کد خبر: 4043125
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۶
رئیس‌جمهور در اختتامیه جایزه کتاب سال:

کتاب‌ها باید احیاگر اخلاق در جامعه باشند

آئین اختتامیه سی‌ونهمین دوره جایزه کتاب سال با حضور رئیس جمهور برگزار و از برگزیدگان جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی و جایزه جهانی کتاب سال قدردانی شد.

به گزارش خبرنگار ایکنا، آئین اختتامیه سی‌ونهمین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، صبح امروز سه‌شنبه 24 اسفند‌، با حضور حجت‌الاسلام سید‌ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور و محمد‌مهدی اسماعیلی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدعلی زلفی‌گل؛ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، علیرضا مختارپور، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اهالی فرهنگ در تالار وحدت و برگزار و جوایز برگزیدگان این دوره از جایزه کتاب سال و برگزید‌گان بیست‌و‌نهمین جایزه جهانی کتاب جمهوری اسلامی اهدا شد.

عدالت در «بیان» در کتاب‌ها رعایت شود

در ابتدای برنامه رئیس‌جمهوری ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران را یک رویداد علمی، فرهنگی و اجتماعی اعلام کرد و گفت: این رویداد و دیگر جشنواره‌های اینچنینی غیر از ارتباطات علمی، فرهنگی و اجتماعی که ایجاد می‌کند، یک رویداد برای کشف استعدادهای برتر و میدان‌دادن به آن‌ها است، تا روزبه‌روز بیشتر شاهد رشد فرهیختگان در جامعه و محافل علمی باشیم. بنابراین ضروری است پژوهشگران را بشناسیم و با تشویق آنها زمینه کار علمی و فرهنگی بیشتر و بهتر را فراهم آوریم.

رییس‌جمهوری با تاکید بر ضرورت کتابخوانی و این‌‌که امروز کتاب و کتابخوانی نقش بسیار مهمی در فهم و تحلیل سیاسی و اقتصادی دارد، ادامه داد: در نظام جمهوری اسلامی که در آن موضوع توجه به کتاب و کتابخوانی از اهمیت بالایی برخوردار است و امامین انقلاب هم توصیه فراوانی به کتابخوانی دارند و هم در زمینه نگارش خود در عرصه حضور داشته و دارند، این رویدادها اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

رئیسی با تاکید بر جایگاه ویژه کتاب در جامعه ایرانی عنوان کرد: کتاب، علی‌رغم همه‌گیری ابزار‌های نوظهور و رسانه‌ها و فضای مجازی، همچنان جایگاه خود را حفظ کرده و این ابزارهای نوظهور و تکنولوژی جدید وسیله‌ای برای انتقال محتوا و مضمون کتاب و درحقیقت در خدمت کتاب برای انتقال راحت‌تر محتوا است.

رئیس‌جمهوری با تاکید بر ضرورت استفاده از کتاب به‌عنوان پل ارتباطی بین تمدن‌ها، فرهنگ‌ها و بهترین اثر برای شناخت علوم مختلف و تاریخ و... بیان کرد: از طریق کتاب و آثار فرهنگ میان کشورها انتقال پیدا می‌کند. از این طریق می‌توانیم شخصیت‌ها را بشناسیم. کتاب بهترین ابزار برای شناسایی شخصیت‌ها است. اگر کتاب نبود، چگونه ممکن بود سعدی، حافظ، ابوعلی‌سینا را بشناسیم.

آیت‌الله رئیسی با تاکید بر رعایت حق مالکیت فکری و معنوی آثار ادامه داد: باید توجه داشت کسی که کتاب را می‌خواند حقی دارد که کمتر به آن توجه شده ‌است. به‌خصوص باید به حق مخاطب‌های کودک و نوجوان توجه و از حقوق آن‌ها حمایت شود.

وی با تاکید بر آزادی‌بیان و اندیشه در راستای انتشار کتاب افزود: در کتاب مقوله آزادی و عدالت در «بیان» هم موضوع مهمی است. البته هر سخنی را نمی‌توان بیان کرد. سخن باید منصفانه و با مبنای اساسی باشد. باید از زبان مردم سخن گفت و برای مردم حرف زد. بسیاری از مولفان مسائل را ساده بیان می‌کنند تا عموم متوجه آن شوند.

رئیس‌جمهوری با بیان این مطلب که باید به «عدالت در بیان» توجه کرد، عنوان کرد: این مسئله باید در تالیف‌های علمی و فرهنگی مورد توجه قرار بگیرد. در باب عدالت می‌توان کتاب‌ها نوشت. عدالت در تالیف باید به‌عنوان یک‌ محور مورد تاکید قرار بگیرد.

کتاب از جلوه‌های جهاد تبیین است

حجت‌الاسلام رئیسی در ادامه با اشاره به موضوع مهم بیان و تبیین و روشنگری، عنوان کرد: یکی از جلوه‌های جهاد تبیین، کتاب است. کتاب وسیله‌ای برای روشنگری است. بیانی که در کتاب استفاده می‌شود باید مبتنی بر عدالت باشد و مطالبی که در کتاب‌ها به آن پرداخته می‌شود اخلاق را در جامعه احیا کند و از آنچه زمینه‌های بی‌اخلاقی را در جامعه گسترش می‌دهد، پرهیز شود.

وی در پایان گفت: در این روزها بسیاری از افرادی که قلم خوبی دارند، در شرایط سختی به‌ سر می‌برند و باید از آن‌ها حمایت شود.

