کد خبر: 4061052
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۷
در وبینار «دختران، حمایت‌های روانی -اجتماعی، توسعه» مطرح شد؛

ایجاد ایستگاه‌هایی برای ارائه حس موفقیت به دختران

در وبینار «دختران، حمایت‌های روانی -اجتماعی، توسعه» به خودکارآمدی روان‌شناختی دختران و همچنین توانمندسازی آنان و نقش مددکاران اجتماعی در خودکارآمدی دختران اشاره و از ایجاد ایستگاه‌ها و بزنگاه‌هایی برای ارائه حس موفقیت به دختران سخن به میان آمد.

وبینار علمی تخصصی «دختران، حمایت‌های روانی -اجتماعی، توسعه»

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ وبینار علمی تخصصی «دختران، حمایت‌های روانی-اجتماعی، توسعه» امروز سه‌شنبه 10 خرداد با همت سازمان بهزیستی کشور و جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) برگزار شد.

در ابتدای این وبینار آزیتا همتیان، سرپرست دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی ضمن تبریک ولادت حضرت معصومه(س) اظهار کرد: سخن خود را با یکی از رهنمودهای امام خامنه‌ای شروع می‌کنم که می‌فرمایند امیدواریم دختران جوان و زنان جامعه‌ی ما در الگوی زینب کبری دقت کنند و هویت و شخصیت خود را در آن ببینند؛ بقیه‌ چیزها فرعی است. جوهر ذات یک انسان اگر تعالی و روشنایی و شفافیت پیدا کند، همه‌چیز در مقابل او کوچک و قدرت او بر همه‌ کارهای دیگر، برای او تأمین می‌شود.

سرپرست دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی در ادامه به ضرورت توانمندسازی دختران و زنان اشاره کرد و گفت: یکی از شکل‌های کارآفرینی زنان در فضای خانه انجام می‌شود و بر همین اساس یکی از اهداف ما دبیرخانه ستاد توانمندسازی زنان و دختران است. توانمند شدن زنان و دختران بدان معنی است که آن‌ها بتوانند کنترل زندگی خود را در دست بگیرند و در ابعاد سیاسی و اجتماعی اثرگذار باشند و نقش‌آفرینی کنند.

همتیان تصریح کرد: امروز با افزایش سطح سواد در جامعه به‌ویژه در بانوان باید به سمت خط‌مشی‌گذاری خانواده محور حرکت کنیم اگر زنان و دختران شغلی را در پیش بگیرند قطعاً اعضای خانواده آنان نیز آن شغل را پیگیری می‌کنند. وظیفه اصلی ما در وزارت تعاون اجرای قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی است.

509 رشته مصوب در حوزه مشاغل خانگی داریم

سرپرست دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی بابیان این مطلب که 509 رشته مصوب در حوزه مشاغل خانگی داریم، گفت: البته مشاغل خانگی نوعی از کسب‌وکار است که اغلب موارد فقط برای آقایان تعریف‌شده است ولی ما در دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی برای جامعه هدف ما که بیشتر زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست هستند، برنامه‌های فراوانی داریم.

به گفته همتیان علاقه‌مندان می‌توانند با ورود به سامانه ثبت‌نام مشاغل خانگی و ثبت درخواست و رشته خود به راحتی مجوز کسب‌وکار را دریافت کنند. علاوه بر این سامانه افراد می‌توانند از طریق درگاه ملی مجوزهای کسب‌وکار و یا از طریق پورتال وزارت تعاون رشته مورد نظر خود را وارد و بعد از آن گواهی‌های فنی و حرفه‌ای خود را بارگذاری کنند و درخواست خود را ارائه دهند.

سرپرست دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی افزود: با توجه به رویکرد تحول‌آفرین وزارت مردم به حوزه مشاغل خانگی، با همکاری سازمان فنی و حرفه‌ای و جهاد دانشگاهی طرح توسعه ملی کسب‌وکارهای خانگی را پیگیری می‌کنیم و این سازمان‌ها ما را در زمینه آموزش و ارتقا و توانمندسازی دختران و کاربران یاری می‌کنند.

