به گزارش خبرنگار ایکنا؛ پنجمین اجلاسیه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی امروز ۲۴ آذرماه، با حضور آیتالله محمدی ریشهری، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)، حجتالاسلام والمسلمین مروی، تولیت آستان قدس رضوی، حجتالاسلام والمسلمین کلانتری، تولیت آستان مقدس شاهچراغ(ع)، حجتالاسلام محمدحسن رحیمیان، تولیت مسجد مقدس جمکران، حجتالاسلام والمسلمین سعیدی، تولیت آستان حضرت معصومه(ع)، حجتالاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت در محل هتل کرامت ری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم پس از تلاوت آیاتی چند از کلامالله مجید، آیتالله محمدی ریشهری، تولیت آستان حضرت عبدالعظیم(ع) ضمن خیر مقدم به حضار در اجلاسیه طی سخنانی کوتاه اظهار کرد: هدف از برگزاری چنین اجلاسیهای همافزایی فرهنگی میان آستانهای مقدس است. از زمانی که حجتالاسلام والمسلمین رئیسی، تولیت سابق آستان رضوی پیگیری برگزاری چنین اجلاسیهای را به صورت جدی در دستور کار قرار داد، این اجلاسیه به طور مطلوبی تداوم پیدا کرد.
وی با بیان اینکه از ابتدا اصرار داشتم که دبیرخانه اجلاسیه در آستان قدس رضوی ایجاد شود، تصریح کرد: با حضور تولیت جدید آستان قدس رضوی و پیگیری برگزاری چنین اجلاسیهای، آستانهای مقدس دیگر ایران اسلامی از این مسئله پیروی کردند؛ بنابراین حرم مقدس امام رضا(ع) در راستای برگزاری این اجلاسیه محوریت دارد.
آيتالله محمدی ریشهری اظهار کرد: برگزاری این اجلاسیهها باید مقدمهای برای رسیدن به رهنمودهای راهگشای فرهنگی و اجتماعی رهبر معظم انقلاب در حوزه همافزایی بیشتر آستانهای مقدس کشور باشد.
وی با بیان اینکه بدون در نظر گرفتن نظرات رهبر معظم انقلاب اجلاسیههای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه به اهداف اصلی خود نخواهد رسید، اظهار کرد: ایشان نقطه نظرهای وسیع و دقیقی در این حوزهها دارند که باید چراغ راه همه ما شود. استفاده از نظرات رهبر معظم انقلاب علاوه بر افزایش همافزایی آستانهای مقدس کشور، موجب هماهنگی بیشتر و توسعه همکاریها نیز میشود.
تولیتها باید از منشور ولایت تبعیت کنند
وی استفاده از نظرات رهبر معظم انقلاب در پیشبرد اهداف آستانهای مقدس و بقاع متبرکه را نه تنها مستحب بلکه واجب دانست و افزود: تولیتهای آستانهای مقدس کشور باید از ایشان درخواست دیدار و جلسه ویژه برای پیشبرد برنامههایشان داشته باشند. نقطه نظرات رهبر معظم انقلاب در خصوص عملکرد بقاع متبرکه و رهنمودهای کار ساز ایشان باید به عنوان منشور ولایت مدنظرقرار گیرد تا شاهد تحول در حوزه همافزایی آستانها و بقاع متبرکه باشیم.
وی با تأکید بر اینکه امروز در توسعه بقاع متبرکه و امامزادگان واجب التعظیم باید از دوران صفویه پیشی بگیریم، گفت: خوشبختانه ملت ایران در طول تاریخ ارادت و علاقه خود را نسبت به اهل بیت(ع) به خوبی نمایش دادهاند. امروز ما به عنوان تولیتهای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه کشور، وظیفه داریم علاقهمندی مردم به اهل بیت(ع) را به سمت اهداف متبرک از پيش تعيين شده هدايت كنيم. استفاده از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب موجب از بين رفتن اختلافات، همافزايی بيشتر و ضمانت اجرا داشتن تصميمات اجلاسيهها میشود.
