به گزارش ایکنا؛ چهلمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی «معرفت ادیان» به صاحبامتیازی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) منتشر شد.
عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «بررسی مراسم و آداب سوگواری زرتشتیان در ایران باستان»، «تحلیلی بر ظرفیت تأثیرگذاری كشفیات نجع حمادی بر تاریخ و الهیات مسیحی»، «رابطه حكومت جهانی و انتظار بر مبنای قرآن و روایات و عهد جدید»، «راهحلی مؤمنانه برای زیست در دنیای مدرن: تحلیلی بر گفتوگوی ادیان»، «قریبالوقوع بودن حكومت خدا در كتاب مقدس و قرآن»، «معناشناسی «بور» در قرآن و متون مقدس یهودی ـ مسیحی».
رابطه حكومت جهانی و انتظار
در چکیده مقاله «رابطه حكومت جهانی و انتظار بر مبنای قرآن و روایات و عهد جدید» میخوانیم: «از دیرباز، تحقق حکومت جهانی عاری از هرگونه ظلم و خشونت به همراه آیندهای روشن برای زندگی، از آرزوهای بشر بوده است. پیامبران و ادیان الهی بشارت دادهاند که سرانجام، حکومت واحد جهانی مبتنی بر قسط و عدل شکل خواهد گرفت و این آینده به دست مصلح کل و منجی جهانی تحقق خواهد یافت. از اینرو، پیامبران و اولیا برای تحقق حکومت الهی جهانی، انسانها را به انتظار دعوت میکنند؛ انتظاری سازنده و پویا. در اسلام، حکومت جهانی توسط حضرت مهدی عج الله تعالی فرجه الشریف و در مسیحیت، ملکوت خداوند بهواسطة حضرت مسیح علیه السلام تحقق مییابد. این حکومت ویژگیهایی دارد که آن را از دیگر حکومتها متمایز میسازد؛ از جمله: خلافت پاکان و صالحان؛ برپایی احکام الهی؛ حکومت عدالتمحور؛ رفاه اقتصادی؛ و... . مؤمنان به این دو دین، بر مبنای متون معتبر، خود را برای چنین روزی آماده و مهیا میکنند و در انتظار به سر میبرند. در مقالة پیش رو، نگارنده بر آن است تا به روش توصیفی ـ تحلیلی به مقایسة چرایی انتظار برای حکومت جهانی در دو دین مسیحیت و اسلام بپردازد؛ در اولی بر مبنای عهد جدید و در دومی بر مبنای آیات و روایات.»
قریبالوقوع بودن حكومت خدا
در طلیعه مقاله «قریبالوقوع بودن حكومت خدا در كتاب مقدس و قرآن» میخوانیم: «از جمله موضوعات مشترک و محوری قرآن و عهدین، حکومت خداست؛ به این معنا که در آخرالزمان حکومت بر جهان بهطور مطلق از آن خدا خواهد بود و در آن، نیکوکاران و بدکاران جزای عمل خود را خواهند دید. موضوع مقاله حاضر، قریبالوقوع بودن حکومت خداست و اینکه مراد از آن چیست؟ در این مقاله ضمن گزارش عبارات قرآن و کتاب مقدس، نظریاتی که در تفسیر چنین تعبیری به دست داده شدهاند، بررسی و نقد میشوند. درباره تعبیر «قریبالوقوع بودن حکومت خدا»، شش نظریه یا احتمال در طول تاریخ مطرح شده است: نخست اینکه این خبر حقیقی است و زمان دقیقی نیز دارد. نظریۀ دوم این بوده که هرچند این خبر حقیقی است، اما نمیتوان برای تحقق آن، زمان مشخص کرد. در نظریه سوم هم بر حقیقی بودن این خبر تأکید میشد؛ اما اظهار میگردید که به دلیل عدم آمادگی لازم در مردم، زمان برپایی حکومت خدا پیوسته به تأخیر میافتد. نظریه چهارم نیز بر حقیقی بودن آن خبر مبتنی است؛ منتها برخلاف سه نظر نخست، آن را روحانی میشمارد. در نظریه پنجم، خبر قریبالوقوع بودن حکومت خدا فقط تحریضی برای اخلاقی زیستن دانسته شده است. در نظریه ششم، برپایی حکومت خدا آرزواندیشانه بهشمار آمده است. از این میان، دومین نظریه، مشهورترین و مقبولترین دیدگاه در نظر پیروان ادیان ابراهیمی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر، تطبیقی و تاریخی است؛ یعنی مضامین مربوط به قریبالوقوع بودن حکومت خدا در عهد قدیم و عهد جدید و نیز قرآن، به ترتیب تاریخی بررسی و مقایسه میشود. رویکرد این پژوهش پدیدارشناسانه است.»
انتهای پیام