محمد سوری، مدیرگروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در گفتوگو با ایکنا؛ درباره وضعیت مقالات رسیده به دبیرخانه همایش «جاودانگی نفس در اسلام و مسیحیت» گفت: 140 چکیده مقاله به زبان فارسی به همایش رسیده است که تاکنون 80 اصل مقاله واصل شده و مابقی نیز تا مهلت نهایی به دبیرخانه خواهند رسید؛ همچنین چکیده مقالات به زبانهای عربی و انگلیسی، 40 عدد است که 10 اصل مقاله به دبیرخانه رسیده است.
سوری تصریح کرد: مقالات فارسی از سوی دو ارزیاب در حال ارزیابی است و کار ارزیابی برخی از آنان انجام شده است و چکیده مقالات هم در دست ویراستاری برای نشر است و بنا داریم که به سه زبان مذکور منتشر کنیم.
مدیرگروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی اظهار کرد: همایش جاودانگی نفس در اسلام و مسیحیت روزهای 14 و 15 اسفندماه در قم برگزار میشود و شخصیتهای علمی برجستهای از کشورهای مختلف از جمله ماسیمو کامپانینی از ایتالیا و اورلیش ردولف از زوریخ سوئیس در همایش حضور خواهند داشت.
وی با بیان اینکه این همایش دومین دوره خود را سپری میکند از تمدید مهلت ارسال اثر به همایش تا پایان آذر ماه خبر داد و افزود: تاکنون یک پیشنشست برگزار شده و پیشنشست دیگری هم در حال برنامهریزی است. همچنین در راستای همایش 5 مصاحبه از اساتید مطرح در حوزه جاودانگی گرفته شد که در مجموعهای ویراستاری و چاپ خواهد شد.
اهداف برگزاری همایش جاودانگی نفس
مدیرگروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان کرد: هدف از برگزاری این همایش علمی، پرداختن به یکی از مهمترین و بنیادیترین موضوعات فلسفی و الهیاتی - کلامی در مراکز دانشگاهی و حوزههای علمی دنیاست. نفسشناسی فلسفی، فلسفه ذهن و موضوع جاودانگی انسان امروزه از قابل توجهترین موضوعات در زمینه علوم شناختی، الهیات فلسفی، فلسفه و کلام اسلامی و انسانشناسی فلسفی است که در ادیان ابراهیمی بهویژه در مسیحیت و اسلام نیز اهتمام خاصی بدان شده است.
وی بحث جاودانگی نفس را از جمله مباحث مورد اختلاف میان فلاسفه و حکما برشمرد و بیان کرد: به صورت کلی دو دسته افراد وجود دارند؛ عدهای که به جاودانگی اعتقادی ندارند و برخی هم معتقد به این مسئله هستند. در بین معتقدان به جاودانگی، برخی منکر وجود برزخ هستند و مرگ را پلی مستقیم به بهشت و یا جهنم میدانند، ضمن اینکه به این بحث نیز پرداختهاند که جاودانگی انسان به واسطه نفس، روح و یا بدن او است؟
سوری بیان کرد: این همایش که مراحل مقدماتی آن از سال 1395 آغاز شده، در 14 و 15 اسفندماه 1398 برگزار خواهد شد. عنوانهای اصلی همایش «مفهوم مرگ»، «مفهوم جاودانگی»، «ملاک اینهمانی شخصی»، «بقای پس از مرگ» و «حیات پس از مرگ» هستند و از محققان خواسته شده است در قالب 40 ریزعنوان به بررسی مسائل فلسفی و الهیاتی در مسئله جاودانگی نفس بپردازند.
وی افزود: دبیری علمی این همایش را حجتالاسلام والمسلمین سید یدالله یزدانپناه برعهده دارد و عیسی بابامیر، دبیر اجرایی بخش داخلی این همایش، و میثم فصیحی، نیز دبیر اجرایی همایش در بخش خارجی، هستند.
سوری تصریح کرد: مهلت ارسال چکیده مقالات برای این همایش علمی، تا اسفندماه 1397 و مهلت ارسال اصل مقالات نیز تا شهریورماه 1398 خواهد بود. مقالات پذیرفتهشده در این همایش با درجه علمی - پژوهشی، پذیرش خواهند شد و مقالات برتر در فصلنامه علمی - پژوهشی نقدونظر منتشر خواهند شد.
مدیرگروه فلسفه پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: در راستای برگزاری این همایش، در دیماه سال 1396، نخستین پیشنشست همایش با عنوان «نظریههای جاودانگی نفس در فلسفه و الهیات» با حضور رضا اکبری، استاد دانشگاه امام صادق(ع)، برگزار شد و مطابق برنامهریزیها مقرر شده است تا پایان سال جاری نیز دو پیشنشست دیگر برگزار شود.
یادآور میشود، نشانی دبیرخانه این همایش هم، شهر مقدس قم ابتدای خیابان معلم، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی است.
انتهای پیام