
به گزارش خبرنگار ایکنا، سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت، در نشست خبری ویدئوکنفرانسی که امروز، ۲۸ آبان ماه، برگزار شد، با بیان اینکه تنها راه برای نشان دادن اهمیت مراقبت در مقابله با کرونا، اقناعسازی مردم است، گفت: باید از همه ظرفیت جامعه استفاده کنیم. اقدامات سریع و بهنگام در مبارزه با کرونا بسیار مهم است. مقابله با بحران یعنی کار آنی، فوری و جدی با نظارت دقیق که با همدلی میتوان به این هدف رسید.
لاری ادامه داد: اعمال محدودیتها به تنهایی چارهساز نیست. این بحران بسیار پیچیده است و عوامل مهمی در آن مداخله دارد که باید همه این عوامل را در کنار یکدیگر در نظر گرفت. تستهای کرونا باید افزایش پیدا کند، قرنطینه به صورت جدی رعایت شود و ببینیم مراقبتهای درمانی چه اشکالاتی دارد تا در مسیر رفع آنها اقدام کنیم.
وی با اشاره به نامه رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور به وزیر بهداشت برای تعطیلی دوهفتهای، گفت: رؤسای دانشگاهها نگران بودند که محدودیتها به خوبی اجرا نشود، اما بعد از تشکیل قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا، شرایط تفاوت کرده و اجرای برنامهها و مصوبات بهبود یافته است.
لاری با پرداختن به پیشنهاد محدودیتهای جدید از سوی وزارت بهداشت، اظهار کرد: این پیشنهادها باید طی سه روز در قرارگاه مورد بررسی قرار گیرد و همین سه روز فرصت خوبی است که عملیاتی بودن محدودیتها ارزیابی شود. این تعطیلیها شامل مسابقات ورزشی و لیگها میشود که پیشنهاد آن از قرارگاه به ستاد ملی مبارزه با کرونا ارسال شده است و در ستاد ملی در مورد آن تصمیمگیری میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه رنگبندی شهرها به معنای سابق وجود ندارد و رنگهای سبز و سفید نیز در رنگ زرد دیده شدهاند، گفت: ۱۶۰ شهرستان کشور رنگ قرمز داشته و در آنها فقط مشاغل گروه یک امکان فعالیت دارند.
وی با اشاره به اعمال محدودیتهای جدید اظهار کرد: مراکز بهداشتی و درمانی و امدادی مشمول این محدودیتها نمیشود، خبرنگاران جزو مشاغل گروه اول نیستند، اما سربازها جزو گروه اول هستند و تعطیل نمیشوند، تردد آنها نیز مجاز است. البته نمیخواهیم حکومت نظامی برقرار کنیم، کسی جلوی تردد افراد پیاده را نمیگیرد. فقط خودروها در زمان محدودیت اجازه تردد ندارند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: مراکز بهداشتی و درمانی در گروه یک هستند، اما فقط کارهای اورژانسی را انجام میدهند، کلینیکهای زیبایی و پوست هم تعطیل هستند، چون جزء کارهای اورژانسی نیستند. شیفتهای مشاغل نیز محدود میشود و دوربینهای پلیس خودورهای غیر مجاز را که اجازه تردد ندارند و پلاک آنها به پلیس اعلام نشده را جریمه میکنند. مبالغ جرایم خودروها نیز بیشتر شده است و از ۵۰۰ هزارتومان تا به یک میلیون تومان رسیده است و خودروهایی که در ساعات منع، تردد داشته باشند جریمه میشوند.
وی گفت: خبرنگاران بعد از ساعت ۲۱ با اعلام خبرگزاری و رسانه میتوانند تردد داشته باشند، اما احتمالاً خیلی محدود باشد، خودروهای دولتی هم اگر هماهنگ نکنند، مشمول جریمه میشوند. اگر لازم باشد باید پلاک خودروهای آنها به پلیس اعلام شود.
نگرانی وزارت بهداشت از شرکتهای خصوصی
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: در مورد شرکتهای خصوصی نگرانی داریم اگر محدودیتها سخت اجرا شود همه باید بر آنها نظارت کنند. فرآیند اجرایی پروتکلها از سوی کمیتههای انتظامی ستاد کرونا پیگیری میشود، وظایف همه دستگاهها مشخص شده و وزارت بهداشت نظارت عالیه دارد.
وی گفت: در طرح جدید محدودیتهای کرونا، تردد مردم با سامانههای هوشمند کنترل میشود. افرادی که تست آنها مثبت است تا ۱۴ روز امکان سفر با قطار و هواپیما را ندارند، حتی رانندگان تاکسی که تست مثبت داشته باشند نباید مسافرکشی کنند، با ورود کیتهای تشخیص سریع که احتمالاً از هفته آینده در داخل تولید میشود، تست گسترده در مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته وزارت بهداشت انجام میشود و افراد مثبت باید ایزوله شوند.
لاری افزود: برای افرادی که در خانه امکان ایزوله شدن آنها وجود ندارد، قرار است با همکاری وزارت میراث فرهنگی و گردشگری برخی هتلها و مسافرخانهها برای اقامت آنها در نظر گرفته شود و با هزینه مناسب و پوشش بیمهای از این اماکن برای قرنطینه و ایزوله بیماران استفاده شود.
