عماد آبشناس، کارشناس و تحلیلگر مسائل منطقه، در گفتوگو با ایکنا درباره تحولات اخیر عراق و اهداف مقتدی صدر از این اقدامات گفت: اتفاقات اخیر عراق ریشه در ملاقات مقتدی صدر با محمد بن سلمان و محمد بن زاید و حمایت مالی عربستان و امارات از جریان مقتدی صدر دارد و برخی از افرادی که امروز در جریان صدر حضور یافتهاند همان بعثیهای قدیمی هستند و هدف آنها این است که عراق در صلح و ارامش نبوده و همیشه در آشوب باشد.
وی افزود: عربستان درصدد است از طریق جریان صدر بر عراق تسلط پیدا کند و به همین دلیل است که این جریان به هیچ وجه اجازه نمیدهد عراق بتواند به یک ساختار دموکراتیک باثبات و پایدار برسد. این جریان با وجود شرکت در انتخابات چون نتوانستند نظر خود را بر سایر جریانها و گروهها تحمیل کنند، اعلام خروج از مجلس کردند و حال که پارلمان عراق میخواهد دولت تشکیل دهد و نخستوزیر انتخاب کند این جریان با به کارگیری برخی اراذل و اوباش و دادن پول به آنها مجلس را مورد حمله قرار میدهد و اجازه طی شدن این روند دموکراتیک را نمیدهد.
آبشناس با اشاره به رضایت و خوشحالی آمریکا از این وضعیت گفت: قطعا اگر آمریکاییها از این روند خوشحال نبودند احتمالا واکنش نشان میدادند اما بیثباتی عراق قطعا به نفع آمریکا است. از طرفی برخی ارکان قدرت در عراق هم از این وضعیت چندان ناراضی نیستند. برای نمونه آقای الکاظمی، نخستوزیر، وقتی احساس میکند باید قدرت را ترک کرده و به فرد دیگری واگذار کند، فضا را برای تحرک و آشوب این جریان فراهم کند وگرنه نیروهای امنیتی باید امنیت پارلمان را تأمین میکردند و این جای توجیهی ندارد که چندین بار یک جمعیت به پارلمان، آن هم در منطقه سبز بغداد، حمله کنند و موجب تعطیلی پارلمان شوند.
این تحلیلگر مسائل منطقه با بیان اینکه منطقه سبز بغداد یک منطقه کاملا حفاظتشده و امنیتی است، گفت: حتی نزدیک شدن به این منطقه با برخورد نیروهای امنیتی مواجه میشود چه برسد به اینکه عدهای بخواهند وارد این منطقه شوند. لذا اتفاقات اخیر بسیار مشکوک است و برخی که نمیخواهند عراق روی ثبات و امنیت به خود ببیند از این جریان حمایت میکنند.
آبشناس درباره فضاسازی سنگین این جریان علیه ایران و اشاره فراوان آنها به دخالت ایران در امور داخلی عراق و کمرنگ کردن نقش مداخلهگرایانه آمریکا و عربستان گفت: تحلیل این مسئله بسیار ساده است؛ این افراد حقوقبگیر آمریکا و عربستان هستند و رژیم صهیونیستی در پشت پرده در حال سیاستگذاری است. در واقع شعارهای ضد ایرانی از خارج از عراق سرچشمه میگیرد و نهایتا برای اینکه وابستگی این جریان به آمریکا پنهان بماند ممکن است به دستور خود آمریکا چند شعار ضد آمریکایی هم سر داده میشود اما در عمل آمریکا و عربستان از این جریان حمایت میکنند و هر جا که اینها وارد قضیه میشوند ایران را هدف و محور اصلی شعارها و اقدامات خود قرار میدهند.
این کارشناس مسائل منطقه درباره نوع دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات اخیر عراق گفت: مقتدی صدر اگر مقتدی صدر شد به دلیل این بود که ایران زمانی ایشان و خانواده وی را حفظ کرد و نگه داشت در حالی که زمانی او جایی برای پنهان شدن نداشت. متأسفانه مقتدی صدر آنقدر فرد بیوفایی است که همه این محبتهای ایران را فراموش کرده است. این جریان به دلیل فقدان انسجام و یکپارچگی ممکن است قطعا روزی علیه مقتدی صدر موضع میگیرد زیرا وقتی او یک سری اراذل و اوباش و برخی بعثیهای سابق را پیرامون خود جمع میکند باید بداند اینها روزی با پول بیشتر از سوی جریانات دیگر علیه او میشوند. از طرفی تکلیف بعثیها هم که نسبت به خاندان صدر مشخص است و نمیتوان به چنین افرادی برای حمایت کردن دل خوش کرد.
وی بیان کرد: امیدوار هستم که آقای صدر بر سر عقل بیاید و متوجه شود تفرقه انداختن میان شیعیان به ضرر خود او هم تمام میشود و در نهایت در تاریخ ثبت میشود که او با حمایت عربستان و آمریکا بین شیعیان در عراق اختلاف و تفرقه ایجاد کرده است.
آبشناس با تأکید بر اینکه سیاست ایران تقویت وحدت در عراق است، گفت: تلاش مسئولان ایرانی این است که اتحاد و انسجام میان گروههای شیعی در عراق ایجاد شود. تفرقه میان شیعیان عراق تنها به نفع آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیستی است و هیچ کشور دیگری نفعی از این تفرقه نمیبرد.
وی با اشاره به سیاست دولت سیزدهم در خصوص توسعه روابط با همسایگان و وجود چنین نگاهی به عراق گفت: هدف همیشگی ایران در عراق تقویت ثبات و امنیت داخلی عراق و وحدت و انسجام شیعیان این کشور است و اگر این وحدت در میان شیعیان عراق نباشد، آنگاه آمریکا، عربستان و اسرائیل بیشترین بهره را از این تفرقه برده و در جهت جنگ داخلی میان شیعیان فعالیت خود را بیشتر میکنند. لذا آقای صدر باید این را درک کند نباید اختلافات شخصی خود با برخی افراد و جریانهای شیعه را در ساختار سیاسی عراق به ایجاد تفرقه میان شیعیان تعمیم دهد و کلیت عراق را گرفتار آشوب و بحران کند.
انتهای پیام