کد خبر: 3926920
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۹ - ۲۰:۲۸
حجت‌الاسلام رضایی اصفهانی تأکید کرد:

حقیقت اربعین تمدن‌سازی است

مفسر و مترجم قرآن کریم با بیان اینکه هدف علمی یکی از مهمترین اهداف قیام عاشورا و اربعین است، گفت: حقیقت اربعین، تمدن‌سازی است تا انسان‌ها از جهل و گمراهی دور شوند و به سمت بصیرت‌افزایی رهنمون شوند.

حقیقت، اربعین تمدن‌سازی است/ هدف علمی؛ مهمترین اهداف عاشورابه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدعلی رضایی اصفهانی، رئیس مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث، مترجم و مفسر قرآن، امروز، 12 مهر در نشست «اربعین و تمدن‌سازی»، گفت: امام حسین(ع) تفاسیر زیادی از آیات قرآن دارند از جمله اینکه در ذیل صد آیه قرآن، روایت از امام منقول است.

وی با اشاره به فرازی از زیارت اربعین، با بیان اینکه یکی از اهداف مهم قیام امام حسین(ع)، علمی بوده و زیرساخت تمدن‌سازی را به ما نشان می‌دهد، تصریح کرد: در این زیارت فرموده است که «بذل مهجته فیک لیستنقذ عبادک من الجهالة و حیرة الضلالة ...»؛ یعنی امام حسین(ع) خون خود را هدیه داد و بخشید(بذل) و آگاهانه فداکاری کرد؛ «مهجه» هم به معنای خون قلب انسان است که پاکترین خون نسبت به سایر اعضاء و جوارح بدن انسان است، لذا امام بهترین خون خود را فدا کرد تا مردم را از ضلالت و گمراهی برهاند.

استاد حوزه علمیه بیان کرد: کلمه «فیک» نشان می‌دهد رمز پایداری قیام عاشورا فی سبیل الله بودن آن است؛ امام برای طلب ثروت، شهرت و برتری‌طلبی دست به قیام نزد، بلکه برای رضایت الهی قیام کرد و همین به قیام عاشورا ارزش بخشید. «لیستنقذ» هم دو نکته دارد؛ اینکه این قیام، ارزشمند و دارای اهداف متعالی بوده است؛ اتفاقی و تصادفی نبود که امام به کربلا برود، بلکه اقدامی پیش‌بینی شده و از دوره پیامبر پیشگویی شده بود. فرمود به خاطر نجات مردم است؛ سفینه نجات بودن آن حضرت برای آن است که انسانِ در حال غرق در گمراهی و جهل را نجات می‌دهد.

رهایی از جهل و رشد علمی؛ مهمترین هدف عاشورا

رضایی اصفهانی با اشاره به تعبیر «عبادک»، تصریح کرد: یعنی امام عامل نجات بندگان و نه مومنان و مسلمین و شیعیان است؛ اگر کسی در مسیر اطاعت حق باشد، امام حسین دست او را می‌گیرد، ولو در هر مکان و زمان و دینی باشد؛ لذا قیام فرازمانی، فرامحلی و فرامکانی و فرادینی است. فقط یک قید دارد و آن اینکه فرد، جزء عباد یعنی بنده باشد.

استاد حوزه علمیه اظهار کرد: کلمه دیگر «جهاله» است؛ جهل دو معنا دارد؛ گاهی در برابر علم و گاهی در برابر عقل است؛ جهاله در این زیارتنامه، می‌تواند هر دو معنا را داشته باشد؛ یعنی هم از ناآگاهی و هم از سبک‌سری نجات دهد؛ بصیرت‌بخشی، دانش‌افزایی و علم هدف اصلی قیام اباعبدالله بوده است و خون می‌دهد تا مردم را نجات دهد.

رضایی اصفهانی با اشاره به تعبیر «حیرة الضلاله»، اظهار کرد: زیرساخت هر تمدنی، علم، عقل و هدایت است و قیام امام در حقیقت برای خروج انسان‌ها از جهل به سوی علم و عقل و هدایت است؛ به عبارت دیگر، کشتی نجات، انسان‌ها را به بصیرت و علم می‌رساند و نقش اربعین هم این است، نه اینکه صرفاً از نجف اشرف به کربلا حدود 80 کیلومتر برویم، بلکه این نشان است که ره گم نشود؛ حقیقت اربعین تمدن‌سازی است تا انسان‌ها از جهل و گمراهی دور شوند و به سمت بصیرت‌افزایی رهنمون شوند.

انتهای پیام
captcha