بقاع متبرکه سنتهای اصیل دینی را احیا کنند
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی نیز به ایراد سخن پرداخت و ضمن محکوم کردن تفرقهانگیزی در خلال یکی از نمازهای جمعه توسط یک امام جمعه اهل سنت، گفت: در این شرایط و موقعیت بیان سخنان تحریکآمیز و سخیف و بر خلاف اصول دین و آیات قرآن شریف، ذهن هر انسان آگاهی را به این سمت میکشاند که این آتشپراکنیها از سوی دشمن است و آنها به دنبال تفرقه در جامعه اسلامی هستند؛ به خصوص دولت استعمارگر انگلیس که در ایجاد تفرقه، دارای تجربه است. از علمای روشنبین و واقعبین و متعهد اهل سنت که این سخنان سخیف را محکوم کردند، تشکر میکنم.
حجتالاسلام مروی ادامه داد: آستانها میتوانند در احیای سنتهای اصیل فراموش شده و یا کمرنگ شده تلاش کنند و سنتهای خوب و بسیار ارزشمندی مانند جلسات قرائت قرآن خانگی و انجمن قرآنهای مختلف را پیگیری کنند. در گذشته هر هفته یک جلسه قرآن برگزار و برکات زیادی داشت. یک رقابت صمیمی و دینی را رقم میزد که امروزه متأسفانه تا حدودی کمرنگ شده است. روضههای خانگی امری بسیار ارزشمند بود که اگر تعطیل شود جایشان را اموری دیگر خواهد گرفت. اگر ما نتوانیم با دورههای قرآن این نیاز مردم را برطرف کنیم، جشنهای غربی که بار دینی و اسلامی ندارد آن را پر میکند، این در حالی است که ما میتوانیم به برکت آستانهای مقدس امور مهمی را دنبال کنیم.
وی افزود: آستانهای مقدس باید در زمینههای فرهنگی، اجتماعی و انقلابی وحدت رویه و هماهنگی داشته باشند. مصداق این موضوع در زمان کرونا اتفاق افتاد و من خبر دارم از جلساتی که بین تولیتها در شیوع کرونا رقم خورد. در آن زمان هماهنگیهای زیادی انجام شد و تجربه خوبی بود و میتوانیم در حوزههای دیگر با همین وحدت رویه ادامه دهیم. این امر میتواند در حوزههای مختلف مثل تحویل سال نو در آستانهای مقدس دنبال شود و با هماهنگی، کار مشترک نو و جذابی همراه با معنویت را انجام دهند.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه در حوزه مجاوران کمکاری و غفلت شده و باید در این زمینه برنامهریزی دقیقتری داشته باشیم، اظهار کرد: اگر بخواهیم زائران را تحت تأثیر فرهنگ ائمه(ع) قرار دهیم، ابتدا باید مجاوران را تحت تأثیر فرهنگ ائمه(ع) تربیت کنیم. مسیحیت برای تبلیغ دین از ابزار خدماتی و اجتماعی استفاده میکند و ما باید در این زمینه فعال باشیم. اموری همچون تأسیس بیمارستان، آزادی زندانیان و ... باید از سوی آستان امامزادگان توسعه یابد. اگر از ظرفیت این آستانهای شریف استفاده کنیم، دادگستریها تعطیل و به برکت این انوار الهی بسیار از مسائل اجتماعی حل میشود.
عزتمندانه از مواضع شیعه دفاع کنیم
آیتالله سیدمحمد سعیدی، تولیت آستان حضرت معصومه(س) نیز در پنجمین اجلاسیه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی با اشاره به سخنان آهانتآمیز یکی از ائمه جمعه اهل سنت، پیشنهاد داد: در بیانیه اجلاس آستانهای مقدس به طور منطقی، مدبرانه و با حفظ اصل وحدت آنچه که بهعنوان شبهه ایراد شده، پاسخ داده شده و عزتمندانه از مواضع شیعه یاد شود.
