کد خبر: 3932858
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۴:۵۵
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران:

تبلیغ منحصر به روحانیت نیست و باید مردمی شود / آغاز عملیات شهید سلیمانی

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران با تأکید بر اینکه تبلیغ منحصر به روحانیت نیست و باید رویکرد مردمی به آن داد،‌‌ از آغاز عملیات بزرگ شهید سلیمانی از ۱۳ آبان خبر داد و گفت: این عملیات با محورهایی همچون توزیع کمک‌های مردمی با محوریت مسجد و مرمت‌ خانه‌های فرسوده در حاشیه تهران تا ۱۳ دی ماه، سالروز شهادت سردار دل‌ها، اجرا می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری حجت‌الاسلام و المسلمین علی اصغر سهرابی، مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران، با موضوع گزارش اقدامات و فعالیت‌های اجرایی جدید در قالب عملیات شهیدحاج قاسم سلیمانی امروز، دوشنبه، ۱۲ آبان‌ماه، برگزار شد.

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران در این نشست با بیان اینکه در بیان رهبر انقلاب مسئولیت سازمان تبلیغات در عرصه فرهنگ تعریف شده است، گفت:‌ امروز مسائل مختلف در کشور از حوزه سیاسی، اجتماعی، اقتصادی گرفته تا مسئله مصرف بعد فرهنگی دارد. بر همین اساس خودمان را در این عرصه متنوع، مسئول می‌دانیم. در این پهنه وسیع فرهنگ، سازمان تبلیغات باید نوع ورودش را مشخص کند که گرفتار تکثر نشود و این حضور باعث بهره‌وری بیشتر شود.

وی با اشاره به رهیافت سازمان تبلیغات اسلامی به موضوعات مختلف کشور اظهار کرد: تبلیغ را اساس یک امر اجتماعی می‌دانیم. ذهنیت اولیه تبلیغ خط ساده انتقال پیام است، اما اگر بر این مسئله دقیق‌تر بشویم و بخواهیم مجموعه‌ای از پیام‌ها را به گستره جامعه برسانیم، باید همه ابعاد اجتماعی را مورد نظر قرار دهیم؛ لذا به تبلیغ مردمی در این امر رسیدیم. به این معنی که باید پیام دین در متن تبلیغ مردمی منتقل شود. اینکه افرادی را به‌عنوان یک مبلغ در نظر بگیریم و بگوییم که تنها این افراد باید پیام دین را برای مردم تشریح و تبلیغ کنند، دست ما را از صحنه اجتماع کوتاه خواهد کرد، اما اگر بخواهیم به همان میزانی که مردم پیام‌ها دینی را می‌شناسند، همان پیام‌ها را از طریق خود مردم به آنها منتقل کنیم، در این صورت موفق خواهیم بود.

تبلیغ منحصر به روحانیت نیست

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران با تأکید بر اینکه تبلیغ یک امر منحصر به روحانیت نیست، هرچند که روحانیت سال‌هاست در این حوزه کار و تلاش کرده‌ است، گفت: مردم به میزان آگاهی‌شان از پیام‌های دینی آنها را دریافت می‌کنند و لذا تبلیغ مردمی، در فضای تبلیغ، به عنوان یک راهبرد جدی مدنظر است. در این مسیر سعی کرده‌ایم خود مردم را توانمند کنیم.

وی با ذکر مثالی ادامه داد: برای مثال در بحث کودک و تربیت دینی آن یکی از عرصه‌ها مادرانی هستند که قابلیت اثرگذاری در محیط پیرامون خود را دارند. جایی که بیشترین امید اثرگذاری و انتقال مهارت‌های تربیتی داریم، ارتباط‌های معمول و واقعی خانم‌ها با هم است. اگر یک نفر از این خانم‌ها آمادگی انتقال پیام‌های تربیتی را داشته باشد، می‌تواند در متن طبیعی زندگی خودش مربی سایر مادران باشد و لذا تلاش می‌کنیم که شبکه‌ای از مادران این چنینی را آموزش داده و توانمند کنیم. این مسئله می‌تواند یک فرصت و ظرفیت جدی را برای ما ایجاد کند.

تبلیغ بر اساس زیست‌بوم جامعه

حجت‌الاسلام سهرابی افزود: اگر تبلیغ مردمی باشد و مردم خودشان را نسبت به آن رسالتمند ببینند، تمامی صنوف و کسانی که با مردم تعامل بیشتری دارند در این جایگاه مهم می‌شوند. این کار می‌تواند برای ما فرصت تبلیغی مهمی باشد، چراکه بر روی فرهنگ دینی و اعتقادی ما اثرگذار است. اگر دین برای تبلیغ نیاز به یک فضای اجتماعی دارد، تبلیغ مردمی یکی از سرفصل‌های جدی آن است. نکته دوم این است که تبلیغ را در صحنه اجتماع و کار فرهنگی باید در قالب یک زیست بوم بنگریم، اینکه نگاه ما به این صحنه‌ها چگونه باشد، تئوری‌های اجتماعی ما هم بر همان اساس باید باشد. ما تکثرهای عرصه فرهنگ را باید به رسمیت بشناسیم، چراکه صحنه‌های فرهنگ یک صحنه پویا و‌ متکثر است.