همتیان بابیان اینکه زنان و دختران در تاریخ و تمدن سازی نقش ویژه‌ای داشتند، گفت: در حوزه مشاغل خانگی باید اولاً همه دستگاه‌های اجرایی برنامه‌هایی مناسبی اتخاذ کنند در کنار این امر مراکز علمی و دانشگاهی ما می‌توانند چالش‌ها را احصا کنند و با هم‌افزایی نهادهای دولتی با غیردولتی و خیرین بتوانیم گام مهمی در حوزه سطح اشتغال زنان و دختران برداریم.

در ادامه این وبینار زهرا نقی زاده، رئیس جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س) ضمن تبریک ولادت باسعادت حضرت معصومه(س) اظهار کرد: امیدوارم با برگزاری چنین وبینارهایی بتوانیم نقشی در تعالی و سعادتمندی تمام دختران ایران اسلامی داشته باشیم. امیدواریم در کنار اخلاص دوستان ما در سازمان بهزیستی و سایر همکاران به حق این دهه کرامت برای تحقق این هدف اثربخش باشیم.

لیلا زعفرانچی، معاون بررسی‌های راهبردی و رئیس دبیرخانه ستاد زن و خانواده نیز یکی دیگر از سخنرانان این وبینار بود که ضمن تبریک ولادت باسعادت حضرت معصومه(س)، یاد و خاطره امام راحل(ره) را گرامیداشت و حادثه تلخ آبادان را به هم‌وطنان تسلیت گفت و برای بازماندگان آرزوی صبر کرد.

ایجاد ایستگاه‌ها و بزنگاه‌هایی برای ارائه حس موفقیت به دختران

زعفرانچی در ادامه به کلیدواژه حمایت‌های روانی –اجتماعی از دختران اشاره کرد و مؤلفه‌های کارآمدی تجربه زیستی را برشمرد و گفت: در حوزه بحث خودباوری دختران نیازمند ایجاد ایستگاه‌ها و بزنگاه‌هایی برای ارائه حس موفقیت به دختران هستیم و نباید صرفاً به کشف استعداد بسنده کنیم. اگرچه کشف استعداد می‌تواند منجر به القای کسب موفقیت در دختران شود.

معاون بررسی‌های راهبردی و رئیس دبیرخانه ستاد زن و خانواده در ادامه با طرح این سؤال که آیا الگوهای زن موفق با دختران ما سنخیت دارد و چقدر می‌تواند موفقیت خود را با زیست‌بوم دختران خود گره بزنیم؟ گفت: خودکارآمدی زنان ما می‌تواند نقش مؤثری در موفقیت آنان ایفا کند. باور اینکه دختران مملکت ما آینده‌سازان و معماران سرزمین ما هستند باید به‌نوعی در سیاست‌گذاری‌های ما وجود داشته باشد.

زعفرانچی بابیان اینکه سیاست‌گذاران باید دختران را به‌عنوان فعال جامعه در نظر بگیرند، افزود: نقدی که به حوزه سیاست‌گذاری وارد می‌شود این است که عموماً سیاست‌گذاری‌ها جنسیت‌زده هستند و از هدف اصلی سیاست‌گذاری که همان تعالی جامعه است غافل شدیم. در معاونت زنان و خانواده در لبه پرتگاه جنسیتی حرکت کردیم و مایل هستیم تا ریل‌گذاری‌ها را در مسیر صحیح هدایت کنیم.

وی در ادامه به تبیین انتظارات از دختران جوان اشاره کرد و گفت: به‌عنوان سیاست‌گذاران جامعه باید ببینیم که تا چه اندازه توانسته‌ایم با رؤیاهای دختران ارتباط برقرار کنیم و چقدر با این قشر همگرا هستیم و به نقش‌گرایی آنان را در جامعه باور داریم. اساساً حوزه دختران جوان ما فراتر از یک رویداد تقویمی است که نیاز به برنامه‌ریزی کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت دارد.