وی ادامه داد: به نظر میرسد با توجه به سخنانی که از ائمه اطهار علیهم السلام در خصوص شهر مقدس قم یاد شده است، این اجلاسیه بتواند نسبت به ویژگی شهر مقدس قم موضعگیری کند. بنابراین این مهم باید در بیانیه اجلاس رسماً اعلام شود، تا شهر مقدس قم به عنوان شهر مورد عنایت اهل بیت(ع)، مرکز انقلاب اسلامی و حوزههای علمیه حفظ شود.
آیتالله سعیدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تلاشها و اقدامات دولت در راستای تحقق منویات و رهنمودهای مقام معظم رهبری، اظهار کرد: در این راستا باید گامهای بلندی در راه احیای آستانهای مقدس برداشته شود.
ایجاد صلح و سازش میان مردم
در ادامه این اجلاسیه، حجتالاسلام والمسلمین صادقی، معاون قوه قضاییه طی سخنانی اظهار کرد: بخشی از آثار و برکات اعتاب مقدسه کشور در حوزه اجتماعی قرار دارد. این اماکن متبرکه به دلیل وجود امام معصوم یا امامزادگان و بزرگان، نقش معنوی و آثار روحی فراوانی در بین مردم ایجاد میکند.
وی افزود: در فرهنگ ما پیوند حول محور ولایت بسیار برجسته است و اولیای خدا همیشه نقطه اتصال مردم با خدا و پیوند خود مؤمنان با یکدیگر و نیز نقطه وحدت و گردهم آمدن مؤمنان با هم بودهاند.
حجتالاسلام والمسلمین صادقی بیان کرد: جامعه ما دچار تنشهای متعددی شده است که موجبات ایجاد گسست میان مردم را ایجاد میکند و واقعیت این است که هنوز نتوانستهایم از ظرفیت بقاع متبرکه در این زمینه استفاده کنیم. در این راستا مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه اولین تفاهم خود با را با آستان قدس رضوی منعقد کرد تا بتوان از این ظرفیت عظیم برای حل اختلافات مردم استقاده کرد.
وی افزود: همچنین آستانهای دیگر نیز میتوانند از این تفاهمنامه استفاده کرده و چنین برنامههایی را در دستور کار خود قرار دهند. در این راستا خادمانی تعریف میشوند که مأموریت اصلی آنها ایجاد صلح و سازش میان مردم است. ما باید بتوانیم زیر چتر ولایت اهل بیت(ع) مردم را به هم پیوند دهیم.
حجتالاسلام والمسلمین کلانتری، تولیت آستان حضرت شاهچراغ(ع) از دیگر سخنرانان این نشست بود. وی با بیان اینکه امروز گرفتار یک جنگ نرم و هجمه فرهنگی به تمام معنا و با شبیخون و ناتوی فرهنگی مواجه هستیم، گفت: عرصه مقابله و معارضه کاملاً تغییر کرده است. طبق هشدار رهبر معظم انقلاب، تمام مظاهر هجمهها و بمباران فکری ابتدا متوجه اندیشه فرزندان کشور و سپس متوجه دل و احساسات آنهاست.
وی گفت: دشمن درصدد است اندیشه را متزلزل و ایمان را نابود کرده و باورهای جوانان را بشکند و اگر نشد، روی احساسات، رفتار و سبک زندگی تأثیر بگذارد. اعتاب در چنین شرایطی باید در راستای تقویت اندیشه و توجه به احساسات پاک مخاطبان برنامهریزی کنند.
فرصتهای تربیتی بقاع متبرکه
وی با بیان اینکه پس از انقلاب اسلامی توسعه حرمها ۱۰ برابر افزایش داشته است، گفت: امروز باید به تناسب ناتوی فرهنگی، رویکرد ما تغییر یابد و توسعه فیزیکی را کاهش داده و با همه وجود به اندیشه و دل مخاطب بپردازیم. با توجه به حضور میلیونی مردم در اعتاب متبرکه، باید از این فرصتها نهایت استفاده را برای فرهنگسازی و تأثیرگذاری داشته باشیم.
