به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست هماندیشی بازآرایی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، امروز ۲۵ بهمن در مجموعه شهدای هفتم تیر برگزار شد.
فعالان حوزه فرهنگی نظرات و دغدغههای خود را در ابتدای این نشست هماندیشی در رابطه با بازآرایی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، مقابل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کردند.
جامعهپردازی ولایی با محوریت پیوند مسجد
حجتالاسلام میرمحمدیان، مسئول بنیاد هدایت طرح خود مبنی بر «مسجد جامعهپرداز» چنین بیان کرد: ضرورت احیای امامت به عنوان ایده مرکزی احساس میشود. اگر میخواهیم بازآرایی را چه در ساختار و محتوا اجرا کنیم، باید به مساجد توجه کنیم و اگر میخواهیم به تمدن اسلامی پویا دستیابیم، باید به مسجد که ظرفیت مکان پایه است، توجه کنیم.
وی افزود: ما در مساجد ضعیف هستیم اما این ضعف بهقدری نیست که بخواهیم از آنها ناامید باشیم. پیشنهاد اصلی ما جامعهپردازی ولایی با محوریت پیوند مسجد است و باید بر مساجد متمرکز شویم.
نگاه به موضوع زنان به عنوان فرصت
شریعتنژاد از اعضای راهبردی جبهه فرهنگی خاتمالاوصیا(ص) در این نشست بیان کرد: در حوزه زنان و خانواده محور عملکردی ما بیانات مقام معظم رهبری است و به بحث الگوی سوم زن میپردازیم. الگوی سوم زن مبحث جدیدی نیست از ابتدای اسلام وجود داشته است. اسلام به زن نگاه فمینیستی ندارد. باید به موضوع زنان به عنوان یک فرصت نگاه کرد.
وی ادامه داد: پیشنهاد میکنم در شورای عالی انقلاب فرهنگی تحولات ساختاری داشته باشیم و نسبت به شورای زنان بازنگری و باز تعریفی ایجاد شود. همچنین مرکز عالی فرا قوه زنان و خانواده و شورای فقهی زنان تشکیل شود. همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی یک بازنگری در حوزه آموزش و پرورش در حوزه تربیت دختران داشته باشد و از تربیت مردمحور دوری کند.
تمرکز بر رفع گسلهای اجتماعی
رحیم آبفروش، دبیر جامعه ایمانی مشعر در این نشست بیان کرد: اگر بخواهد کلیدواژه قرارگاه شکل بگیرد، نیازمند ملزوماتی است که شورای عالی انقلاب فرهنگی باید برای تحقق آن تلاش کرده و به رفع گسلهای اجتماعی تمرکز کند.
وی ادامه داد: لایههای فکری نظام از لایه میدانی نظام فاصله گرفته و دچار شکافهایی شده است. طرحریزی در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام میشود اما برای اجرای آن، مشکلات فراوانی وجود دارد و بوروکراسی از هر حرکتی جلوگیری میکند. دچار یک نارسانایی در حوزه حکمرانی هستیم که نیاز است شورای عالی انقلاب فرهنگی زمینه بالا آوردن اندیشههای مردمی را فراهم کند.
وی افزود: ما نیازمند شبکه مویرگی ارتباطی هستیم که باید به صورت نهضتی باشد نه سازمانی و مبتنی بر حرکت عمومی مردمی باشد. ما هیئت را به مثابه امری اجتماعی و زمینهای برای تحقق این امور میدانیم و میتوانند یک کمککننده اجرایی باشند.
الگوی تحول حکمرانی
محسن دوباشی، دبیر ستاد پیشرفت و نوآوری در این نشست بیان کرد: محور کارهای ما بر اساس ادبیات، پیشرفت و نوآوری است و به شبکه و گفتمان، نمونههای موفق ادبیات پیشرفت و نقشههای جزعی و جامع میپردازد. اگر این سه مؤلفه رخ دهد، الگوی تحول حکمرانی رخ میدهد. ما نیازمندیم که نظام ساختارها، رویهها و کارشناسان تغییر کنند زیرا این وضعیت اجازه ورود گروههای مردمی را نمیدهند.
وی ادامه داد: ایده اصلی این است که اگر قرار است همچنان از تهران برای کل کشور برنامهریزی کنیم، نتیجه از چیزی که اکنون وجود دارد متفاوت نخواهد بود. باید به زیستبوم هر منطقه توجه کرد و بر اساس ظرفیتهای هر ناحیه برنامهریزی کرد.
دوباشی افزود: ما به دنبال ترسیم نظام جدید برنامهریزی کشور هستیم که مبتنی بر نقشه پیشرفت مناطق مختلف کشور است. قرارگاه عبارت مناسبی است اما ساختار موازی نیست. قرارگاهی که مأموریت ندارد، اصالت ندارد. قرارگاه پس از انجام مأموریت خود تعطیل میشود و برای مأموریتهای دیگر قرارگاه جدید تأسیس میشود اما ما دائماً از ساختارها میشنویم و از مأموریتها صحبتی نمیشود.
نبود سامانه برای تولید محتوای سالم برای کودکان
سعید حسینی، فعال فرهنگی در این نشست بیان کرد: باید به چرخه تولید کاراکتر توجه کرد. 99 درصد محتواهای فرهنگی خارجی هستند و نسبت به کالاهای فرهنگی ایرانی بیتوجهیم. باید راهکارهایی برای تولید صنایع فرهنگی ایرانی ـ اسلامی اندیشید. ما سامانهای که محتوای سالم برای کودکان تولید کند، نداریم.
