به گزارش ایکنا؛ تدوین نظامنامه، روزنهای شناخت آفرین برای آشنایی با نوع فعالیت مراکز میانرشتهای است. عمده سازمانها و مراکزی که مشغول پژوهشهای میانرشتهای هستند ضروری میدانند تا نظامنامههایی مخصوص به خود را تدوین و ارائه کنند؛ بدین ترتیب علاوه بر آنکه شمایی کلی از پارادایم حاکم بر نوع پژوهشهایشان را به تصویر میکشند امکان دستیابی به طرح و شیوه ساماندهی پژوهش میانرشتهای خود را نیز مشخص میکنند.
مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم نیز از همین روی ضروری بود تا برای آشنایی سازمانهای همکار و همچنین قرآن پژوهان علاقهمند به تعامل با این مجموعه چنین نظامنامهای را تدوین کند تا علاوه بر تبیین نگرش مخصوصی که این مرکز در مطالعات میانرشتهای دنبال میکند، همچنین زوایای مختلف و فرایندی که در آن پیگیری میشود را نیز به صورت گام به گام تبیین کند.
در همین راستا برای ایجاد شفافیت بیشتر تلاش شد تا در این تدوین به دو اصل جامعیت و در عین حال اختصار التزام شود تا تمامی خوانندگان با صرف زمانی کوتاه به تصویری روشن و تقریباً جامع از نوع تحقیقاتی که در این مرکز صورت میگیرد، دست یابند. بدین شکل نظامنامه علاوه بر آنکه موجب آشنایی پژوهشگران سنتی مطالعات قرآنی از سنخ پژوهش میانرشتگی این مرکز میگردد همچنین موجب خواهد شد تا متخصصان سایر رشتههای علوم انسانی از جمله روانشناسی، جامعهشناسی و علوم تربیتی نیز از فرایندی که در تعامل این دانش ها با قرآن صورت میگیرد، آشنا شوند.
در پایان، این نظامنامه حاصل به هم پیوستن پنج فصل اصلی است. فصل اول، کلیات است. در این فصل به معرفی مفاهیم پایه این مرکز یعنی «میانرشتگی» و «مطالعات قرآنی» پرداخته شده است. در بخش مطالعات میانرشتهای به ضرورت، تعریف و گونههای مطالعه میانرشتهای اشاره شده است. در بخش مطالعات قرآنی نیز به همین ترتیب صحبت از تعریف، تحولات مطالعات قرآنی در عصر حاضر و لزوم پیوند مطالعات قرآنی با نیازهای جامعه شده است.
فصل دوم، ماهیت و روند پژوهش میانرشتگی قرآنی در مرکز مطالعات است. این فصل متشکل از چهار بخش است. بخش اول «رویکرد مرکز مطالعات به پژوهش میانرشتهای» است. هدف اصلی این بخش روشن کردن هدفی است که این مرکز در پیوند قرآن با علوم انسانی پیجویی میکند. بخش دوم «ابعاد پژوهش میانرشتهای در مرکز مطالعات» است. صحبت از سطوح، گستره و گونه میان رشتگی مطلوب در این مرکز از جمله مباحثی است که در این قسمت پوشش داده شده است. بخش سوم «فرایند پژوهش میانرشتهای در مرکز مطالعات» است و در آن سخن از سازوکار ساماندهی و تدوین تحقیقات ارائه شده است. در نهایت بخش چهارم این نظامنامه از برآیند و نوع محصولاتی سخن به میان میآورد که در این مجموعه تولید میشود.
نظر به آنکه نسخه پیشرو، مقدمهای برای تدوین نظامنامهای جامعتر و فراگیر در حوزه مطالعات میانرشتهای است از پژوهشگران و محققان این عرصه دعوت بهعمل میآید تا با امعان نظر و ارائه نکات خود این مرکز را در بهبود آثار آتی یاری رسانند. پژوهشگران و محققان میتوانند با مراجعه به وبگاه مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم (ciqs.ir) و یا از طریق تماس با شماره تلفن 66485663 این مرکز را از نظرهای سازنده خود بهرهمند سازند.
یادآور میشود، «مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم» سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور وابسته به جهاد دانشگاهی است.
انتهای پیام