به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین حمید جزایری، دبیر همایش کتاب سال حوزه علمیه، امروز، دوم اسفند ماه در نشست خبری تشریح برنامههای بیست و سومین دوره این همایش، گفت: همایش کتابسال حوزه به بررسی و ارزیابی آثار حوزویان اعم از داخل و خارج کشور در قالب کتاب، مقاله علمی_ ترویجی و علمی_ پژوهشی و پایاننامه سطح چهار و دکتری میپردازد.
وی افزود: در سال ۱۳۹۹، مجموعه آثار واصل شده به دبیرخانه همایش در بخش کتاب، هزار و ۳۳۶ کتاب بود و از بین این تعداد اثر، هزار و دو اثر در ارزیابی اولیه واجد شرایط شناخته شد و این تعداد بیانگر رشد ۲۵ درصدی نسبت به آثار سال ۱۳۹۸ است. گروه کلام با ۱۵۳ عنوان و فقه و اصول با ۱۲۳ عنوان بالاترین تعداد را به خود اختصاص دادند.
جزایری بیان کرد: این تعداد آثار با حضور ۳ تا ۵ نفر از اعضای هیئت علمی در دبیرخانه همایش مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند و مجموعا سه هزار و ۸۰۰ ارزیابی اجمالی انجام شد و در نهایت ۲۷۵ اثر به مرحله دوم و ارزیابی تفصیلی راه یافتند و ۸۶۵ ارزیابی تفصیلی از سوی ۳۶۵ داور و ارزیاب علمی انجام شد. بعد از اعمال نظر گروههای علمی در شورای دبیرخانه همایش در نهایت سه اثر به عنوان برگزیده، ۲۴ اثر شایسته تقدیر و ۴۳ اثر شایسته تحسین شدند که در مقایسه با سال ۹۸، در بخش آثار علمی_ پژوهشی با ۴۹۴ اثر، شاهد ۳۰ درصد رشد بودهایم و در بخش تبلیغی_ فرهنگی هم با ۱۴۳ اثر نسبت به سال ۹۸، شاهد رشد ۸۴ درصدی هستیم.
وی اضافه کرد: در بخش مقالات هم از ۹۲ نشریه علمی پژوهشی و علمی ترویجی با مجوز وزارت علوم، ۲۵۰ مقاله به دبیرخانه واصل شد که ۲۴۱ مقاله واجد شرایط اولیه بودند و در ۱۶ گروه علمی، مورد ارزیابی اجمالی قرار گرفتند و ۹۰ اثر به ارزیابی تفصیلی ارسال و با ۲۲۹ ارزیابی تفصیلی در نهایت یک مقاله برگزیده و پنج مقاله هم شایسته تقدیر شد؛ امسال شاهد رشد ۳۵ درصدی در مقالات پژوهشی و رشد ۴۳ درصدی در مقالات ترویجی را شاهد بودیم.
استاد جامعة المصطفی(ص) اظهار کرد: در بخش مقالات، کلام با ۳۵ مقاله، فقه و اصول با ۳۴ مقاله، علوم اجتماعی با ۳۳ مقاله بیشترین آثار را به خود اختصاص دادند. ارزیابیهای ما سختگیرانه است ولی روند کمی و کیفی آثار رو به رشد بوده است و به دلیل همین سختگیریها کمتر از ۵ درصد آثار جزء شایسته تقدیر و شایسته تحسینها هستند.
دبیر همایش کتابسال حوزه علمیه گفت: در بخش پایاننامههای سطح چهار و دکتری نسبت به سال ۹۸، رشد ۱۵۵ درصدی داریم، ۱۹۵ عنوان در بخش برادران و ۱۶ عنوان در بخش خواهران داریم در صورتی که در سال قبل کلا ۱۳۸ عنوان داشتیم، گرایش فقه و اصول با ۶۱ عنوان، تفسیر با ۲۷ عنوان بیشترین تعداد را تشکیل دادهاند.
جزایری بیان کرد: هشت درصد آثار از سوی بانوان طلبه ارسال شده است، ۶۱ کتاب و ۱۶ پایاننامه و ۱۲ مقاله از خواهران به جشنواره واصل شد و در نهایت پنج مورد به مراحل ارزیابی تفصیلی و تقدیر و تحسین رسیدند؛ ۹۲ کتاب، ۱۵ پایاننامه و هشت مقاله هم از محصولات فضلای غیرایرانی از کشورهای مختلف مانند عراق، افغانستان، پاکستان، هند، کلمبیا، ترکیه و سنگال، لبنان و سوریه است؛ در مجموع ۱۰ درصد آثار مربوط به فضلای غیرایرانی است که دو مورد شایسته تقدیر و چهار مورد شایسته تحسین شناخته شدند.
دبیر همایش کتابسال حوزه اظهار کرد: مراسم معرفی و تقدیر از برگزیدگان روز پنجشنبه از ساعت ۹ با حضور مدیر حوزههای علمیه و مسئولان ارشد حوزه، افراد برتر برگزار خواهد شد و آیتالله نوری همدانی از مراجع تقلید هم سخنرانی میکند و از مقام علمی ایشان نیز تجلیل خواهد شد. این برنامه از برخی شبکههای رادیویی و تلویزیونی و اینترنتی به صورت زنده پخش میشود.
وی افزود: علاوه بر تقدیر از مؤلفان از چهار ناشر و سه مرکز پژوهشی برتر هم تجلیل میشود، هدف اصلی همایش که بخش اندکی از آثار حوزویان را به ارزیابی و نمایش میگذارد، تعمیق مباحث پژوهشی حوزه و جهت دادن به این فعالیتها است.
وی اضافه کرد: چندمحور هم در کتابسال به عنوان محورهای ویژه تعیین شد است، بیانیه گام دوم انقلاب، اقتصاد مقاومتی، کرونا، تمدن اسلامی، زن و خانواده، علوم انسانی اسلامی، فضای مجازی، محیط زیست و حوزه و روحانیت و برخی قلمروهای دیگر که مورد تاکید بیشتر دبیرخانه است. در بخش علوم انسانی اسلامی، ۴۳ اثر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
استاد حوزه علمیه تصریح کرد: پس از پایان همایش بیست و سوم و دوره پنجم مقالات، همایش بیست و چهارم از ۱۵ اسفندماه آغاز میشود و حوزویان تا پایان خردادماه سال آینده میتوانند آثار خود را به دبیرخانه همایش ارسال کنند.
جزایری همچنین اظهار کرد: در طول برگزاری ۲۳ دوره همایش، حدود ۲۰ هزار اثر به همایش رسیده است که هزار و ۳۳۶ عنوان کتاب برای امسال است؛ در آثار پذیرفته شده و رد شده با رشد خوبی روبرو هستیم.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد حضور زیاد خواهران در جشنواره علامه حلی و حضور کمرنگ آنان در کتابسال، افزود: همایش کتابسال برای خواهران و برادران است و فقط مقالات علمی پژوهشی و علمی ترویجی پذیرفته میشود ولی علامه حلی همه مقالات را پذیرش میکند همچنین ما در کتابسال از هر شماره مجله فقط یک مقاله را پذیرش میکنیم و این محدودیت در علامه حلی وجود ندارد.
جزایری بیان کرد: انبوه ورودی برای ما مطلوبیت دارد ولی انبوه خروجی مطلوبیت ندارد به همین دلیل ارزیابیهای سختگیرانه اعمال میشود و شاخصها دقیق و سختگیرانه هستند تا بتوان آثار را در سطح بینالمللی عرضه کنیم.
انتهای پیام