
به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و رونمایی از نشان دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و همچنین سایت آن، امروز دوشنبه 25 بهمنماه از سوی سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی در معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی برگزار شد.
جمال رحیمیان، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در آغاز این نشست اظهار کرد: بحث تبیین در اصطلاح لغوی به معنای تعریف کردن، توضیح دادن و رفع ابهام کردن است و اساساً هر حرکت انسانی و فرهنگی و اجتماعی قاعدتاً باید با تبیین همراه باشد چراکه ما با انسان و جامعه سر کار داریم و انسان و جامعه حرکت نمیکند مگر اینکه مسیر آینده او روشن باشد. در جریانات سیاسی هم بحث تبیین جایگاه والایی دارد و در طول تاریخ در حرکتهای جهان اسلام و غرب و اقداماتی همانند انقلاب فرانسه، تبیین اهمیت داشته است.
جهاد تبیین در ایام انقلاب اسلامی
وی ادامه داد: در انقلاب اسلامی نیز وقتی امام خمینی(ره) مبارزه را شروع کردند اقدامات ایشان در راستای تبیین در ابتدا با چند سخنرانی است و بعد که عکسالعمل رژیم را که همان تبعید ایشان به عراق است میبینیم به عنوان پیشوای تراز اول انقلاب اسلامی، در درسهای فقهی خودشان موضوع نظریه حکومت اسلامی و ولایت فقیه را تبیین میکنند. پس از آن کتابهای ایشان به عنوان یک کتاب ممنوعه در میان مردم به وسیله شبکه گسترده روحانیت و مبارزان توزیع و مسئله تبیین با توجه به اقتضایات روز انجام میشود. با این تعریف باید گفت تبیین، امری ضروری برای جامعه و انسان است.
معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود: نکته دوم درباره کلمه جهاد تبیین است که مقام معظم رهبری به کار بردند. جهاد، کلمه خاصی است که در موارد فوقالعاده از آن استفاده میشود لذا استخدام این کلمه از سوی مقام معظم رهبری نشان دهنده وضعیت فوقالعادهای است که کشور و نظام در منطقه و جهان دارد و باید در شأن این کلمه، حضور جهادی داشته باشیم بنابراین اقدام امروز در برپایی این مراسم را باید به عنوان اقدامی جهادی ببینیم چراکه درگیر جنگ نرم و شناختی با دشمن هستیم و این رویارویی بدون اقدام جهادی و تبیینی میسر نیست.
ترفندهای دشمن برای مقابله با انقلاب
رحیمیان در پایان تأکید کرد: دشمنان انواع ترفندها و تکنیکها را به کار میبرند تا در این جنگ به تغییر باورها، هنجارها، نگرشها و ارزشهای ما اقدام کنند. مقام معظم رهبری میفرمایند دیکتاتوری رسانهای میخواهد مردم و جوانان ما را تحت تأثیر قرار دهد. در این شرایط وظیفه رسانههای کشور و به ویژه رسانههای جهاد دانشگاهی است که در این مسیر حرکت و با هژمونی رسانهای غرب مقابله کنند. مقام معظم رهبری به خوبی در اهمیت جهاد تبیین میفرمایند باید همانند یک شطرنجباز حرکت بعدی دشمن را در جهاد تبیین پیشبینی کنید و اقدامات شما، نه منفعلانه بلکه فعالانه باشد.

در ادامه این نشست، عباس سلیمینمین، پژوهشگر انقلاب اسلامی، گفت: باید ریشهیابی کرد که چرا ما امروز در حوزه فرهنگ و مخصوصاً علوم انسانی که رابطه تنگاتنگی با تولید فکر و اندیشه دارد دچار کندی هستیم. معتقدم علت این امر به اخلالهایی برمیگردد که در روند انقلاب ایجاد شد. انقلاب اسلامی در یک محیط کاملا باز، خودش و اصول و مبانی را در کنار سایر جریانها همانند چریکهای فدایی خلق، نهضت ملی، مجاهدین خلق و فداییان خلق و امثالهم عرضه کرد چراکه همه اینها برای تعالی جامعه، راه حلهایی ارائه میدادند اما سؤال این است که چرا یک راه حل در جامعه ما توانست اکثریت مطلق را به دست بگیرد؟ این موضوعی است که زیاد از آن غفلت شده است چراکه مبانی اسلامی جاذبههایی به لحاظ سنتی داشته و افرادی همانند دکتر شریعتی و آیتالله طالقانی نیز احیاگران تفکر دینی بودند و توانستند غبارها را از دین بزداید که طی سالها سلطه با استفاده از ابزارهای سخت، دچار انحراف و انزوا شده بود.