رئیس دبیرخانه ستاد زن و خانواده ضمن ابراز امیدواری برای تشکیل کارگروه دختران جوان اظهار کرد: سیاست‌گذاران باید نقش فاعلیت و عاملیت دختران را در جامعه به رسمیت بشناسند لذا ما با یک رویکرد ملی و تجمیع همه نیروها برای افتخارآفرینی و نقش‌آفرینی دختران فراخوانی پخش کردیم و ایده‌هایی نیز به دست ما رسیده است که کمیته ارزیابی مشغول ارزیابی این ایده‌ها است تا بتوانیم با محوریت فعال دختران در بحث سیاست‌گذاری اتفاقات خوبی رقم زنیم.

زعفرانچی در پایان اشاره‌ای به توانمندسازی دختران در سازمان بهزیستی داشت و گفت: هراندازه که در سازمان بهزیستی به مددجویان دختر توجه می‌کنیم باید به توانمندسازی آنان نگاه ویژه‌ای داشته باشیم. دختران باید عامل و فعال در رفع مشکلات بهزیستی باشند که همین امر می‌تواند سبب خودکارآمدی و خودباوری و ایجاد انگیزه برای دختران در حل مسائل آینده کشور شود.

در ادامه این وبینار محمد نصیری، معاون فرهنگی و امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ضمن تبریک ولادت حضرت معصومه(س) اظهار کرد: در دین مبین اسلام بر ابراز شادی و غم تأکید فراوانی شده است و ابراز شاید برای ولادت اهل‌بیت عصمت و طهارت و یکی از موضوعاتی است که می‌تواند هم جنبه فردی و هم جنبه اجتماعی داشته باشد. ما عزادار اتفاقاتی هستیم که برای هم‌وطنان عزیزمان در آبادان افتاده است و البته با مدیریت صحیح و نظارت اصولی این دست از اتفاقات قابل‌پیشگیری است.

نصیری در ادامه به بیانات ارزشمند مقام معظم رهبری در مورد زنان و دختران اشاره کرد و گفت: به تعبیر رهبر معظم انقلاب دختران و زنان ما تمدن‌ساز هستند. البته تمدن‌سازی سختی‌های بسیار فراوانی دارد و در انقلاب کبیر فرانسه شاهد این امر بودیم که طی چهل سال 5 نسل از انقلابیون از بین رفتند تا این کشور به حاکمیتی دست پیدا کرد که موجب تفاخر اروپا شد.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه به جایگاه حضرت معصومه(س) در میان اهل‌بیت اشاره کرد و گفت: همان‌طور که پیامبر اکرم(ص) فرموده بودند که حضرت زهرا(س) پاره تن من است همین تعبیر را امام موسی کاظم(ع) درباره حضرت معصومه(س) داشتند. ایشان در عین جوانی پاسخ گوی تمام شبهات علمی بودند. در همین راستا ما شاهد هستیم که بارگاه ملکوتی حضرت(س) محل صدور شیعه اثناعشری در جهان شده است.

نصیری افزود: مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی زمانی که می‌خواستند حوزه علمیه قم را تأسیس کنند به حضرت معصومه(س) تمسک کردند و نگاه ویژه آن حضرت(س) به حوزه علمیه قم سبب شد تا این حوزه از لحاظ جایگاه علمی در بالاترین سطح قرار گیرد. بر همین اساس که امام صادق(ع) فرمودند دختران، حسنه‏‌ هستند و پسران نعمت و روز قیامت براى حسنه پاداش داده می‌شود و از نعمت سؤال خواهد شد.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در ادامه به جایگاه والای دختران از منظر اسلام اشاره کرد و گفت: از منظر اسلام دختران و زنمان در جایگاه والایی قرار دارند و پیامبر(ص) در همین زمینه می‌فرمایند دختران چه خوبند، مهربان و نرم‌خو، مددکار و آماده به کار، انیس انسان، با برکت و علاقه‌مند به پاکیزگى هستند. بر همین اساس جنس محبتی که پیامبر اکرم(ص) به حضرت زهرا(س) داشتند متفاوت بود ایشان هرروز پیش از رفتن به مسجد به خانه حضرت زهرا(س) می‌رفتند و پس از سلام کردن به ایشان به سمت مسجد حرکت می‌کردند.