معاون وزیر بهداشت همچنین در رابطه با اختلاف رویکرد بین طب سنتی و طب مدرن برای مقابله با کرونا نیز گفت: با صحبتها و گفتوگوهایی که انجام شده است، مقاومت و ممانعتی در این خصوص وجود ندارد و شاهد یک وحدت رویه در مسیر استفاده از طب سنتی هستیم و افراد فعال در طب سنتی از سوی سازمان غذا و دارو دعوت شدهاند تا طرحهای خود را ارائه دهند و مواردی که قابل استفاده است، مورد توجه قرار گیرد.
لاری در رابطه با امکان رایگان شدن تست کرونا در کشور، نیز گفت: تستهای تشخیص سریع که قرار است از دو شیوه واردات از کره جنوبی و تولید داخل تأمین شوند فقط در مراکز درمانی دولتی که همان مراکز ۱۶ ساعته و ۲۴ ساعته هستند، به صورت رایگان مورد استفاده قرار میگیرند. کشورهای موفق در کنترل بیماری کرونا، توانستهاند تستهای بیشتری انجام دهند، لذا تصمیم گرفتهایم موارد تستها را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه تقریبا ۵۰ درصد از بیماران کووید۱۹ که در آیسییو بستری میشوند، فوت میکنند، گفت: براساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت، نتیجه تست پیسیآر معیار اعلام آمار کروناست. در تمامی کشورهای جهان این گونه است؛ البته این تستها حدود ۴۰ درصد خطا دارند. افراد مثبت حتماً بیمار هستند، اما افرادی که تست آنها منفی است ممکن است بیمار باشند.
لاری ادامه داد: در مورد آمارها حرف و حدیث زیاد است، ممکن است برخی از افزایش آمارها به علت بیماریهای مزمن و بیماریهای قلبی باشد، اما مردم از آرامستانها آمار را میتوانند بگیرند. شاید در برخی روزهایی که آمار زیاد است، موارد کلی فوتی و مشکوک و محتمل مرگ کرونا چهار رقمی شده باشد.
وی افزود: موارد محتمل و مشکوک را روزانه اعلام نمیکنیم، اما این تعداد، از موارد قطعی مبتنی بر تست پیسیآر قاعدتاً بیشتر است و قصدی برای پنهان کردن آمار نداریم و دقت و وسواس در ثبت آمار نیز روزانه بیشتر میشود.
لاری در ادامه به تشریح وضعیت تهیه واکسن پرداخت و گفت: برای دسترسی به واکسن برنامه کوواکس که سازمان جهانی بهداشت آن را تهیه میکند باید ۵۲ میلیون دلار پرداخت کنیم، البته با این اعتبار حداکثر میتوانیم ۱۰ درصد جمعیت کشور را واکسینه کنیم و احتمالاً حدود ۱۰ درصد جمعیت را هم بتوانیم با پروژه مشترک با کشور هندوستان واکسینه کنیم.
معاون وزیر بهداشت گفت: برای واکسیناسیون مردم کشور بیش از هرچیزی به پروژههای داخل کشور وابسته هستیم. احتمالاً اوایل زمستان کارآزمایی بالینی واکسن روی ۱۰۰ نفر انجام میشود. افرادی که انتخاب میشوند از نظر جنسیت، شرایط جسمی باید شرایط خاصی داشته باشند و تست کرونای آنها مثبت نباشد.
سخنگوی وزارت بهداشت یادآور شد: در مورد پیش خرید واکسن، هم واکسن را باید تولید کنیم هم باید در پیش خرید مشارکت میکردیم که مشارکت کردیم، از ۱۸۰ کشور که در کوواکس هستند برخی کشورها ضعیف و برخی متوسط هستند، کشورهای اروپایی هم در این برنامه هستند ضمن اینکه ۸۴ کشور پیش پرداختهایی انجام دادهاند که ایران نیز از جمله این کشورهاست. اگر بخواهیم واکسنی را از خارج وارد کنیم باید تأییدیه سازمان بهداشت جهانی را داشته باشد، اما برای مصرف داخلی واکسن ایرانی فقط سازمان غذا و دارو باید تأیید کند.
وی با بیان اینکه در تابستان با افزایش موارد بیماری غافلگیر شدیم، اما برای پاییز و زمستان انتظار افزایش بیماری را داشتیم، تصریح کرد: با تغییر فصل در اروپا هم انفجار رخ داد، اکنون در کشورهای دیگر نیز بیماری به شکل وحشتناکی بیشتر شده است. مسئله تهویه هوا در خانهها و آپارتمانها بسیار مهم است. در مورد قطرات تنفسی درشتتر که گفته میشود در انتقال مؤثر هستند باید سطوح تمیز شود، اما میکرودراپهایی در فضا منتشر میشود و افراد ناقل به وسیله افشانهها اطرافیان را مبتلا میکنند.
لاری افزود: ابعاد خانواده در کشور ما گسترده است، در کشورهای دیگر خانه به خانه افراد را کنترل میکنند، در ایران آخر هفته ۲۰ نفر دور هم جمع میشوند، برادر و خواهر و پدر و مادر را به عنوان مهمانی حساب نمیکنند، اما هر کدام یک خانواده جدا هستند و با افراد مختلفی در ارتباط بودهاند، به همین علت انتقال خانوادگی در ایران بالاست.
وی گفت: افراد مثبت بمب انتقال ویروس هستند و باید خود و حداقل ۱۰ نفر از اطرافیانشان حتی اگر تست کرونا ندهند، ایزوله شوند، همه اینها سرعت انتقال ویروس را بیشتر کرده است، سرعت انتقال خوشهای در خانوادهها بیشتر شده است، هم ویروس ووهان چین و هم ویروس ایتالیا در کشور ما در چرخش است.
انتهای پیام