کد خبر: 4072873
تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۰
گزارش نشست خبری سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه

واکنش به تخریب‌ رسانه‌ای ائمه جمعه و پیشنهاد قرآنی ایکنا

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در واکنش به پیشنهاد ایکنا مبنی بر برنامه‌ریزی جهت ارائه نکات تفسیری آیات قرآن در مراسم نماز جمعه، اظهار کرد:‌ قالب خطبه اول بهره‌مندی از آیات قرآن و روایات برای ارائه مواعظ اخلاقی است، لکن جا دارد به طور مستقل از این ظرفیت استفاده شود. 

حجت‌الاسلام نوری، سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه

به گزارش ایکنا، در آستانه فرارسیدن 5 مرداد، سالروز اقامه اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نشست خبری حجت‌الاسلام و المسلمین علی نوری، سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، صبح امروز، یکشنبه 2 مردادماه، برگزار شد. 

حجت‌الاسلام نوری در این نشست در پاسخ به پرسش ایکنا، درباره توصیه رهبر معظم انقلاب در تیرماه سال 1398 در دیدار ائمه جمعه مبنی بر دیدار و انس با جوانان و اختصاص یک زمان مشخص در هفته برای دیدار با جوانان و شنیدن مطالبات، دغدغه‌ها و شبهات آنها از سوی ائمه جمعه و چگونگی اجرای این توصیه گفت: مسئله جوانان دغدغه اصلی مقام معظم رهبری است و خاستگاه آن هم نماز جمعه است؛ ائمه جمعه باید در این زمینه فعال و کوشا باشند.

وی با بیان اینکه جوان‌سازی شبکه ائمه جمعه اولین اقدام ما در این راستاست، گفت: معدل سنی ائمه جمعه تازه‌وارد 40 سال است و این جوان‌سازی شبکه ائمه جمعه ادامه پیدا خواهد کرد. وقتی یک جوان در جایگاه امامت جمعه بنشیند خود این کار پیام خاصی دارد و نشاط و انگیزه و فعالیت‌های میدانی و نوع بیان او قطعا خیلی متفاوت است.

نوری اظهار کرد: یکی از محورهای اصلی برنامه جامع عمل ائمه جمعه شورای سیاستگذاری، موضوع جوانان و نوجوانان است و مسائلی احصا شده و برنامه‌هایی دریافت شده است و الان ائمه جمعه ما در این رابطه مشغول فعالیت هستند. از تأکیدات جدی رئیس شورای سیاستگذاری، حضور مدرسه‌ای ائمه جمعه در ارتباط با دانش‌آموزان است.

وی افزود:‌ ائمه جمعه در شورای استانی آموزش و پرورش عضویت دارد و لازم است امام جمعه با دانش‌آموزان انس داشته باشد و با معلمان دیدار کند و همچنین در فضای دانشجویی با دانشجویان ارتباط داشته باشد. به خصوص در بخش ستادهای نماز جمعه در تهران و استان‌ها تأکید ما مشارکت دادن جوانان در امر برپایی نماز جمعه و استفاده از ابتکارات آنهاست.

نوری همچنین درباره پیشنهاد ایکنا مبنی بر توجه بیشتر به قرآن و اختصاص وقت در برنامه‌های نماز جمعه برای قرائت یک آیه و ارائه تفسیر و نکات مختلف اخلاقی، عبادی، اقتصادی و ... مربوط به آن آیه در پیش از خطبه‌ها ظهار کرد: این مسئله بسیار دقیقی است که ارائه کردید. البته قالب خطبه اول بهره‌مندی از آیات قرآن و روایات برای ارائه مواعظ اخلاقی است. لکن جا دارد به طور مستقل از این ظرفیت استفاده شود. 

وی ابراز کرد: در ماه رمضان این ظرفیت وجود دارد و از گروه‌های قرآنی در قالب تواشیح و تلاوت و ترتیل قرآن در نمازهای جمعه استفاده می‌شود. الان در نماز جمعه تهران آنچه در دستور کار قرار دارد، تأسیس کانون قرآنی نماز جمعه تهران است که در زمینه حفظ، تدبر، تلاوت و ترویج معارف قرآنی مستقلا دارای برنامه باشد.

بنابر این گزارش حجت‌الاسلام نوری در آغاز این نشست با تبریک اعیاد ماه ذی الحجه و روز مباهله گفت: 5 مرداد سالروز تأسیس و آغاز امر نماز جمعه در ایران اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی و یاد امام راحل و شهدای محراب و ائمه جمعه و خادمان ستادهای نماز جمعه را گرامی می‌داریم که امروز شاهد هستی در بیش از 900 نقطه و پایگاه در سراسر کشور نماز جمعه برپا می‌شود.