وظایف بهزیستی در قبال دختران

نصیری در ادامه وظایف بهزیستی در قبال دختران را بر شمرد و گفت: خداوند جایگاهی برای زنان و دختران قائل شدند که یک مرد هیچ‌گاه نمی‌تواند آن را انجام دهد که آن قابلیت تربیتی زنان و دختران است. بر همین اساس زنان در خانواده نقش اصلی را ایفا می‌کنند و موضوع صیانت از خانواده به‌عنوان یکی از مهم‌ترین وظایف آنان قلمداد می‌شود و جنس حضورشان در جامعه نباید به ظرفیت نسل‌سازی و محور بودن خانواده آنان لطمه‌ای وارد کند.

معاون فرهنگی و امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور عنوان کرد: امروز بخشی از جامعه هدف ما در سازمان بهزیستی دختران هستند که به نحوی خانواده و جامعه برای آن‌ها مخاطره ایجاد کرده است و در مراکز ما در قالب شبه خانواده نگهداری می‌شوند. آن چیزی که برای ما مهم است دخترانی هستند که قرار است تمدنساز شوند و به‌عنوان محور یک خانواده ایفای نقش داشته باشند. وظیفه سازمان بهزیستی صرفاً کاهش آسیب اجتماعی نیست.

دختری که امروز به سازمان بهزیستی پناه آورده است وظیفه‌داریم تا از او صیانت کنیم اما وظیفه اصلی ما تربیت او برای ورود به جامعه و نقش‌آفرینی در خانواده است. ما باید در نگارش قوانین این نگاه حداقلی را تغییر دهیم چراکه اگر دختران جامعه به انحراف کشیده شوند اثر سوء فراوانی نسبت به پسران خواهند داشت لذا ما باید نگاه متعالی‌تری به دختران داشته باشیم.

فریبا روایی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه و زوج درمانگر نیز در این وبینار از تمدنساز بودن دختران سخن به میان آورد و اظهار کرد: دختران برکت یک جامعه محسوب می‌شوند یکی از معیارهای جامعه توانمند موفقیت زنان و دختران آن جامعه است. حضرت محمد(ص) با اندیشه‌های نادرست جاهلیت دوران خود مبارزه کردند تا جایگاه دختران و زنان را در جامعه ارتقا دهند.

چرایی پرداختن به مبحث توانمندسازی دختران

در ادامه این وبینار حمیده عادلیان راسی، هیئت‌علمی گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی از چرایی پرداختن به بحث توانمندسازی دختران اشاره کرد و گفت: پنج دلیل مهم برای توانمند شدن دختران در جامعه وجود دارد. اول اینکه توانمند شدن حق دختران است. دومین دلیل توانمند شدن دختران به معنای داشتن خانواده سالم‌تر است. سومین دلیل توانمندی دختران به معنای کنترل چرخه فقر خانواده‌ها در جهان هست. دلیل چهارم این است که دختران توانمند شده باعث تقویت اقتصاد در سطح جامعه می‌شوند. آخرین دلیل کار درست و هوشمندانه توانمندی دختران است.

عادلیان با بیان اینکه اساساً توانمندسازی دختران در جهت دستیابی به توسعه پایدار دارای اهمیت است، افزود: تجارب نابرابری در سلامت و آموزش و خشونت و فقر در بین زنان نسبت به مردان در سراسر جهان بیشتر دیده می‌شود. اساساً توانمندسازی دختران در راستای حمایت از آن‌ها به‌منظور تأمین و تضمین پاسخ دادن به نیازهای اولیه آنان انجام می‌شود.

هیئت‌علمی گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی افزود: کار کردن هم‌زمان روی ساختارها و نهادهایی که تبعیض و نابرابری جنسیتی را تقویت و استمرار می‌بخشند یکی دیگر از مقولاتی است که باید در حوزه توانمندسازی دختران انجام شود البته این فرآیند شامل کمک به دختران برای رشد و توسعه اعتماد به نفس در خود شده و در نهایت صدایشان شنیده خواهد شد.

عادلیان در ادامه به تبیین نگاه سازمان ملل نسبت به توانمند شدن دختران پرداخت و اظهار کرد: حس خود ارزشی برای دختران برای توانمند شدن، حق انتخاب برای دختران، دسترسی به فرصت‌ها و منابع برابر، بحث کنترل بر زندگی در عرصه کلان‌تر، توانایی تأثیرگذاری که در جامعه از محورهایی هستند که سازمان ملل برای توانمند شدن دختران در جهان مدنظر دارد.