دلایل پیروزی انقلاب اسلامی
وی ادامه داد: وقتی نقاط قوت تفکر اسلامی برای قشر دانشگاهی و افراد فعال جامعه روشن شد منجر به تحرکات جدی در میان همه مردم شد و البته امام خمینی(ره) هم دارای ویژگیهایی مهمی بودند و ثابت کردند این انقلاب ظرفیت دارد که بتواند چتری برای دارندگان اندیشههای مختلف باشد. حضرت امام در دهه چهل، کاملا با ترور و حرکت مسلحانه مخالف بودند اما دیدگاه خود را بیان نمیکردند چراکه اگر مطرح میکردند اساساً سازمانی همانند مجاهدین خلق نمیتوانستند شکل بگیرند.
سلیمینمین یادآور شد: امام خمینی(ره) تفکری دارد که اگر قرار است تحولی در ایران صورت گیرد باید حول محور اسلام باشد اما این نسخه را برای لبنان یا سایر جوامع نمیپیچد بلکه نسخه ایشان با توجه به شناخت از جامعه است چراکه میداند هیچ عاملی غیر از اسلام نمیتواند منشأ تحول در جامعه ایران باشد. نکته دیگر اینکه حضرت امام(ره) میتوانست با یک اظهارنظر مختصر، بسیاری از جریانات سیاسی را از میدان بیرون کند اما چنین کاری نکرد چون انحصارطلب نبود.
این پژوهشگر تاریخ انقلاب اسلامی ادامه داد: چنین اقداماتی از سوی حضرت امام(ره) عظمت ایشان را نشان میدهد. این عظمت باعث شد اتحاد زیادی در میان مردم مخصوصاً حوزه و دانشگاه ایجاد شود چراکه دشمن دریافته بود که باید آنقدر اختلاف در میان اقشار جامعه ایجاد شود که هرگز وحدت ایجاد نشود. لذا امام خمینی(ره) با بزرگ منشی توانستند. در میان جریانات مختلف آرامش ایجاد کنند و آنها هم دریافتند که امام دلسوز آنها هم هست.
اهمیت بهرهگیری از روشهای امام(ره) در جهاد تبیین
وی تأکید کرد: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مشاهده میکنیم که حضرت امام در شورای انقلاب یا ساختار اجرایی کشور نگاه صنفی و به هیچ عنوان انگیزه قدرت نداشتند و یا اینکه مثلاً امتیازی ویژه برای فرزند خود در نظر بگیرد؛ امروز نباید به گونهای عمل کنیم که چنین ترسیم شود که حضرت امام قدرتطلب بوده و سایر جریانها را بیرون کرده است چراکه اینها با واقعیات انقلاب همخوانی ندارد.
سلیمینمین گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی امام راحل به الزامات حکومتداری توجه داشتند یعنی همه اقشار را ولو مخالف به وحدت دعوت کردند و به دنبال تخریب آنها نبودند بلکه هدفشان منافع جامعه بود. در عرصه تبیین هم باید دانست که آنچه منجر به توفیق انقلاب اسلامی شد کار فکری و دلسوزی برای همه افراد جامعه با تفکرات گوناگون بود لذا وظیفه ماست که در انقلاب اسلامی مطالعه کرده و روش امام را به خوبی بشناسیم تا بتوانیم از آن در راستای جهاد تبیین استفاده کنیم.
در پایان این مراسم از دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین»، نشان دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و همچنین سایت آن رونمایی به عمل آمد.
انتهای پیام