عبدالرضا فرجیراد، عضو هیئت علمی گروه ژئوپلیتیک واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا درباره امکان تأثیر پیشنهاد فرانسه بر توقف اجرای گام سوم کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران گفت: قطعاً پیشنهاد فرانسه قابل توجه بوده که ایران را به ادامه مذاکرات با فرانسویها ترغیب کرده تا با چانهزنی بیشتر بتوان امتیازات بیشتر و بزرگتری دریافت کرد. به همین دلیل چند دور مذاکرات تلفنی بین رؤسای جمهور ایران و فرانسه برگزار شد و آقای ظریف دو بار به فرانسه سفر کرد و در ادامه اکنون آقای عراقچی همراه با یک هیئت اقتصادی به آنجا رفته تا چانهزنیها به شکل مطلوبتری انجام شود.
وی اظهار کرد: همه این اقدامات امیدهایی را ایجاد کرده که اینستکس کارآیی خود را نشان دهد تا اگر این کارآیی مورد قبول ایران واقع شود ایران هم وارد فاز سوم نشود. البته زمان کوتاهی تا آغاز اجرای گام سوم در روز پنجشنبه باقی مانده اما امیدواریم جلساتی که تا آن روز در پاریس انجام میشود منجر به توافقهای خوبی شود.
افزایش درصد غنیسازی در گام سوم
فرجیراد درباره اینکه گام سوم ایران به ویژه در زمینه افزایش درصد غنیسازی تدریجی خواهد بود یا ممکن است ایران غنیسازی را به 20درصد برساند، گفت: تحلیل شخصی من این است که ایران یکدفعه غنیسازی را به بیست درصد نمیرساند و در صورت اجرای گام سوم قطعاً در غنیسازی قدمهای بیشتری خواهد برداشت اما نه در سطح 20 درصد و ممکن است طرفهای مقابل هم بیان کنند که ایران نقض برجام کرده است، همچنان که در بیانیه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشارهای به این مسئله شده بود، اما ایران این اقدام را حق خود میداند و در حالی که هیچ یک از طرفهای مقابل به تعهدات خود عمل نکرده، آخرین کشوری باشد که به شرایط جدید برگردد و این بازگشت شاید کمک کند که اروپاییها هم دست از عدم اجرای تعهدات برجامی خود بردارند.
نگرانی اسرائیل از دور زده شدن
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان درباره نسبت میان حملات اخیر اسرائیل به عراق، سوریه و لبنان با افزایش احتمال یک توافق جدید میان ایران و اروپا گفت: اسرائیل مدتی است که یکسری تهاجمها را به کشورهای منطقه انجام میدهد، اما تهاجم اخیر اسرائیل که با پاسخ روز گذشته حزبالله لبنان مواجه شد، بیارتباط با کنفرانس «جی 7» و سفر آقای ظریف به فرانسه و سخنرانی آقای روحانی، که بیان کردند ما برای تأمین منافع ملی با هر کشوری مذاکره میکنیم، نیست و این باعث وحشت و اضطراب آنها شد و نگران شدند که مانند دوران اوباما دور زده شوند و بین ایران و آمریکا مذاکراتی انجام گیرد.
وی افزود: همانطور که به یاد دارید در آن دوران اسرائیلیها از دولت اوباما بسیار ناراضی بودند و هیچگاه روابطشان با دولت اوباما خوب نشد. اتفاقات اخیر مانند سفر آقای ظریف به فرانسه و سخنان آقای روحانی نیز خیلی سریع، اتفاقی و برای اسرائیلیها شوکهکننده بود و همین بر نگرانی بیشتر آنها دامن زد و به نظر میرسید که فرانسویها آنها را در جریان امر قرار نداده بودند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ابراز کرد: حتی در خبرها آمده بود که نتانیاهو بسیار تلاش کرد از طریق سفارت اسرائیل در پاریس اطلاعاتی را از جریان حضور ظریف در پاریس و دیدارها و گفتوگوها به دست آورد که موفق نشده بود. لذا حملاتی که در عراق و لبنان انجام دادند نشان میداد میخواستند اوضاع را ملتهب کرده و سطح تنشها را با تحریک و واکنش ایران در منطقه بالا ببرند تا طرفهای غربی از رفتن به سمت مذاکره با ایران پرهیز کنند.
فرجیراد درباره احتمال ارائه پیشنهادهایی از سوی ترامپ به طرفهای اروپایی برای انتقال به ایران گفت: این مدتی که آقای مکرون در زمینه برجام فعال است یا پیش از این آقای آبه فعال بود، به طور طبیعی درخواستها و پیشنهادهایی به آنها برای انتقال به ایران داده میشود و ایران هم به واسطهها پاسخ خود را میدهد.
این کارشناس مسائل بینالمللی بیان کرد: حتماً آقای مکرون در اجلاس «جی 7» مسائلی را از گفتوگوهای تلفنی خود با آقای روحانی به طرف آمریکایی انتقال داده و آقای ترامپ هم به آن پاسخ داده و به همین دلیل هم آقای ظریف در مدت کوتاهی دو بار به پاریس رفت. این ارسال پیامها بین ایران و آمریکا هم برای گفتوگو و دیپلماسی نیست، بلکه برای این است که با دادن اطلاعات، تنش و بحرانی در منطقه ایجاد نشود.
انتهای پیام