وی افزود: جا دارد از شورای عالی انقلاب فرهنگی که مقدمات ثبت این روز را در تقویم با عنوان روز نمازجمعه فراهم کردند تشکر کنم. همچنین از مدیریت صدا و سیما که زمینه اولین برنامه تلویزیونی اختصاصی نماز جمعه را فراهم کنند تشکر کنم. این برنامه قراراست با عنوان «قرارگاه» روزهای جمعه از شبکه قرآن به مدت 2 ساعت پخش شود و در ارتباط با نمازهای جمعه با ائمه جمعه و کارشناسان بحث و گفت‌وگو می‌شود.

نوری با تقدیر و تشکر از دولت، مجلس، وزارت راه و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه گفت: این 4 ضلع دست به دست هم داند که 250 مصلی نیمه تمام تکمیل شود. انشالله با تکمیل این 250 مصلی شاهد ارائه خدمات دینی، مذهبی، فرهنگی، رفاهی و اجتماعی به مردم شریف ایران خواهیم بود. این مصلاها در عین حال که مرکز اجتماع دینی و ایمانی هستند، در دوران کرونا به مرکز واکسیناسیون تبدیل شده بود یا در حوزه معیشتی و اقتصادی مصلی‌ها مرکزی برای جمع‌آوری کمک‌های مؤمنانه مردم بودند.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با تشکر از مجموعه اصحاب رسانه و اساتید حوزه و دانشگاه گفت: این اقشار چه با نقدها و ارائه نظرات خود در خصوص نماز جمعه خطبه‌های ائمه جمعه و چه با انعکاس زیبایی‌های نمازهای جمعه و نهاد امامت جمعه، همراه ما بودند. این ارتباط قطعا منجر به یک تصویرسازی دقیق از نهاد امامت جمعه و بهتر شدن ذهنیت مردم نسبت به امر نماز جمعه می‌شود.

وی افزود: درخواست ما این است که انعکاس 900 نقطه و پایگاه نماز جمعه در دستور کار رسانه‌ها قرار گیرد. ناخواسته برخی پایگاه‌های نماز جمعه و شخصیت‌ها بیشتر در صدر اخبار قرار می‌گیرند ولیکن زیبایی‌ها و مجاهدتی که در برخی پایگاه‌های نماز جمعه در نقاط کوچک اتفاق می‌افتد بسیار شنیدنی و نشاط‌‌آفرین است.

نوری در تشریح ویژه‌برنامه‌های مربوط به 5 مرداد گفت: یک بخش برنامه‌های ما استانی و بخش دیگر سراسری است. در بخش استانی طبق روال هر سال ستادهای نماز جمعه و ائمه جمعه در هفته منتهی 5 مرداد در خطبه‌ها به ذکر و یاد شهدای نماز جمعه و بیان فضیلت‌های نماز جمعه می‌پردازند. همچنین محیط‌آرایی فضای شهری با کارهای هنری و گرافیکی با همکاری شهرداری‌ها انجام می‌گیرد. مسابقه کتابخوانی از کتاب تفسیر سوره جمعه از انتشارات دفتر نشر انقلاب اسلامی دیگر ویژه‌برنامه ماست.

حجت‌الاسلام نوری، سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه

وی بیان کرد: برنامه دیگر پویش «دعوت» است که هر یک از نمازگزاران جمعه یک جوان را از خانواده و نزدیکان را به این پویش دعوت می‌کنند و به نوعی دعوت نمازجمعه اولی‌ها را شکل می‌دهند. میزهای خدمت دستگاهی به عنوان رویکرد دولت سیزدهم در ایام 5 مرداد مورد عنایت بیشتری قرار می‌گیرد و حضور بیشتری در نماز جمعه خواهند داشت.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور یادآور شد: شعار «همیشه مردمی و همیشه انقلابی» رویکرد محتوایی و شعار 5 مرداد است و امسال هم در دستور کار قرار گرفته است. نمازهای جمعه مردمی و انقلابی بودند، خواهند بود و ادامه مسیر خواهند داد.

نوری گردهمایی سراسری ائمه جمعه کشور را رأس برنامه‌های ستاد بزرگداشت 5 مرداد شورای سیاستگذاری ائمه جمعه دانست و گفت: این گردهمایی از فردا، دوشنبه 3 مرداد، با حضور در حرم مطهر امام(ره) و بیعت با آرمان‌های امام(ره) آغاز می‌شود و تا چهارشنبه ادامه پیدا می‌کند.

وی ادامه داد: این گردهمایی امسال پس از حدود 3 سال با رعایت تمامی دستورالعمل‌های بهداشتی برگزار می‌شود. در این گردهمایی رؤسای قوای سه‌گانه حضور خواهند یافت و سخنرانی می‌کنند. همچنین وزرای اطلاعات، کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی نیز در این گردهمایی حاضر خواهند شد.

