به گزارش ایکنا؛ سی و نهمین شماره فصلنامه علمی ترویجی «مطالعات قرآنی» به صاحبامتیازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت منتشر شد.
عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «تأثیر علم القرائات بر خوانش و فهم متون فارسی»، «رویکرد آموزههای قرآن کریم بر توتم و تحلیل توتمیسم»، «سبکشناسی تمنی و ترجی در قرآن کریم از منظر زیباییشناسی»، «بررسی ظهور علمی قرآن در آیه اول سوره انعام»، «احکام حقوقی و اخلاقی ازدواج در قرآن»، «بررسی اعیاد در ادیان هندو و بودا و اسلام»، «دلالت آیات ناهیه از افساد بر حکم حرمت آلودن آب»، «بررسی معنایی واژه خسران در قرآن کریم با تکیه بر مضامین سوره عصر»، «بررسی نقش و انواع سیاق در کتاب «متشابه القرآن ومختلفه» از ابن شهرآشوب مازندرانی»، «نقص در اراده: اتخاذ دیدگاه بین تشخیصی با بهره گیری از علم النفس اسلامی-قرآنی»، «مبنای قرآنی و روایی قصاص مرد قاتل در مقابل زن مقتول»، «نقش دولت با محوریت اخلاق دینی در پیشگیری از نقض محرمانگی دادهها در فضای مجازی»، «سنتزپژوهی مولفهها و روشهای یاددهی و یادگیری در یادگیری خودراهبر از منظر قرآن کریم»، «شرح و بررسی تناسب تصویری از جلوههای زیباییشناسی قرآن کریم»، «وصف طبیعت در قرآن و اشعار منوچهری دامغانی»، «طراحی الگوی برنامه درسی با رویکرد جهانی شدن و حفظ هویت فرهنگی از منظر قرآن کریم»، «نهادینه کردن صفت انفاق در انسان از طریق شکرگزاری در بیان قرآن کریم»، «انسجام متنی در ترجمه بهرامپور از قرآن کریم(مطالعه موردی: ترجمه سوره زلزال)»، «واکاوی افراط گری دینی و نقش تعلیم و تربیت اسلامی در مهار آن».
بررسی معنایی واژه خسران
در چکیده مقاله «بررسی معنایی واژه خسران در قرآن کریم با تکیه بر مضامین سوره عصر» میخوانیم: «صحابه رسول خدا(ص) از فضای نزول و لغات بکار رفته در آیات قرآن، آگاه بودند و در اکثر موارد، مراد آیات الهی را میفهمیدند، اما با گذشت زمان و روی آوردن اهل عجم به دین اسلام، معنای برخی از آیات برای مخاطبان نسلهای بعدی مشکل گردید. یکی از راه های شناخت معنای آیات الهی، دقت در تک واژههای قرآنی و مطالعه سیاق کلمات و عبارات قرآنی است. از این روی، نوشتار حاضر، به روش توصیفی تحلیلی در صدد تبیین واژه خسر و خسران از آیات قرانی با تاکید بر سوره عصر انجام گرفته و با مفهوم شناسی این واژه و دیدگاه مفسران برجسته در مورد وجوه خسران در قران، و مصادیق خاسران بدین نتیجه رسید که؛ خسران در لغت به معنای کم شدن و زیان کردن و نیز گمراهی و ضلالت است. واژه خسر با مشتقاتاش ۶۵ بار در قرآن به کار رفته و سوره عصر نیز به طور ویژه به عوامل خسران و راه های نجات از آن پرداخته است. بنابراین خسران به معنای باختن سرمایه اعم از سرمایه های مادی یا معنوی است. سرمایه معنوی انسان عمر اوست که با ایمان به خدا، پیامبر، قرآن کریم، ولایت امام علی(ع) و انجام اعمال صالح است که عامل نجات از زیان می باشد همانگونه که توصیه به حق و صبر سبب فلاح و رستگاری در دنیا و آخرت میگردد.»
نهادینه کردن صفت انفاق در انسان
در طلیعه مقاله «نهادینه کردن صفت انفاق در انسان از طریق شکرگزاری در بیان قرآن کریم» آمده است: «انفاق کلید اصلی برای رسیدن انسانها به سعادت و تکامل در این دنیا و در جهان آخرت است. از آنجا که در فرهنگ قرآنی ارتقاء شخصیت معنوی انسان ، غایت اصلی انفاق شمرده میشود. در پژوهش حاضر، مراحل رسیدن به ویژگی های انسان انفاقگر را مورد بررسی قرار داده ایم. از شکر که اولین گام معرفت الهی است تا انفاق که در راس ویژگی های اهل تقوی قرار دارد. به الگویی از انسان شاکر هدایت شدهای میرسیم که در صراط مستقیم قرار میگیرد. از یک طرف با بخشش سرمایههای مادی و معنوی، روح خود را از رذایل اخلاقی نجات داده و نزد خداوند اجری عظیم دریافت کرده و از طرفی دیگر به رفع فاصله طبقاتی میان انسانها دست زده و با مورد انفاق قراردادن افراد، امید بیشتری برای ارتباط با خداوند و اجرای عدالت در جامعه را در مردم ایجاد کرده است. در حقیقت انفاق چراغی میگردد تا صراط مستقیم را روشن تر گردانده و رهرو خود را به مقصد رساند.»
انتهای پیام