صباح زنگنه، کارشناس مسائل منطقه، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، درباره اهداف ترکیه از حمله به ادلب و زیر پا گذاشتن روند آستانه به ویژه احترام به تمامیت ارضی سوریه گفت: ترکیه در این رابطه دچار خطای محاسباتی شده و تصور میکند اگر از گروههای مسلح و تروریستی در ادلب حمایت کند، میتواند این گروهها را در آینده سوریه پس از تغییر قانون اساسی تقویت کرده و جزئی از حاکمیت آینده سوریه قرار دهد و در ادامه نیز بخشهای دیگری از شمال شرق سوریه را اشغال کند و از آنها به عنوان سپری در برابر کردهای سوریه استفاده کند.
وی با بیان اینکه اشتباه بودن این نوع محاسبات بارها و بارها اثبات شده است، گفت: در مقطع فعلی دولتمردان ترکیه تمایل دارند برای گریز از مشکلات اقتصادی داخلی و جلب حمایت ترامپ و حتی رژیم صهیونیستی، از این وضعیت بهره برده و حیطه سرزمینی این گروهها را به سمت حلب و لاذقیه توسعه دهند. این نوع محاسبات به طور طبیعی با واکنشهای جدی ارتش سوریه مواجه شده و با مقاومت آنها روبهرو خواهد شد.
زنگنه درباره برداشت ترکیه از ضعیف شدن محور مقاومت با شهادت سردار سلیمانی و آغاز این حملات گفت: بعید نیست که چنین مؤلفهای در مجموعه مؤلفههای تصمیمگیری ترکها مؤثر باشد اما عوامل بزرگتری هم وجود دارد که مهمترین آن فشار مستمر ترامپ بر اردوغان در موضوع خرید سامانه اس ـ 400 از روسیه است که این فشارها اقتصاد ترکیه را به شدت متأثر کرده و لیر ترکیه را به پایینترین سطح خود رسانده است.
این کارشناس مسائل منطقه اظهار کرد: لذا ممکن است اردوغان و مجموعه دولت ترکیه خواسته باشند در شرایطی که ترامپ همچنان بر سر کار است بتوانند با وساطت داماد ترامپ و داماد اردوغان روابط اقتصادی ترکیه با آمریکا را تقویت کنند و حمایت ترامپ را جلب نمایند که البته این هم محاسبه اشتباهی است. زیرا ترامپ به هیچ یک از وعدههای قبلی خود عمل نکرده و این دفعه هم عمل نمیکند.
زنگنه درباره نقش جمهوری اسلامی ایران برای کاهش تنشها گفت: ترکیه باید به تعهدات خود در روند آستانه پایبند باشد چون همراه با ایران و روسیه بوده است، اما اگر این تعهدات دچار خدشه شود و نوعی توسعهطلبی از سوی ترکیه در سوریه احساس شود به طور طبیعی همکاریهای سهجانبه کمرنگ خواهد شد.
وی اضافه کرد: به ویژه کشوری مانند سوریه که گرفتار فتنه تروریسم شده و بخشهایی از سرزمینش توسط آمریکا، تروریستها و ترکیه تصرف شده، اگر این توان را پیدا کند که این بخشها را به تدریج آزاد کند در وهله اول اصولا ترکیه که همسایه سوریه است و باید به فکر روابط طولانیمدت آینده باشد بیش از دیگران باید احساس خطر کند. زیرا ترکیه مانند آمریکا نیست که از فاصله دور و فقط برای مدتی به سوریه آمده تا منابع نفتی این کشور را غارت کند.
این کارشناس مسائل منطقه تأکید کرد: ترکیه باید به فکر همکاری با سوریه برای سالهای طولانی باشد. زیرا نه ترکیه میتواند سوریه را از بین برده و جغرافیای آن را تغییر دهد و نه سوریه قصد تغییراتی در ترکیه دارد. بنابراین احترام متقابل و حفظ تمامیت ارضی سوریه به نفع ترکیه خواهد بود.
زنگنه اظهار کرد: اگر ترکیه این روند را ادامه دهد فردا هم کردهای ترکیه، سوریه، عراق و حتی ایران علیه ترکیه خواهند شد. بنابراین ترکیه با یک اقدام نظامی کل معادلات انسانی و اجتماعی را دچار تزلزل خواهد کرد و این تزلزل هرگز به نفع ترکیه که 20 میلیون کرد دارد، نخواهد بود.
زنگنه درباره پیشنهاد رئیسجمهور کشورمان در گفتوگوی تلفنی با آقای اردوغان مبنی بر برگزاری اجلاس سهجانبه ایران، ترکیه و سوریه به میزبانی تهران برای حل و فصل مشکلات گفت: اگر ترکیه آمادگی داشته باشد که به شکل سازنده به این مسئله نگاه کند و خواهان حل اختلافات موجود با سوریه باشد، پیشنهاد رئیسجمهور کشورمان بهترین، کمهزینهترین و سریعترین راه حل خواهد بود.
وی یادآور شد: صرف این توهم که ترامپ پشت سر اردوغان قرار خواهد گرفت، طبعاً موجب کمتوجهی ترکها به این پیشنهاد سازنده میشود و آنها را به سمت حل مسئله به شکل نظامی پیش خواهد برد. البته تداوم این حملات و واکنش سوریه، شرایط داخلی ارتش ترکیه را مشکلدار میکند و با افزایش مخالفت احزاب رقیب آقای اردوغان با این حملات، ارتش نیز دچار تزلزل میشود.
گفتوگو از مهدی مخبری
انتهای پیام