به گزارش خبرنگار ایکنا؛ نشست خبری رئیس سازمان بهزیستی کشور به مناسبت گرامیداشت روز جهانی افراد دارای معلولیت، امروز 9 آذرماه، برگزار شد.
در این نشست وحید قبادیدانا، رئیس سازمان بهزیستی، از پرداخت بخشی از مطالبات معلولان و افزایش مستمری برخی دیگر از گروههای معلول خبر داد و گفت: پس از تصویب قانون حمایت از معلولان مشکل اختصاص بودجه داشتیم که بالاخره هفته گذشته اعتبار اجرای مهر و آبان مادههای هفت و 27 انجام شد و براساس آن از هفته گذشته حق پرستاری معلولان ضایعه نخاعی دو و نیم برابر افزایش یافته و به آنها پرداخت شده است.
وی با اشاره به اینکه طبق قانون باید حداقل پایه حقوقی به افراد دارای معلولیت شدید پرداخت شود، گفت: معلولان دهکهای اول، دوم و سوم شناسایی و مقرر شد علاوه بر مستمری هر سه ماه یک بار 360 تا 480 هزار تومان دریافت کنند.
قبادیدانا از افزایش یارانه نگهداری معلولان و سالمندان نیز خبر داد و گفت: برای نگهداری افراد مجهولالهویه و بدون سرپرست نیز یارانه یک میلیون و 40 هزار تومانی پرداخت میشود.
رئیس سازمان بهزیستی با تأکید بر اینکه این سازمان تلاش دارد حقوق افراد دارای معلولیت را به همه گوشزد کند، افزود: اسفندماه سال 96 قانون حمایت از معلولان مصوب شد و در اردیبهشتماه 97 این قانون برای اجرا ابلاغ شد، اما طی این مدت مشکل تأمین اعتبار برای اجرای این قانون را داشتیم که هفته گذشته بخشی از بودجه برای اجرای ماده هفت و 27 تأمین شد.
وی ادامه داد: یک میلیون و 500 هزار معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند که 13 درصد آنها ناشنوا و کم شنوا، 11 درصد کم بینا و نابینا، 39 درصد معلولیت جسمی ـ حرکتی، 24 درصد معلولیت ذهنی، پنج درصد صوت و گفتار و هشت درصد اختلال مزمن روانی دارند. همچنین هزار و 370 مرکز نگهداری روزانه و هزار و 350 مرکز نگهداری شبانه و مراقبت در خانه برای معلولان وجود دارد.
قبادیدانا در خصوص اجرای قانون آموزش عالی رایگان برای معلولان نیز ابراز کرد: هزینه تحصیل در دانشگاه آزاد تا مقطع فوق لیسانس رایگان است و در مقطع دکترا نیز برای هر ترم کمک هزینه چهار میلیون تومانی پرداخت میشود. 60 درصد شهریه دانشگاههای پیام نور و علمی کاربردی نیز به معلولان پرداخت میشود.
وی با اشاره به اینکه قبلاً برای دانشجویانی که در دانشگاههای دولتی تحصیل میکردند کمک هزینه تحصیلی پرداخت نمیشد، بیان کرد: تلاش داریم به این دانشجویان نیز از هفته جاری کمک هزینه تحصیل پرداخت کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی از پرداخت کمک هزینه کارایی به کارفرماهایی که افراد معلول را استخدام میکنند خبر داد و گفت: حق بیمه کارفرمایی و خویش فرمایی نیز به صورت مستقیم از سوی بهزیستی به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت میشود تا مشوقی برای اشتغال معلولان باشد.
معافیت مالیاتی یکی از والدین افراد معلول
وی همچنین اعلام کرد: 50 درصد درآمد و حقوق یکی از والدین افراد دارای معلولیت از مالیات معاف شده و در تمامی استخدامهای جدید که برای آن آزمون استخدامی برگزار میشود، سهمیه سه درصدی برای معلولان در نظر گرفته شده است و معلولان در این آزمونها با هم رقابت میکنند.
قبادیدانا اعلام کرد: غربالگری شنوایی یک میلیون و 200 هزار انجام شده است. همچنین غربالگری تنبلی چشم کودکان سه تا شش ساله نیز در حال اجراست و امیدواریم به آمار سه میلیون و 400 هزار کودک غربالگری شده برای پیشگیری از تنبلی چشم برسیم.
