
امیر اسفندیاری؛ معاون دبیر جشنواره جهانی فیلم فجر در گفتوگو با ایکنا گفت: در ابتدای جداسازی بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر از سینمای ایران به واسطه زمان برگزاری، چندان موافق این اتفاق نبودم. درباره امتیازات جداسازی باید بگویم این امر باعث شد بخش بینالملل از سایه سینمای ایران خارج شده و بتواند به استانداردهای مطلوبی دست پیدا کند. گواه این امر نیز حضور چهرههای مطرح و بینالمللی سینمای جهان در این فستیوال است.
وی افزود: موفقیت جشنواره جهانی فیلم فجر تا به آنجا ادامه پیدا کرد که فدراسیون سینمایی «فیاپف»، فستیوال فجر را در میان ۱۵ رویداد برتر قرار داد. قرار گرفتن جشنواره جهانی فیلم فجر در میان ۱۵ فستیوال برتر دنیا به سادگی به دست نیامد، بلکه پروسهای طی شد تا این خواسته حاصل شود. «فیاپف» برای انتخابهای خود، معیارهایی چون؛ هیئت داوران، چگونگی برگزاری و... را مد نظر دارد تا در نهایت به فستیوالی عنوان «برتر» دهد، البته مشکلی بابت زمان برگزاری با «فیاپف» داشتیم که آن نیز امسال برطرف شد.
اسفندیاری در پاسخ به این سوال که چرا برخیها سعی میکنند، موفقیت سینمایی را کم اهمیت جلوه دهند، گفت: ناآگاهی نسبت به ساز و کارهایی جهانی و سینمایی باعث شده تا عدهای نسبت به موفقیتهای سینما توجهی نداشته باشند. جدا از این دسته، هستند افرادی که به دلایل سیاسی، شخصی و... همیشه با اتفاقات مثبتی که در فجر رخ میدهد، مخالفت دارند. کار این آدمها تا به آنجا پیشرفته که حتی تلاش میکنند «فیاپف» را هم بیاهمیت نشان دهند! در این راستا نیز مدعی شدهاند قرار گرفتن جشنواره جهانی فیلم فجر در میان ۱۵ فستیوال برتر دنیا اقدامی تصادفی بوده که به واسطه رابطه رخ داده است!
اسفندیاری درباره جنس مهمانان حاضر در جشنواره اظهار کرد: در سینمای امروز جهان دو حیطه وجود دارد. ابتدا سینمای مسلط که هالیوود و بالیوود در آن جای میگیرند. دوم سینمای مستقل. این شکل از سینما (مستقل) نگاهی هنری به آثار دارد و سینمای کشورمان نیز در این دسته جا میگیرد. جالب است بدانید دنیا به سینمای مستقل نگاهی جدیتر دارد، زیرا کشف استعداد در آن بیشتر رخ میدهد. لازم به ذکر است که آکادمی اسکار هم در این اواخر نگاهش به سمت سینمای مستقل متمایل شده است. گواه این امر نیز برگزیده شدن فیلم انگل از کره جنوبی در این رویداد است.
وی متذکر شد: بیراه نیست اگر بگویم سینمای ایران توانست خود را بر سینمای آمریکا تحمیل کند. این نکته را نیز برخی نشریات آمریکایی صحه گذاشتهاند. برای مثال در مجله تایمز، منتقدی گفته بود؛ «تا چه زمانی میشود به سینمای ایران توجه نکرد». جدا از موفقیتهای جشنواره باید اذعان کنم در فروش نیز، فیلمهای ایرانی توانستهاند در آمریکا به موفقیتهایی در اکران سینمایی و ویدیویی دست یابند.
بیشتر بخوانید:
اسفندیاری با بیان اینکه برگزاری فرشقرمزها هیچگاه عامل موفقیتی فستیوالی نبوده است؟ تصریح کرد: اگر قرار بود صرفاً دعوت از ستارههای هالیوودی دلیلی برای موفقیت جشنوارهها باشد باید فستیوال ابوظبی جز اتفاقات برتر سینما محسوب میشد، اما هیچگاه این رویداد نتوانست جایگاهی مطرحی در سینمای جهان به دست آورد.
وی یادآور شد: نکته دیگری که درباره اهمیت جایگاه جشنواره جهانی فیلم فجر میتوان گفت به اعتراضات کشورهایی مربوط میشود که به لحاظ سیاسی با ما مشکل دارند. آنها معترض شدهاند، چرا فستیوال فجر باید از سوی «فیاپف» به عنوان یکی از ۱۵ فستیوال برتر دنیا شناخته شود؟ این اعتراض نشان میدهد عنوانی که به جشنواره داده شده چه مرتبه مهمی دارد.
معاون دبیر جشنواره در پاسخ به این سوال که آیا بازار جشنواره جهانی فیلم فجر، کارایی لازم را دارد؟ تصریح کرد: به باور من بازار فیلم جشنواره فجر بسیار کاراست، به شرطی که میزان برای قضاوت، ظرفیتهای سینمای مستقل باشد. چون همانگونه که گفتم سینمای ایران، مستقل است، پس نباید فروش فیلمهای ایرانی را با کارهایی که با معیار گیشه (تجاری) تولید شدهاند، مقایسه کرد. درضمن امسال در بازار مجازی که داریم طبق اظهارنظر همکاران، بیش از هزار ملاقات پیرامون آثار ایرانی صورت گرفت است.
وی در پایان تاکید کرد: بازارفیلم تنها فروش فیلم نیست، بلکه مراوداتی که برای تولیدات مشترک انجام میشود و همچنین حضور فیلمهای ایرانی در جشنوارههای خارجی، رسالت دیگر بازارفیلم است که به نظرم به شکل مطلوبی در حال رخ دادن است. با این توضیح، دیگر قابل درک نیست بر چه مبنای موفقیت بازار فیلم از سوی عدهای ناموفق قلمداد میشود.
انتهای پیام