کد خبر: 3874492
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۸

پنجمین شماره «پژوهش و مطالعات علوم اسلامی» منتشر شد

گروه اندیشه ــ پنجمین شماره از مجله «پژوهش و مطالعات علوم اسلامی»، به صاحب امتیازی و مدیرمسئولی الهام قیاسی و سردبیری حسین عزیزی‌نژاد منتشر شد.

به گزارش ایکنا؛ در این شماره از مجله پژوهش و مطالعات علوم اسلامی، مقالاتی با عناوین «تأثیر بهبود فضای کسب و کار بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب اسلامی»،‌ «تأثیر روش تدریس معکوس بر خلاقیت و انگیزش دانش آموزان پایه هشتم در درس کار و فناوری»، «روش‌های بودجه ریزی و بودجه ریزی عملیاتی در سازمان های دولتی»، «طراحی و اعتباربخشی برنامه درسی وارونه در درس پرورش مهارت کلامی کودک»، «بررسی کاربرد فقهی قاعده مالایضمن در عقود معین»، «بررسی رابطه بین انعطاف پذیری شناختی با بخشودگی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم استان گلستان» و «سرمایه اجتماعی گامی به سوی توسعه اجتماعی» هستند.

طراحی و اعتباربخشی برنامه درسی وارونه در درس پرورش مهارت کلامی کودک

نویسنده مقاله «طراحی و اعتباربخشی برنامه درسی وارونه در درس پرورش مهارت کلامی کودک» در طلیعه نوشتار خود آورده است پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبار بخشی برنامه درسی وارونه در درس پرورش مهارت کلامی انجام شده است. روش پژوهش حاضر با توجه به نوع هدف، کاربردی و با توجه به گردآوری داده‌ها از نوع تحقیقات آمیخته (کیفی وکمی) است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل، کتاب درسی پرورش مهارت کلامی و برنامه درسی، درس پرورش مهارت کلامی، راهنمای هنرجو و هنر آموز در درس پرورش مهارت کلامی، و در بخش کمی، نظر خواهی از متخصصان و برنامه ریزان درسی، در ایران می باشد، که با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده‌اند. ابزار گرداوری داده‌ها ، پرسشنامه ی محقق ساخته ۱۳گویه ای است. روایی پرسشنامه توسط ۵ نفر از متخصصان برنامه درسی مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ با مقدار۰.۹۰۱ محاسبه گردید. پژوهشگر با مراجعه به مقالات،کتب، اسناد و مقالات، متون و سایت های اینترنتی در کشورهای پیشرو در زمینه برنامه درسی وارونه، نمونه های مرتبط را به صورت عمدی گزینش نموده، و با بررسی تلخیص و نتیجه گیری از آنها، مبادرت به معرفی برنامه درسی وارونه و قابلیتهای این برنامه درسی و ویژگیهای عناصر آن (ده عنصر اکر) نموده است سپس عناصر برنامه درسی وارونه در غالب پرسشنامه ۱۳ گویه ای در اختیار متخصصاصان برنامه درسی قرار گرفت و در نهایت بعد از تجزیه و تحلیل دادها به روش توصیفی و استنباطی، مشخص گردید به طور میانگین ۹۰.۱۷ درصد پاسخ متخصصان به پرسش‌ها، کاملا موافقم و موافقم بوده است. بنابراین یافته‌های پژوهش نشان داد، برنامه درسی پرورش مهارت‌های کلامی (جدید) به میزان بسیار زیادی بر برنامه درسی وارونه منطبق است و نتایج نشان دهنده اعتبار بالای طرح مورد نظر است.

