
به گزارش
ایکنا، به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ جلسه ۳۳۵ شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی به ریاست منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری روز دوشنبه ۱۸ آذرماه، در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای این جلسه و پیش از دستور، حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه طباطبایی به ارائه گزارشی پیرامون تولید علم در حوزه علوم انسانی در کشور پرداخت و بیان کرد: ۸۰ درصد عناوین کتب منتشرشده در ایران مربوط به حوزه علوم انسانی است. افزایش ۳۰ برابری مؤسسات نشر کتاب و افزایش ۳۴۰ برابری عناوین کتب تولیدشده نسبت به ابتدای انقلاب، از دیگر آمارهای مربوط به تولید کتاب در حوزه علوم انسانی در کشور است.
سلیمی با بیان اینکه تا کنون بیش از دو هزار کرسی ترویجی در حوزه نظریهپردازی برگزار شده، گفت: براساس گزارش پایگاه علمسنجی ISC، بیشترین سهم تولید علم در کشور متعلق به علوم انسانی است. رتبهبندی دانشگاهها بر اساس معیار ارجاع در نظامهای ارجاع جهانی موجب به حاشیه رانده شدن علوم انسانی خواهد شد. تولید علم برای نظامهای رتبهبندی، به نوعی به بهرهکشی نظام جهانی علم از کارگران علمی جهان سوم برای تولید ثروت در این نظامها بدل شده است.
به گفته سلیمی؛ ۶۵۰ میلیارد تومان از بودجه پژوهشی در علوم انسانی در دستگاههای دولتی قرار دارد و دستگاههای دولتی باید موظف باشند که بودجههای پژوهشی را از طریق دانشگاههای دولتی هزینه کنند.
منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این جلسه گفت: در حال حاضر شاخصهای جدید رتبهبندی دانشگاهها احصا شده است و به زودی جهت نظرخواهی به دانشگاهها ارسال خواهد شد.
محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این جلسه با اشاره به نظام رتبهبندی در پایگاه دادهای تامسون رویترز (Thompson Reuters) و اسکوپوس (Scopus) بیان کرد: سیطره نظام رتبهبندی تولید علم جهانی مانع رشد علوم انسانی شده و شایسته است سیاست مشخصی برای هدایت هدفمند علوم انسانی در دانشگاهها تدوین شود.
حجتالاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دیگر حاضر این جلسه بود و گفت: شایسته است کارگروهی با مشارکت مجموعههای دخیل در تولید علم در عرصه علوم انسانی به تدوین سیاست مشخصی برای توسعه نظریات علوم انسانی در سطح جهانی اقدام کرد.
براساس این گزارش، زهرا آیتاللهی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، با اشاره به راهبرد کلان ۳ و ۴ نقشه مهندسی فرهنگی کشور و اقدام ۱۵-۲، ۱۶-۵، ۱۶-۸ و اقدام ۱-۳ سند دانشگاه اسلامی، پیشنهاداتی در خصوص اهتمام به وضعیت بانوان متأهل که به عنوان عضو هیئت علمی در فضای دانشگاهی مشغول به فعالیت هستند، ارائه کرد که مقرر شد موارد مطرحشده توسط دستگاهها مورد بررسی قرار گیرد.
در همین رابطه محمدعلی کینژاد، رئیس هیئت عالی جذب اعضای هیئت علمی دانشگاهها گفت: حدود ۲۷.۴ درصد جذب دانشگاهها در سال گذشته مربوط به بانوان است و میتوان با برگزاری جلسات کارشناسی اقدام به ارائه تسهیلاتی برای موضوع بیمه و ارتقای اعضای هیئت علمی ایشان داشت.
منصور غلامی نیز درباره این موضوع گفت: میتوان در افزایش سقف جذب و تبدیل وضعیت بانوانی که به عنوان اعضای هیئت علمی در دانشگاهها مشغول به فعالیت هستند اقداماتی صورت داد تا فرصت کافی برای تربیت فرزند نیز داشته باشند.
یادآور میشود در پایان جلسه مقرر شد پیشنهادات موجود جهت بررسی کارشناسی به وزارت علوم ارجاع شود.
انتهای پیام