکر جدی برای آن صورت گیرد. در دنیا زمانی که ایده به وجود آمد، ظرف دو تا پنج سال باید به صنعت برود و استفاده شود، اما در کشور ما این زمان طولانی است و این ضعف باید حل شود.

چرا در صنعت نساجی، تولید خودرو و ... شهید نداریم؟

طیبی در پاسخ به این سؤال مجری که چرا در صنعت هسته‌ای شهید داریم، اما در صنعت نساجی، تولید خودرو و ... شهید نداریم؟ و چرا این صنایع برای دشمن حساسیت ایجاد نمی‌کند؟ گفت: طبیعت برخی از رشته‌ها این‌گونه است، اما هرجا که ما جدی شدیم، حرف‌هایی با مضمون تهدید به ما زده شده است. مثلاً خودمان تکنولوژی سیستم غبارگیر صنعتی را تولید کردیم، اما اجازه ورود ما را به صنعت نمی‌دادند تا اینکه با وزیر صحبت کردیم که به ما اجازه دهند طراحی پایه را خارجی‌ها انجام دهند و بقیه ساخت را ما انجام دهیم. به خارجی‌ها اعتمادشان بیشتر بود. پایان کار، کارشناس خارجی وقتی از ایران می‌رفت، با عصبانیت به ما گفت که می‌دانم شما چه کار می‌کنید و نباید این کار را بکنید! در همین حوزه، پروژه‌ای را در یکی از کشورهای همسایه گرفتیم و با همان شرکت هم در آن کشور مجبور بودیم کار کنیم که مشکلاتی ایجاد شد. مسئول آن شرکت به من گفت: «طیبی همانطور که حق ندارید غنی‌سازی کنید، حق ندارید طراحی کنید. شما نفت دارید و باید طرح‌ها را از ما بخرید».

وی افزود: در هر صنعتی که جدی وارد شویم، همین اتفاق‌ها و برخوردها رخ خواهدداد.

نخبگان سیاسی ما باید بر روی مسائل کشور به توافق برسند

مجری برنامه رادیکال 3 با اشاره به اینکه در بیانیه گام دوم انقلاب آمده است که این 40 سال با همه اهمیت آن فقط آغاز راه بود، سؤال کرد: برای ادامه راه چه باید کرد؟ که طیبی پاسخ داد: یکی از مشکلات ما این است که نمی‌توانیم برنامه‌ریزی درازمدت کنیم. نخبگان سیاسی ما باید بر روی مسائل کشور به توافق برسند. اگر بخشی از اختلاف‌های ما به دلیل اختلاف ایدئولوژیک است، باید به نفع مصالح کشور حل شود. ما می‌توانیم انقلابی بمانیم، اما توسعه پیدا کنیم و قدرتمند شویم و توانمندی‌هایمان را به دنیا صادر کنیم.

وی ادامه داد: انقلابی‌گری را در عصر حاضر باید تعریف کنیم. عده‌ای می‌گویند انقلابی‌گری یعنی باید درهای کشور را به روی دنیا ببندیم. بحث ما این است که اگر توافق برجام صورت می‌گیرد، همه از آن حمایت کنیم. برجام یعنی راه برای من سازنده باز باشد تا بهترین مواد اولیه در فضای باز به من برسد تا بتوانم بهترین فناوری‌ها را تولید و در اقتصاد دنیا جا باز کنم، ولی همین اختلاف‌های سیاسی باعث شده این اتفاق نیفتد. طبیعی است که با کشورهایی که با ما دشمنی دیرینه دارند، ارتباط نخواهیم داشت، اما باید با بخش دیگر دنیا ارتباط داشته باشیم. باید بتوانیم صادرات داشته باشیم. ما نمی‌توانیم کالای بی‌کیفیت و گران به کشورهایی بفروشیم که حتی برای آنها هزینه کرده‌ایم.

طیبی باز بودن درها را به معنی باز بودن بازار برای واردات ندانست و گفت: باز بودن درهای کشور به این معنی است که باید بخشی از بازار در مقابل دریافت فناوری باز باشد. باید مدیریت هوشمند و پیشرفته در کشور اعمال شود و شورایی مرکب از افراد نخبه داشته باشیم که این مدیریت را انجام دهند. ما این شوراها را داریم، اما از آنها درست استفاده نمی‌کنیم.

رئیس جهاد دانشگاهی در پاسخ به این سؤال که ویژگی جوانان چیست که مخاطب گام دوم انقلاب هستند، گفت: جوان آرمان‌گرا است. پیشرفت در همه دنیا در دوره جوانی است. اما سؤال این است که جوان چگونه باید شناسایی و به او میدان داده شود؟ احزاب قوی در دنیا از مقطع دبیرستان و دانشگاه عضوگیری می‌کنند و در طی دوران تحصیل با کار حزبی، مشکلات کشور و ... آشنا شده و باتجربه می‌شوند. ما هم باید این کار را بکنیم. اگر این کار را نکنیم، چگونه می‌توان جوانان را شناسایی کرد.

باید چند حزب قوی در جامعه تشکیل شود که در اداره کشور 90 درصد اشتراک داشته باشند

طیبی ادامه داد: چون این کار را نکرده‌ایم، مدیریت در سیکلی چرخشی مدام پیرتر و پیرتر می‌شود و جوانانی که پای کار می‌آیند هم بی‌تجربه هستند. باید چند حزب قوی در جامعه تشکیل شود که در اداره کشور 90 درصد اشتراک داشته باشند. فقط باید هفت تا 10 درصد اختلاف آن هم بر روی حوزه‌هایی که مربوط به مالیات و آموزش مردم است، وجود داشته باشد و این دعواهای حزبی هم به نفع مردم تمام شود. اگر این توافق حاصل شود، ظرف دو برنامه پنج‌ساله می‌توانیم به توسعه برسیم؛ حتی علی‌رغم اینکه نیروهای ما به خارج از کشور رفته‌اند، هنوز نیروی خوب در داخل کشور داریم و باید وفاق بر روی مسائل ملی اتفاق بیفتد.

سؤال پایانی مجری در مورد امید بود؛ وی از طیبی خواست امید واقعی پیرامون علم و پژوهش بدهد که طیبی گفت: پیشرفتی که جهاد کرده، متکی به امیدی است که دارد. اگر کسی کاری کرده، ما هم می‌توانیم. به شدت به آینده خوشبین هستم. اگر بزرگان ما وفاق ملی را ایجاد کنند، ظرف 10 سال می‌توانیم مشکلات را حل کنیم، چرا که بسیاری از زیرساخت‌ها آماده است.
انتهای پیام

captcha