کد خبر: 3911950
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۹
محمد جهانگیر:

مردم برای کنار زدن کرونا با کادر درمان متحد شوند

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران، در نشست پویش ملی همدلی با مدافعان سلامت، بر اتحاد مردم برای همکاری برای کنترل بیماری کووید19 تأکید کرد.

لزوم اتحاد پزشکان و مردم برای کنار زدن کرونا/ لزوم توجه به سایر بیماری‌ها در پاندمی کرونابه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری همدلی با مدافعان سلامت، امروز، یکم مردادماه، با حضور کیانوش جهانپور، مدیرکل روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی و بین‌الملل سازمان نظام پزشکی و محمد جهانگیر، معاون فنی و نظارت این سازمان، برگزار شد.

جهانگیری، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران، در ابتدای این نشست با بیان اینکه اگر مردم نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و استفاده از ماسک، جدی باشند، طی دو هفته آینده آثار آن را خواهیم دید، گفت: در حال حاضر در دو عرصه باید در کنار هم باشیم، زیرا پیش‌بینی می‌شود بیش از یک سال پاندمی کرونا را کنار خود خواهیم داشت و نمی‌توان سایر بیماری‌ها را نادیده گرفت.

وی افزود: درخواست ما از مردم و جامعه پزشکی این است که در مراجعات برای بیماری‌های تنفسی، پروتکل‌های بهداشتی را حتماً رعایت کنند. نکته‌ای که نباید فراموش کرد، توجه به بیماری‌های مزمن است که نیاز به دریافت خدمات درمانی دارند و نباید آن را به تأخیر انداخت.

جهانگیری با عنوان این مطلب که بیشترین مراقبت و خدمات کرونایی در بخش سرپایی ارائه می‌شود، گفت: این خدمات در مطب‌ها، کلینیک‌ها و…، به مردم و بیماران ارائه می‌شود.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران، با انتقاد از نحوه استفاده برخی افراد از ماسک، گفت: متأسفانه دیده می‌شود که بعضی از افراد ماسک را زیر چانه خود قرار می‌دهند که این رفتار صد درصد غلط است. وقتی ماسک را زیر چانه قرار می‌دهیم و مدام به آن دست می‌زنند، باعث آلودگی و انتقال بیماری می‌شود.
جهانگیری در رابطه با اقدامات انجام شده برای پویش ملی مدافعان سلامت، اظهار کرد: اجرای این پویش با اقدامات هماهنگ با متولیان امر در وزارت بهداشت، سازمان بازرسی کل کشور، مجلس شورای اسلامی، سازمان امور مالیاتی و سایر نهاد‌ها و اعلام خواسته‌های جامعه پزشکی بود. یکی از موارد مهم، تأمین منابع و خواسته‌های اجرایی جامعه پزشکی است. در حوزه خدمات بستری و سرپایی نیاز‌هایی داریم که باید از مراجع مربوطه تأمین شود.

وی ادامه داد: موضوع دیگر، مباحث حمایتی است. شهدا و خانواده شهدای سلامت باید مورد حمایت قرار گیرند. ایثارگری بالا و مظلومیت مثال‌زدنی در مورد این شهدا اتفاق افتاده است. ایثارگری این افراد باید برای مردم گفته شود.

وی در ادامه با بیان اینکه پزشکان عمومی بیشترین شهدا در میان کادر درمان بودند، گفت: این موضوع نشان از آن دارد که این پزشکان حتی در مطب‌های خود با این بیماری مواجه شده‌اند. همچنین از رسانه‌ها نیز کمک گرفته شده است. هر وقت رسانه‌ها به خوبی به میدان وارد شدند، مردم نیز همکاری مناسبی داشتند. گزارش رسانه‌ها اهمیت زیادی دارد. این پویش نیز با همراهی رسانه‌ها راه‌اندازی شده است. نیرو‌های مسلح، روحانیون و خیرین نیز کمک‌های زیادی انجام داده‌اند.
 