عضو هیئت‌علمی گروه مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به تشریح استراتژی‌های توانمند کردن دختران پرداخت و گفت:  دختران باید روی زندگی خود کنترل داشته باشند و درک درستی از حقوق خود داشته باشند و برای نیل به این هدف باید برنامه‌ریزی مناسبی روی حوزه رفاه و مشارکت دختران در جامعه داشته باشیم. برنامه‌های ما باید دختران را به آموزش مهارت‌ها و اطلاعات مجهز کنند.

عادلیان در پایان اظهار کرد: فعالیت‌های استراتژیک ما باید به دختران کمک کند که خود را به‌عنوان «دارنده حقوق» با انتخاب و فرصت ببیند. آن‌ها باید انتظارات خانواده‌ها و جوامع از دختران را تغییر دهند تا ازدواج با دختران جوان دیگر تنها گزینه موجود نباشد. آن‌ها باید شرایط دختران را تغییر دهند تا از حمایت بیشتر همسالان خود و ارائه‌دهندگان خدمات برخوردار شوند.

لزوم آگاه‌سازی افراد نسبت به حقوق شهروندی خود

در ادامه مریم سرلک، مسئول دفتر حمایت از حقوق زنان و کودکان پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه با بیان این مطلب که پیامبر اکرم(ص) فرمودند شخصی که دارای یک فرزند دختر باشد خدای متعال کمک‌کار و معین او بوده و برکت و مغفرتش را شامل او خواهد ساخت، اظهار کرد: امیدوارم روزی دختران سرزمینمان نسبت به حقوق خودآگاهی پیدا کنند. آن موردی که سبب توانمندسازی دختران در جامعه ما می‌شود آگاهی‌بخشی و اطلاع‌رسانی است.

سرلک با بیان اینکه تمام افراد جامعه باید به حقوق شهروندی خودآگاه باشند، افزود: اگر به نقش کلیدی دختران در جامعه دقت کنیم متوجه خواهیم شد که دختران محور اصلی جامعه کوچکی به نام خانواده هستند و زمانی که آنان تا این اندازه می‌توانند محوری باشند که اجتماع را بسازند، قطعاً باید توانمند شوند.

وی همچنین در ادامه به راهکارهای قانونی برای توانمندسازی دختران و زنان اشاره کرد و گفت: دادستانی کل کشور افتخار این را دارد که بتواند مدافع حقوق عامه باشد و یکی از این حقوق عامه منافع دختران است. در قوه قضاییه هرکجا که بزه‌دیده‌ای به ما مراجعه می‌کند از او حمایت خواهیم کرد.

مسئول دفتر حمایت از حقوق زنان و کودکان پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه همچنین به قانون حمایت از اطفال مصوب 1399 نیز اشاره‌ای داشت و اظهار کرد: ما در قوه قضاییه به این مسئله واقف هستیم که نظام خانواده باید از بسیاری مسائل دور شود و این امکان‌پذیر نیست مگر اینکه برای اطفال و نوجوانان قانونی تهیه شود و برای توانمندسازی آنان اقدام شود. باید بدانیم که اتخاذ هر برنامه مستلزم شناخت آداب‌ورسوم هر منطقه است.

سرلک در پایان با بیان اینکه هیچ‌وقت یک دختری که در سیستان یا کردستان و تهران زندگی می‌کند نمی‌توانیم با یک الگو و یک برنامه مشابه آماده ورود به جامعه کنیم، گفت: ما در قوه قضاییه به موضوع فکر می‌کنیم که جرم تنها به لحاظ فیزیکی انجام نمی‌شود بلکه ذهنیت و فکر افراد است که زمینه بروز جرم را فراهم می‌کند.

در انتهای این نشست نیز زینب بابایی، جوان‌ترین قاضی زن دادگستری؛ مژگان آقای محمدی، مدرس دانشگاه؛ معصومه حاتمی، فوق تخصص سلامت خانواده؛ رضا صفری شالی، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی و حجت‌الاسلام محمدرضا بهتاش، مدرس دانشگاه به ایراد سخن پرداختند.

انتهای پیام
captcha