ستاد امر به معروف و نهی از منکر نهادی است که در راستای توسعه نظاممند فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر، ترغیب آحاد جامعه به اجرای این فریضه با تأکید بر تذکر لسانی و تقویت نظارت عمومی در تمامی شئون و تعاملات اجتماعی، به سیاستگذاری و انجام فعالیتهای ترویجی، نظارتی، حمایتی، هماهنگیهای ستادی و بین دستگاهی مبادرت میورزد.
این نهاد به عنوان ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر از سال ۱۳۷۲ تأسیس شد. با تصویب قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و دستورالعمل اجرایی آن در سال ۱۳۹۴، این ستاد با تغییر نام و با عنوان ستاد امر به معروف و نهی از منکر در سه سطح مرکز، استان و شهرستان به فعالیتش ادامه داده است.
از جمله فعالیتهایی که این روزها از سوی این ستاد پیگیری و انجام میشود، تهیه طرح حجاب و عفاف است. در این راستا گروه اجتماعی خبرگزاری ایکنا برای آشنایی بیشتر با این طرح با حجتالاسلام والمسلمین سامان هادیپور، معاون مهندسی فرهنگی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، به گفتوگو پرداخت که مشروح آن را در ادامه میخوانید و مشاهده میکنید.
ایکنا ـ طرح ویژه «عفاف و حجاب» شامل چه بخشهایی است و چه مواردی را شامل میشود؟
ستاد با فوریتهایی مواجه شده است؛ دشمنان و تیم رسانهای آنها به صراحت وارد این کارزار شدهاند و دختران جامعه اسلامی را در مورد مسئله حجاب به گونهای تحریک میکنند که در برابر نظام بایستند.
دشمن حوزه حجاب و عفاف را یکی از خاکریزهای مقدم جنگ نرم قرار داده است؛ چراکه خوب میداند که اگر حجاب در جامعه اسلامی ضعیف شود و بانوان مسلمان در این زمینه دچار ضعف شوند، بیبند و باری اخلاقی ایجاد و نیز نهاد خانواده دچار آسیب و تزلزل میشود. ستاد با رصد موضوع به این جمعبندی رسید که ولو اینکه حجاب مانند عدالت اجتماعی اولویت ما نیست، اما فوریت امروز جامعه است. در این باره دشمن در حال ویران کردن خاکریزی است تا به دنیا نشان دهد که از خط قرمز نظام اسلامی عبور کرده است.
در چنین فضایی ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور مورد مطالبه عموم مردم مؤمن و متدین کشور است. همانگونه که مردم در موضوع گشت ارشاد مسئولان از ستاد توقع حمایت دارند، جمع کثیری از مردم و خانواده شهدا نیز در رابطه با موضوع حجاب و عفاف از ستاد مطالبه میکنند. بیش از 200 هزار جوان رشید این مرز و بوم جان خود را در نبرد با دشمنان اسلام از دست دادند و به شهادت رسیدند تا احکام اسلام که حجاب و عفاف نیز یکی از آنهاست، پابرجا بماند. همچنین موضوع مهمی که در وصیتنامه شهدا بدان توجه و توصیه شده، حجاب و عفاف است. شهدای ما جان خود را در راه خدا و اسلام فدا کردند تا ایران اسلامی جامعهای عفیفانه و با رنگ و بوی امام زمان(عج) باشد.
بنابراین، ستاد نمیتواند نسبت به این مطالبه مردمی بیتفاوت باشد. به همین دلیل ابتدا به بررسی ابعاد مختلف قضیه اقدام کرد. طی سالهای گذشته طرحهای مختلفی تدوین و اجرا شده بود که تمامی این طرحها و برخوردهایی که نسبت به حجاب و عفاف در کشور رخ داده است بررسی و آسیبشناسی شد. همچنین، ادارهکل حجاب و عفاف ستاد نیز شرایط امروز جامعه را از این منظر بررسی کرد و به این نتیجه رسیدیم که معضل پوشش و حجاب (که امروز در وضعیتی قرار دارد که هر انسان مؤمن و متدینی از مشاهده برخی صحنهها در شهرهای مختلف آزردهخاطر میشود و زیبنده جامعه اسلامی نیست) به لوازم مختلفی نیاز دارد.