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی، در رابطه با نظارت بر مطب‌های پزشکی، گفت: در اردیبهشت‌ماه تدوین پروتکل‌ها برای مطب‌ها انجام شد. مطب‌ها از ابتدا بسته نبودند. در دندان‌پزشکی پروتکل‌ها به شدت سخت‌گیرانه است. در عرصه پزشکی نیز  در هر ساعت باید شش بیمار پذیرش شود. این پروتکل اعلام شده است اما به درستی رعایت نمی‌شود. این رعایت کردن فقط قرار نیست از سوی پزشکان انجام شود، یکی از موارد مهم، مراجعه‌کنندگان هستند. بیماران برای مراجعه به بسیاری از متخصصان از شهرستان‌ها می‌آیند. مردم باید سیستم نوبت را رعایت کنند. هر چند روند درمان به تأخیر افتاده است و ما نگرانی برای سایر بیماری‌ها نیز داریم.
 
معاون سازمان نظام پزشکی گفت: حتماً نظارت‌ها را تشدید خواهیم کرد، اما باید از همه ظرفیت‌ها استفاده کنیم. معیار سنجش مطب با بقیه اقشار متفاوت است. زیرا همه افراد مراجعه کننده یا مشکوک به کرونا بوده یا بیمار هستند، در نتیجه این مکان‌ها ممکن است آلوده‌ترین مکان باشد. باید از تمام ظرفیت‌ها استفاده شود و نمی‌توانیم به راحتی پلمب کنیم. منشی پزشک به جز خواهش از مراجعه‌کنندگان نمی‌تواند کار دیگری انجام دهد. نکته اصلی این است که باید از ظرفیت‌های فعال استفاده کنیم. بازنگری بر رعایت پروتکل‌ها در دستور کار است.
 
پزشکانی که از کار انصراف داده‌اند

جهانگیری با بیان اینکه برخی از همکاران ما از حضور در مطب‌ها انصراف دادند و مطب‌های خود را بستند، گفت: علت این کار یکی بحث اقتصادی و دیگری بیماری و همچنین رعایت پروتکل‌ها بود. ولی این پزشکان بیشتر در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها فعالیت داشتند. امروز توصیه به بستن مطب‌ها نمی‌کنیم. باید بازنگری در کل ساختار ارائه خدمت سرپایی داشته باشیم.

معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی در مورد وضعیت تأمین اقلام حفاظتی برای کادر درمان اظهار کرد: در ابتدای راه کمبود‌هایی وجود داشت، اما گمان می‌کردیم که زمان حداقل دو تا سه ماه باشد. در حال حاضر نگرانی ما بیشتر از ابتدای شیوع ویروس کروناست. تأمین هزینه اقلام حفاظتی دیگر از توان جامعه پزشکی خارج است. اقلام حفاظتی برای یک تخت بیمارستانی از ۲۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان هزینه دارد. این موضوع در بخش خصوصی تأمین نشده است. در شیوع‌های بعدی ویروس کرونا اگر دپوی استراتژیک نداشته باشیم، جامعه پزشکی در خطر بیشتری قرار می‌گیرند. باید به صورت جدی در بخش دولتی و خصوصی، تأمین اقلام حفاظتی برای جامعه پزشکی انجام و هزینه آن نیز در نظر گرفته شود.
 
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش نیز در این نشست خبری با اشاره به روند صعودی تعداد مبتلایان کرونا و میزان مرگ و میر، اظهار کرد: بار مضاعفی بر دوش نظام سلامت و شبکه بهداشت و درمانی و مدافعان سلامت وارد شده است.

وی با بیان اینکه در این روز‌ها و هفته‌های اخیر که فشار مضاعف شده، آنچه بیشتر از قبل اهمیت دارد، تقویت روحیه همکاران مدافعان سلامت در مقابله با این بلای جهانی است، گفت: با این هدف، پویش همدلی با مدافعان سلامت در دستور کار سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت قرار گرفت و شعار محوری «جان ما، ایران ما» برای این پویش ملی در نظر گرفته شده است.
 
وی بیان کرد: در این مسیر نیازمند ارتقای انگیزه‌ها و روحیه مدافعان سلامت هستیم و با این همدلی سعی می‌کنیم که این انگیزه‌ها را ضمن درک متقابل از تلاش‌های انجام شده، افزایش دهیم.

