کد خبر: 3897288
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۳۴
شانه‌ساز تشریح کرد؛

دلایل کمبود داروی بیماران خاص در شرایط کرونایی کشور

رئیس سازمان غذا و دارو با تأکید بر تلاش این سازمان برای تأمین داروی بیماران خاص در کشور، وضعیت پروازها در جهان، تحریم‌ها و ترس شرکت‌های خارجی از فروش دارو به ایران را از جمله دلایل کمبود داروی بیماران خاص دانست.

دلیل کمبود داروی بیماران خاص در شرایط کرونایی کشوربه گزارش خبرنگار ایکنا، محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و دارو، در نشست خبری ویدئو کنفرانسی امروز ۱۹ اردیبهشت‌ماه، در پاسخ به پرسش ایکنا در مورد دلیل کمبود داروی بیماران خاص، اظهار کرد: حمل و نقل هوایی در جهان با وقفه انجام می‌شود و بسیاری از پرواز‌ها به سختی صورت می‌گیرد، این مشکل به مشکلات قبلی یعنی تحریم‌ها و تبادلات مالی در حوزه دارو افزوده شده است، در زمینه دارو‌های بیماران خاص به جز برخی اقلام که ناشی از فشار تحریم‌هاست مشکلی نداریم. اما این اطمینان را به بیماران خاص می‌دهم که نمی‌گذاریم مشکلی برای دارو‌های آن‌ها به وجود بیاید.

وی افزود: در حال حاضر مشکل در تأمین داروی بیماران MPS است؛ علی‌رغم اینکه شرکت‌های تأمین کننده این دارو چندین ماه است که ارز مورد نیاز برای خرید این دارو را برای شرکت‌های خارجی ارسال کرده‌اند، اما متأسفانه این ارز برگشت خورده است؛ این شرکت‌های خارجی به دلیل ترس از آمریکایی‌ها حتی نمی‌توانند این پول را دریافت کنند، سعی داریم با پیگیری‌های بین‌المللی از طریق سازمان بهداشت جهانی و دیگر نهاد‌های بین‌المللی داروی این افراد را هم تأمین کنیم.

شانه‌ساز ادامه داد: برخی بیماران و پزشکان اصرار دارند تا برند‌های خاص را تهیه کنند، در قانون ذکر شده است که باید از برند داخلی استفاده شود، اما برای کاهش اضطراب دارو‌های برند خارجی را هم وارد می‌کنیم.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: بحث کمبود دارو نیست بلکه اصرار بر استفاده دارویی خاص است، توزیع برخی اقلام در همه داروخانه‌ها وجود ندارد و امکان استفاده از آن در همه داروخانه‌ها نیست چرا که مصرف‌کننده آن خاص است.

وی گفت: تأکید ما در درجه نخست دسترسی بیماران به دارو است و سپس بر برند خاص تأکید داریم. قانونگذار هم تأکید دارد که اولویت با دارو‌های تولید داخل است.

شانه‌ساز در ادامه در رابطه با نتایج داروی رمدیسیور برای بیماران کرونایی نیز اظهار کرد: آزمایش بالینی آن در حال انجام است و منتظر نتایج بالینی این دارو هستیم، بعضی از کشور‌های خارجی مهر تأییدی بر این دارو زده‌اند که البته این تأییدیه برای ما کافی نیست، چرا که سابقه این تأییدیه‌ها وجود داشته، پس از مدتی خلاف این تأییدیه‌ها اعلام شده است، لذا حتماً باید متخصصان دارو درمانی ایران به این اطمینان دست پیدا کنند که آیا این دارو می‌تواند برای بیمارانمان مؤثر واقع شود یا خیر؟ پس از این اطمینان می‌توانیم آن را وارد پروتکل‌های درمانی کنیم.

وی افزود: در رابطه با دارو‌هایی که برای درمان کرونا مطرح است مانند فاویپیراویر، هنوز نتوانسته برای درمان کرونا نمره قابل قبولی گیرد و در تمام دنیا اعلام شده است که این دارو را نمی‌توان به عنوان داروی درمان کرونا در نظر گرفت. در مورد یکی دو داروی دیگر در حال تحقیقات هستیم و منتظر نتایج قطعی هستیم، اما هنوز هیچ دارویی برای درمان کرونا مشخص نشده است.