ستاد در بررسیهایش به سه مسئله مهم دست پیدا کرد. اولین مسئله این است که علیرغم اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه 820 خود امر حجاب و عفاف را بین 32 دستگاه تقسیمبندی کرده و وظایف هر کدام از آنها را مشخص کرده است، مقوله حجاب و عفاف یک متولی پاسخگو ندارد؛ یعنی چنانچه مردم مؤمن با مقوله بدحجابی مواجه شوند، نمیدانند باید به کدام نهاد مراجعه کنند و کدام مسئول دراین زمینه ترک فعل کرده است. بدین ترتیب ستاد حاضر است که به عنوان یکی از این 32 دستگاه متولی و پاسخگوی حجاب و عفاف باشد، به شرط آنکه مسئولان نظام اختیار و جایگاهی قانونی را برای ستاد قائل باشند. همچنین، طرح جامعی را در 11 عرصه تهیه کرده و آن را در اختیار مسئولان و نیز بخش عمدهای از جامعه قرار داده است.
دومین مسئلهای که احساس شد مانع سر و سامان دادن به حجاب و عفاف در جامعه شده این است که تاکنون طرح جامعی که وارد مرحله اجرا شود وجود نداشته است. البته هر کدام از طرحهای پیشین دارای نقاط قوتی بودهاند، اما هیچکدام از جامعیت کاملی برخوردار نبودهاند. به همین دلیل طرح جامع ستاد مطرح شد.
سومین مسئله ضمانت اجرایی طرح بود؛ چراکه طرح مدنظر برای اجرای با قوت نیاز به ضمانت اجرایی دارد. بنابراین، ستاد اعلام کرد که سه راه وجود دارد. راه اول این است که باید قانون حجاب را در کشور کنار بگذاریم و اعلام کنیم که حجاب اختیاری است که این مسئله نشدنی است؛ چراکه اسلام این اجازه را به ما نمیدهد. امام(ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همواره بر مسئله حجاب تأکید کردهاند و نظام اسلامی از طرف خدا و معصومین(ع) اجازه ندارد که در این زمینه بیتفاوت باشد و موظف است تا احکام اسلام را در جامعه اجرا کند. راه دوم این است که شاهد ادامه وضع موجود در جامعه باشیم که این راه نیز تاکنون جواب نداده و نهادهایی مانند نیروی انتظامی نمیتوانند به تنهایی این موضوع را حل و فصل کنند. پس، راه دوم مقبول و معقول نیست. راه سوم، طرح جامع حجاب و عفاف بود که مورد حمایت همه مسئولان نظام و آحاد جامعه قرار گرفته است و وارد مرحله اجرا میشود. ستاد در حال تبیین این طرح در میان مردم و کارشناسان مختلف است و آنان میتوانند با مراجعه به پایگاه ستاد با جزئیات آن آشنا شوند و نظرات خود را ارائه دهند.
یکی از ویژگیهای طرح ستاد، جامعیت آن است. یعنی در این طرح تمامی ابعاد جامعه، که ممکن است در آن کشف حجاب صورت بگیرد، مدنظر قرار گرفته است. یکی از ابعاد این طرح شامل حوزه خانواده میشود که اصلاح امر حجاب و عفاف نیازمند کار فرهنگی است و بخشهای مختلف همچون رسانه ملی و ... میتوانند فرهنگسازی کنند. افراد پس از خروج از منزل وارد جامعه اسلامی و از حریم خصوصی خود خارج میشوند و چنانچه بیحجابی و بیعفتی صورت گیرد، مرتکب جرمی شدهاند که جنبه عمومی دارد و فضای جامعه را از لحاظ اخلاقی ناامن میکند. حضور افراد در محلات مختلف، خودرو، دانشگاه، اصناف، فروشگاه، مراکز تفریحی، محل کار، کشف حجاب در فضای مجازی و ... از عرصههای مختلفی است که در طرح جامع ستاد مد نظر قرار گرفته است. بنابراین، تمامی عرصههایی که افراد میتوانند در آنها کشف حجاب کنند دیده شده و برای هر کدام نسخه ویژهای مشخص شده است.
