شهر خرمآباد که شهری است قدیمی، از قدیمالایام مانند دیگر شهرها دارای مساجدی بوده است که مردم در مواقع معین در آنجا عبادت و اقامه نماز جماعت میکردند.خرمآباد دارای مساجدی بوده و تقریباً هر محله مسجدی مخصوص به خود و دارای امام جماعتی معینی بود که مردم در موقع نماز و اوقات معین برای اقامه جماعت حضور و در موقع نماز اغلب مساجد پُر از جمعیت بود بهویژه در ماه مبارک رمضان مردم بیشتر در مساجد حضور داشتند غیر از ماه رمضان مردم شهر مراسم عزاداری و جشنهای مذهبی را گاهی در مساجد برگزار میکردند و نیز گاهی برای افراد خاصی که از دنیا میرفتند مردم مجلس ترحیم او را در مساجد تشکیل میدادند که ایکنا در متن ذیل با مروری بر کتاب «یادگار عمر» تالیف حجتالاسلام حمید عیدی، به معرفی مساجد و سبقه فعالیت آنان میپردازد.
مسجد غریبه
طبق گفته سالخوردگان و آگاهان قدیم خرمآباد در کنار قلعه فلکالافلاک و ضلع شرقی آن مسجدی با عنوان مسجد غریبه وجود داشته که محل اجتماع مردم بوده و مرحوم حاج میرزا نورعلی در آن نماز خوانده است.با گذشت ایام و بهتدریج این مسجد تخریب شده تا پساز پیروزی انقلاب اسلامی در محل قدیم این مسجد بهوسیله ارتش و سپاه پاسداران مسجدی خوب و زیبا ساخته شده است که فعلاً جای عبادت و مراسمات دینی و مذهبی است.
مسجد جامع
این مسجد بزرگترین مسجد خرمآباد بوده که در فاصله میان دوازده برجی تا سبزهمیدان قرار داشت.این مسجد بر جای مانده از دوران صفویه بوده که صحن و شبستان بزرگی داشته است. درب مسجد به طرف جنوب یعنی سمت دوازده برجی و درب بزرگ آن بهسمت شمال مشرف بوده و وقتی از درب بزرگ آن وارد میشدی دو شبستان کوچک و نمازخانه از جانب راست و چپ قرار داشت که مردم در آن نماز میخوانند.در درب شمالی مسجد دو گلدسته قرار داشت و روبهروی آن میدان بزرگی قرار داشت که اطراف آن طاقهای دایرهای و سکوهایی برای نشستن و استراحت مردم تعبیه شده بود.
مسجد جامع خرمآباد شبستان بزرگی داشت که در طرف جنوب واقع شده بود که در هنگام برپایی مراسمات بزرگ و پُرجمعیت حجم عظیمی از جمعیت را در خود جای میداد.حاج شیخ عبدالرحمان لرستانی تا اواخر عمر خود امام جماعت این مسجد بود.
وسعت این مسجد بهحدی بود که در مواقع عزاداری، روضهخوانی، سینهزنی و زنجیرزنی تمام دستهجات عزاداری را در خود جای میداد اما این مسجد بهجهت توسعه شهر و ایجاد خیابان، موردنظر قرار گرفت و قبلاز انقلاب تخریب شده است بهطوریکه تمام صحن، محیط شبستان و طاق بزرگ مسجد بهصورت خیابان درآمد و دو طرف از آن در طرف شرق و غرب باقی ماند که بهصورت دو مسجد با نامهای مسجد آراسته و مسجد موسی بن جعفر(ع) درآمده که در حال حاضر نیز این دو مسجد از مساجد فعال شهر خرمآباد هستند.
بعد از توسعه شهر خرمآباد بخش دیگری از مسجد که بهصورت زمین خالی هنوز معطل مانده بود مسجد جدیدی با شبستانی نسبتاً بزرگ احداث شد که اخیراً بهصورت حوزه کمالیه خرمآباد درآمده است گفتنی است که حوزه علمیه خرمآباد توسط حاج آقا روحاله کمالوند بهصورت حوزه کمالیه درآمده است.