کلانتری با اشاره به حکم اخیر رهبر معظم انقلاب در خصوص شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این حکم بیانگر آن است که باید یک تحول عظیم فرهنگی در ساختار و مأموریتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گیرد. به تعبیر مقام معظم رهبری امروز باید در عرصه جهاد فرهنگی فعالتر وارد شویم؛ بنابراین اعتاب میتوانند حرکت بزرگ و تحولی در سراسر کشور ایجاد کنند.
حجتالاسلام والمسلمین رحیمیان، تولیت مسجد مقدس جمکران نیز با حضور در این نشست طی سخنانی اظهار کرد: در شرایط حساس فعلی دشمن بر دو محور اقتصاد و معیشت مردم و فرهنگ متمرکز شده است. به نظر میرسد در این وضعیت، اعتاب و مراکز دینی میتوانند بالاترین نقش را در عرصه فرهنگی کشور ایفا کنند. من دو پیشنهاد در راستای عمل به رهنمودهای اسلام ناب دارم؛ یکی بهرهگیری از ظرفیت قرآن و دیگری عترت اهلبیت(ع) است.
تولیت مسجد مقدس جمکران با اشاره به انجام فعالیتهای مناسب در زمینه قرآن گفت: در مسئله حفظ قرآن در سالهای گذشته اقداماتی انجام شده است اما انتظار میرفت در این زمینه به عدد میلیونی برسیم اما متأسفانه به این میزان نرسیدهایم. برای فراگیر شدن مسئله حفظ قرآن باید تمرکزمان روی آیات منتخب با دو ویژگی آیاتی که برای عموم از نظر معنا و مفهوم قابل درک هستند و آیاتی که در زندگی روزمره از باب بایدها و نبایدها و اصول فقهی کارکرد دارند، باشد.
رحیمیان ادامه داد: با اینشیوه می توانیم به جای پرورش ۲ یا ۳ هزار نفر که فقط آیات قرآن را حفظ کردهاند، میلیونها انسان را پرورش دهیم که میتوانند علاوه بر حفظ آیات قرآن از رهنمودهای این کتاب آسمانی در زندگی خود و دیگران استفاده کنند.
تولیت مسجد مقدس جمکران با بیان اینکه مسئله زیارت یکی از راهبردهای مؤثر در تبیین عقاید دینی و مذهبی است افزود: هم در مسجد جمکران و هم حرم امام رضا(ع) و دیگر اماکن متبرکه به دلیل جاذبهای که اهلبیت(ع) دارند، هر سال حضور مردم و تراکم جمعیت در زیارت ائمه رو به ازدیاد است و این از معجزات بزرگان است. حضور در این فضاها زمینه را برای تربیت و ترویج فرهنگ اهل بیت فراهم میکند.
توریسم مذهبی را دریابیم
وی بهترین پایگاه و جایگاه برای تحکیم و ترویج مبانی دینی و مسائل اخلاقی را اماکن متبرکه دانست و گفت: در سال صدها میلیون دلار در جهان تحت عنوان توریسم صرف مراکز غیراخلاقی میشود. چرا در این شرایط ما از ظرفیتهای موجود برای حضور مردم در اماکن مذهبی استفاده نمیکنیم؟ در حالی که ما صدها میلیون عاشق اهلبیت(ع) داریم. باید بررسی کرد که چرا بر موضوع توریسم مذهبی که بالاترین نقش را در تحکیم مبانی دینی دارد، تمرکز نشده است.
بنابر گزارش ایکنا، از دیگر سخنرانان پنجمین اجلاسیه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت بود.