وی ادامه داد: 10 شخصیت برتر نوجوانان همه آمریکایی هستند؛ نگاه بومی جایگاهی در سیاستها وجود ندارد و صنایع فرهنگی در حوزه ساختاری و حکمرانی، مشکلات متعدد و ساختار معیوبی دارند. صنایع فرهنگی را باید در پیشانی و ویترین اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی بیاوریم. ما باید حوزه فرهنگبنیان داشته باشیم و قرارگاهها باید بسترسازی کنند تا نقشه مسیر و اقدامات مشخص باشد.
موانع شورای عالی انقلاب فرهنگی
ایرانمنش، دیگر فعال فرهنگی در این نشست بیان کرد: امروز در بازسازی شورای عالی انقلاب فرهنگی با تحولات عصری مواجهیم که به تحولات نسلی باز میگردد. شورای عالی انقلاب فرهنگی موانعی دارد که میتوان به دیوان سالاری، انگارهها و نظریههای ناصواب، انقطاع از شبکه مردمی، غفلت از مبارزه، اثربخشی و نگاه زنجیرهای اشاره کرد. با توجه به تحولات عصری باید متحول شویم و زمانه این ضرورت تحول را ایجاب میکند. ما امروز با نظریه تغییر شیوه حکمرانی مواجهیم. به زودی واقعیتهای هوش مصنوعی، واقعیت افزوده، شهر هوشمند و... رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: بخش زیادی از کنش فرهنگی ما ذیل نظریه پیشرفت و توسعه قرار میگیرد. فرهنگ در عرض علم، اقتصاد، آموزش، سلامت، سیاست و... است. با توجه به اینکه در لایههای انقلابی نگاه جهانی داریم، در بخش فرهنگی بسیار درونمحور هستیم و از نگاه جهانی میپرهیزیم.
ایرانمنش اضافه کرد: ما هنوز در عرصه گفتمانسازی دچار مشکل هستیم و در تحولات نسلی از نوجوانان، زنان و معلمان غفلت داشتیم. ما با بنیان نظریه غلطی از این موضوعات غفلت کردیم. باید توجه کرد که با سند نگاری نمیتوانیم فرهنگ را کنترل کرد.
وی در رابطه با پیشنهادهای خود به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: من اگر جای دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بودم، فکری برای عقلانیت و شبکه اندیشهورزی میکردم، سپس به سمت اخذ فناوریهای نوین میرفتم و قواعد شورا را بر هم میزدم و روندها و قواعد را تغییر میدادم.
دعوت عملی به بازسازی انقلابی آموزش و پرورش
عبدالله اسدی، فعال حوزه تربیت در این نشست بیان کرد: نظام تربیت رسمی کشور امروز همان مشکلاتی و وضعیت را که 70 سال پیش داشته، دارد. ما شاهد تراکم ایدهها و برنامههای جذاب اما شکستخورده هستیم.
وی در ادامه طی پیشنهادهایی به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، بر رفع عدم انسجام حکمرانی و حاکمیت دوگانه در آموزش و پرورش و دعوت عملی به بازسازی انقلابی آموزش و پرورش تأکید کرد.
توجه به فناوری نرم
محمد علیان، یکی دیگر از فعالان فرهنگی در این نشست بیان کرد: آقای خسروپناه شما وقت زیادی ندارید و شورای عالی انقلاب فرهنگی کفیل بخش فرهنگی است. باید به مثال راهیان نور در تبیین عنوان فناوری نرم توجه کرد و فناوری نرم را دریابید.
لزوم بازسازی قواعد
حسین افتخاری، دیگر فعال فرهنگی در این نشست گفت: در مواجهه با فرهنگ باید به مؤلفههای سبک زندگی، عطف اراده، منطق فهم توجه کرد. شورای عالی انقلاب فرهنگی باید قواعد را بازسازی کند و به بازتعریف مواجه نظری و عملی با مردم بپردازد.
نیاز به نهادهای متعدد و پرهیز از نهادزدایی
علی اکبر، یکی دیگر از فعالان فرهنگی نیز در این نشست بیان کرد: نهادهایی لازم است تا زیستبوم فرهنگی شکل بگیرد و آقای خسروپناه باید بر نهادسازی و تثبیت نهاد تمرکز کند. ما احتیاج به نهادهای متعددی داریم و از نهادزدایی بپرهیزیم. ما مرکز نوآوری فرهنگی و اندیشکده فرهنگی نداریم.
وی با بیان اینکه باید آکادمی تربیت مدیران فرهنگی ایجاد کرد، گفت: مرکز مشاوره مدیریت فرهنگی و صندوق سرمایهگذاری صنایع فرهنگی در ایران وجود ندارد.
حرکت به سمت تفکر مسئله محور
محمدرضا سخنگو، معاون راهبردی جبهه فرهنگی در استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی باید از تفکر بیمسئله یا شبه تفکر عبور کند و به سمت تفکر حقیقی برود. همچنین باید از مدیریت و اندیشهورزی متکثر به سمت مدیریت و اندیشهورزی متمرکز برویم. باید از قانون عبور کرد و به تبیین و گفتمانسازی و ایجاد سرمایه اجتماعی بپردازیم.
لزوم بیان روایتی از آینده و رویای مشترک
مکرمی، فعال حوزه کتاب آخرین نفری بود که به ارائه پیشنهاد خود به شورای عالی انقلاب فرهنگی پرداخت و گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی نمیداند که چه کار میخواهد میکند. امر فرهنگ امری زنانه، لطیف و زاینده است که خودش حیات دارد. دنیای غرب با سرعت بسیاری جلو میآید و در حوزه ساختاری و فناوری در حال رشد سریع است و هرچه نگاه میکنیم ما عقب هستیم. ما دچار خلأ آرزو و روایت هستیم و آقای خسروپناه باید روایتی از آینده و رؤیای مشترک را ایجاد کند.
انتهای پیام