آمار مرگ و میر‌ها به اندازه مجموع دو ماه قبل است

جهانپور در رابطه با فاصله توصیه‌ها با رفتار جامعه، بیان کرد: این اتفاق افتاده است و پس از توفیق نسبی در اواخر اسفند و فروردین که نتایج آن را با کاهش چشمگیر نمودار مبتلایان و تعداد موارد فوت در اردیبهشت ماه مشاهده کردیم، بخشی از جامعه و مسئولان دچار عادی پنداری شده و بازگشایی‌ها نیز همزمان انجام شد و به این عادی‌نمایی کمک کرد. جامعه‌ای که به نوعی هوشیار شده بود و ترس از کرونا ایجاد شده بود، دچار عادی‌پنداری شد. در تیرماه نیز از همان کشته‌ها برداشت می‌کنیم و آمار فوت مبتلایان به کرونا به اندازه مجموع دو ماه قبل است و بیش از پنج هزار نفر را از دست دادیم.
 
وی ادامه داد: البته راه بازگشت وجود دارد. ۹۶ کشور شاهد نمودار صعودی مبتلایان هستند و ۱۹ کشور شاهد نمودار پایدار نزولی هستند. برای امروز و فردا باید فکر کرد و از تجربه‌های ماه‌های اخیر درس گرفت. نیازمند این هستیم که این پیام را به جامعه منتقل کنیم که عادی پنداری ایجاد شده، مشکل‌ساز بوده و حتی برای ماه‌های آتی نیز مشکل‌ساز خواهد بود. پویش «من ماسک می‌زنم» که از ابتدای تیرماه شکل گرفت و بعد در اواسط تیرماه استفاده از ماسک اجباری شد، در روز‌های آتی نتیجه خود را نشان می‌دهد.

جهانپور گفت: اگر این پویش‌ها با مشارکت وسیع اجتماعی همراه نباشد ممکن است در ابتدای آبان با یک بحران انسانی مواجه شویم. این موارد، اقدامات پیشگیرانه است که به تفاهم و تعامل مردم با دستگاه‌های اطلاع‌رسانی برگردیم. انتظار داریم از میانه مردادماه روند کاهشی ابتلا را شاهد باشیم.
 
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت افزود: شاید در مستندسازی ضعف‌هایی داشته باشیم، اما مدافعان سلامت واژه و مفهوم جدیدی نیست. در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس و زمانی که شبکه بهداشت در کشور گسترش پیدا کرد، جنبه‌ها و جلوه‌های مدافعان سلامت را شاهد بودیم. امروز در بسیج ملی مقابله با کرونا نیز شاهد استمرار این تلاش‌ها هستیم.
 
پروتکل‌های اعیاد قربان، غدیر و مراسم‌ عزادرای محرم
 
جهانپور در رابطه با ذبح دام در عید قربان گفت: انتقال ویروس کرونا از دام به انسان نداریم، اما اگر ذبح دام همراه با تجمع باشد، با کووید ۱۹ و پروتکل‌های آن همخوانی ندارد. پروتکل‌های بهداشتی برای عید قربان و عید غدیر و ماه محرم و صفر اطلاع‌رسانی خواهد شد.
 
جهانپور درباره سامانه ۴۰۳۰ اظهار کرد: مردم قبل از هر مراجعه‌ای به مراکز درمانی باید با بروز هر علائم شبه آنفلوآنزا یا شبه کرونا با سامانه ۴۰۳۰ تماس گرفته یا علائم خود را در سامانه salamat.gov.ir اظهار کنند. چند هزار نیروی کارشناس بهداشتی و پزشک در سامانه ۴۰۳۰ به صورت شبانه‌روزی پاسخگوی مردم هستند. هرگونه تجمع و افزایش تردد‌ها و مراودات موجب افزایش و شیوع ویروس کرونا می‌شود، اما اینکه چه جایگزینی برای آن در نظر گرفته خواهد شد، نیاز به تدوین پروتکل دارد.
 
رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت درباره دریافت هزینه درمان کرونا از مدافعان سلامت بیان کرد: به کووید ۱۹ مبتلا شده باشند، هزینه درمانی آن‌ها نیز مثل بقیه مردم خواهد بود و مثل بقیه خدمات دریافت می‌کنند. یعنی هیچ تفاوتی بین مدافعان سلامت و سایر افراد نیست. همه افراد فرانشیز ۱۰ درصدی را خودشان پرداخت می‌کنند.

