به گزارش ایکنا، چهل و ششمین شماره از فصلنامه مطالعات قرآنی، به صاحبامتیازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت منتشر شد.
از جمله عناوین مقالات این شماره عبارتند از: «واکاوی قدم صدق در قرآن کریم»، «تأثیر واکنشهای انفعالی قلب سلیم در سلامت روان از منظر قرآن کریم»، «تفسیرها از کتاب و حکمت، از منظر دلالت بر وحیانی بودن سنت»، «جریان شناسی سوره احزاب»، «کیفیت حجاب زنان بر اساس آیات و روایات».
در چکیده مقاله «واکاوی قدم صدق در قرآن کریم» میخوانیم: «برخورداری از ارادهای پولادین در انجام کارها که از آن با عنوان «قدم صدق» و «ثبات قدم» یاد میشود، جهتدهنده مسیر زندگی بر مدار عزت، سربلندی و پایداری در برابر ناملائمات فردی و نابرابریهای اجتماعی میباشد که در تمامی حوزههای فقهی، عقیدتی و اخلاقی جاری بوده و آرامش خاطر در کنار محبت الهی، برخورداری از فزونی رزق و برکت و کرامت و سلامتی را برای شخص به ارمغان میآورد؛ تا در مسیر الهی به سعادت، در ایمان به باور، در مخاصمات به حق، در تنگدستی به شکر، در بیماری به سلامت، در تهذیب نفس به تزکیه و در طلب علم و دانش به تقوا نائل آید. نقش این فضیلت اخلاقی در تأثیر تعالیم و آموزههای دینی به حدی جدی است که تکامل مؤلفههای دینی از قبیل ایمان، تقوا و عبودیت در کنار رسیدن به موفقیت به آن نسبت داده شده و از آن به عنوان رکن اساسی در تحقق ایمان تعبیر شده است.»
در طلیعه مقاله «تأثیر واکنشهای انفعالی قلب سلیم در سلامت روان از منظر قرآن کریم» آمده است: «تنها بُعدی از ابعاد وجودی انسان که اثری از بینهایت بودن دارد و میتواند با بینهایت، ارتباط برقرار کند، «قلب» است، برای تغییر حالات انسان، لازم است قلب او را تغییر داد و برای ایجاد این تحوّل، باید ویژگیها و شرایط قلب را دانست و قواعد اثرگذار آن را درک کرد. امروزه به دلیل عدم توجه به حالات انفعالی قلب، همواره سلامت روان انسان به خطر افتاده است و زندگی روزمره افراد را تهدید میکند، از این رو انسان برای حل این مشکل نیازمند مطالعاتی در این زمینه هست، قرآن کریم که سخن آشکار حق برای هدایت بشر است، ضمن آیاتی ویژگیهای قلب سلیم را بیان کرده است و با تدبر در معنای ژرف و عمیق این کتاب آسمانی میتوان به آرامش روان دست یافت، از ویژگیهای قلب سلیم میتوان به تقوا، آرامش، تثبیت، خشوع، شوق و تمایل اشاره کرد. تقوای قلب نیز یکی از مقامات ایمان است که موجب ارتقاء فضیلت اخلاقیات عالی انسان است و در واقع همان رسیدن به آرامش روانی و خوشبختی معنوی است.»
در چکیده مقاله «تفسیرها از کتاب و حکمت، از منظر دلالت بر وحیانی بودن سنت» میخوانیم: «در ده آیه، «حکمت» بر «کتاب» عطف شده است. در چند آیه از این آیات، این «کتاب» و «حکمت» به عنوان دو داده خداوند به پیامبر اکرم(ص) یا دو آموزه که ایشان آموزگار آن است، شناسانده شده است. برخی با این برهان که در این آیات، مراد از «کتاب» قرآن است و عطف یک چیز بر دیگری، نشانه دوگانگی این دو است، «حکمت» را چیزی دیگر از قرآن دانستهاند. به باور اینان، آن چیز نیز جز سنت نبوی نیست و چون «حکمت» در برخی از آیات، وحیانی خوانده شده است، سنت به سان قرآن کریم وحیانی است. در این جستار از رهگذر مرور تفسیرها از «کتاب و حکمت» در آیات پیشگفته، بیپایگی اینکه مراد از «حکمت» در آیات پیشگفته جز سنت نخواهد بود را باز نمودهایم. برآمد این پژوهش آن است که با استناد به آیات با همایند «کتاب و حکمت»، سنت پیامبر اکرم(ص) را وحیانی نمیتوانیم شمرد.»
انتهای پیام