برای مثال نیروی انتظامی نرمافزاری را به نام «ناظر 1» برای خودروها و تاکسیها طراحی کرد و چنانچه بانویی در خودرو کشف حجاب کند، گزارش آن به ناجا ارسال و پیامک تخلف به صورت آنلاین به راننده خودرو ارسال میشود و اگر تکرار شود، خودروی خاطی توقیف خواهد شد. همانطور که رانندگان نباید از چراغ قرمز عبور و به بستن کمربند ایمنی اقدام کنند، حجاب نیز خط قرمز جامعه اسلامی است و باید آن را رعایت کنند. همچنین اگر کارمندان دولت در ورود به محل کار تأخیر کنند، با توبیخ مافوق خود مواجه میشوند و چنانچه این عمل را تکرار کنند، اخراج خواهند شد. حال اگر کارمندان حجاب را رعایت نکنند، نباید با آنها برخورد شود؟
متأسفانه برخی از کارمندان دولت از لحاظ حجاب وضعیت مناسبی ندارند. به همین دلیل، ستاد اولین مرحله از طرح حجاب و عفاف را از نهادها و کارمندان دولت آغاز کرده است. همچنین قرارگاهی به نام 21 تیر در ستاد راهاندازی شده است که طبق آن مسئولان بخشهای مختلف دولتی و حاکمیتی موظفند که کارمندان خود را تا 21 تیرماه نسبت به طرح حجاب و عفاف توجیه و این طرح را برای آنان تبیین کنند و چنانچه کارمندی پس از توجیه طرح، همچنان نسبت به رعایت حجاب و عفاف کوتاهی کرد، مدیر او مؤاخذه میشود. در این طرح به هیچ وجه با افرادی که کوتاهی میکنند تنشی به وجود نمیآید، بلکه مسئولان آنها باید پاسخگو باشند.
همچنین، فرد بدحجاب از سوی جامعه طرد میشود. اگر روزی مدیر یک نهاد در رابطه با بدحجابی کارمندان خود توبیخ شد، خود به دنبال رفع مشکل میرود و کارمندان خود را نسبت به این امر توجیه خواهد کرد. اگر مدیران جامعه تحت فشار قرار بگیرند و ملزم به اجرای قانون شوند، کارمندان خود را اصلاح خواهند کرد. بنابراین، به جایی خواهیم رسید که نیاز به وجود گشت ارشاد نخواهیم داشت. برای مثال اگر رانندهای، شخصی، تاکسی و اسنپ، به این دلیل که جریمه میشود خانم بیحجابی را سوار کند، این مسئله موجب میشود که این خانم برای رفع مشکل و پذیرش خود در جامعه، حجاب را رعایت کند. این مسئله به صورت غیرمستقیم زمینهای را ایجاد میکند که تمامی افرادی که قانون حجاب را زیر پا میگذارند به این جمعبندی میرسند که زیر پا گذاشتن این قانون به نفعشان نیست و باید قانون کشور را رعایت کنند.
این مسئله کاملا با سلامت جامعه مرتبط است و بسیاری از کشورهای مختلف با وجود اینکه مسلمان و اسلامی نیستند، برای پوشش افراد در محیطهای مختلف قانون مربوط به خود را دارند و همگان نیز موظف به رعایت آن هستند. بنابراین، مسئلهای نیست که فقط ما قائل به آن باشیم، بلکه در دنیا پذیرفته شده است و هر جامعهای در رابطه با آن قانون مربوط به خود را دارد. همگان باید بدانند که نوع پوشش در جامعه باید با داخل خانه متفاوت باشد.
بُعد دیگر طرح عفاف و حجاب، موضوع فرهنگی است. ستاد فقط به کار اجرایی و برخورد بسنده نمیکند. البته اینکه فقط به موضوع فرهنگ بیندیشیم و حل مشکل حجاب را فقط به امور فرهنگی محول کنیم، مناسب نیست و پاسخ نخواهد داد. بنابراین، فعالیت اجرایی و فرهنگی باید در کنار یکدیگر پیش رود و بدین منظور تمامی هزینههایی که از جریمه کردن افراد ناقض اخذ میشود به یک حساب ویژه واریز و سپس به فعالیت فرهنگی در عرصه حجاب اختصاص داده میشود و تمامی مؤسسات، نهادها و تشکلهای فرهنگی میتوانند از آن برای اجرای امور فرهنگی مربوط به حجاب و عفاف استفاده کنند.