معاون وزیر بهداشت در رابطه با بیان اینکه برای تأمین و تدارک اقلام ضروری برای مقابله و مبارزه با بیماری کرونا در ایران اقدامات ارزنده‌ای در زمان کوتاهی شکل گرفت، اظهار کرد: در این راستا هماهنگی‌های عمده‌ای با وزارت صمت، قوه قضائیه و… هم شروع شد و مهمترین کار این بود که مردم هم پای کار آمدند. ظرف دو الی سه هفته در زمینه اقلام ضدعفونی کننده در کشور توانستیم نیاز مردم را برطرف کنیم.

وی افزود: در گذشته در کشور حدود دو هزار لباس برای خدمات درمانی تهیه می‌شد که این اقلام وارداتی بود، اما در حال حاضر کیفیت لباس‌های تولید داخل به مراتب بهتر از انواع وارداتی آن است و کمبودی در این زمینه نداریم. در زمینه دستگاه ونتیلاتور هم توانستیم این دستگاه را در داخل تولید کنیم و البته تولید در حدی بود که می‌توانیم این دستگاه‌ها را صادر هم کنیم.

شانه‌ساز ادامه داد: در حال حاضر علاوه بر اینکه نیاز کشور را در زمینه اقلام درمانی و کیت تشخیصی برطرف کرده‌ایم، صادرات هم می‌کنیم. در زمینه دارو و واکسن هم در حال فعالیت هستیم و امیدواریم در تولید واکسن و دارو پیشتاز باشیم.

شانه‌ساز در رابطه با تمهیدات این سازمان برای واردات واکسن آنفولانزا، گفت: با توجه به تقاضای دنیا به این واکسن، ما هم پیش‌بینی واردات ۱۰ برابری واکسن آنفولانزا را در مقایسه با سال گذشته انجام داده‌ایم و تمام کار‌های لازم آن انجام شده است. تحقیقات اولیه برای تولید واکسن آنفوانزا در داخل کشور انجام شده است، ولی امسال نمی‌توانیم این واکسن را تولید کنیم، اما در سال آینده به تولید این واکسن دست پیدا می‌کنیم.

رئیس سازمان غذا و دارو، در رابطه با سهم سازمان غذا و دارو از یک میلیارد یورو تخصیص یافته از صندوق توسعه ملی گفت: این موضوع باید از سوی معاونت توسعه وزارت بهداشت اعلام شود، اما ما باید بخش خصوصی را تقویت کنیم تا بتوانند اقلام مورد نیاز را در اختیار ما قرار دهند.

وی افزود: سال گذشته ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی فقط به مواد مؤثره دارو اختصاص پیدا می‌کرد و بقیه اجزا با ارز نیمایی محاسبه می‌شد، به این صورت که ۳۵ درصد قیمت دارو با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی محاسبه می‌شد و اصولاً برای دارو‌های وارداتی ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی اختصاص می‌یافت.

معاون وزیر بهداشت در رابطه با تولید و صادرات کیت‌های سرولوژی کرونا گفت: در مورد قابل اعتماد بودن نتیجه کیت‌های تشخیصی خیلی صحبت نمی‌کنم و باید متخصصان در این زمینه اظهار نظر کنند. در کمیته علمی کرونا بحث انواع کیت‌ها مطرح شده است. متخصصان در کشور ما هنوز خیلی به کیت‌های سرولوژی اعتقاد ندارد. این کیت‌ها در داخل تولید شده و کشور‌های دیگر هم متقاضی دریافت آن هستند. ولی در کشور ما کیت‌های دیگر بر کیت‌های سرولوژی ترجیح داده می‌شود.