وی با اشاره به دو اقدام اساسی سازمان تبلیغات اسلامی گفت: عرصه تبلیغ روزبه‌روز پیچیده‌تر می‌شود و امروز هر عرصه‌ای پیچیدگی‌های را برای خودش دارد. البته این حضور یک ورود حرفه‌ای می‌خواهد که باید مبتنی بر یک گفتمان باشد و کسی که این مسئولیت را بر عهده می‌گیرد نیز باید برای خودش یک عرصه مشخص را تعیین کند تا موفق باشد.

ورزش و بازار؛ فرصت‌های تبلیغی

حجت‌الاسلام سهرابی با بیان اینکه امروز مسجد به عنوان یک نهاد اجتماعی پیچیدگی خاصی را دارد که نیازمند آموزش و شناخت است، گفت:‌ در عرصه تبلیغ باید سرفصل‌های آن را مشخص کنیم؛ برای مثال در عرصه ورزش، به‌عنوان یک زیست بوم نیازمند فعالیت‌های جدیدی هستیم و باید ببینیم که تبلیغ چگونه می‌تواند در این عرصه ورود کند. در این میان کسی که بتواند به این عرصه وارد شود و متناسب با شرایط آموزش‌های تبلیغی را ارائه بدهد نداریم. کسانی که وارد عرصه ورزش می‌شوند، قابلیت پذیرش میانی دینی را دارند؛ لذا ما باید این جریان را تقویت کنیم تا در عرصه ورزش فرصتی را برای تربیت و ارتقای رشد دینی آنها فراهم کنیم. این یک عرصه است که باید متناسب با نیاز و ذائقه گسترش پیدا کند.

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران ادامه داد:‌ سازمان تبلیغات اسلامی در عرصه بازار نیز ورود داشته است. آن هم به دلیل مرکز جغرافیایی تهران و میدان کسب و کار بودن آن است که همه ابعاد را در خود دارد. در گذشته که پیوندی بین نهاد دین و بازار برقرار بود، شاهد برکات بسیاری در این عرصه بوده‌ایم. این فرصت را باید غنیمت بشماریم و کمک کنیم این زیست بوم از معارف و دانشی که باید در زندگی اسلامی دارد رشد و توسعه پیدا کند. ورود دیگری هم در عرصه زندان داشته‌ایم. چراکه الزاماً همه افرادی که در زندان هستند مجرم و خلافکار نیستند و بسیاری از آنها انسان‌های شریفی هستند. بازسازی و بازگشت اینها به جامعه در این ورود قطعاً اثرگذار است. فعالیت‌های تبلیغی در زندان نیازمند این بود که یک حرکت جهادی گسترده ایجاد شود و متأسفانه کسی این را پیگیری نمی‌کند. ما نیز به این مسئله ورود کرده‌ایم که برکات بسیاری داشته است.

وی با اشاره به چالش‌های ایجادشده در مسئله مواسات گفت: مسئله دیگر، مواسات و کار خیر است که درحال توسعه است، اما این مسئله هزاران چالش جدید را ایجاد می‌کند. این عرصه روزبه‌روز پیچیده‌ می‌شود. البته ما برای فقیر بودن مزیت اجتماعی ایجاد کرده‌ایم که ظاهری از آن را در متکدیان شاهد هستیم. این مسئله دامنه بسیار گسترده‌تری دارد و فقرای اصلی با این نوع کمک‌ها برایشان مسائل فرعی و فرهنگی ایجاد شده است.

حجت‌الاسلام سهرابی با تأکید بر اینکه برای کار خیر، نیاز به ورود حرفه‌ای و جدی هستیم، ادامه داد: ما توصیفات تلخی از سطل‌های زباله‌ای شنیده‌ایم که در مناطق محروم پر از غذا بوده است. یکی از برنامه‌های ما توجه به قشر متوسط جامعه است و این زیست بوم را باید در همه اتصالات آن ببینیم. امروز عرصه کار خیر و کمک گسترده‌تر و پارامترهای بسیاری پیدا کرده است.

پیچیدگی کار تبلیغ

مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران با بیان اینکه امروزه کار تبلیغ و فعالیت فرهنگی به دلیل پیچیدگی آن ناگزیر به رویکرد تخصصی است، گفت: کسانی که خود را متولی این حوزه‌ها می‌دانند، باید دانش تخصصی در این عرصه را داشته باشند و نمی‌توان با یک نگاه ساده به این مسائل ورود کرد. گاهی حضور مبلغین می‌تواند در این عرصه مشکل ایجاد کند و حتی جریان تبلیغ را تغییر دهد؛ لذا سعی کرده‌ایم عرصه‌های تبلیغ را فراهم کنیم تا ضمن انگیزه‌مند کردن تبلیغات، آنها را به سمت‌ها صحیح هدایت کنیم.