تلاش برای خود‌کفایی در صنعت نشر

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم ضمن تبریک اعیاد شعبانیه، با اشاره به حمایت‌های دولت سیزدهم از بخش فرهنگ عنوان کرد: دولت مردمی از ابتدا با وجود این‌که حوزه مطالبات مردم و مشکلات اقتصادی و معیشتی ایجاب می‌کرد که فضای دولت معطوف به حل این مشکلات شود، تلاش کرد پابه‌پای اقتصاد به فرهنگ و هنر هم توجه جدی شود، در همین راستا از ابتدای دولت شاهد ارتقاء و تلاش چشمگیر در این حوزه هستیم.

محمد مهدی اسماعیلی

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در دوره جدید در حوزه کتاب، فعالیت‌های متنوعی مدنظر قرار گرفته است که  تلاش برای خود‌کفایی در صنعت نشر و تولید کاغذ در اولویت قرار دارد. تلاش ‌ما این است که در سال ‌پیش‌رو و تا پایان سال 1401 تا 80 درصد به خودکفائی در حوزه نشر برسیم و آنچه برای تولید ارزان کتاب نیاز است، انجام دهیم.

اسماعیلی همچنین با اشاره به تلاش و کار بزرگ دولت در مقابله با کرونا و تلاش برای تعطیل نشدن برنامه‌های فرهنگی، تصریح کرد: در همین مدت کرونا دو دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران برگزار شد و در دوره دوم آن که همین چند ماه اخیر انجام شد، یک‌میلیون و 331 هزار نسخه کتاب فروخته شد و به‌صورت رایگان به 1265 شهر و 2975 روستا و ارسال شد، که اتفاقی کم‌نظیر است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین از برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سال آینده خبر داد و گفت: با تمهیدی که در ستاد ملی مبارزه با کرونا دیده شده و با رعایت کامل شیوه‌نامه‌های بهداشتی، نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در اردیبهشت‌ سال 1401 به‌صورت حضوری برگزار خواهد شد.

 اسماعیلی در ‌پایان با اشاره به سه فعالیت‌ مهم فرهنگی دولت سیزدهم، گفت: در همین  سه‌ماهه اخیر، شاهد برگزاری جایزه ادبی جلال آل احمد و جشنواره شعر فجر بودیم و جایزه کتاب سال سومین رویداد مهم فرهنگی است که با دقت و جدیت فراوان و داوری‌های علمی انجام شد.

آیینه‌ای از واقعیت ایران و اسلام در سایر کشورها

حجت‌الاسلام حمید پارسانیا، دبیر علمی سی‌و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در این آئین با بیان اینکه ورود علم در عرصه فرهنگ و تمدن و حفظ و انباشت آن از مسیر کتابت می‌گذرد و از این طریق هویت بین‌الاذهانی پیدا می‌کند، عنوان کرد: از این دو جایزه، یکی از به حوزه جمهوری اسلامی و دیگری به تلاش‌های محققان در حوزه بین‌المللی اختصاص دارد و پاسداشت حریم فرهنگ ایرانی اسلامی در درون و خارج از مرزها است.

حمید پارسانیا
پارسانیا وضعیت جایزه جهانی کتاب جمهوری اسلامی را آیینه‌ای از واقعیتی که ایران و اسلام در سایر کشورها پیدا کرده، خواند و افزود: هرچه این حوزه پربارتر و باشکوه‌تر باشد، واقعیت ما شکوهمندتر خواهد بود. کتاب‌هایی که در عرصه بین‌المللی ناظر به دو مؤلفه اصلی فرهنگ ما یعنی مطالعات ایران و اسلام نگاشته می‌شوند، از یک‌سو حاکی از وجهه بین‌المللی ما و از سوی دیگر بیان‌گر اهمیت و سهم فرهنگ و تمدن ما در جلب توجه متفکران و اندیشمندان جهانی است.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در ادامه گزارشی از فعالیت‌های دبیرخانه ارائه کرد و گفت: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در سه حوزه تالیف، ترجمه و احیا متون برگزار می‌شود. در سی‌ونهمین جایزه کتاب سال و در مرحله اول در مجموع 12.148 اثر مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت. در این مرحله هر گروه‌ علمی با حضور حداقل سه تن از داوران برگزار شد و درنهایت 257 عنوان کتاب به مرحله دوم داوری راه یافت.

پارسانیا با بیان اینکه در مجموع دو مرحله داوری بدون تکرار، 592 داور با دبیرخانه جایزه کتاب سال همکاری علمی داشتند. در مرحله اول درمجموع در 70 گروه علمی کار بررسی، ارزیابی و انتخاب آثار را به عهده داشتند. در مرحله دوم داوری، هم 257 اثر داوری شد که در مجموع دو مرحله نخست و دوم بیش از 77هزار نفر ـ ساعت کارشناسی و داوری کتاب زمان برده است.

دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در ادامه از تفکیک بخش فلسفه از روانشناسی در این دوره از جایزه کتاب سال خبر داد و گفت: در مرحله دوم سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی 58 اثر شایسته تقدیر و 17 اثر برگزیده معرفی و از دو شخصیت علمی و فرهنگی تقدیر می‌شود. در بخش بین‌الملل هم 67 اثر با 22 داور بررسی شده و 5 اثر برگزیده معرفی و تقدیر می‌شوند.

جایزه کتاب سال

در پایان مراسم از صاحبان آثار برگزیده و شایسته تقدیر سی‌و‌نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی و 5 برگزیده بیست و نهمین جایزه جهانی کتاب جمهوری اسلامی با اهدای لوح و تندیس تقدیر شد.

انتهای پیام
captcha