وی ادامه داد: خیلی از دارو‌ها و اقلام به کشور‌های مطرح دنیا صادر می‌شود و بسیاری از کشور‌ها روی داروسازی کشور ما و بخش‌های مختلف علمی ایران حساب می‌کنند. اگر شیطنت‌های خارجی و موانع موجود وجود نداشت، کیفیت دارو‌های ایرانی برای صادرات بسیار بالاست و حتی در حال حاضر بخش مهمی از دارو‌های ما به خارج از کشور قاچاق می‌شود. وقتی وزرای بهداشت سایر کشور‌ها به ایران می‌آیند و کارخانه‌های ما را می‌بینند متعجب می‌شوند.
شانه‌ساز بیان کرد: کیت‌های سرولوژی در کشور به وفور تولید می‌شود و صادرات آن آزاد شده است. واردات بسیاری از محصولات دیگر مثل الکل متوقف شده است. در مورد کیت و ونتیلاتور با این‌که در داخل کشور تولید می‌شود، واردات آزاد است؛ زیرا می‌خواهیم اگر پیک بیماری اتفاق افتاد، مشکلی از نظر دپوی استراتژیک نداشته باشیم.

رئیس سازمان غذا و دارو درباره قیمت ماسک در کشور نیز اظهار کرد: در حال حاضر ۳ تا ۴ نوع ماسک در کشور تولید می‌شود، در مورد قیمت انواع ماسک سه لایه، سه نوع وجود دارد که ماسک صنعتی قیمت زیر هزار تومان دارد. یک نوع دیگر توسط بسیج اصناف و صنایع تولید می‌شود و کیفیت مناسبی دارد و قیمت آن حدود هزار و ۵۰۰ تا ۲ هزار تومان است. نوع دیگر هم وارداتی است که وقتی هنوز ظرفیت تولید آن اطمینان بخش نشده، ثبت سفارش شده بود و در راه است و قیمت آن‌ها ممکن است تا پنج هزار تومان هم باشد.

وی ادامه داد: همه موانع برای تولید این اقلام در کشور برداشته شده و تلاش کردیم دست تولیدکنندگان را در این زمینه باز کنیم. ضمن اینکه در مورد ماسک، نظارت‌های کیفی افزایش یافته است.

شانه‌ساز در رابطه با کمبود دستکش اظهار کرد: در مورد دستکش هم کمبودی وجود ندارد. ماده اولیه دستکش‌های لاتکس وارداتی است و قیمت این نوع دستکش ممکن است متغیر باشد. البته مشکلی برای مراکز درمانی و بیمارستان‌ها وجود ندارد.

وی در رابطه با تولید واکسن کرونا در ایران نیز گفت: چند مرکز خصوصی و وابسته به بخش‌های دولتی در حال کار بر روی تولید واکسن هستند، محققان کشور بدون وقفه در این زمینه تلاش می‌کنند؛ به هر حال ویروس رفتار پیچیده‌ای دارد و تولید واکسن کرونا کار ساده‌ای نیست.

رئیس سازمان غذا و دارو یادآور شد: تولید واکسن یک مرحله آزمایشگاهی و سپس صنعتی دارد. نمی‌توان در یک آزمایشگاه تولید انبوه واکسن را انجام داد. مطالعات بالینی برای واکسن باید انجام شود. معمولاً استاندارد‌های دارو و واکسن بین‌المللی است. برخی می‌گویند کیفیت دارو در کشور پایین‌تر است، اما استاندارد‌ها و مراجع بین‌المللی مطرح است و در ایران هم همین استاندارد‌ها استفاده می‌شود، همه دارو‌ها و واکسن‌ها باید در مرحله تولید و پس از آن استاندارد‌های بین‌المللی را حفظ کنند.

وی افزود: تجهیزات و دارو‌های مختلفی در کشور تولید می‌شود که به سایر کشور‌ها صادر می‌شود و حتی در برخی موارد نمی‌توانیم نام ایران را روی آن بگذاریم، چون از صادرات آن جلوگیری می‌شود و مشکلاتی ایجاد می‌کنند. بسیاری از کشور‌ها به توان ایران در زمینه تولید دارو اعتقاد دارند.
انتهای پیام
captcha