ایکنا ـ برخی شبهات در جامعه مطرح میشود که چرا با وجود مشکلات عدیده اقتصادی و... باید به مقوله حجاب بپردازیم؟ پاسخ ستاد امر به معروف و نهی از منکر به این شبهه چیست؟
آیا میتوان گفت که چنانچه فردی با وجود مشکلات اقتصادی از چراغ قرمز عبور کرد، نباید او را جریمه کرد؟ باید به هر مسئلهای در جای خود پرداخته شود. آیا میتوان گفت با وجود مشکلات اقتصادی فراوان، آموزش و پرورش کشور را با وجود بودجه فراوانی که صرف آن میشود، تعطیل کنیم و هیچکس به تحصیل نپردازد؟ مقام معظم رهبری فرمودند: «فرهنگ مانند هوایی است که آن را تنفس میکنیم». اگر فرهنگ جامعه دچار آسیب و آلودگی شود، نتایج آن هزینههای سنگینی را به خانواده، اجتماع و حتی اقتصاد تحمیل خواهد کرد.
چند سال باید صبر کنیم تا مشکلات دیگر حل شود و سپس به سراغ حجاب و عفاف برویم؟ کشور در هر دورهای اولویتهایی دارد، اما آیا این مسئله باید باعث شود که از موضوعات مهمی همچون عفاف و حجاب غافل شویم؟ تمامی اتباع کشورهای مسلمان که به ایران اسلامی سفر میکنند نگاه ویژهای به ما دارند و ایران اسلامی را پرچمدار اسلام و فرهنگ اسلامی میدانند، اما وقتی با پدیدهای مانند بدحجابی مواجه میشوند، تعجب میکنند که ایران با وجود تمامی فعالیتهایی که در منطقه انجام داده و استکبار را به زانو درآورده، چطور با بدحجابی مواجه است؟ حجاب نماد نظام اسلامی است و دشمنان نیز در این زمینه سرمایهگذاری میکنند تا نشان دهند که توانستیم نماد اسلامی ایران اسلامی را از بین ببریم و به آن صدمه بزنیم. بنابراین، به هیچ وجه نمیتوانیم به این مسئله بیتفاوت باشیم.
بنابراین، حجاب و عفاف به عنوان یک اولویت در کنار باقی اولویتها حائز اهمیت است و باید بدان پرداخته شود. ستاد نیز به دنبال این است که این مسئله از بیبرنامگی خارج شود و متولی داشته باشد. برخی تصور میکنند که مسئله کشف حجاب و بدحجابی در جامعه برای نظام مهم نیست و این امر باعث میشود تا برخی افراد رفتارهایی را خلاف عفت عمومی انجام دهند که قابل پذیرش نیست.
ایکنا ـ در بسیاری از مکانهای عمومی بانوان و آقایان با مشاهده بدحجابی اقدام به تذکر لسانی میکنند اما برخی افراد از شرایط امر به معروف و نهی از منکر آگاهی کافی ندارند و گاه خودسرانه اقدام میکنند. این امر باعث درگیری و نزاع بین افراد میشود و رسانههای معاند نیز به دنبال بزرگنمایی هستند. ستاد برای آموزش امر به معروف به عموم شهروندان چه برنامههایی دارد؟
طبق قانون حمایت از آمران و ناهیان، یکی از وظایف ستاد کار فرهنگی و آموزشی است. طی یک سال گذشته چندین دوره آموزشی در ستاد ذیل معاونت علمی ستاد برگزار شد. فقط در یک دوره آموزشی با عنوان «طرح ملی امر به معروف نهی از منکر» 23 هزار نفر از سراسر کشور ثبتنام کردند و طی 18 جلسه در جریان مباحث معرفتی امر به معروف و نهی از منکر قرار گرفتند. همچنین افراد علاقهمند میتوانند به پایگاه اطلاع رسانی ستاد مراجعه و در این دوره ثبتنام و پس از گذراندن دوره آموزشی و آزمون، مدرک رسمی دریافت کنند.
