کد خبر: 3989079
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۱:۴۰
رئیس جامعه مدرسین حوزه:

هیئات دوگانگی میان عزاداری و سلامت مردم ایجاد نکنند / ضرورت هماهنگی سخن و عمل مبلغان

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به برخی ویژگی‌های مبلغان و روحانیون، گفت: مبلغ دین باید شجاع و خطرپذیر باشد و بین سخن و عمل او هماهنگی وجود داشته باشد.

ارسال/ هیئات دوگانگی میان عزاداری و سلامت مردم ایجاد نکنند/ مبلغان هماهنگی بین حرف و عمل داشته باشندبه گزارش ایکنا، آیت‌الله سیدهاشم حسینی بوشهری، 16 مردادماه در گردهمایی مجازی مبلغان محرم 1400 که از سوی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، گفت: امروز وضعیت کشور به گونه‌ای است که باید با محیط پیرامون که شرایط کرونایی است، سازگاری داشته باشیم، اما از رسالت خودمان هم دست برنداریم؛ مبلغان و وعاظ باید با رعایت همه شیوه‌نامه‌های بهداشتی اقدام به عزاداری کنند تا نه عاشورا و محرم تعطیل شود و نه جان مردم به خطر بیفتد.

وی با بیان اینکه این سفارش خود اهل بیت(ع) است که حفظ جان از اوجب واجبات است و همه باید رعایت دستورات بهداشتی را به خوبی داشته باشند، افزود: مقام معظم رهبری در حد اعلای احتیاط عمل می‌کنند تا مردم حد پایین‌تر آن را رعایت کنند. بنابراین نباید بین سلامت مردم و عزاداری دوگانگی ایجاد کنیم و در عین رعایت بهداشت، باید عزاداری صورت بگیرد و شبهات مرتبط با کرونا هم برای مردم تبیین شود.

رئیس جمعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار کرد: عالمان دین نقش مولد فرهنگ را برعهده دارند و از طریق تبلیغ و بیان هنجارها و ارزش‌ها به خوبی از نقش خود پاسداری کرده‌اند. همینطور در مقابله با ناهنجاری‌های فرهنگی پیش‌قدم بوده‌اند و یکی از وظایف سنگین روحانیت، امر به معروف و نهی از منکر در طول تاریخ بوده است که خلاصه آن دعوت به خوبی‌ها و بازداشتن از زشتی‌ها است.

آیت‌الله حسینی بوشهری با اشاره به اینکه چرا روحانیت مولد فرهنگ است، افزود: دلیل مسئله این است که در طول تاریخ عمل و گفتار و رفتار روحانیت برای آحاد جامعه به عنوان حجت شرعی و امر مقبول جامعه محسوب می‌شده است؛ حتی کسانی که معتقد به خدا و باورهای دینی نیستند، روحانیت را در جایگاهی می‌شناسند که سخن و رفتارشان برای جامعه حجیت دارد؛ سخن بزرگان و مراجع را ببینید که چقدر تأثیرگذار است؛ انقلاب هم براساس راهنمایی‌های امام و مراجع و علمای بلاد به پیروزی رسید.

روحانیت شغل نیست

استاد حوزه علمیه با اشاره به جایگاه مبلغان دین، گفت: به آیات و روایات که مراجعه کنیم، می‌بینیم شگفتی آفریده و توصیفات بزرگی در مورد عالمان دارند؛ آیه 39 احزاب «الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلَا يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ وَكَفَى بِاللَّهِ حَسِيبًا» در وصف مبلغان الهی است و در روایات هم علما حصون اسلام و علمای شیعه مرابطون و مرزبانان دین معرفی شده‌اند، پس عالم دین بودن شغل نیست، بلکه مسئولیت است و باید براساس آن عمل کند.

وی با اشاره به ویژگی‌های مبلغان دین تصریح کرد: مبلغان دین باید شجاعت در گفتار داشته و خطرپذیر باشند و در صحنه‌های سخت ورود داشته باشند؛ خیرخواه و همراه مردم و بدعت‌ستیز باشند و در برابر بدعت‌ها کوتاه نیایند؛ عالمان دین حوزه‌های مرزبانی را به خوبی می‌شناسند و حوزه اعتقادات و احکام و اخلاق را نسبت به نیازهای جامعه تبیین می‌کنند، چون عالم این علوم هستند؛ همچنین در عرصه دشمن‌شناسی به خصوص بعد از انقلاب، خوب عمل کرده‌اند.

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به نقش روحانیت در عرصه تبلیغ، تصریح کرد: مبلغان کیفیت‌گرا باشند و نه کمیت‌گرا؛ گاهی ممکن است توده جمعیت پای سخنان باشند، اما فهم کیفی ایجاد نشود؛ همچنین مبلغ نباید از دشنام دشمنان و انتقاد منتقدان بهراسد و باید تحمل کند، کما اینکه از پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) انتقام هم گرفتند. کار دیگر مبلغان دین استفاده از بهترین شیوه‌ها در تبلیغ است و مطالب باید به روز و متناسب با مخاطب عرضه شود.

