کد خبر: 4107510
تاریخ انتشار : ۲۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۲
در سالروز ولادت قاری فقید مصری بدانیم

استاد محمود علی البنا و حکایت تأسیس اتحادیه قاریان مصر + صوت تلاوت

شیخ محمود علی البنا از قاریان مشهور عصر طلایی قرائت( عصر عبدالباسط) در مصر است که درة القرآن لقب گرفته بود او بیش از ۲۰ سال برای تأسیس اتحادیه قاریان تلاش کرد و زحمت کشید تا تشکیل آن از مجلس مصر رأی آورد.

شیخ محمود علی البنا از قاریان مشهور عصر طلایی قرائت

به گزارش ایکنا، امروز شنبه، 26 آذر برابر با هفدهم دسامبر، سالروز ولادت استاد محمود علی البنا، یکی از قاریان بزرگ مصر و جهان اسلام و یکی از شرکای تأسیس اتحادیه قاریان و حافظان قرآن کریم در مصر است.

استاد البنا در زمره قاریان دوره سوم قراء کشور مصر است. دوره‌ای که آن را عصر طلایی تلاوت قرآن کریم در این کشور قلمداد می‌کنند و قاریان بزرگی نظیر مصطفی اسماعیل، منشاوی و عبدالباسط در آن زندگی می‌کردند.

شیخ محمود علی البنا در ۱۷ دسامبر ۱۹۲۶ میلادی در روستای شبرا باص از توابع شهر شبین الکوم در استان المنوفیه مصر متولد شد. پدر شیخ محمود نذر کرده بود که پسرش را حافظ کل قرآن کریم کند و از همین رو  او را به مکتب‌خانه روستا فرستاد. شیخ محمود نزد شیخ موسی المنطاش در سن ۹ سالگی حافظ کل قرآن کریم شد.

شیخ محمود در خاطرات خود درباره شیوه حفظ قرآن در دوران کودکی می‌گوید: من برای به ذهن سپردن هر آنچه را هر روز از مکتبخانه فرا می‌گرفتم، بسیار مشتاق بودم به نحوی که برخی شب‌ها را تا صبح بیدار می‌ماندم تا فردا مقابل استاد بی‌اشتباه محفوظات خود را ارائه دهم و بر مرور هر آنچه از قبل هم فراگرفته بودم تمرین و ممارست فراوان داشتم.

البنا سپس برای تحصیل در رشته علوم دینی به مسجد جامع الاحمدی در شهر طنطا در استان الغربیه رفت و در آنجا مشغول به تحصیل شد. او در سال ۱۹۴۷ میلادی به عنوان قاری جمعیت جوانان مسلمان مصر انتخاب شد. قبل از دهه چهل نیز او به عنوان قاری مسجد عین الحیاة و سپس مسجد امام رفاعی در قاهره منصوب شد.

اولین تلاوت رادیویی استاد محمود البنا مصادف با سالروز تولد

او 17 دسامبر ۱۹۴۸ به رادیو قرآن مصر راه یافت و نخستین قرائت رادیویی خود را مصادف با سالروز تولد 21 سالگی خود با قرائت آیاتی از سوره مبارکه هود، به صورت زنده به روی آنتن برد.

در سال 1959 به عنوان قاری مسجد احمدی در شهر طنطا در استان الغربیه منصوب شد و بار دیگر به آن شهر نقل مکان کرد و تا سال 1980 را در آنجا ماند.

در سال 1967 شیخ محمود به درخواست جمال عبدالناصر رئیس جمهور وقت مصر یک دوره از تلاوت قرآن کریم را همان سال برای رادیو قرآن مصر ضبط کرد.

شیخ البنا همچنین به عنوان قاری مسجد امام حسین(ع) قاهره نیز فعالیت کرد و تا قبل از وفات خود در بیستم ژوئن 1985 در آنجا به قرائت مشغول بود.

استاد محمود علی البنا یکی از مدافعان جدی تأسیس اتحادیه برای قاریان بود و بیش از 20 سال برای تأسیس این نهاد تلاش کرد و در واقع یکی از بنیانگذاران اتحادیه بود. وی در سال 1984 به عنوان معاون اتحادیه منصوب شد. یعنی در واقع وی به دلیل ارادتی که به استاد عبدالباسط داشت، او را به عنوان ریاست این جمعیت معرفی کرد و خود سمت نایب‌رئیسی را به عهده گرفت.

ختم یاسین برای تأسیس اتحادیه قاریان مصر

حکایاتی درباره تأسیس اتحادیه هست که او و شیخ احمد الروزیقی نزد رئیس مجلس مردمی(پارلمان) آن زمان رفتند و او را تهدید کردند که اگر قانون اتحادیه در مجلس مطرح نشود، تمام اساتید و قاریان بزرگ را جمع و ختم یاسین [سنتی در مصر که معتقدند ختم یاسین علیه کسانی که به آن‌ها ظلم شده مجرب است و حاجت را برآوده می‌کند] کنند.