نوری اظهار کرد: گردهمایی در روز چهارشنبه، 5 مرداد، با دیدار با مقام معظم رهبری و استماع بیانات معظم له پایان خواهد یافت. شعار گردهمایی امسال «نمازجمعه، قرارگاه جهاد تبیین» است و انشالله با یک برنامه‌ریزی بسیار خوب شاهد یک گردهمایی بسیار پرمحتوا خواهیم بود.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در خصوص برخی مباحث پیرامون نوع مواجهه ائمه جمعه با مسادئل و مشکلات و عدم نقش فعال و مطالبه‌گرانه آنها در نمازهای جمعه گفت: از نظر ما اغلب ائمه جمعه فهرست بسیار بلندی از مطالبات و مسائل فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را مطرح می‌کنند و مردمی‌ترین و مطالبه‌گرترین جایگاه نسبت به حقوق مردم همین نمازهای جمعه است.

وی بیان کرد:‌ بخشی از این تلاش در شبکه‌های ما منعکس می‌شود اما قبول داریم که انعکاس رسانه‌ای ما ضعیف است و ما نتوانستیم حقیقت این شبکه نورانی امامت جمعه را تبیین کنیم. از رسانه‌ها در این راستا درخواست کمک و همکاری بیشتر برای انعکاس بهتر داریم.

نوری در ادامه به بیان دو نمونه موردی از مطالبه گری ائمه جمعه پرداخت و گفت: یک مورد مسئله مسکن و اجاره‌بها بود که اولین کسانی که به درک دقیق و کاملی از این مشکل رسیدند، ائمه جمعه بودند که به وفور در خطبه‌ها به طرح این مشکل پرداختند و از یک طرف توصیه و تذکر به صاحبخانه‌ها را برای همراهی با مردم در دستورکار قرار دادند و بعضا هم نهیب‌‌هایی در این زمینه بیان کردند و از طرف دیگر از دولت و مسئولان مطالبه‌گری کردند که توضیح دهند چه بسته‌های حمایتی و قوانینی برای حمایت از مستاجران در دستور کار دارند.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور افزود: مورد دوم بحث اصلاح سیاست‌های اقتصادی دولت بود که ائمه جمعه در قالب راهبردهای کلان با دولت همراهی داشتند اما در خصوص نحوه و روش اجرای این سیاست و آثار اجرای این سیاست با ذکر مثال‌ و ارائه عدد و رقم از تعداد کالاهایی که افزایش قیمت داشته‌اند، دولت را مورد نقد قرار دادند. در واقع ائمه جمعه هم مردم را دعوت به همراهی و خویشتنداری می‌کردند و هم به نقد روشی و نوع اجرای این سیاست‌ها پرداختند. به نظر می‌رسد ائمه جمعه یک الگوی موفق از نقش حاکمیتی و مردمی ارائه دادند.

وی تأکید کرد: لذا قطعا نماز جمعه و تریبون نماز جمعه، تریبون مطالبه‌گری حقوق مردم و حمایت از سیاست‌های کلان نظام و دولت است و انشالله بتوانیم با کمک اصحاب رسانه پوشش و انعکاس بهتر و دقیق‌تری از مطالبه‌گری ائمه جمعه داشته باشیم.

وی با اشاره به حجم تخریب‌ها در فضای مجازی نسبت به نماز جمعه و ائمه جمعه گفت: این مسئله حقیقتا کام جامعه را تلخ و فضای رسانه‌ای را آلوده می‌کند. توصیه ما این است در موضوعاتی که ابهام، شبه، سؤال، تحریف یا شایعه‌ای نسبت به بیانات ائمه جمعه صورت می‌گیرد به اصل بیانات مراجعه کنند.

نوری مصداق اخیر این تخریب رسانه‌ای را افتتاح یک قهوه‌خانه توسط یکی از ائمه جمعه خواند و گفت: در این رابطه یک موج سنگین رسانه‌ای ایجاد شد در حالی که اصل ماجرا این بود که جوانی که در مسیر خلاف و اشتباه بود، متنبه و آگاه شده بود و امام جمعه در این مسیر اصلاحی نقش به سزایی ایفا کرده بود. این جوان تصمیم گرفته بود کسب و کاری را شروع کند ولذا مغازه‌ای را تأسیس کرده بود و می‌خواست امام جمعه در افتتاح کار این مغازه حضور پیدا کند و امام جمعه هم این دعوت را پذیرفته و حاضر می‌شود تا این جوان را تشویق کند.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور ابراز کرد: بعد خبر اصلاح شد و اصل ماجرا تبیین شد اما سؤال این است آنهایی که خبر دروغی منتشر کردند و یک امام جمعه را تخریب کردند نباید مردانه و صادقانه به میدان بیایند و عذرخواهی کنند. وقتی این کار را انجام نمی‌دهند مشخص است که اغراض سوئی دارند و دنبال مسائل دیگری هستند.