مسجد بازار( مسجد توتونچی)
بعد از مسجد جامع خرمآباد، مسجد موسوم به مسجد بازار این شهر بیشاز دیگر مساجد مورد توجه بوده است.مسجد بازار در قدیم و روی بافت قدیم شهر تقریباً در وسط شهر خرمآباد بنا شده بود و محل اجتماع مردم بوده و چون در وسط شهر واقع شده بود بسیاری از مردم نماز جماعت خود را در این مسجد اقامه میکردند.
این مسجد جایگاه عزاداری، سینهزنی و محل اجتماع عزاداران حسینی محله پشتبازار خرمآباد بود. این مسجد قبلاً با نام مسجد حاج صفعلی معروف بود و علت وجه تسمیه نام این مسجد مشخص نیست شاید شخصی به نام صفرعلی بانی این بنای خیر بوده است اما بعدها با عنوان مسجد بازار مشهور شد.
حاج رضا توتونچی که از رجال و افراد معتمد شهر خرمآباد بود اقدام به مرمت و بازسازی این مسجد کرد و تغییراتی اساسی در آن ایجاد کرد تا جاییکه امروز نیز این مسجد با عنوان مسجد توتونچی مشهور است.
مسجد دربدلاکان
در محله قدیمی دربدلاکان مسجدی قرار داشت که طبق گفته بزرگان این مسجد توسط جد حاج جهانگیر آزادی ساخته شده است.این مسجد از مساجد قدیمی شهر بوده و شبستان خیلی کوچکی رو به قبله و شبستان تقریباً بزرگی پشت به قبله که دارای دو ستون و محرابی زیبا بود و این مسجد بهطور کلی از دیگر مساجد کوچکتر بود.مدتی مرحوم حاج سید شمساله خلفی از روحانیون لرستان در آن نماز اقامه میکرد و بعد از وی حاجآقا ابوتراب جزایری امامت این مسجد را برعهده داشت.قبلاز انقلاب و با توسعه بازار قدیم خرمآباد این مسجد بهطور کلی از بین رفت و به خیابان تبدیل شد.
مسجد گرداب
ازجمله مساجد قدیمی شهر خرمآباد مسجد گرداب است که در کنار گرداب قرار دارد نسبت به بانی اولیه این مسجد نقل قولهای فراوانی وجود دارد اما آنچه مهم است آن است که این مسجد از مساجد مورد توجه مردم بوده که تعداد زیادی از روحانیون شهر در آن به اقامه نماز اول وقت و جلسات سخنرانی میپرداختند که ازجمله آن میتوان به حضور حجتالاسلام سیدمحمد شاهرخی، حاجآقا سیدحسین شاهرخی اشاره کرد این در حالیاست که حاجآقا سید غلامرضا صدرالدین و حاجآقا سیدعیسی شاهرخی نیز در این مسجد به اقامه نماز میپرداختند.
مسجد زید ابن علی
مسجد زید ابن علی در محله زید ابن علی قرار داشت و در گذشته مرحوم سید علیاکبر رحیمی در آن نماز میخواندند. طبق گفته تعدادی از بزرگان و ریشسفیدان شهر خرمآباد بانی این مسجد شخصی به نام باقر بوده که در بازار شهر خرمآباد به تجارت اشتغال داشته است.
مسجد محله باباطاهر(حکیمآباد)
این مسجد در محله حکیمآباد واقع بوده که هنوز هم این مسجد حفظ شده و محل اقامه نماز و برگزاری مراسمات دینی و مذهبی است. حجتالاسلام سیدجعفر جزایری و حجتالاسلام سیدحیدر ظاهری در آن نماز میخواندند این مسجد در حال حاضر از مساجد فعال شهر خرمآباد است.
انتهای پیام