وی با بیان اینکه، سال گذشته سفر حج، عمره، عتبات و سوریه تعطیل بوده است اما این بدان معنا نیست که ما فعالیتی نداشتیم، گفت: برای زائرانی که سال ۹۹ ثبت نام کردند، سرمایهگذاری کردیم، آموزشهایی داده و برنامههایی انجام شده است و اگر حج در سال ۱۴۰۱ انجام شود باید برخی از این برنامهها دوباره انجام شود. متأسفانه در دوران کرونا، برخی از روحانیون کاروانها را از دست دادیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی بیان کرد: محور جلسات خود را انس با قرآن قرار دادیم و خصوصاً در استانهای بزرگ برنامه تجدیدالصلاة و انس با قران انجام شده یا قرار است انجام شود. پس از فروکش کردن کرونا ۴ هزار زائر به کربلا مشرف شدند. تعدادی سالن در کربلا و نجف و مقدمات سخنرانی در حرم امام حسین(ع) انجام شده و میخواهیم این مقدمات را در حرم حضرت عباس(ع) نیز انجام دهیم.
وی از جمله برنامههای اجرایی در نظر گرفته شده در حرم امام حسین(ع) را قرائت سوره فجر اعلام کرد و گفت: در کمیته فرهنگی اربعین نیز برنامه خاص قرآنی برای کسانی که جزء زائران پیادهروی اربعین بودند، اجرا شد.
کارکردهای اماکن مذهبی
وی با اشاره به تلاش برای تحقق سفر زمینی به عتبات عالیات، اظهار کرد: دولت عراق در این زمینه سختگیریهایی دارد. راهاندازی سفر حرمین سوریه در دست انجام است. درخواست سفر عمره را نیز تقدیم کردیم اما با توجه به منابع ارزی کشور بعید میدانم انجام شود. اکنون ۵ میلیون و 805 هزار نفر فیش عمره دارند.
نواب با بیان اینکه اماکن زیارتی کارکردهای متعددی دارند که از جمله آنها صلح افراد و آزاد کردن زندانیان است، گفت: در مسجدالنبی سالنهایی مانند اسماء الحسنی وجود دارد که برای اقدامات فرهنگی مورد استفاده قرار میگیرد. تمام اسماء خداوند بیان شده و برای آن فیلم قرار داده شده است. از جمله این سالنها، سیدالرسل است که تمام ابعاد زندگی حضرت را بیان میکند.
بیانیه پایانی
پایان بخش این مراسم قرائت بیانیه اجلاسیه بود که به شرح ذیل است:
اینک که با الطاف خداوند متعال و توجهات حضرت بقیةاللهالاعظم ارواحنا له الفداء پنجمین اجلاسیه آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ایران اسلامی در جوار بارگاه ملکوتی حضرت عبدالعظیم حسنی (سلاماللهعلیه) پایان مییابد، تولیتهای آستانهای مقدس ایران اسلامی، مسجد مقدس جمکران و نمایندگان ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه جمهوری اسلامی ایران و امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در بیاینهی پایانی اجلاسیه بر محورهای ذیل تأکید میکنند:
۱. اعضای اجلاسیه از مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) استدعا مینمایند که دیداری با ایشان داشته باشند و معظمله در آن دیدار نقطه نظرهای خود را در رابطه با مأموریت هویت جمعی آستان های مقدس و بقاع متبرکه و نمایندگان ولی فقیه در سازمان اوقاف و امور خیریه و امور حج و زیارت ذیل اجلاسیه بیان فرمایند تا به عنوان منشور همافزایی ملاک عمل قرار گیرد.
2. شاخص فعالیتهای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه همواره تمسک به قول رسول گرامی اسلام صلوات الله علیه و آله در حدیت شریف ثقلین است که فرمودند: إِنِّي تَارِكٌ فِيكُمُ اَلثَّقَلَيْنِ مَا إِنْ تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا لَنْ تَضِلُّوا بَعْدِي كِتَابَ اَللَّهِ وَ عِتْرَتِي أَهْلَ بَيْتِي وَ إِنَّهُمَا لَنْ يَفْتَرِقَا حَتَّى يَرِدَا عَلَيَّ اَلْحَوْضَ. بر این اساس و به منظور ترویج معارف قرآن و اهل بیت علیهمالسلام تمامی اقدامات بر این رکن استوار است.
