کد خبر: 3857078
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۳۹۸ - ۲۰:۳۱
سرسنگی:

افتخار ما باید داشتن دانشگاهی اسلامی باشد/ مسئولین از گسترش حوزه فرهنگ نترسند

گروه جامعه ــ معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه افتخار ما در دانشگاه باید داشتن دانشگاهی ایرانی-اسلامی و با اخلاق باشد که جوان را مسئولیت‌پذیر بار بیاورد، گفت: اگر امروز با بی‌اخلاقی روبه رو هستیم، ثمره کمبود کار‌های فرهنگی است و در این میان مسئولین نباید به این بهانه که گسترش حوزه فرهنگ تأثیر منفی بر حوزه آموزش و پژوهش خواهد گذاشت، از گسترش حوزه فرهنگ بترسند.

به گزارش ایکنا؛ مراسم اختتامیه دومین دوره جشنواره فرهنگ دانشگاه تهران با شعار «ترویج فرهنگ دانشگاهی؛ اخلاق حرفه‌ای و مسئولیت‌پذیری اجتماعی»، عصر امروز چهارشنبه، ۲۲ آذرماه با حضور مجید سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران و جمعی از مدیران، اساتید، مسئولان و دانشجویان دانشگاه تهران در محل باشگاه دانشجویان این دانشگاه برگزار شد.

سرسنگی، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران، در این مراسم ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع دانشجویان دانشگاه تهران و تبریک میلاد با سعادت حضرت محمد(ص) و امام جعفر صادق(ع)، اظهار کرد: باعث افتخار است که امروز در جمع شما دوستان عزیز و دانشجویان محترم فعالان فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران حضور دارم و خدا را شکر می‌کنم که این توفیق یک‌بار دیگر به من و همکارانم داده شد که در کنار شما و همراه شما شاهد برگزاری یکی دیگر از دوره‌های جشنواره فرهنگ دانشگاه تهران باشیم. جشنواره‌ای که هرچند عمر چندانی ندارد، اما امثال دومین دوره آن را شاهد بودیم و به طور قطع و یقین می‌تواند یکی از مهمترین و جذاب‌ترین و مؤثرترین جشنواره‌های دانشجوی نخبه در دانشگاه تهران و در سطح دانشگاه‌های کشور باشد.

وی افزود: امیدوارم که یاد رسول اکرم(ص) و بلکه عمل به آرمان‌ها و ارزش‌های او بتواند در جامعه اسلامی ما بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و از همین جا به‌سهم خودم از همه کسانی که دست‌اندرکار برگزاری این جشنواره بودند، از جمله دانشجویان انجمن‌های علمی و کانون‌های فرهنگی-هنری، اجتماعی و دینی، نشریات دانشجویی و سایر کسانی که به عنوان شرکت‌کنندگان آزاد در این جشنواره شرکت کردند و عزیزانی که در بین دانشجویان، وظیفه برگزاری جشنواره را داشتند تشکر کنم.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه با بیان اینکه دانشگاه‌های کشور در طول ۴۰ سال بعد از انقلاب اسلامی فعالیت‌های گسترده‌ای داشتند که این فعالیت‌ها با فراز و نشیب‌های بسیاری همراه بوده است، گفت: همواره این سوال مطرح بوده که آیا نهاد دانشگاه به آن چیزی که وظیفه خودش است عمل کرده یا نه؟ به‌عبارت دیگر یک دانشگاه خوب و عالی در چنین کشوری که سابقه طولانی دانش و فرهیختگی در آن است که وظایفی هم بر عهده دارد، آیا این وظیفه را صرفاً در دو حوزه آموزش و پژوهش خلاصه کرده است و یا در حوزه دیگری هم به آن پرداخته است؟

