کد خبر: 3911247
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۹ - ۱۴:۴۹
مدیر دفتر سیاسی اجتماعی حوزه پیشنهاد کرد:

معارف ولایت فقیه متناسب با ادبیات اهل سنت تدوین شود

مدیر دفتر سیاسی اجتماعی حوزه‌های علمیه با بیان اینکه اصل ولایت فقیه از گذشته در امت اسلامی و منابع دینی مطرح بوده است و فقط مختص منابع شیعه نیست، گفت: رهبر انقلاب فرموده بودند که ولایت فقیه را برای شیعیان مطرح کرده بودیم، اما باید بتوان برای ۵۷ کشور اسلامی در رابطه با ولایت فقیه کاری علمی شود و معارف ولایت فقیه را متناسب با ادبیات اهل سنت و مبتنی بر مبانی آن‌ها تدوین شود.

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حسن زمانی، مدیر دفتر سیاسی اجتماعی حوزه، در کارگاه تخصصی پاسخ به شبهات ولایت فقیه که در مجتمع آموزش عالی علوم انسانی در حال برگزار است، اظهار کرد: اهمیت موضوع ولایت فقیه از منظر درون مذهبی و در امت اسلامی فرادینی قابل بحث است، در گذشته قبل از انقلاب اگر عالمی و مجتهدی موفق می‌شد یک مرکز فسادی را ببندد چه افتخاری بزرگی برای او داشت، اما به یک باره به لطف ولایت فقیه همه منکرات بسته و معروف‌ها ترویج می‌شود.

وی افزود: این تعبیر را امام خمینی(ره) داشتند که حکومت فلسفه عملی فقه است و اگر می‌خواهیم فقه عملی شود راهش این است که به حاکمیت برسیم. از نگاه درون مذهبی ولایت فقیه یعنی حاکمیت ولایت فقه و از نگاه امت اسلامی اگر چه در شیعه مطرح شده ولایت فقیه و در سنت کمتر چنین واژه‌ای داریم، اما در اهل سنت نیز از واژه‌هایی، چون ولی امر و امامت و امام اعظم و خلافت استفاده می‌کنند.

اصل ولایت فقیه در امت اسلامی

حجت‌الاسلام زمانی بیان کرد: در کتب فقهی شافعی واژه امام اعظم را مطرح می‌کند که در هر زمانی در طول اسلام، امام اعظم داریم و شرایطی چون اجتهاد، شجاعت و بصیرت دارد و علاوه بر این سید باشد و این مطالب برای ۶۰۰ سال قبل است. اصل ولایت فقیه در امت اسلامی و منابع دینی مطرح بوده، اما در عمل با مشکل مواجه بودند وقتی ولایت فقیه مطرح شد مورد استقبال جامعه دینی قرار گرفت. زمانی که کتاب حکومت اسلامی امام منتشر شد، در مصر بودم. کتاب ولایت فقیه امام به عربی ترجمه شده بود. در اوایل انقلاب دکتر حسن حنفی، از دانشمندان بزرگ جهان اسلام و دبیر انجمن فلسفه مصر، که به ایران آمد، مقدمه‌ای بر کتاب ولایت فقیه امام به میزان ۷۰ صفحه زده است.

وی افزود: باید این گونه کتب را تهیه کرد و در اختیار طلاب قرار داد. در این کتاب جایگاه ولایت فقیه را اثبات می‌کند و به مردم مصر می‌گوید که اگر می‌خواهید اسلام حاکمیت پیدا کند، ولایت فقیه باید تحقق یابد و اعتقادش این است کار‌های زیادی باید انجام شود. در آخرین نمونه نیز دختر یکی از رهبران شیعه در مصر به نام «شیما العقالی» موضوع دکترای خود را در دوران حاکمیت مبارک، ولایت فقیه انتخاب می‌کند و با آن مخالفت زیادی می‌شود، اما مردانه ایستاد و آن تصویب کرد و از رساله دکتری خود به نام ولایت فقیه دفاع کرد.

انتشار آثار متعدد در مورد ولایت فقیه در جهان

مدیر دفتر سیاسی اجتماعی حوزه تصریح کرد: در دنیای اسلام آثار زیادی در مورد ولایت فقیه منتشر شده است، با توجه به ظرفیت المصطفی(ص) و معاونت فرهنگی باید این منابع تهیه شود. رهبری فرموده بودند که ولایت فقیه را برای شیعیان مطرح کرده بودیم، اما باید بتوان برای ۵۷ کشور اسلامی در رابطه با ولایت فقیه کاری علمی شود و معارف ولایت فقیه متناسب با ادبیات اهل سنت و مبتنی بر مبانی آن‌ها تدوین شود که تاکنون کوتاهی کرده‌ایم.

وی افزود: پیشنهاد می‌کنیم در جامعةالمصطفی(ص) اساتید تصمیم بگیرند قدم‌هایی بردارند و کار‌هایی شروع و پشتیبانی شود و کتابی نوشته شد، من در عربستان کتابی دیدم که در سوریه نوشته شده بود به نام ولایت العلم که علمای اهل سنت آن را گردآوری کرده بودند. در این مسیر می‌توان کار کرد، از جنبه فرادینی مستشرقان کتاب‌های زیادی در مورد ولایت فقیه نوشته‌اند، باید این‌ها تحلیل شود، اگر چه در این آثار نگاه منفی وجود دارد، اما نگرش مثبت نیز داریم و باید تحلیل شود و نگاه غربی به مستشرقان جمع‌آوری شود و اهمیت موضوع و ابعاد مختلف مورد ارزیابی قرار بگیرد.

حجت‌الاسلام زمانی تصریح کرد: مسئله ولایت فقیه دارای بعد فقهی، سیاسی و بعد شخصیتی است، در بعد فقهی در حوزه علمیه فقیهانی هستند که نظرشان مخالف وجود ولایت فقیه است و از نظر فقهی قبول ندارند، باید این‌ها جمع‌آوری شود. همچنین ابعاد سیاسی جریان‌های روشنفکر و غربی ولایت فقیه را دیکتاتوری تلقی می‌کنند و شبهاتی پیرامون اختیارات ولایت فقیه می‌آورند و در طیف نسل جوان و دانشگاهیان نفوذ می‌کند. ۲ هزار شبهه و سؤال از سوی یکی از گروه‌های علمی ولایت فقیه در این باره جمع‌آوری شد که منبع خوبی در نرم‌افزار پرسمان است و توسط نهاد رهبری در دانشگاه تدوین و شبهات را پاسخ داده است.

ولایت فقیه از بعد شخصیتی نیز باید تبیین شود

وی در پایان بیان کرد: ولایت فقیه از بعد شخصیتی نیز باید تبیین شود، جامعه شناخت کامل درباره امام خمینی و رهبری دارند باید ابعاد شخصیتی امام و رهبری جمع آوری و به طلاب ارائه شود متأسفانه هنوز درصدد عرضه نبودیم. در یکی از کشور‌های اسلامی بحثی مطرح می‌کردیم و می‌گفتیم ولایت فقیه باید حاکمی متدین و مجتهد و دارای سابقه ریاست جمهوری، سابقه زندان رفتن برای اهداف متعالی، جانباز، مفسر قرآن کریم باشد، همچنین شجاعت داشته باشد، ضمن اینکه شاعر و ادیب و فیلسوف باشد. آن‌ها می‌گفتند که مگر در کشوری چنین شخصیتی وجود دارد و من می‌گفتم امام خامنه‌ای این ویژگی‌ها را دارد.

انتهای پیام
captcha