بررسی کاربرد فقهی قاعده مالایضمن در عقود معین

در طلیعه نوشتار «بررسی کاربرد فقهی قاعده مالایضمن در عقود معین» می‌خوانیم یکی از قواعد معروف قاعده «یضمن و مالا یضمن» می‌باشد. معنای اصل قاعده (کل عقد یضمن بصحیحه یضمن بفاسده) آن است که هر عقدی که به فرض صحت، موجب تعهد باشد و متعاقدین متعهد شده‌اند که در مقابل آنچه پرداخت می‌کنند چیزی دریافت کنند، فاسدش نیز موجب ضمان خواهد بود. برخی از فقها، عموم این قاعده را به لحاظ اشخاص گرفته‌اند و گفته‌اند هر مورد خاصی را باید جداگانه در نظر گرفت و بررسی کرد که صحیح آن ضمان‌آور است یا نیست و آنگاه نسبت به فاسد آن هم، همان حکم را جاری ساخت. نکته دیگر آنکه وقتی می‌گوییم عقد صحیح مقتضی ضمان است باید این اقتضا، به واسطه خود عقد باشد نه با شرط ضمان؛ بنابراین اگر صحیح عقد مقتضی ضمان نباشد ولی در آن شرط ضمان شده باشد و بعد معلوم شود که فاسد بوده است مشکل است بتوان فاسد آن را هم موجب ضمان دانست. در رابطه با مدلول حدیث دو نظریه وجود دارد: گروهی از فقها معتقدند که کلمه ((علی)) افاده وجوب می‌کند و لذا این حدیث بر حکم تکلیفی دلالت دارد. بعضی دیگر از فقهاء، متعلق لفظ ((علی)) را فعلی اختیاری می‌دانند و به این ترتیب این حدیث دلالت بر حکم وضعی دارد. عکس قاعده این است که: «کل عقد لا یضمن بصحیحه لا یضمن بفاسده» یعنی هر عقد صحیحی که ضمان آور نباشد، اگر فاسد باشد هم ضمان آور نخواهد بود. بنابراین عقد وکالت (در اموال)، عقد رهن، عقد مضاربه، عقد عاریه و مانند اینها که مبتنی بر معاوضه نیستند و عوض مسمی ندارند، اگر فاسد باشند مشمول قاعده نمی باشند. بسیاری از فقها معتقدند که تفاوتی وجود ندارد میان اینکه دافع به فساد عقد جاهل باشد و یا اینکه عالم باشد.

سرمایه اجتماعی گامی به سوی توسعه اجتماعی

در چکیده مقاله «سرمایه اجتماعی گامی به سوی توسعه اجتماعی» می‌خوانیم اساسا سرمایه اجتماعی مجموعه‌ای از شبکه‌ها، هنجارها و شناخت‌ها(درک‌ها) است که همکاری درون گروه‌ها و بین گروه‌ها را در جهت کسب منافع متقابل تسهیل می‌کند. در سال‌های اخیر یکی از مفاهیمی که مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان دنیا قرار گرفته است، واژه سرمایه اجتماعی می‌باشد. تا جایی که، بسیاری از اقتصاددانان بر این عقیده‌اند که سرمایه اجتماعی حلقه مفقوده کشورهای عقب مانده برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی‌شان است. آنان عقیده دارند که افزایش روابط مبتنی بر اعتماد و مشارکت‌های اجتماعی گروهی، سبب رشد و حتی توسعه کشورهای عقب مانده خواهد شد. این مقاله با استفاده از روش مرور مطالعات پیشین و بررسی شواهد مطالعه شده سایرین، به گونه ای تحلیلی به بیان نقش سرمایه اجتماعی در شکل گیری توسعه اجتماعی می پردازد. چارچوب کلی مقاله توصیفی است و روش اسنادی و مرور در تدوین آن بکار رفته است.در این مقاله تلاش شده است در گام نخست با بررسی تعاریف مختلف ارائه شده از مفاهیم سرمایه اجتماعی، توسعه ی اجتماعی وتحلیل این تعاریف، ضمن شناسایی ابعاد مختلف این مفاهیم، تعریفی جامع از آن ها ارائه شود و در گام بعد تلاش شد با شناسایی و بررسی شاخص های متعددی که برای سنجش این مفاهیم از سوی سازمان های مختلف ارائه شده است،جامع ترین شاخص موجود در زمینه ی سرمایه اجتماعی و توسعه ی اجتماعی شناسایی گردد.نتایج تحقیق بیانگر آن است که بین فاکتورهای سرمایه اجتماعی و آماده سازی بستر توسعه اجتماعی در هر جامعه ای ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد.

انتهای پیام
captcha