آخرین تعداد مبتلایان و شهدای مدافع سلامت

حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی و بین‌الملل سازمان نظام پزشکی نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه هر روز با صحنه‌های غم‌انگیزی در اورژانس مواجه می‌شویم، گفت: تمام جامعه پزشکی در خط مقدم نیازمند حمایت هستند و تفاوتی ندارد که این حمایت از طرف مردم و حاکمیت و ورزشکاران و صاحبان صنایع باشد. این جنگ نیازمند حمایت است. نمی‌دانیم این ویروس تا چه زمانی در کشور ما خواهد بود و از کجا آمده و چطور باید کنترل شود. این جنگ ادامه دارد و اگر همه به یکدیگر کمک نکنیم، ممکن است مثل جنگ که گاهی عقب‌نشینی داشت و امکانات نمی‌رسید و دشمن قوی‌تر می‌شد، همین اتفاق بیفتد. به عنوان مدافعان سلامت احساس می‌کنیم که به روحیه نیاز داریم.

مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی گفت: ۱۳۸ نفر تاکنون شهید شده‌اند که بیشترین درصد مربوط به پزشکان عمومی است. گروه پرستاری ۲۰.۳۷ درصد شهید، پرسنل غیر از پرستاری و پزشکی مثل خدمات و تأسیسات و تجهیزات پزشکی و فیزیوتراپیست‌ها ۱۹ درصد و جامعه پزشکی شامل پزشکان و دندان پزشکان عمومی و متخصص نیز ۶۰ درصد شهید دارند که از این میزان حدود ۲۸ درصد پزشکان عمومی و ۳۲ درصد از تخصص‌های مختلف هستند.
 
کرمانپور بیان کرد: بیشترین تخصصی که تاکنون بیشترین شهید را داده است، گروه زنان و زایمان با ۵.۲۸ درصد و بعد گروه اطفال با ۴.۱۶ درصد هستند. در حال حاضر سیر ابتلای کودکان به ویروس کرونا را شاهد هستیم. گروه بیهوشی ۳.۲۹ درصد، گروه قلب و عروق و جراحی و ماما حدود ۲.۵ درصد شهید داده‌اند.
 
وی در رابطه با استان‌هایی که مدافعان سلامت بیشترین میزان ابتلا به ویروس کرونا را داشته‌اند، گفت: در تهران ۶۵.۲۶ درصد بیشترین ابتلای مدافعان سلامت اتفاق افتاده است. گیلان، مازندران، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، مرکزی، ایلام و خراسان جنوبی در مراحل بعدی قرار دارند. اصفهان، اردبیل، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، سمنان، گلستان، خوزستان، قم، البرز، کرمان، لرستان نیز با درصد‌های کمی در مقام‌های بعدی قرار دارند.
 
وی با بیان اینکه شهدای سلامت مظلوم‌ترین شهدا هستند، گفت: شهدای جنگ پرشکوه‌ترین تشییع جنازه‌ها را داشتند، اما برای شهدای سلامت حتی نمی‌توان تشییع جنازه پرشکوهی برگزار کرد.

کرمانپور در پاسخ به سؤالی درباره اعزام پزشکان داوطلب برای کمک به استان‌ها، اظهار کرد: بعد از فصل بهار، فراخوانی انجام شد و حدود ۳ هزار پزشک ثبت‌نام کردند. مردم در یک حرکت نمادین با جامعه پزشکی همکاری کرده و آمار‌ها در بهار کاهش یافت. از حدود ۱۶ روز قبل استان‌ها اعلام کرده‌اند که به نیرو نیاز دارند. در بخش حوادث غیرمترقبه سازمان نظام پزشکی اسامی پزشکان داوطلب آماده شده و به استان‌ها اعلام می‌شود. اغلب این داوطلبان در ایران هستند و حتی بخشی از پزشکان از خارج از کشور هم اعلام آمادگی کرده‌اند.
 
بدترین مورد؛ کرونای پاییزی

مدیرکل روابط عمومی و بین‌الملل سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه کرونای تابستانی، کرونای کار و کم پولی و اضطراب است، گفت: در حال حاضر اضطراب و هیجان سرکوب شده مردم را گرفتار کرده است. کادر درمانی هم در حال حاضر خسته شده‌اند. مردم هم خسته شده و دچار مشکلات مالی هستند و از طرفی عادی‌سازی هم اتفاق افتاده است. یکی از تفاوت‌های این کرونا‌ها این است که کرونای تابستانی، خانوادگی شده است. به طور مثال چهار نفر از عضو یک خانواده گرفتار ویروس کرونا شده‌اند. بدترین مورد، کرونای پاییزی است. نقش رسانه‌ها این است که کرونای پاییزی را با کمک دولت و ملت و رسانه‌ها کنترل کنیم.

 

انتهای پیام
captcha