همچنین پس از این دوره، دورهای به نام «ضابطان امر به معروف و نهی از منکر» برگزار و نیز مهارتها و مباحث حقوقی امر به معروف و نهی از منکر به افراد متقاضی آموزش داده شد. در حال حاضر دورهای به نام «بینش معروف» در حال اجراست که علاقهمندان (که براساس مباحث مطرحشده از سوی شهید مطهری تدریس میشود) میتوانند به پایگاه ستاد مراجعه و ثبتنام کنند. برای تسهیل کار علاقهمندان به منظور حضور در این دورهها، امکان حضور آنلاین وجود دارد. معاونت علمی ستاد به دنبال این است که رشته تخصصی و علمی امر به معروف و نهی از منکر را در گرایشهای مختلف در دانشگاه و مقطع کارشناسی ارشد راهاندازی کند.
به دنبال تربیت 10 هزار مربی و استاد امر به معروف و نهی از منکر در سال آینده هستیم. در حال حاضر در دانشگاه علمی ـ کاربردی به دنبال راهاندازی رشته مورد نظر در مقطع کارشناسی هستیم. ستاد به صورت جدی به بحثهای علمی و آموزشی معتقد است و چنانچه افرادی در رابطه با موضوع امر به معروف و نهی از منکر یا حجاب و عفاف صاحبنظر و منتقد علمی باشند، ستاد با آغوش باز پذیرای آنان است و میتوانند در کرسیهای آزاداندیشی ستاد شرکت کنند و در مناظرات علمی ستاد حضور یابند.
امروز حجاب و عفاف و امر به معروف و نهی از منکر از موضوعات مهم جامعه است و نهادهایی همچون وزارت ارشاد میتوانند هنرمندان و کارگردانان را به این سمت سوق دهند و آنان با تولید سریالها و فیلمهای سینمایی جامعه را به ضرورت رعایت احکام الهی آگاه کنند تا فرهنگسازی شود. اصلاح وضعیت پوشش در کشور نیازمند مطالبهگری آحاد مردم (اعم از خانوادههای شهدا، خانوادههای مذهبی و ...) از مسئولان و مشارکت جامعه در اجرای طرح عفاف و حجاب است.
مردم میتوانند به منظور اجرای بهتر طرح حجاب و عفاف در هشت عرصه مشارکت آموزشی، مشارکت نخبگان در ایدهپردازی و تکمیل طرح، مشارکت و نظارت در بازرسی، مشارکت رسانهای و خبری، مشارکت در اجرای طرح، مشارکت در مطالبهگری، مشارکت در بخش مالی و اعتباری و نیز مشارکت در موضوع مشاوران عفاف و حجاب با ستاد همکاری کنند. یکی کارهای ستاد ایجاد قرارگاه جهاد تبیین است که طرح حجاب و عفاف را به شکل صحیحی به مردم معرفی میکند تا بدانند که غرض از آن دستیابی به سلامت اخلاقی در جامعه و جلوگیری از برخی ساختارشکنیها و هنجارشکنیهاست.
ایکنا ـ در کنار طرح عفاف و حجاب، طرح گشت ارشاد مسئولان را در دست داشتید. این طرح در چه مرحلهای به سر میبرد؟
همزمان با تغییر دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، طی یک سال گذشته برنامهریزیهایی با توجه به دو موضوع اولویتها و فوریتها برای فعالتر شدن هرچه بیشتر ستاد انجام شد و اتفاقات خوبی رخ داد. از جمله مطالبی که در جامعه مطرح میشود این است که برخی تصور میکنند که ستاد پس از انتصاب دبیر جدید، بیشتر بر روی موضوع حجاب متمرکز شده است و تنها موضوعی را که دنبال میکند حجاب و عفاف است. باید اذعان کرد که اولویت ستاد بحث عدالت اجتماعی، مبارزه با فساد مسئولان و مطالبهگری از مسئولان نسبت به حقوق عامه است. ستاد این مسئله را وظیفه خود میداند که هر کجا حقی از مردم ضایع شود یا منکری از سوی یکی از مسئولان رخ دهد، از مردم حمایت کند.
به همین دلیل یکی از موضوعات محوری ما در ستاد، گشت ارشاد مسئولان است که رئیسجمهور در جریان انتخابات و برنامههای انتخاباتی خود بدان اشاره کردند و ستاد این مسئله را پیگیری کرد و رئیسجمهور نیز بر ضرورت فعال شدن گشت ارشاد مسئولان تأکید کردند. ستاد این مسئله را وظیفه خود دانست که این مطلب را از یک شعار انتخاباتی به یک اتفاق مبارک در جامعه تبدیل کند و این مسئله نیز خواسته مردم است.