وی تصریح کرد: نیاز بعدی که احساس کردیم باید ورود داشته باشیم ایجاد حلقه‌های میانی تسهیل در فضای فرهنگی است. امروز فرصت‌ها و ظرفیت‌های نهادهای فرهنگی باهم متصل و پیوسته نیست؛ در یک محله مراکز ورزشی، خدماتی، فرهنگی، آموزشی با هم ارتباط و هم افزایی ندارد این درحالی است که در ارتباط و هم افزایی نهادهای محلی برکات بسیاری وجود دارد. بر همین اساس یک لایه جدید از مبلغان را در این ایام تحت عنوان شبکه «حمات» شکل داده‌ایم که کار آنها تبلیغ شبکه‌ای است. از طریق این شبکه از فعالیت مستقیم تبلیغی به عرصه خدمات‌دهی رسیدیم.

راهبری خدمات فرهنگی در تبلیغ

حجت‌الاسلام سهرابی با ذکر اینکه واسطه‌ها را در عرصه تبلیغ جدی نمی‌گرفتیم و لذا این لایه‌ها را ایجاد کردیم و سعی کردیم راهبری خدمات فرهنگی را ایجاد کنیم،‌ اظهار کرد: بر همین اساس امروز حدود صد نفر را از شهرستان‌های استان تهران جذب این کار کرده‌ایم و آموزش داده‌ایم. در شهر تهران هم در حال شناسایی هستیم و امروز تمامی شهرستان‌های استان تهران این لایه‌ها را طبقه‌بندی کرده‌ایم. کار و فعالیت این افراد این است که برای ایجاد ارتباط بین فعالان فرهنگی تسهیل‌گر باشد.

وی با اشاره به فعالیت گروهای جهادی که امروز در حال باز طراحی نیازهای تجربه‌های جدید کرونا هستند، گفت: ما آنها را حمایت کرده‌ایم تا این فضا محیا شود. ورود ما به این عرصه این بود که حضور نیروهای جهادی بیش از پیش نیاز کادر درمان است و این تعهد را دادیم تا در کل استان تهران به بیمارستان‌هایی که نیاز به نیروی جهادی دارند با حمایت و سازماندهی سازمان تبلیغات استان تهران به مراکز درمانی هدایت شوند. بر این اساس آموزش‌های ویژه‌ای را به کسانی که قصد ورود دارند ارائه می‌دهیم. این نیروها ضمن آموزش در بیمارستان‌ها مستقر می‌شوند.

حجت‌الاسلام سهرابی با بیان اینکه مدل به کار رفته برای توزیع بسته‌های معیشتی را بازخوانی می‌کنیم، تأکید کرد: باید سامانه جذب نیروهای جهادی طراحی و فعال شود تا این کار مردمی مؤثرتر باشد. این روزها نیروهای انقلابی به بازطراحی مدل‌ها مثل قرنطینه‌های محلی، فعالیت نقاهت‌گاه‌ها و ... فعال هستند تا فعالیت‌های جهادی درست هزینه شود.

مدیر کل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران از استقرار نیروهای جهادی در تعامل با سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران با بیمارستان‌ها خبر داد و افزود:‌ در تهران هفت بیمارستان با کمک ۲۵۰ نفر از نیروهای جهادی حمایت شده‌اند. اینها کمک کار خدمات درمانی هستند و مداخله در بحث درمان ندارند و به اندازه ظرفیت و نیاز خدمت می‌کنند که بخشی از آن با نیت حمایت معنوی و روحیه‌بخشی از کادر درمان است. فراخوان جذب این گروه‌های جهادی در پایگاه Jsalamat.ir وجود دارد. این افراد مصاحبه‌شده، غربالگری می‌شوند و با وسواس و دقت پذیرش می‌شوند. امروز هزار نیروی جهادی نیاز داریم که در حال حاضر ۲۵۰ نفر مشغول به خدمت هستند و لذا از شهرستان‌های اطراف هم برای کمک به بیمارستان‌ها و کادر درمان تهران دعوت کرده‌ایم.

وی از برگزاری جشن‌های بیمارستانی به مناسبت 17 ربیع‌الاول سالروز ولادت حضرت رسول اکرم(ص) خبر داد و تصریح کرد: اهدای هدیه به کادر درمانی و تقدیر از خدمات آنها نیز در ذیل این جشن‌ها صورت می‌گیرد و با همت قرارگاه جهادی «نرجس خاتون(س)» در چهار بیمارستان شهر تهران این جشن‌ها برگزار می‌شود.

حجت‌الاسلام سهرابی در ادامه از آغاز عملیات بزرگ سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی از 13 آبان همزمان با ولادت پیامبر اکرم‌(ص) خبر داد و بیان کرد: این عملیات در قالب پویش و حرکت جمعی است و با دعوت از گروه‌های توانمند به منظور کاهش آسیب‌های ناشی از کرونا و خدمت به بیماران تحت درمان انجام می‌شود. توزیع کمک‌های مردمی با محوریت مسجد، مرمت خانه‌های فرسوده در شهرستان‌ها و حاشیه شهر تهران و همکاری با کادر درمان از محورهای این عملیات است که در بازه زمانی دو ماهه یعنی از 13 آبان تا 13 دی ماه سالروز شهادت حاج قاسم سلیمانی انجام می‌شود.

انتهای پیام
captcha