هماهنگی بین سخن و عمل

وی افزود: رفتار ما در تبلیغ باید مؤثرترین روش باشد؛ ممکن است کسی در بیان و سخنرانی موفق باشد و همه به‌به بگویند، اما از رفتار شما دچار سرخوردگی شوند. همچنین معتقد باشیم مددهای الهی به ما کمک خواهد داد، زیرا کسی که در مسیر الهی قدم بردارد، خدا هم او را نصرت خواهد کرد.

وی افزود: همچنین باید از فضای مجازی غفلت نکنیم، زیرا دشمنان هر روز شگرد و برنامه‌هایشان را تغییر می‌دهند؛ مبلغ اگر با مطالب فضای مجازی بیگانه باشد و به شبهات فضای مجازی پاسخ ندهد، ناموفق خواهد بود؛ مسئله دیگر اینکه از تجارب رقبا در چارچوب شریعت بهره ببریم و سطح توقع خود را از مردم در حد متعارف نگه داریم که احساس نکنند ما پرتوقع هستیم. ضمن اینکه مردم باید در جریان مشکلاتی که دشمن و بی‌تدبیری‌ها ایجاد کرده است، قرار بگیرند و مبلغ باید طبیب دوار بطبه باشد و سراغ مردم برود.

آیت‌الله حسینی بوشهری با اشاره به جایگاه مجالس عزاداری بیان کرد: در روایت بیان شده کسی که یاد مصائب ما باشد و ذکر و یادی از ما بکند و از چشمش به اندازه بال یک پشه اشک جاری شود، خداوند گناهانش را می‌آمرزد، زیرا کسی که دلداده اهل بیت(ع) است، دلداده خداوند هم هست. همچنین کسی که در عزای امام شرکت می‌کند، گناه نمی‌کند و اگر مرتکب شد، توبه می‌کند.

چرا مجالس عزا؟

وی با اشاره به چرایی برگزاری مجالس عزاداری، اظهار کرد: انسان نیازمند منطق و استدلال هست، اما همچنین نیازمند عشق و عاطفه هم هست. برخی می‌گویند گفتمان کنیم و نیازی به عزاداری و سینه‌زنی نیست، ولی بُعد عاطفی است که باعث تحریک عواطف انسان‌ها می‌شود و آنها را به مسیر امام ترغیب می‌کند. عاطفه و شور و احساس، انسان را وادار به یک حرکت می‌کند و اگر عزاداری و سینه‌زنی نبود، انقلاب ناقص می‌ماند و به این زودی پیروز نمی‌شد.

وی تأکید کرد: جلسات گفت‌وگو فقط بخش منطق و برهان انسان را سیراب می‌کند، اما بخش عاطفه و احساس او را سیراب نخواهد کرد؛ هزار و اندی سال از قیام عاشورا گذشته است، اما این حماسه در پرتو همین عواطف و احساسات زنده است، زیرا امام حسین(ع) از مصادیق بارز نورالله است و هرچند دشمنان بخواهند نور خدا را خاموش کنند، نمی‌توانند. به همین دلیل در برخی شهرها به خاطر عشقی که به حسین بن علی(ع) وجود دارد، از مدتی قبل به استقبال محرم می‌روند؛ پس مبلغان باید از عشق و محبت به امام حسین(ع) هم صحبت کنند.

پیام‌های عاشورا

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه با اشاره به پیام‌های عاشورا گفت: اولین پیام عاشورا این است که انسان باید در راه دین، از عزیزترین عزیزانش بگذرد؛ دوم اینکه از کمی و قلت جمعیت نهراسیم؛ مگر وقتی امام(ره) قیام کرد، چقدر طرفدار داشت؟ امام حسین(ع) نیز تکلیف‌گرا بود و تنها به دنبال پیروزی نبود و صرفاً به وظیفه می‌اندیشید؛ نکته دیگر اینکه در کربلا خوبان از بدها جدا شدند. همچنین نهضت حسینی(ع) به ما آموخت که از همه نیروها باید برای یک نهضت استفاده کنیم، همان طور که از علی اصغر(ع) تا حبیب بن مظاهر در این جبهه بودند.

وی با بیان اینکه پیام دیگر عاشورا این است که خانواده شهدا در ماندگاری یک نهضت بسیار اثرگذار هستند، اضافه کرد: آخرین سخن اینکه دردل‌های مردم را بشنوید و ایجاد امید کنید و با آنها همدردی داشته باشند تا تصور نکنند روحانیت جدا از آنها هستند.

انتهای پیام
captcha