به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، استاد حوزه و دانشگاه 24 آبانماه در مراسم رونمایی از کتابخانه دیجیتال مرکز نور(نورلایب) که در این مرکز برگزار شد، گفت: در روایت آمده است که «اذا اراد الله بعبد خیر سیر الحوائج الناس الیه»، کارهای مرکز نور، بینالمللی و ارزنده است و کسانی که اهل تحقیق هستند، میدانند چقدر این مرکز ذی قیمت در فرایند پژوهش به محققان کمک میکند؛ امروز هم بزرگترین کتابخانه دیجیتال که بیش از 70 هزار کتاب در آن است، با ظرفیت کاربست فراوان با استفاده از هوش مصنوعی از ارمغانهای ارزشمند دیگر این مرکز رونمایی شد.
وی افزود: کتابخانهها از شاخصههای تمدنی است. ایران از قبل اسلام مهد علم و تمدن و کتابخانه بوده و در دوره هخامنشیان که صد سال قبل از میلاد مسیح است، ایران کتابخانه داشته است و اسکندر مقدونی آن را آتش زد، اما ارسطو همراه او بود و کتب مهم را جمع میکرد و از کتب ایرانیان در تألیف علم منطق بهره برد.
خسروپناه افزود: ابن ندیم گفته آنقدر کتابخانه در ایران بوده که وقتی یکی را آتش میزدند، باز میدیدند که کتابخانه وجود دارد؛ کتابخانه جندی شاپور در دزفول هم در دورههای بعد و در دوره اسلامی ایجاد شد و البته اسلام احیاگر تمدن در مناطق مختلف شد که کتابخانه دیلمیها، نوح بن منصور و صاحب بن عباد و ... نماد آن است.
خسروپناه بیان کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، چون نگاه امام و رهبری نگاه تمدنی بوده و هست، رشد چشمگیری در عرصه کتابخانهها داریم؛ الان کتابخانه رضوی مخزن بسیار عظیم در رشتههای مختلف از علوم غریبه تا علوم متعارف حوزه و دانشگاه است؛ کتابخانه حضرت معصومه، آیتالله مرعشی نجفی و کتابخانه ملی و مجلس و چند کتابخانه تخصصی هم در قم ایجاد شده است. همچنین مرکز نور با حمایت رهبر انقلاب ایجاد شده و امروز بزرگترین کتابخانه دیجیتال این مرکز در حال رونمایی است.
استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: وقتی شبهه پلورالیسم در ایران مطرح شد، بنده اولین نفری بودم که بر آن نقد نوشتم. دو نقد بنده شامل یک نقد بروندینی بود که زحمت زیادی نبرد، ولی وقتی خواستم نقد دروندینی را بنویسم، ناچار به مراجعه به تفاسیر شیعه و اهل سنت و بحارالانوار بودم و 4 ماه طول کشید تا یک مقاله 20 صفحهای بنویسم، در صورتی که اگر امکانات امروز بود، این کار با مدت زمان اندکی میسر میشد.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه بیان کرد: امروز فضای مجازی جزء حاجتهای مهم مردم شده است و اگر این فضا از آنان گرفته شود، زندگی مختل است؛ البته دشمن با همین فضا، سکولاریسم و ابتذال فرهنگی و هیومنیزم را تقویت میکند، ایسمهایی که انسان را از حق به باطل سوق میدهد؛ البته همه در فضای جهانی در صدد انحراف نیستند و بسیاری از مباحث علی و گفتوگوها از طریق همین فضا رخ میدهد، اما نمیتوان تردید کرد که ما در حال یک جنگ معرفتی و شناختی هستیم که گاهی ممکن است هویت نسل آینده ما را تغییر دهند.
وی افزود: امام جواد(ع) فرمودند هرکسی به سخن ناطقی گوش دهد، بنده او میشود و اگر ناطق از خدا باشد و ما گوشدهنده این ناطق باشیم، عبد خدا خواهیم شد و اگر آن ناطق، ناطق شیطان باشد مستمع، بنده شیطان خواهد شد. امروز فضای مجازی فضای جنگ ولایت الهی و عبد الهی با ولایت شیطان و عبد شیطان است.
خسروپناه تصریح کرد: امروز جنگ مجازی خیلی جدی است، به همین دلیل جنگ نظامی آغاز تصمیمگیری کشورها نیست، بلکه جنگ نرم مطرح است تا خلقیات و تصمیمگیری ما را تغییر دهند و بیش از رشد عقل، توهم و خیال ما را بپرورانند و قلوب ما را منحرف کنند.
وی با بیان اینکه عالیترین ابزار معرفتی انسان، قلب است، لذا وحی بر قلب نازل میشد و شیطان هم وقتی میخواهد تسلط بیابد، بر قلب مسلط میشود، گفت: اگر قلب ظرف شیطان شد، زبان و قلب و سمع و بصر انسان هم شیطانی خواهد شد و ابزار فضای مجازی آمده در کنار خدمات مفید، جنگ شناختی برای ما درست کند و این جنگ فقط برای آلودگی سمع و بصر نیست؛ الان 70 درصد کاربست فضای مجازی، انحرافی است که مغز قلب و سمع و بصر انسان را آلوده میکند و چشم و گوش و اعضای انسان در خدمت شیطان قرار میگیرد.
خسروپناه تأکید کرد: به تعبیر نهجالبلاغه، شیطان ابتدا مهمان ناخوانده انسان است، بعد شریک او میشود و در وجودش تخم میگذارد و لانه میکند و تخمهای او جوجه میشود و هر کدام از این جوجهها، مالک عضوی از اعضای ما میشوند و خود شیطان مالک قلب انسان میشود.
این پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: در این دو سالکه کرونا شیوع یافت و آموزش کشور، مجازی شد، ما به راحتی فضای مجازی را در اختیار فرزندانمان گذاشتیم؛ فضایی که هیچ حد و مرزی ندارد و این کار هیچ بسط فرهنگی هم نداشت؛ نه شورای عالی انقلاب فرهنگی، نه شورای عالی مجازی و نه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این مسئله توجه نکردند.
وی افزود: جنگ شناختی دشمن، جنگ شناختی ما را طلب میکند. ما در جنگ هشت ساله درگیر سختافزار بودیم و امروز به همت شهید تهرانیمقدم، قدرت موشکی در جهان هستیم و اینکه دشمن طمع حمله نظامی ندارد، به همین خاطر است، اما الان جنگ شناختی ابزار خود را دارد؛ ما نمیتوانیم دست روی دست بگذاریم و بگوییم کفایه و رسائل خواندن کافی است؛ باید فلسفه و فقه و اصول و کلام و تفسیر بخوانیم، ولی علوم اسلامی را باید در فضای مجازی منتقل کرد.
وی تأکید کرد: الان اصلا اجازه نمیدهند اندیشمندان آمریکایی سخنان ما را بشنوند. هر دانشمند آمریکایی که به ایران بیاید، دولت آمریکا نسبت به او سختگیری شدید میکند؛ بنابراین اولین تحریم در این زمینه قطع ارتباط اندیشمندان آنها با ایران است.
خسروپناه تأکید کرد: وقتی علوم انسانی اسلامی مطرح میشود، خارج از کشور گوش شنوای بیشتری از داخل دارد و محققان کشورهای دیگر دوست دارند با روانشناسی و جامعهشناسی اسلامی آشنا شوند و کتابخانه دیجیتال کار بسیار بزرگی در این مسیر برای ارائه آثار محققان اسلامی است.
وی گفت: در بسیاری از موارد، اسلام را در تاریخ طبری منحصر کردهاند و محققان کشورهای دیگر برای شناخت اسلام سراغ آن میروند، اما وقتی آثار اهل بیت(ع) در این مجموعه وجود دارد و محققان میتوانند به آن دست یابند، منشأ تحولاتی خواهد شد.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی طباطبایی، مدیر پایگاههای کتابخانهای مرکز نور در سخنانی گفت: مرکز نور در طی 30 سال اخیر خدمات دیجیتالی را در اختیار پژوهشگران علوم انسانی و اسلامی قرار داده است تا به آسانی بتوانند به محتوای مورد نظر خودشان دست یابند. ابتدا در قالب دیسکت و بعد نرمافزار و کتابخانههای هزار و دوهزار جلد کتاب در یک نرمافزار ایجاد شد.
وی افزود: در ادامه سایت و کتابخانههای وسیع ایجاد شد؛ سایت نورلایب به عرضه کتب و سایت نورمگز به عرضه مجلات میپردازد و اخیراً سایت پایاننامهها راهاندازی شده است؛ تا چند سال قبل، هدف مرکز عمدتا کار کتابخانهها بود، ولی اخیرا در بحث هوش مصنوعی و خدمات کامپیوتری فعال شده که نمونه آن پایگاه جامع احادیث، جامع قرآن و برخی خدمات در پایگاه نورلایب است.
طباطبایی بیان کرد: ساخت فهرستهای تخصصی مانند ارجاعات و احادیث و آیات و اعلام، رویدادها و ... باعث شده تا مرکز شبکهای از پایگاههای مختلف ایجاد کند که همه نوع خدماتی را ارائه دهد که یکسر آن منابع نورلایب و نورمگز و یکسر آن هوش مصنوعی است.
مدیر پایگاههای کتابخانهای مرکز کامپیوتری علوم اسلامی(نور) افزود: سایت صمیم نور در مرکز ایجاد شده که کار آن جلوگیری از سرقت علمی است. همچنین سایت دیگری داریم که کار آن مرتبط با جوامع قرآن و حدیث است؛ ضمن اینکه برای سال آینده پروژه جامع امیرالمؤمنین(ع) با هدف بررسی مستندات دینی، روایی و قرآنی مرتبط با امام ایجاد خواهد شد.
طباطبایی تصریح کرد: کتابخانه دیجیتال 70 هزار کتاب را در خود جای داده است و مخاطبان بسیار زیادی از کشورهای مختلف اسلامی دارد.
طباطبایی با اشاره به امکانات کتابخانه دیجیتال نور اظهار کرد: در صفحه صفر کتاب در این کتابخانه، متن معرفی کتاب به نمایش گذاشته شده است. هر کتاب یک سری وابستگیها در کتابهای دیگر اعم از شرح، تخلیص و ترجمه دارد که در این کتابخانه معرفی میشود، همچنین کتابخانه دیجیتال نور، براساس رفتار کاربران خود، یک سری کتاب را به صورت هوشمند به آنها معرفی میکند.
وی یادآوری کرد: کتابخانه دیجیتال نور بستری برای ارائه پایگاههای دیگر مرکز تحقیقات نور است، به عنوان مثال در این کتابخانه لغتنامه با استفاده از پایگاه قاموس و وقایع تاریخی با استفاده از پایگاه جامع تاریخ به مخاطبان نشان داده میشود.
انتهای پیام