استاد محمود علی البنا بیش از ۲۰ سال برای این اتحادیه تلاش کرد و زحمت کشید تا تشکیل آن از مجلس مصر رأی آورد. پس از تشکیل «اتحادیه قاریان»، وی به دلیل ارادتی که به استاد عبدالباسط داشت، او را به عنوان ریاست این جمعیت معرفی کرد و خود سمت نایب رئیسی را به عهده گرفت.

استاد محمود البنا برای رساندن صدای قرآن به بسیاری از کشورهای جهان به عنوان قاری یا داور مسابقات سفر کرد. قرآن کریم را در مسجد الحرام و مسجد النبی(ص) و مسجد اموی هم قرائت کرده است.

شیخ محمود علی البنا پس از سفری پر مشغله در بیستم ژوئیه 1985 میلادی درگذشت. او را در مقبره خود که در مسجد شبرا باص که به روستای خود متصل است به خاک سپردند. حسنی مبارک، رئیس‌جمهور سابق مصر در سال 1990 میلادی مدالی به نام مدال علم و هنر را به او اعطا کرد.

در ژانویه گذشته دولت مصر در قالب طرحی با نام عاش هنا(مانا باد این مکان)  که به مناسبت گرامیداشت نام چهره‌های ماندگار عرصه علم، فرهنگ و هنر مصر به اجرا گذاشته است، نام شیخ البنا و منزل خود را در لیست این طرح قرار داده و تابلوی «عاش هنا» را مقابل منزل استاد در منطقه مصر الجدیده قاهره نصب کرد.

تابلوی «عاش هنا» مقابل منزل استاد محمود البنا

استاد محمود علی البنا از صدایی پر حجم و با استحکام برخوردار بوده است و سبک قرائت استاد به عنوان یک سبک آموزشی خاص قابل استفاده است.

به گفته کارشناسان از ویژگی‌های تلاوت وی خواندن با طمأنینه است. تحریرها در تلاوت ایشان به صورت بسیاری از قراء نیست و تقریباً لرزشی ندارد، بلکه تا حد زیادی قابل شمارش است و تحریرها متناسب با سرعت خواندن است.

 تلاوت وی با وجود کندی که در نحوه اجرا دارد، حوصله را سر نمی‌برد، بلکه نغمات آن‌قدر لطیف هستند و چینش اصوات، نتها و تحریرها در آن به حدی جذاب هستند که انسان فکر کندی تلاوت را نمی‌کند.

از دیگر خصوصیات فنی تلاوت‌های استاد البنا حزنی است که در صوت او وجود دارد و حزین تلاوت کردن اوست.

در اجرای مقامات قرآن و نغمات، حالت کلی استاد علی البنا، وقار، صلابت، ترس و خشوع در قرائت است. یعنی وی را استادی خاشع می‌دانند که هیچ گاه در بخش قرار، جواب و جواب جواب دچار تکلف نشده است.

در ادامه تلاوتی نادر از اجرای استاد محمود علی البنا از سوره مبارکه انعام را مشاهده می‌کنید.

 
استاد محمود علی البنا در این فایل، آیات 36 تا 38 سوره مبارکه انعام را تلاوت می‌‌کند.
إِنَّمَا يَسْتَجِيبُ الَّذِينَ يَسْمَعُونَ وَالْمَوْتَى يَبْعَثُهُمُ اللَّهُ ثُمَّ إِلَيْهِ يُرْجَعُونَ ﴿۳۶﴾
تنها كسانى [دعوت تو را] اجابت مى‌كنند كه گوش شنوا دارند و [اما] مردگان را خداوند [در قيامت] بر خواهد انگيخت‏ سپس به سوى او بازگردانيده مى‌شوند (۳۶)
وَقَالُوا لَوْلَا نُزِّلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِنْ رَبِّهِ قُلْ إِنَّ اللَّهَ قَادِرٌ عَلَى أَنْ يُنَزِّلَ آيَةً وَلَكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ ﴿۳۷﴾
و گفتند چرا معجزه‌‏اى از جانب پروردگارش بر او نازل نشده است بگو بى‏‌ترديد خدا قادر است كه پديده‏‌اى شگرف فرو فرستد ليكن بيشتر آنان نمى‏‌دانند (۳۷)
وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا طَائِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلَّا أُمَمٌ أَمْثَالُكُمْ مَا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِنْ شَيْءٍ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ ﴿۳۸﴾
و هيچ جنبنده‏‌اى در زمين نيست و نه هيچ پرنده‏‌اى كه با دو بال خود پرواز مى‌‏كند مگر آنكه آنها [نيز] گروه‌هايى مانند شما هستند ما هيچ چيزى را در كتاب [لوح محفوظ] فروگذار نكرده‏‌ايم سپس [همه] به سوى پروردگارشان محشور خواهند شد (۳۸)
 
گزارش: الهام مؤذنی
انتهای پیام
captcha