3. تبیین، توسعه و صیانت از فرهنگ اسلامی در کنار مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمنان مستلزم رصد، تحلیل، برنامه ریزی، اقدام و ارزیابی مستمر فعالیتهای فرهنگی است. بخشهای فرهنگی آستانها و بقاع متبركه با لحاظ ویژگیهای خاص خود، با نصبالعین قرار دادن شرع مقدس، فرمایشات امام راحل عظیم الشأن و منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا با اتخاذ اهداف مشترک و وحدت رویه، ذیل گفتمان انقلاب اسلامی، احیای تمدن نوین اسلامی و ترویج
سبک زندگی اسلامی اقداماتی را برای تاثیرگذاری عمیق و پایدار در فضای عمومی کشور و جهان اسلام داشته باشند.
4. بهرهگیری جامع و نظاممند از ظرفيت آستانها و بقاع متبرکه در بستر سامانه فعال و جاری زیارت، در جهت ارتقای سطح معنویت، اخلاق، دینداری و ترویج فرهنگ اسلامی در فضای عمومی جامعه مستلزم سیاستگذاری و بهرمندی از محملهای قانونی است؛ این مهم با تدوین سند ملی زیارت تسهیل میگردد. با توجه به این نکته تولیتهای آستانهای مقدس و بقاع متبرکه ضمن اعلام آمادگی در تدوین این سند، از ریاست محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی درخواست میکنند تدوین این سند راهبردی را در دستور کار شورا قرار دهند.
5. مراقد و مزارات اهل بیت رسول گرامی اسلام صل الله علیه و آله همچون ذوات نورانی آنها و بنا به فرمايش امام عسکری علیهالسلام که فرمودند: نحنُ کهفُ مَن اِلتَجَأ اِلینا و نورٌ لِمَن اِستَضاءَ بِنا و عِصمةٌ لِمن إِعتَصَم بِنا. همواره پناهگاه تمامی انسانها بوده است. این آستانهای نورانی مصداق آیه مبارکه: فِي بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ، هستند. که مردم به آنها پناهنده میشوند و خداوند متعال را بندگی میکنند. تولیتهای آستانها و بقاع متبرکه همچون گذشته و کارنامهی روشن خود در این زمینه، خود را ملزم میدانند با توسعه خدمات اجتماعی و بسیج امکانات و ظرفیتهای مادی و معنوی در راستای محرومیت زدایی از نیازمندان مجاور و زائر قدم برداشته و در حد توان یار و یاور مستضعفان و مستمندان باشند.
6. با عنایت به مزین شدن پایان سال به مناسبت نیمه شعبان و میلاد حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و تأکید مصوبه اجلاسیه چهارم، آستانها و بقاع متبرکه بر خود لازم میدانند تا با استفاده از ظرفیتهای در اختیار در عرصههای گوناگون فرهنگی، علمی و اجتماعی در حوزه مهدویت، در جهت مأموریت و رسالت ذاتی خود به منظور ترویج فرهنگ انتظار موعود منتظر در راستای همدلی برای ظهور و استغاثه جهانی به حضرت حجت عجلاللهفرجه همت گمارند.
7. ضمن تأکید بر حرمت توهین و اسائه ادب به مقدسات مذاهب اسلامی، هر اقدام مخرب و توهین آمیز به مقدسات رفیع اسلامی از سوی افراد کوته بین که خواسته یا ناخواسته ابزار دست استکبار قرار میگیرند را محکوم میکنیم.
8. اجلاسیه پنجم بر پیگیری و تحقق کامل مصوبات این اجلاسیه و اجلاسیههای پیشین تأکید و دبیرخانه را ملزم به پیگیری و تحقق طرحهای ذیل مینماید:
در پایان اجلاسیه پنجم، آستانهای مقدس و بقاع متبرکه، ضمن بیعت مجدد با رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی و تجدید پیمان با آرمانهای حضرت امام خمینی رحمة الله علیه، یاد و خاطره آن امام راحل و شهیدان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی، مدافعان حرم، جهادگران و مدافعان عرصه سلامت را گرامی میداریم و از خداوند متعال برای آنان علو درجات و برای رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران اسلامی، سلامتی و توفیق روزافزون را مسئلت داریم.
انتهای پیام