وی از اجرای طرح آزمایش ژنتیک برای تمام اعضای خانوادههایی که یک فرد معلول در آنها زندگی میکند از مهرماه، خبر داد و گفت: امیدواریم بتوانیم برای یک میلیون و 400 هزار خانواده پرونده ژنتیک تشکیل دهیم و بانک ذخائر ژنتیکی معلولیت را در ایران راهاندازی کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی از اجرای طرح آگاهسازی دانشآموزان برای پیشگیری از بیماریهای ژنتیک نیز سخن گفت و اظهار کرد: این آموزشها برای مقاطع دهم و یازدهم در حال اجراست.
وی در خصوص تأمین مسکن افراد دارای معلولیت تصریح کرد: تاکنون 92 هزار واحد مسکونی برای معلولان تأمین شده است که 64 هزار واحد آن از ابتدای دولت تدبیر و امید تاکنون بوده است. این هفته نیز هزار و 57 واحد مسکونی به معلولان تحویل داده میشود که 363 واحد متعلق به خانوادههای دارای دو معلول است.
رئیس سازمان بهزیستی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در خصوص مناسبسازی زیرساختهای مسیر اربعین برای سالمندان و معلولان، افزود: فرهنگسازی تمام آحاد جامعه برای اینکه هر زمان محلی را احداث میکنند به فکر حضور معلولان در آن محل نیز باشند جزو اهداف ماست، اما متأسفانه حتی برخی از ساختمانهای بهزیستی نیز مناسبسازی شده نیست و با ضربالاجلی که تعیین شده در حال مناسبسازی این ساختمانها هستیم. بلیط هواپیما و قطار هم باید برای معلولان، نیمبها محاسبه شود. طرح مناسبسازی واگنهای قطار مسیرهایی که معلولان در آنها بیشتر تردد میکنند نیز در دستور کار است.
8 هزار نفر پشت نوبت دریافت یارانه مراکز نگهداری معلولان
وی از پشت نوبتی هشت هزار نفری برای دریافت یارانه مراکز نگهداری معلولان خبر داد و گفت: طی روزهای آینده با تأمین اعتبار این افراد تحت پوشش قرار میگیرند.
قبادیدانا با اشاره به اجرای دستورالعمل رفع منافع متعارض، ابراز کرد: مسئولان بهزیستی که مراکز غیردولتی مرتبط با بهزیستی را مدیریت میکردند، همزمان در قالب ناظر و اجراکننده قرار میگرفتند و این مسئله ممکن بود آسیبزا باشد، بر همین اساس مقرر شد یا از سمت خود استعفا دهند و یا مرکز غیر دولتی خود را به یک خیریه واگذار کنند، که 400 تا 500 مرکز غیر دولتی بهزیستی شامل این قانون میشد و در حال اجرا است.
وی در پاسخ به این سؤال که چند درصد خانوادههای تحت پوشش بهزیستی بسته معیشتی دولت را دریافت کردهاند، اظهار کرد: یک میلیون و 88 هزار خانوار از بهزیستی مستمری میگیرند که 95 درصد آنها بسته معیشتی دریافت کردهاند. از پنج درصد باقی مانده نیز یک درصد افرادی هستند که یارانه آنها قطع شده، دو درصد خانوارهایی هستند که نتوانستهاند برای گرفتن یارانه ثبتنام کنند و ما در حال پیگیری مشکل آنها هستیم و دو درصد دیگر نیز به عدم دریافت کمک معیشتی معترض هستند که هم خودشان و هم ما پیگیر مسئله هستیم.
رئیس سازمان بهزیستی در پایان با اشاره به قاچاق کودکان از کشورهای همسایه به ایران از سوی باندها و بهرهکشی از این کودکان در قالب کودکان کار خیابان، گفت: اگر از ورود اتباع بیگانه به صورت غیرقانونی ممانعت نکنیم، روزبهروز بر تعداد کودکان کار خیابان افزوده میشود. در خصوص افراد زبالهگرد نیز به شهرداری در خصوص بهکارگیری کودکان برای این کار هشدار دادهایم. همچنین به پیمانکارانی نیز که حقوق مناسبی به این افراد ندهند، هشدار داده میشود. البته انتظار میرفت در بحث ساماندهی کودکان کار خیابان موفقتر عمل شود، اما نشد و این مشکل همچنان باقی است.
در پایان این نشست خبری از دو بسته آموزشی بهزیستی شامل بسته «بتا بهزیستی» ویژه آموزش توانبخشی اوتیسم به کارکنان شاغل در این حوزه و بسته «فعالیتهای روزمره زندگی» برای ارتقای توانمندی و استقلال معلولان در انجام فعالیتهای روزمره رونمایی شد.