دانشگاه‌های ما خودشان را با استاندارد‌های غربی تطبیق می‌دهند
سرسنگی ادامه داد: متأسفانه در این سال‌ها اگر نگوییم کاملاً، باید بگویم که فعالیت در حوزه فرهنگی و اجتماعی دانشجویی، در دانشگاه‌ها ناچیز و بسیار اندک بوده است. در واقع ایراد اصلی به دانشگاه‌های ما این است که علی‌رغم همه شعار‌هایی که داده می‌شود، هنوز هم خودشان را با استاندارد‌های غربی تطبیق می‌دهند.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران بیان کرد: ادوارد سعید، یکی از متفکران بزرگ در شرق‌شناسی است که آن‌ها را مورد نقد قرار داده و معتقد است که دنیای غرب با رویکرد شرق‌شناسی به‌دنبال آن است که نه تنها فرهنگ و ایده‌های خودش را در جوامع شرقی گسترش بدهد و این فرهنگ را در کشور‌های شرقی نهادینه بکند، بلکه به‌دنبال این است که ما شرقی‌ها فرهنگمان را همانگونه برای خودمان تعریف کنیم که استاندارد‌های غربی مشخص کرده‌اند.

امروز معنی دانشگاه موفق یک معنی متصل به ایده غربی شده است
سرسنگی، اظهار کرد: بیشترین تأسف و دغدغه این است که انسان شرقی، انسان ایرانی و کسی که در یک حوزه جغرافیایی و فرهنگی با تمدن بسیار بزرگ زندگی می‌کند، برای تعریف خودش به تعریف‌های غربی استناد می‌کند. امروز معنی دانشگاه موفق یک معنی متصل به ایده غربی است. امروز از نظر دانشگاه ما، دانشگاهی موفق است که لزوماً تعداد بسیار زیادی مقاله داشته باشد یا بدون در نظر گرفتن رتبه‌بندی‌های جهانی خودش را به عنوان یک دانشگاه برتر معرفی کند؟ به‌نظر می‌رسد این همان نکته‌ای است که ما شرقی‌ها حتی برای تعریف خودمان هم به تعاریف دیگران نگاه کرده‌ایم.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با ابراز تأسف از اینکه امروز در دانشگاه‌های ما به جای آن که هر دو بعد علمی و فرهنگی مورد توجه قرار بگیرد، تأکید بیشتر بر حوزه علمی است، افزود: البته علم در دانشگاه جایگاه اول را دارد، اما این به آن معنا نیست که ما حوزه فرهنگ را نادیده بگیریم. روز گذشته یکی از دانشجویان رشته هنر دانشگاه تهران پیش من آمد و دو مقاله به بنده داد. یکی از مقاله‌ها از سوی استاد این دانشجو در یک مجله علمی-پژوهشی چاپ شده بود و مقاله دوم مقاله اورجینالی بود که در یک مجله خارجی از سوی یک مؤلف خارجی به چاپ رسیده بود؛ در واقع مقاله استاد جعلی بود.

تعاریف ما از استاد، دانشگاه و دانشجوی خوب ناقص است
وی ادامه داد: متاسفانه در کشوری که داعیه‌دار اخلاق، فرهنگ و تمدن بزرگ جهانی است، بسیار ناراحت کننده است که کسی در یک دانشگاه به رتبه استادی برسد و حتی به ذهنش خطور کند که برای رسیدن به عنوان استادی دست به یک کار خلاف بزند و دانشجوی خود را وادار به جعل مقالات و پایان‌نامه‌های علمی کند. دانشگاه‌های ما به کجا می‌روند؟ این روند تا کی و کجا ادامه دارد و تا کی باید شاهد این باشیم که شهوت و تمایل پایان‌ناپذیر انتشار مقاله و رتبه علمی داشتن، همه موازیین اخلاقی ما را زیر پا بگذارد. این به خاطر این است که ما تعاریفی که از استاد، دانشگاه و دانشجوی خوب داریم ناقص است.

