کوروش زارعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در گفتوگو با خبرنگار
ایکنا درباره عملکرد این سازمان در سالی که گذشت گفت: سال گذشته مصادف با چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران بود، به همین جهت سازمانهای مختلف با برنامههای متنوع، سعی کردند در جشن ۴۰ سالگی انقلاب حضور داشته باشند. مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری هم از این قاعده مستثنی نبود و از ابتدای سال ۹۷ برنامههایی در این زمینه تدارک دید و در طول سال هم نزدیک به ۱۰ اثر با این موضوع روی صحنه تماشاخانه مهر و ماه حوزه هنری رفت.
وی ادامه داد: برگزاری پنجمین همایش تئاتر مردمی خرداد، یکی دیگر از اقدامات حوزه هنری در راستای ارج نهادن به چهلسالگی انقلاب اسلامی بود. در این همایش با زبان هنر اندیشهها و آرمانهای حضرت امام (ره) بازگو میشد. اجرای این نمایش نیز تنها به تهران ختم نشد، بلکه آثار متعددی هم در شهرستانها روی صحنه رفت. از نکات جالب این ویژه برنامهها به اختتامیه این رویداد هنری میتوان اشاره کرد که با حضور وزیر ارشاد و رئیس سازمان حوزه هنری در حسینیه جماران برگزار شد.
این کارگردان تئاتر با بیان اینکه برگزاری تئاتر «بچههای مسجد» دیگر اقدامی بود که سال گذشته به همت مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری برگزار شد، بیان کرد: این جشنواره در قزوین برگزار شد، اما دستاوردهای داخلی و خارجی آن بیش از چیزی بود که انتظارش را داشتیم. فعالیت بعدی به نگارش فیلمنامهای با محوریت انقلاب اسلامی توسط ایوب آقاخانی اختصاص داشت. این نمایشنامه در ۲۰ استان کشور توسط بیست گروه نمایشی روی صحنه رفت؛ اقدامی که تاکنون نظیر آن کمتر صورت گرفته است.
زارعی ادامه داد: برگزاری چهار فصل تئاتر ملی، دیگر اقدامی بود که در سال 97 انجام شد. در این اتفاق نمایشنامههای ارزشمندی به نگارش درآمد که بهترین آنها انتخاب شد تا در آیندهای نزدیک شاهد روی صحنه رفتن آنها باشیم. «چهل نمایش، چهل مسجد» برنامه بعدی حوزه هنری است که در آن ۴۰ نمایش در ۴۰ مسجد انقلابی که در تاریخ این سرزمین به مساجدی که در آنها فعالیت انقلابی انجام شده، شهره هستند، اجرا شد.
وی درباره عملکرد مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در سیوهفتمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر هم تصریح کرد: در جشنواره تئاتر فجر این مرکز با یازده نمایش حضور داشت که پنج اثر در بخش انقلاب اسلامی اجرا شد و ۴ نمایش هم در بخش مسابقه روی صحنه رفت، همچنین دو کار خیابانی هم داشتیم که توسط گروهی از لرستان اجرا شد و توانست جوایز متعددی را کسب کند. برگزاری جشنواره نقالان علوی هم، فعالیتی دیگر در راستای چهلسالگی انقلاب اسلامی است که در آن اندیشههای علوی با آرمانهای انقلاب اسلامی گره خورده بود.
بازیگر سریال «کیمیا» در پاسخ به این سؤال که در سال جدید چه برنامههایی برای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری اندیشیدهاند، چنین توضیح داد: هر ساله با بیانات نوروزی رهبر انقلاب، یک رویکرد کلی برای بخشهای گوناگون کشور تبیین میشود که تمامی بخش تلاش میکنند که در آن راستا قدم بردارند. سال ۹۸ نیز از سوی مقام معظم رهبری به نام «رونق تولید» نامگذاری شده است. این موضوع به ما نشان میدهد در شرایط فعلی که دشمن سعی دارد با فشارهای اقتصادی ملت و دولت را به زانو درآورد و با اهمیت دادن به تولید میتوان آنها را شکست داد.
بازیگر فیلم «رستاخیز» ادامه داد: عنوان تولید، شاید این تصور را به وجود آورد که شاید تنها بخشهای اقتصادی باید در این زمینه حضور فعال داشته باشند، اما معتقدم توصیه رهبری تمامی بخشهای را در برمیگیرد به همین جهت، مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری هم تلاش میکند در دایره اختیارات و فعالیتهای خود به رونق تولید توجه ویژه داشته باشد. یکی از مسیرهایی که هماکنون برای تحقق بخشیدن به این شعار به ذهنم میرسد توجه به گروههای نمایشی جوان کشور است.
زارعی بابیان اینکه تأکید ویژه مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری به روی آموزش متمرکز است، تصریح کرد: برای رشد هنر انقلاب به نظرم نکتهای که طی سالهای اخیر مغفول مانده، آموزش است، به همین جهت یکی از تأکیدات ویژه ما در سال ۹۸ روی این مهم است. این آموزش باید در خدمت آرمانهای انقلاب باشد و اگر بخواهیم تنها با سفارش کارهای دینی یا انقلابی به هنرمندان، ضامن خلق این گونه آثار باشیم نتیجه آن چیزی نخواهد بود که انتظارش را داریم، اما وقتی بهواسطه آموزش بتوانیم نیروهای خبره تربیت کنیم آثار آن ماندگار خواهد بود.
وی در پاسخ به سؤالی دیگر مبنی بر اینکه تئاتر کشور در سالی که گذشت را چگونه توصیف میکنید اظهار کرد: متأسفانه حال هنر نمایش آنچنانکه باید در سالی که گذشت خوب نبود، چون در این حوزه مشکلات و کمبودهای مالی فراوان است. نکته جالب اینجاست که در هنگام تخصیص بودجه، همیشه نهادهای هنری جز مظلومترین بخشها هستند، چون اینگونه به نظر میرسد که هنر جزء نیازهای اولیه مردم بهحساب نمیآید. این تفکر آسیبی است که سالها وجود دارد و هنوز هم این نگاه تغییر نکرده است، درصورتیکه فرهنگ از نان شب هم واجبتر است، چون هر مشکلی که در جامعه وجود دارد بهگونهای نشئتگرفته از فرهنگ است.
زارعی در پایان بیان کرد: شاید برخی اذعان کنند که در دیگر کشورهای صاحب هنر، تئاتر مخارج خود را تأمین میکند، پس چرا ما تا به این اندازه نیازمند حمایتهای دولتی هستیم؟ در این زمینه میتوان گفت، در این کشورها ابزار تولید سرمایه وجود دارد، اما به دلایل مختلف در بسیاری از زمینههای هنر نمایشی هنوز به درآمد زایی نرسیدهایم.