به گزارش ایکنا؛ هفتمین جلسه درس خارج علمالاجتماع با تدریس حجتالاسلام محسن اراکی صبح امروز 6 آذرماه برگزار شد. وی در این جلسه اظهار کرد: بنا بر آنچه در آیات کریمه قرآن و روایات معصومین(ع) آمده و استفاده میشود، ما دو تیپ شخصیتی برای جوامع داریم. تیپ شخصیتی اول، تیپ شخصیتی جامعه فطری است که ویژگیهایی دارد، خصوصیاتی دارد که بیان کردیم؛ اما جامعه غیرفطری یا ضدفطری هم خصوصیاتی دارد. گفتیم اولین ویژگی جامعه غیرفطری این است که جامعه غیرفطری گوش و چشم دل را میبندد، لذا به تدریج چنین جامعهای جامعه کور و کری خواهد شد. آیات الهی را میبینند، ولی در آن نمیاندیشند. قوه عاقله آنها نمیتواند در آنچه از طریق چشم و گوش دریافت میکند، بیندیشد: «هُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَا أُولَئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولَئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ؛ دلهايى دارند كه با آن [حقايق را] دريافت نمىكنند و چشمانى دارند كه با آنها نمىبينند و گوشهايى دارند كه با آنها نمىشنوند. آنان همانند چهارپايان بلكه گمراهترند [آرى] آنها همان غافلماندگانند» (اعراف/179).
وی افزود: ما اگر بخواهیم زندگی جوامع غربی را تشریح کنیم، میبینیم تمام آنچه به عنوان سبک زندگی در این جوامع رواج پیدا کرده، مبتنی بر غفلت است. سبک زندگی شهری، سبک ساختن شهر به نحوی است که رابطه انسان را با آیات الهی قطع میکند. کسی که در شهر با معماری غربی زندگی میکند، رابطهاش با آیات الهی که در آسمان و زمین است قطع میشود. دیگر نه آسمانی میبیند و نه ستارهای و نه ماهی، نه طلوعی و نه غروبی.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: بنا بر آنچه در روایت آمده است، انسان ابتدا روح نباتی دارد. وقتی نطفه انسان منعقد میشود، روح نباتی دارد. در مرحله بعد، نفس حیوانی شکل میگیرد. وقتی انسان رشد کرد و به روح حیوانی منتقل شد، روح حیوانی دنبال لذت جسمانی است. اگر انسان در این مرحله توقف کند، زندگی مبتنی بر غفلت میشود و گوش و چشم دل بسته میشود و زندگی حیوانی میشود. قرآن کریم میفرماید: «وَالَّذِينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَهُمْ؛ كسانى كه كافر شدهاند، [در ظاهر] بهره مىبرند و همانگونه كه چارپايان مىخورند، مىخورند و[لى] جايگاه آنها آتش است» (محمد/12).
وی یادآور شد: اگر انسان چشم و گوش را به کار بگیرد، یعنی آنچه از چشم و گوش دریافت میکند را مورد تعقل قرار دهند، این اندیشه زندگی انسانی به آنها خواهد بخشید. اساس زندگی انسانی تعقل است. قرآن کریم میفرماید: «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا؛ بگو من فقط به شما يك اندرز مىدهم كه دو دو و به تنهايى براى خدا به پا خيزيد، سپس بينديشيد» (سبا/46). زندگی حیوانی زندگیای است که نمیاندیشد. اصولاً کافران میگفتند: «وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ؛ و كسانى كه كافر شدند، گفتند به اين قرآن گوش مدهيد و سخن لغو در آن اندازيد، شايد شما پيروز شويد».(فصلت/26). این مسلک، فقط مسلک کافران رسول خدا نیست، بلکه جبهه کفر و زندگی حیوانی بر این اساس مبتنی است. این مبنای زندگی حیوانی است.
اراکی ادامه داد: این مطلبی که عرض میکنیم، از روی تعصب نیست؛ بنده این حالت را در جهان غرب آزمودم. آنها نمیگذارند سخنان انبیا به گوش مردم برسد. حتی اجازه نمیدهند سخنان مقام معظم رهبری به گوش جوانان برسد. برخی از فریبخوردگان فکر میکنند در غرب آزادی بیان است؛ خیر، آنجا سخت کنترل میشود. ما وقتی میخواستیم در غرب یک شبکه رادیویی راه بیاندازیم، اجازه ندادند. وقتی میخواستیم یک همایش به نام امام خمینی(ره) در دانشگاه لندن برگزار کنیم، شرط کردند که هیچ رسانهای در این جلسه حضور نداشته باشد و حتی ضبط صوت در جلسه نباشد.
انتهای پیام