چرا دانشگاه‌های ما به هشدار‌های متفکرین گوش نمی‌دهند؟
سرسنگی، با اشاره به اینکه یک استاد و دانشجوی خوب کسی است که در کنار علم خود، اخلاق، تربیت، فرهنگ و ادب را حامل باشد، تصریح کرد: بار‌ها گفته‌ام که دانشگاه تهران زمین پاکی‌است فروزان که در آن بسیاری از بزرگان علم و فرهنگ کشور گام گذاشته‌اند و سوال اینجاست که آیا آن‌ها صرفاً به تولید مقاله فکر می‌کردند؟ این دردی است که بار‌ها گفته شده، اما متأسفانه گوشی برای شنیدن آن نیست. این درحالی است که دانشگاه‌های ما همیشه این انتقاد را می‌کنند که چرا مسئولین کشور حرف ما را گوش نمی‌دهند، همین انتقاد و ایراد هم در دانشگاه وارد است که چرا دانشگاه‌های ما به هشدار‌های متفکرین گوش نمی‌دهند و دانشگاه‌های ما را به سمتی می‌برند که مطمئناً در چند دهه آینده جز پوسته‌ای از دانشگاه باقی نخواهد ماند و دیگر شاهد بروز اساتید برجسته نخواهیم بود و این یک ضرر بزرگ برای دانشگاه‌های کشور است.

دانشگاهی که حوزه فرهنگ را فوق‌برنامه می‌داند، نمی‌تواند جامعه‌ساز باشد
وی ادامه داد: دانشگاه تا نتواند مشکلات خود را حل کند، نمی‌تواند مشکلات دیگران را هم حل بکند؛ دانشگاهی که در ابتدایی‌ترین مسائل اجتماعی خود مانده است و حوزه فرهنگ را حوزه فوق‌برنامه می‌داند و تنها حوزه علمی را اولویت خود می‌داند، نمی‌تواند یک جامعه‌ساز باشد. دانشگاهی می‌تواند جامعه را به سمت کمال و پیشرفت رهنمون باشد که به فرهنگ توجه ویژه کند. امیدواریم نکاتی که بار‌ها و بار‌ها بار‌ها در مورد خلأ فرهنگی گفته شده و متأسفانه پاسخی از سوی مسئولان ارشد در حوزه آموزش عالی داده نشده است، بار دیگر مورد توجه و تجدید نظر قرار بگیرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه افتخار ما در دانشگاه باید داشتن دانشگاهی ایرانی و اسلامی باشد، گفت: افتخار ما در دانشگاه باید داشتن یک جامعه دانشگاهی منزه فرهنگی و با اخلاق و دانشگاهی باشد که جوان ایرانی را مسئولیت‌پذیر بار می‌آورد و او را برای خدمت به اجتماع آماده می‌کند. ما امروز حتی زمانی‌که یک جایزه بزرگ کشوری را اعلام می‌کنیم، می‌بینیم که این جایزه مصطفی که اخیرا هم جوایزش مطرح شد و به عنوان یک نشان عالی در عالم اسلام در حوزه علم و فناوری معرفی شده، به تقلید از نوبل طراحی شده است، و بعد افتخار می‌کنیم که جایزه مصطفی، نوبل مسلمانان است؛ این یعنی بی‌ریشگی و نداشتن هویت، این یعنی فراموش کردن تمدنی که روزی بر تمام جهان حکمفرمایی علمی می‌کرد.

چشم خود را بر خلاقیت بسته‌ایم
وی اضافه کرد: دوره‌ای که غرب در دوران تاریک کلیسا و دوران تاریک انگیزاسیون غوطه‌ور بود، دانشمندان ایرانی و اسلامی در جهان حکمرانی می‌کردند. در همان دوره فقط ۷۰ کتابخانه عمومی در اسپانیا از سوی مسلمانان افتتاح شده بود و در همان زمان که مردم غرب در تاریک‌ترین دوره زندگی خودشان بودند، در اسپانیای مسلمان ۷۰ کتابخانه عمومی وجود داشت و این یک واقعیت تاریخی است. اما امروز چه شده است که ما چشم خود را بر خلاقیت بسته‌ایم و دست خود را برای تقلید باز کرده‌ایم؟ چه‌شده است که امروز به‌جوانان خود بی‌اعتماد شده‌ایم؟ چه‌شده است که امروز چشم و گوش بسته تنها پیرو ارزش‌هایی هستیم که دیگران برای ما خلق کرده‌اند؟