گاهی اوقات مردم شاهد وقوع منکری در میان مسئولان کشور، چه در دولت و چه در سطح نهادهای حاکمیتی و مجموعه کارگزاران، نظام هستند. قانونگذار سه مدل را برای امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک اصل قانون اساسی یعنی اصل هشتم مطرح کرده است که شامل امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به مسئولان (گشت ارشاد مسئولان)، امر به معروف و نهی از منکر مسئولان نسبت به مردم(سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با افزایش جمعیت، صرفهجویی، خریدار کالای داخلی) و امر به معروف و نهی از منکر مردم نسبت به مردم است. هر سه مورد در اصل هشتم قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است و ستاد نیز در هر سه بخش مأموریتهایی دارد.
موضوع مهمی که امروز از سوی ستاد پیگیری می شود، مسئله گشت ارشاد مسئولان است که ذیل موضوع امر به معروف و نهی از منکر مردم و مسئولان تعریف میشود. زمانی که یک مسئول در هر سطحی مرتکب منکری شود، چنانچه مردم آن مسئول را نهی از منکر کرده و نیاز به حمایت داشته باشند، حتماً از سوی ستاد حمایت خواهند شد.
چنانچه در هر سطحی از کشور منکری احراز شود و مردم خواستند که با رعایت آداب و اخلاق به نهی از منکر اقدام کنند، مورد حمایت ستاد قرار خواهند گرفت. ما قطعاً با بیحرمتی و بیاحترامی در هیچ سطحی از امر به معروف و نهی از منکر موافق نیستیم، اما نهی از منکر تکلیف شرعی است، حتی اگر برای ما ثابت شد که یک مدیر و مسئول در هر سطحی از نظام مرتکب منکری شده است، وظیفه داریم که او را نهی از منکر کنیم.
چنانچه پس از نهی از منکر، مردم با برخورد نامناسب و عدم پاسخگویی و اصرار فرد بر منکر مواجه شوند، میتوانند گزارش خود را به ستاد ارسال کنند و ستاد نیز طبق وظیفه خود اقدام خواهد کرد. همه مدیران بدانند که اگر آمر به معروف و ناهی از منکر به وظیفه شرعی و قانونی خود عمل کند، هیچکس در هر سمتی حق ندارد او را مورد تعرض قرار دهد و اگر این اتفاق رخ دهد، طبق قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، که مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 94 است، اجازه داریم که با فرد خاطی برخورد کنیم و ممکن است که عزل شود.
بنابراین، در بحث گشت ارشاد مسئولان آمادگی داریم که هر جا مردم در هر سطحی، مسئولان نظام را نهی کردند و با برخورد نامناسب مواجه شدند، از آنان حمایت کنیم و مردم میتوانند گزارشهای خود را در پایگاهاطلاعرسانی ستاد ارائه و نیز مراحل پیگیری آن را از ستاد امر به معروف و نهی از منکر استانهای مختلف و پایگاه اطلاعرسانی ستاد رصد کنند. وظیفه ادارهکل حقوقی ستاد حمایت از آمران و ناهیان است. ستاد با هیچکدام از مسئولان در این فضا تعارف ندارد و این قانون مصوب مجلس است.
حمایت از امر به معروف و نهی از منکر و مطالبهگری مردم نسبت به مسئولان اولویت ستاد است. اکنون اداره تشکلهای مردمی و مطالبهگر ستاد اقدام به اعطای مجوز به متقاضیان در 300 ریزموضوع میکند و افراد و گروههایی که مجوز مطالبهگری دریافت میکنند رسما از سوی ستاد حمایت میشوند و میتوانند در عرصه تخصصی مطالبهگری و امر به معروف و نهی از منکر کنند. همچنین، در سطح امر به معروف و نهی از منکر مردم به مردم نیز به همین صورت است؛ یعنی چنانچه در سطح مردم به مردم نیز امر به معروف و نهی از منکری رخ داد و تعرضی به آمر و ناهی صورت گرفت، ستاد ورود میکند و شعب ویژه امر به معروف و نهی از منکر، که در دادسراها تشکیل شده است، به صورت ویژه به این مسائل میپردازند. همچنین، ادارهکل حقوقی ستاد در مواقع لازم وظیفه حمایتی خود را انجام میدهد.
گفتوگو از مجتبی افشار
انتهای پیام