کد خبر: 4028911
تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۵

ام‌البنین؛ اسوه صبر و ولایتمداری

ام‌البنین، همسر امام علی(ع) که چهار فرزندش در واقعه خونین کربلا به شهادت رسیدند و او در برابر این مصیبت صبر کرد و سه سال پس از عاشورای سال 61 ق در مدینه درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

ام‌البنین؛ اسوه صبر و ولایتمداریامام علی(ع) سالیانی پس از حضرت زهرا(س)، به سفارش برادر خود عقیل که از علمای نَسَب‌شناس بود و خاندان‌‏های عرب را به خوبی می‌‏شناخت، با فاطمه کلابیه ازدواج کرد. این بانوی بزرگوار از امام علی(ع) چهار پسر به نام‌‏های عباس، جعفر، عبداللَّه و عثمان به دنیا آورد و به اُمّ‌‏البنین یعنی مادر پسران معروف شد. هر چهار پسر ام‌‏البنین در واقعه خونین کربلا به شهادت رسیدند و او در برابر این مصیبت صبر کرد. وی پس از اطلاع از حادثه‏ عاشورا، عبیداللَّه، فرزند پسرش عباس را همراه خود به قبرستان بقیع می‌‏برد و اشعاری در رثای فرزندانش می‏‌سرود. مردم مدینه نیز جهت شنیدن ندبه‏ این بانوی بزرگوار در آن محل جمع می‌‏شدند و می‌‏گریستند. ام‌‏البنین سه سال پس از عاشورای سال 61 ق در مدینه درگذشت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

عکس‌العمل ام‌البنین به شهادت فرزندانش

آیت‌الله محمدرضا ناصری، نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه یزد به مناسبت سالروز وفات ام البنین در گفت‌وگو با ایکنا از یزد اظهار کرد: این بانوی بزرگوار وقتی به خانه حضرت علی(ع) آمد، فرزندان حضرت فاطمه(س) را مادرانه و مهربانانه بزرگ کرد و آنها را عزیز می‌شمارد و در واقعه کربلا نیز چهار فرزندش در راه امام حسین(ع) به شهادت رسیدند، اما وقتی خبر شهادت فرزندانش را شنید، او همچنان سراغ امام حسین(ع) را می‌گرفت.

وی با اشاره به اینکه عکس‌العمل ام‌البنین به شهادت فرزندانش و شهادت امام حسین(ع) نشانه علاقه او به ولایت و علامت بصیرت این بانوی والامقام است، گفت: امروز نیز مادران شهدای مدافع حرم، ام البنین‌وار فرزندان خود را به مسیر دفاع از حریم ولایت اعزام می‌کنند و لذا امیدواریم همه ما بتواینم قدردان مادران شهدا باشم و بصیرت و ولایتمداری را از آنها بیاموزیم.

امام جمعه یزد تصریح کرد: البته مادران و همسران شهدا باید سیره و سبک و آنچه شهدا به دنبال آن بودند، نگهداری و در پاسداشت آن تلاش کرده و به نسل‌های جوان و نوجوان امروز و آینده منتقل کنند.

جایگاه رفیع مادران در فرهنگ اسلامی

آیت‌الله سیدمحمدکاظم مدرسی، امام جمعه بخش مرکزی یزد نیز با اشاره به تسلیت سالروز وفات حضرت ام البنین، مادر چهار شهید بویژه قمر بنی هاشم، ابوالفضل العباس(ع) که به نام روز تکریم مادران و همسران شهدا نامگذاری شده، به روایتی از امام صادق(ع) که توسط مرحوم مجلسی در بحارالانوار، جلد 74، صفحه 49 ذکر شده، اشاره کرد.

وی اظهار کرد: امام صادق(ع) می‌فرمایند: «جاءَ رجُلٌ إلَى النَّبيِّ(ص) فقالَ: يا رسولَ اللّه، مَن أبَرُّ ؟ قالَ: اُمَّكَ، قالَ: ثُمّ مَن؟ قالَ: اُمَّكَ، قالَ: ثُمَّ مَن؟ قالَ: اُمَّكَ، قالَ: ثُمّ مَن؟ قالَ: أباكَ؛ مردى خدمت پيامبر آمد و عرض كرد: اى رسول خدا، به چه كسى نيكى كنم؟ فرمود: به مادرت. عرض كرد: سپس به چه كسى؟ فرمود: به مادرت. عرض كرد: بعد از او به چه كسى؟ فرمود: به مادرت. عرض كرد: سپس به چه كسى؟ فرمود: به پدرت.»

مدرسی افزود: در این روایت به این نکته اشاره می‌شود که آن مرد سه مرتبه از پیامبر درباره نیکی نام مادر را ذکر کردند و در مرتبه چهارم نیکی به پدر را یادآور شدند که در این روایت به نوعی جایگاه رفیع و منی مادران در فرهنگ اسلامی کاملاً روشن می‌شود که اولاً کرامتی که اسلام برای زن قائل است و ثانیاً ارزشی که اسلام برای مادر شدن و مادر بودن قائل است، جایگاهی بسیار رفیع و ویژه‌ای است. 

امام جمعه بخش مرکزی یزد بیان کرد: در این روایت بیان نمی‌شود نسبت به پدر بی توجهی داشته باشیم بلکه جایگاه مادران و همسران و در حقیقت مدیریت تربیتی خانواده را برای ما روشن می‌کند.

ام‌البنین؛ اسوه رشادت و فداکاری 

غلامحسین دشتی، رئیس شورای اسلامی شهر یزد نیز ضمن تسلیت سالروز وفات حضرت ام البنین(س)، این بانوی والامقام را اسوه رشادت و فداکاری دانست و گفت: این بانوی والا مقام با گذشت 1400 سال در فرهنگ اسلامی و نهضت حسینی اسوه و الگویی ماندگار برای بانوان جامعه هستند.

وی ادامه داد: بانوان به ویژه همسران و فرزندان شهدا و جانبازان امروزه می‌توانند با پیروی از این بانو پرفروغ‌تر از گذشته در مبارزه با استکبار ایفای نقش کنند.

دشتی به کلام امام راحل حضرت امام خمینی (ره) اشاره کرد که فرمودند: افتخار می‌کنم به حضور چنین بانوان دلیری در حوزه‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و حتی نظامی کشور همدوش مردان و حتی بهتر از آنان در جهت تعالی اهداف اسلامی گام بردارند.

انتهای پیام
captcha