ثمره کمبود کار‌های فرهنگی...
سرسنگی اضافه کرد: امروز اگر در جامعه خودمان با بی‌اخلاقی، بی‌ادبی، بی‌فرهنگی، فساد، رشوه و با دشمنی به‌جای دوستی روبرو هستیم ثمره کمبود کار‌های فرهنگی در دهه‌های قبل است. مطمئنم اگر امروز چشممان را باز نکنیم، دهه‌های آینده و نسل‌های آینده هم درگیر همین معضلات خواهند بود. امروز دانشجویانی که در حوزه‌های مختلف فرهنگی کار می‌کنند و فعالان دانشجویی در این حوزه‌ها از جمله بهترین دانشجویان و ممتازترین دانشگاه‌ها در حوزه علم هستند.

مسئولین از اینکه حوزه فرهنگ را گسترش بدهند نترسند
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در ادامه گفت: سال گذشته جشنواره دانشجویان ممتاز برگزار شد، که بخش اعظمی از این دانشجویان ممتاز دانشگاه، کسانی بودند که در کانون‌ها، انجمن‌ها و نشریات دانشجویی کار می‌کردند و این نشانگر این است که مسئولین نباید به این بهانه که گسترش حوزه فرهنگ تاثیر منفی بر حوزه آموزش و پژوهش خواهد گذاشت از گسترش حوزه فرهنگ بترسند.

به گزارش ایکنا، سرسنگی با اشاره به فعالیت‌های بسیار خوبی که در این دوره انجام شده است، گفت: امید ما برای آینده بهتر فرهنگی، برای دانشگاه است. یکی از کار‌های خوبی که چند روز قبل افتتاح شد، نشریات سراسری دانشگاه است. این یکی از اقدامات خوب دانشگاه برای گسترش فعالیت‌های نشریات دانشجویی بود که با کمک معاونت پژوهشی توانستیم برای نشریات دانشجویی امتیاز بهتر و بالاتری را در نظر بگیریم. از امروز تمام نشریاتی که در دانشگاه به عنوان نشریات علمی و پژوهشی ثبت می‌شوند، دارای همان امتیازات نشریات ویژه اساتید خواهند شد. یکی دیگر از کار‌ها و برنامه‌های استاد مشاور انجمن‌های علمی و استادمشاور انجمن کانون‌های فرهنگی و یا استاد مشاور فرهنگی بود. ایجاد باشگاه دانش‌آموزی دانشگاه تهران از دیگر اقدامات خوبی بود که امیدوارم بتوانیم از این به بعد اتصال خوبی بین دانشجویان و دانش‌آموزان از طریق این باشگاه برقرار کنیم.

وی افزود: یکی دیگر از مهمترین کار‌هایی که به نظر در این دوره انجام شد، تفاهمنامه‌ای بود که با سازمان سازمان فنی و حرفه‌ای بسته شد. طی این تفاهم‌نامه دانشجویان ما در کنار تحصیل می‌توانند در دوره‌های مختلف سازمان فنی و حرفه‌ای شرکت کنند و پس از فارغ‌التحصیل شدن از آن دوره گواهینامه بین المللی دریافت کنند. امیدوارم این قدم‌هایی که هر چند در مقابل ارزش شما دانشجویان بسیار کوچک است هرچند در مقابل بلندی روح شما چندان ذکر شد نیست که بتواند در آینده فرهنگی دانشگاه مثمر ثمر باشد.
انتهای پیام
captcha