فاطمهکبری متولیان، معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران در گفتوگو با ایکنا به مناسبت هفته پژوهش، گفت: حوزه خواهران با قدمتی بیش از 25 سال گامهای بسیار مؤثری را در فرایند تربیت و شکوفایی استعدادهای بانوان در عرصههای علمی، فرهنگی وتربیتی برداشته است و حضور 60 هزار بانوی فارغالتحصیل و 40 هزار نفر در حال تحصیل در مقاطع مختلف آموزشی مؤید این مسئله و گواه نظاممندی برنامههای آموزشی، فرهنگی و تربیتی در حوزه خواهران است.
وی با اشاره به فعالیتهای پژوهشی حوزه خواهران براساس افق 1414، اضافه کرد: دستیابی به مرجعیت علمی بانوان طلبه در حوزههای مفهومی زن و خانواده، افق فعالیتهای پژوهشی در این مرکز علمی است و براین اساس چند هدف در دستور کار قرار دارد؛ اول رشد و ارتقای دانشی و مهارتی طلاب از بدو ورود به حوزه خواهران؛ دوم حرکت از سمت پژوهشهای عمومی به سمت پژوهشهای حرفهای و سوم، توانمندسازی مدیران و کادر پژوهشی در 28 استان، تا در رصد، تدبیر و اقدام توانمند شوند.
متولیان با اشاره به آموزشهای پژوهشمحور بیان کرد: برای تحقق این مسئله، در مقاطع مختلف تحصیلی در کنار مباحث آموزشی، فعالیتهای پژوهشی هم طراحی شده است؛ روش تدریس پژوهشمحور و برگزاری دورههای آموزشی و مهارتافزایی در قالب کارگاه و نشست از جمله این برنامهها محسوب میشوند.
وی افزود: همچنین براساس افق ۱۴۱۴ ارائه پژوهشهای فاخر، برپایی کرسیهای علمی ترویجی، کرسیهای تخصصی و نظریهپردازی، انتشار نشریات علمی پژوهشی و همایشهای پژوهشمحور، تالیفات و طرحهای پژوهشی و بحث جدید تدوینگری متون درسی برای طلاب خواهر در زمینه پژوهش طراحی و برنامهریزی شده است.
معاون پژوهش حوزه خواهران گفت: انواع مقالات، انواع کرسیها و نشریات دانشی طلاب طراحی شده تا بتوانند حرکت پژوهشی خود را در این راستا سپری کنند، هم اکنون کرسیهای آزاداندیشی برای طلاب سطح دو، علمی ترویجی برای طلاب سطح سه و چهار و کرسی تخصصی نظریهپردازی هم برای طلاب فارغالتحصیل سطح چهار طراحی شده است و در هفته پژوهش سه کرسی علمی ترویجی در سه استان کشور در حال برگزاری است و 80 درصد فعالیتهای پژوهشی ما دارای رویکرد زن و خانواده است.
متولیان افزود: ساماندهی رسالههای سطح چهار و سطح سه براساس سه عرصه زن، خانواده و کودک در حال جهتدهی است تا طلاب عنوانهایی را برای پایاننامههای خود انتخاب کنند که مشکلاتی در این عرصهها را حل کنند؛ متاسفانه الان ادبیات متقنی در مباحثی چون فقه خانواده و گرایشات مطالعات زنان، مشاوره خانواده و تربیت دینی کودک و نوجوان نداریم بنابراین باید براساس آموزههای معرفتی اسلام باید ادبیات لازم در این عرصهها تولید شود و یکی از ماموریت رسالهها و پایاننامهها تولید این ادبیات است.
وی با تأکید بر تولید اندیشههای بنیادین و کاربردی در عرصه زن و خانواده و کودک تصریح کرد: هم باید ادبیات نظری لازم تولید و هم پژوهشهای کاربردی انجام شود و براین اساس علاوه بر ظرفیت پایاننامهها کارگاههای موضوعمحور هم شکل گرفته است.
متولیان بیان کرد: از سال گذشته مرکز مدیریت حوزه خواهران حرکت خود را براساس برنامهمحوری آغاز کرده و برنامه 5 ساله تدوین شده است؛ در 5 سال اول حرکت همه فعالیتها مبتنی بر شناخت آسیبها و رفع آن و نیل به استانداردسازی فعالیتهاست؛ بنابراین از سال گذشته 4 راهبرد اصلی و 25 برنامه در راستای سه عرصه تربیت پژوهشگران عمومی، حرفهای و توانمندسازی کادر پژوهش طراحی شده است.
وی با اشاره به برنامههای هفته پژوهش حوزه خواهران اضافه کرد: نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی 28 استان از 21 آذرماه در مرکز مدیریت حوزه خواهران افتتاح خواهد شد، این نمایشگاه حاوی آثار آموزشی، پژوهشی، کتب منتشره و رسالههای سطح چهار است و تا پایان هفته هم دایر است همچنین اجلاسیه نکوداشت پژوهشگران و مدیران پژوهشی، استادان و طلاب پژوهشگر روز پنجشنبه، 25 آذرماه در تهران برگزار خواهد شد.
متولیان اظهار کرد: کارگاههای مشترکی از سوی استانهای مختلف در زمینه پژوهش با هدف همافزایی در حال برگزاری است همچنین کارگاههایی هم از سوی ستاد طراحی شده است که در حال اجراست و تلاش شده این برنامهها با محوریت راهبرد 5 ساله باشد.
معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران افزود: موضوع دیگری که در دستور کار قرار دارد بازخوانی فقه زنان، فقه کودک و تفسیر آیات مرتبط با موضوعات زن و خانواده است و کارگروه ویژهای هم از افراد توانمند و دارای دانش و مهارت لازم از ابتدای سال آینده تشکیل خواهد شد.
معاون پژوهش حوزه علمیه خواهران از فعالیت 12 گروه علمی در حوزه خواهران خبر داد و اضافه کرد: این گروههای علمی بازخوانی متون درسی مرتبط با زن و خانواده را شروع کردهاند و فضا برای ورود به عرصه نظریهپردازیهای جدید فراهم است.
وی با تأکید بر لزوم بازخوانی فقهی متون اصیل فقهی در موضوع زن و خانواده افزود: خیلی از ذخائر فقهی ما از متون فقهی اصیل در بحث زن و خانواده استخراج نشده است و قوانین متعددی در کشور در حال اجراست که با مباحث فقهی ما فاصله دارد، مثلا در موضوع حضانت و شهادت، عبارات علامه حلی و شیخ طوسی تبدیل به قانون نشده است و این خلأ در قوانین وجود دارد. ضمن این که باید بر این نکته تأکید شود که در موضوعی مانند نفقه و مصادیق آن، احکام فقهی و متون فقهی دقیقی با رویکرد حمایت از زنان داریم.
انتهای پیام