حجت‌الاسلام نوری، سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه

وی درباره احتمال تغییرات در میان ائمه جمعه گفت: از سال 1396 تا به امروز 226 انتصاب صورت گرفته و به عبارتی این تعداد طلبه و روحانی وارد نهاد امام جمعه شدند که میانگین سنی این ورودی‌های جدید 40 سال است که همین متوسط سن ائمه جمعه سراسر کشور را به 49.2 سال رسانده است.

وی در پاسخ به سؤالی درباره آثار و نتیجه مطالبه‌گری ائمه جمعه و میزان تأثیرگذاری این مطالبه‌گری‌ها گفت: مطالبه‌گری امام جمعه بیان سخن و درد مردم از تریبون نماز جمعه است و مردم احساس می‌کنند حرف و خواسته آنها شنیده شده و بلند گفته می‌شود و خود همین گام اول بسیار مؤثر است.

نوری ابراز کرد: ما اینکه مطالبه‌گری به صورت مصداقی در مورد یک شخص مطرح شود، توصیه نمی‌کنیم. ائمه جمعه در شورای فرهنگ عمومی استان‌ها به عنوان رئیس حضور دارند و عضو قریب به 14 شورا هستند و می‌توانند در فرآیندهای اداری و سازمانی پیگیر مطالبات مردمی باشند. توصیه رهبر معظم انقلاب به ائمه جمعه این بود که از مبادی قانونی و فرآیندهای اداری پیگیر امور مردم باشید، مسئول مربوطه را دعوت کنید و به او یادآور کنید. احیانا اگر این مسیر به نتیجه نرسید، در آخر امر به خطبه‌ها برسد تا این مطالبه را عمومی کند تا مسئول مربوط به همکاری و همراهی مبادرت ورزد و البته ممکن است به عکس هم اتفاق بیفتد.

سخنگوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در پاسخ به سؤالی درباره آثار و تعداد میزهای خدمت گفت: در دولت سیزدهم در سراسر کشور این میزهای خدمت در نمازهای جمعه برگزار می‌شود و امروز تمامی پایگاه‌های نماز جمعه دارای میز خدمت هستند. در تهران بعضا 30 تا 40 میز خدمت برپا می‌شود و 2 تا 3 دستگاه ماند شهرداری تهران و قوه قضاییه به صورت ثابت حضور دارند و بقیه دستگاه‌ها نیز به صورت گردشی و موظفی حاضر می‌شوند و به صورت هفتگی در تهران بین 2 تا 3 هزارپاسخگویی انجام می‌شود.

نوری درباره توجیه شدن برخی ائمه جمعه از سوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه که بضعا سخنان هزینه‌ساز و حاشیه‌ای مطرح می‌کنند، گفت: یک ادعای غلطی نسبت به شورای سیاستگذاری مطرح می‌شد که متن واحدی به ائمه جمعه برای خطبه ارسال می‌کند اما از طرفی این مسئله مطرح می‌شود که چرا شورای سیاستگذاری در مقابل برخی سخنان ائمه جمعه کاری نمی‌کند و این دو اعا متناقض است. این نشان می‌دهد ائمه جمعه کاملا اختیار دارند و در جایگاه خطیب و امام جمعه خودشان متن سخنان را تنظیم کنند و تحلیل و ارائه می‌کنند و باید پاسخگوی تمام سخنان خود باید باشند.

وی تأکید کرد: لذا یک خط‌‌دهی مشترک از یک نقطه واحد برای همه صورت نمی‌گیرد و ائمه جمعه با حریت کامل تحلیل و نقد خود را به یک مسئول یا موضوع و مسئله ابراز می‌دارند. حتی در خطبه‌های اول امام جمعه به عنوان یک مجتهد دینی تحلیل خود را از یک فرع فقهی یا مسئله اخلاقی ارائه می‌دهد. بنابراین شورا هیچ خط‌‌دهی متمرکز و ملی را در خصوص خطبه‌ها ندارد.

نوری یادآور شد: براین اساس ائمه جمعه هم در خصوص ارائه‌ها و برداشت‌های دینی و فقهی و همینطور نظرات سیاسی باید پاسخگو باشند. بعضی مواقع ضریب‌های رسانه‌ای و نوع انعکاس، این برداشت را ایجاد می‌کند که سخن یک امام جمعه حاشیه‌سازی کرده است و البته در برخی مواقع خود امام جمعه نسبت به یک بخش از سخن خود یا مثلا ارائه آمار اشتباه عذرخواهی کرده و ما هم به عنوان نقطه ستادی نمی‌توانیم بی تفاوت باشیم رصد و ارزیابی‌های لازم را انجام می‌دهیم و تذکر و تغییراتی اگر لازم باشد انجام می‌دهیم.

انتهای پیام
captcha